1. Ελάχιστο κόστος λειτουργίας
Η μετατροπή βόθρου σε βιολογικό έχει σχετικά υψηλό κόστος εγκατάστασης. Οι τιμές για την κατασκευή βιολογικού βόθρου διαφέρουν από συνεργείο σε συνεργείο. Όμως, παρά την υψηλή τιμή απόκτησης βιολογικής μονάδας καθαρισμού, πολλοί την προτιμούν, γιατί προσφέρει εξοικονόμηση χρημάτων μακροπρόθεσμα.
Αυτό συμβαίνει, γιατί δε χρειάζεται συχνές εκκενώσεις, όπως άλλοι βόθροι. Επίσης, η απαραίτητη συντήρηση των βιολογικών βόθρων είναι σπάνια και αρκετά οικονομική. Έτσι, οι βιολογικοί βόθροι έχουν γίνει αρκετά δημοφιλείς.
2. Χρήση νερού για άρδευση
Μετά τη διάσπαση των λυμάτων από τις σωληνώσεις του σπιτιού, το νερό που προκύπτει μπορεί να χρησιμοποιηθεί για το πότισμα του κήπου σου. Αυτό γίνεται, είτε υπογείως, είτε με τη σύνδεση με μια δεξαμενή με σύστημα ποτίσματος. Έτσι, απολαμβάνεις και εξοικονόμηση χρημάτων από το λογαριασμό του νερού.
3. Δεν απαιτείται άδειασμα με βυτιοφόρο
Ένα μεγάλο πλεονέκτημα της αλλαγής βόθρου σε βιολογικό είναι, πως δε χρειάζεται να κάνεις συχνές εκκενώσεις με τη χρήση βυτιοφόρου. Αν ο βόθρος του σπιτιού σου είναι στεγανός, τότε δε χρειάζεται καθόλου να κάνεις εκκενώσεις με βυτιοφόρο. Αυτό σημαίνει μεγάλη εξοικονόμηση χρημάτων για την οικιακή χρήση βόθρου.
4. Φιλική λύση προς το περιβάλλον
Η μετατροπή βόθρου σε βιολογικό έχει πλεονεκτήματα και σχετικά με τη φιλικότητα προς το περιβάλλον. Σε αντίθεση με τον απορροφητικό βόθρο, ο βιολογικός φιλτράρει και καθαρίζει το νερό από τα λύματα που περνούν από αυτόν. Έτσι, επιστρέφει στο περιβάλλον καθαρό νερό, χωρίς ουσίες επικίνδυνες για τον υδροβιότοπο.
5. Εύκολη συντήρηση
Η αλλαγή βόθρου σε βιολογικό δε χρειάζεται συχνή ή δύσκολη συντήρηση. Κάθε 1- 2 χρόνια, πρέπει να καλείς στο σπίτι το συνεργείο που εγκατέστησε το βιολογικό βόθρο για μια απλή και οικονομική συντήρηση. Η συντήρηση περιλαμβάνει την προσθήκη ωφέλιμων μικροοργανισμών και απομάκρυνσης της λάσπης από τα λύματα που συγκεντρώνεται στο βυθό.