Αν είσαι ένας απο τους Έλληνες που έχουν βιώσει την ανεργία για μεγάλο χρονικό διάστημα και αγωνιάς ότι θα απορριφθείς από εργοδότες λόγω της εργασιακής σου “απραξίας”, δεν πρέπει να πανικοβάλεσαι! Έρευνες έχουν δείξει πως εξασκώντας τις δεξιότητες σου και γεμίζοντας το «κενό» της ανεργίας κάνοντας κάποιες δραστηριότητες, αυξάνεις σημαντικά τις πιθανότητες σου στην εύρεση εργασίας!
Ακολούθησε τις παρακάτω 5 χρήσιμες συμβουλές και πάρε το προβάδισμα στην εύρεση εργασίας!
1. Βελτίωσε τις γνώσεις και δεξιότητές σου – Απόκτησε νέες
Κάνε μια σύντομη έρευνα αγοράς στον τομέα σου και αφού καταλήξεις στις δεξιότητες που έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση, δες που υστερείς. Βελτίωσε τις γνώσεις που ήδη έχεις και απόκτησε εντελώς νέες αν θεωρείς οτι μπορεί να φανούν χρήσιμες στο επαγγελμά σου. Επωφελήσου από το μεγάλο αριθμό δωρεάν σεμιναρίων που προσφέρονται. Εκμεταλεύσου τη δυνατότητα που σου δίνει το διαδίκτυο και παρακολούθησε δωρεάν μαθήματα απο απόσταση. Μην ξεχνάς οτι η αγορά εργασίας δεν είναι στατική και ποτέ δεν σταματάς να μαθαίνεις κατά τη διάρκεια της καριέρας σου.
Δωρεάν σεμινάρια μπορείς να βρεις εδώ και δωρεάν διαδικτυακά μαθήματα εδώ.
2. Γίνε Freelancer
Μία μερίδα των ατόμων που αναζητούν εργασία αντιτίθενται σε οτιδήποτε διαφέρει από μια δουλειά πλήρους απασχόλησης. Αν κι εσύ έχεις αυτή τη νοοτροπία, μάλλον ήρθε η ώρα να την αλλάξεις. To freelancing ή αλλιώς αυτοαπασχόληση, είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ενισχύσεις το βιογραφικό, τις ικανότητές, και το επαγγελματικό σου χαρτοφυλάκιο.
Freelance εργασίες μπορείς να βρεις εδώ.
3. Δικτυώσου
H έννοια της δικτύωσης αναφέρεται τόσο στην επανασύνδεση με παλιές σου γνωριμίες (συναδέλφους, καθηγητές, προϊσταμένους) όσο και στη δημιουργία νέων. Κανόνισε συναντήσεις με ανθρώπους από το παρελθόν σου, ενημέρωσέ τους για το είδος της εργασίας που αναζητάς και ρώτησέ τους αν έχουν κάτι να σου προτείνουν. Πήγαινε σε εκδηλώσεις δικτύωσης εταιρειών και πανεπιστημίων που σχετίζονται με το επάγγελμά σου καθώς και σε ανοικτές συναντήσεις και κάνε νέες επαφές που μπορεί να σου φανούν μελλοντικά χρήσιμες.
Ανοικτές συναντήσεις μπορείς να βρεις εδώ
4. “Χτίσε” μια ισχυρή διαδικτυακή παρουσία
Μια πληθώρα ερευνών έχουν δείξει ότι πάνω απο το 75% των εργοδοτών “τσεκάρουν” τους υποψήφιους εργαζόμενους στο διαδίκτυο και πάνω από το 70% τους έχουν απορρίψει λόγω της παρουσίας ή απουσίας τους στον ψηφιακό κόσμο. Φρόντισε λοιπόν όχι απλά να είσαι εκεί, αλλά να έχεις και μια δυναμική παρουσία που θα αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο όλα τα δυνατά σου σημεία. Δημιούργησε ένα διαδικτυακό χαρτοφυλάκιο όπου θα εκθέτεις δημοσίως δείγματα της δουλειάς σου και κέρδισε το προβάδισμα στην εύρεση εργασίας.
5. Αξιοποίησε εθελοντικές δράσεις
Εάν χρησιμοποιήσεις τον εθελοντισμό στρατηγικά, μπορείς να αυξήσεις τις πιθανότητες πρόσληψής σου. Βρες ένα τοπικό μη κερδοσκοπικό οργανισμό που χρειάζεται επαγγελματική βοήθεια και προσάρμοσε τις εθελοντικές σου δράσεις ανάλογα με την επαγγελματική σου εξειδίκευση. Μην ξεχνάς ότι οι επιχειρήσεις δεν έχουν μοναδικό κριτήριο πρόσληψης τις εργασιακές ικανότητες αλλά στοχεύουν στο να εντάξουν στο προσωπικό τους άτομα με αξίες και ακεραιότητα.
Σε κάθε περίπτωση πρέπει να κρατάς τον εαυτό σου απασχολημένο και παραγωγικό ώστε να δείξεις στον πιθανό σου εργοδότη ότι επένδυσες τον “κενό” χρόνο της ανεργίας στην εξέλιξη των γνώσεων και ικανοτήτων σου και είσαι έτοιμος για την αγορά εργασίας.
Από την ομάδα του Douleutaras.gr