Έχεις κεντρική ή αυτόνομη θέρμανση; Οι λόγοι για να προτιμήσεις το φυσικό αέριο για τη θέρμανση του σπιτιού και του νερού χρήσης σου είναι πάρα πολλοί και στις δύο περιπτώσεις. Η δυνατότητα παροχής ζεστού νερού οποιαδήποτε στιγμή το θελήσεις χωρίς περιορισμό στη ποσότητα είναι σίγουρα ένας από τους πιο σημαντικούς. Τι γίνεται όμως όταν κάποια στιγμή παρατηρήσεις οτι δεν έχεις ζεστό νερό στο φυσικό αέριο;
Εδώ θα βρεις τις πιο πιθανές αιτίες και λύσεις στο πρόβλημά σου, είτε έχεις επίτοιχο λέβητα, είτε boiler.
Γιατί δεν έχω ζεστό νερό στο φυσικό αέριο; 7 & 1 Λύσεις ειδικά για εσένα!
1. Έχουν παγώσει οι σωληνώσεις
Αν η εξωτερική θερμοκρασία είναι περίπου 0 °C ή μικρότερη και δεν έχεις ζεστό νερό στο φυσικό αέριο, τότε μάλλον έχουν παγώσει οι σωληνώσεις. Η λύση στο πρόβλημά σου είναι απλή. Θα χρειαστεί να ζεστάνεις και πάλι τις σωληνώσεις. Ένας τρόπος για να το πετύχεις είναι να τις ζεστάνεις με το σεσουάρ ή με ζεστές στεγνές πετσέτες μέχρι να λιώσει ο πάγος. Μην δοκιμάσεις να ρίξεις ζεστό νερό στους σωλήνες γιατί θα παγώσει κι αυτό μετα από λίγη ώρα και θα γίνει χειρότερα. Γενικότερα, όταν έχει πολύ κρύο έξω, είναι καλό να αφήνεις μια βρύση να στάζει ώστε να υπάρχει συνεχόμενη ροή νερού και να μην παγώνουν οι σωληνώσεις. Ένας άλλος τρόπος να έχεις πάντα ζεστό νερό, είναι μέσω της θέρμανσης. Όταν ξεκινάει ο παγετός, θέσε σε λειτουργία τα θερμαντικά σώματα. Οι σωληνώσεις θέρμανσης ζεσταίνουν τις σωληνώσεις νερού χρήσης κι έτσι δεν παγώνουν. Αν θες να κλείσεις το λέβητα για μεγάλο χρονικό διάστημα, τότε καλύτερα άδειασε εντελώς το νερό από το λέβητα και τις σωληνώσεις για να μην παγώσει.
2. Ο λέβητας δεν είναι αναμμένος.
Πριν προχωρήσεις σε οποιαδήποτε ενέργεια, έλεγξε αν ο λέβητας φυσικού αερίου είναι συνδεδεμένος με ηλεκτρικό ρεύμα. Είναι γεγονός πως ο λέβητας δεν μπορεί να λειτουργήσει αν δεν τροφοδοτείται με ηλεκτρικό ρεύμα. Στη συνέχεια δες αν ο γενικός διακόπτης είναι στην ένδειξη ON. Σε μερικούς λέβητες η ένδειξη αυτή έχει το σύμβολο χιονιού.
3. Υπάρχει ανεπιτυχής ανάφλεξη
Μία άλλη πιθανή αιτία είναι να υπάρχει ανεπιτυχής ανάφλεξη ή δεν υπάρχει αρκετό αέριο διαθέσιμο κατά την ανάφλεξη. Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να πατήσεις το κουμπί reset για να ξεκινήσει πάλι η ανάφλεξη. Αν δεν ξεκινήσει ούτε έτσι ο λέβητας, κλείσε τον, έλεγξε αν η βαλβίδα αερίου είναι ανοιχτή κι αν υπάρχει αρκετό φυσικό αέριο. Τέλος, πάτησε το κουμπί reset για να ξεκινήσει η ανάφλεξη.
4.Υπερθερμάνθηκε ο λέβητας
Ένας άλλος συχνός λόγος είναι να έχει υπερθερμανθεί ο λέβητας και γι αυτό να μην μπορεί να ξεκινήσει. Όπως και στη προηγούμενη περίπτωση, η λύση είναι πάλι το reset. Αν η θερμοκρασία πέσει κάτω από 70°C, αλλά ο λέβητας δεν ξεκινάει, τότε πρέπει να επικοινωνήσεις άμεσα με έναν εξουσιοδοτημένο τεχνικό.
