Το μάρμαρο είναι