5. Μειωμένη πίεση νερού
Η μειωμένη πίεση του νερού είναι ένα πολύ συνηθισμένο πρόβλημα που οδηγεί στο να μην έχεις νερό στο φυσικό αέριο. Δεν πρέπει όμως να σε αγχώνει καθώς η επισκευή του είναι πολύ γρήγορη και εύκολη. Για να εξακριβώσεις ότι είναι αυτή η αιτία, κοίταξε το μανόμετρο το οποίο δείχνει την πίεση του νερού στον πίνακα ελέγχου. Η πίεση πρέπει να είναι μεταξύ 1 και 1,5 bar διαφορετικά ο λέβητας δεν μπορεί να λειτουργήσει. Αν η πίεση είναι μικρότερη από 1, κλείσε το λέβητα, ξεβίδωσε το βανάκι που βρίσκεται από κάτω, μέχρι να φτάσει η πίεση 1,5 bar. Στη συνέχεια μπορείς να βιδώσεις ξανά το βανάκι μέχρι να κλείσει καλά και να επανεκκινήσεις το λέβητα.
6. Χάλασε ο αισθητήρας θερμοκρασίας ζεστού νερού
Μία άλλη συνηθισμένη βλάβη είναι να χάλασε ο αισθητήρας θερμοκρασίας ζεστού νερού. Ο αισθητήρας θερμοκρασίας ελέγχει τη θερμοκρασία του νερού κι ανάλογα την προσαρμόζει. Συνεπώς, αν ο αισθητήρας δεν είναι συνδεδεμένος ή έχει χαλάσει, η θερμοκρασία του νερού που εξέρχεται είναι μικρότερη και δεν έχεις ζεστό νερό στο φυσικό αέριο. Δυστυχώς σε αυτή τη βλάβη δεν υπάρχει κάτι το οποίο μπορείς να κάνεις εσύ, εκτός από το να καλέσεις έναν εξειδικευμένο τεχνικό.
7. Είναι τρύπιος ο εναλλάκτης
Όταν είναι τρύπιος ο εναλλάκτης, ανακατεύεται το ζεστό νερό χρήσης με το κύκλωμα της θέρμανσης και γι αυτό δεν έχεις ζεστό νερό στο φυσικό αέριο. Θα καταλάβεις ότι είναι τρύπιος ο εναλλάκτης σε δύο περιπτώσεις. Η πρώτη περίπτωση είναι να είναι αυξημένη η πίεση στο δίκτυο της θέρμανσης και η δεύτερη να έχεις έξοδο νερού από το ασφαλιστικό. Η λύση σε αυτή τη περίπτωση είναι η άμεση αλλαγή του εναλλάκτη. Όπως και στη προηγούμενη περίπτωση, είναι καλύτερα να καλέσεις ένα εξειδικευμένο τεχνικό με εμπειρία και τις απαραίτητες γνώσεις.
Extra tip: Μην αμελείς τον έλεγχο-συντήρηση του λέβητα από εξειδικευμένους τεχνικούς
Όταν δεν γίνεται έλεγχος και συντήρηση όσο συχνά χρειάζεται στο καυστήρα, προκαλούνται διάφορες ζημιές. Μερικές φορές οι ζημιές αυτές μπορεί να είναι μεγάλες αλλά και επικίνδυνες. Παρόλα αυτά, όσο εύκολο κι αν πιστεύεις ότι είναι να επέμβεις στη συντήρηση του λέβητα και του καυστήρα, μην το επιδιώξεις. Η παρέμβαση σου είναι πολύ επικίνδυνη αν δεν έχεις τις απαραίτητες γνώσεις. Εκτός από τη μεγάλη ζημιά που μπορεί να προκληθεί στο λέβητα, μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο η δική σου ασφάλεια αλλά και των γύρω σου. Σίγουρα σε ενδιαφέρει να εξασφαλίσεις πρωτίστως την ασφάλεια σου και στη συνέχεια την ομαλή λειτουργία του λέβητα φυσικού αερίου.
Για τον έλεγχο και την συντήρηση του καυστήρα πρέπει να απευθύνεσαι πάντα σε κάποιο εξειδικευμένο και αδειοδοτημένο τεχνικό. Έχει τις ειδικές γνώσεις που χρειάζονται σχετικά με την εγκατάσταση και τη συντήρηση του λέβητα φυσικού αερίου. Τέλος, είναι απαραίτητο να γίνεται καθαρισμός, συντήρηση και ρύθμιση του καυστήρα, τουλάχιστον μία φορά το χρόνο. Μετά από οποιαδήποτε επιδιόρθωση, πρέπει να γίνονται κάποιες απαραίτητες δοκιμές και να επιβεβαιώνεται ότι όλα λειτουργούν σωστά. Έτσι μπορείς να αισθάνεσαι πιο σίγουρος για τη καλή του απόδοση του λέβητα και τη παροχή ζεστού νερού.
Παρουσιάστηκε βλάβη και δεν έχεις ζεστό νερό στο φυσικό αέριο; Χρειάζεται συντήρηση ο καυστήρας σου; Οι επαγγελματίες του Douleutaras.gr είναι έτοιμοι να σε βοηθήσουν με οποιοδήποτε πρόβλημα αντιμετωπίζεις. Κάνε κλικ και πάρε προσφορά άμεσα!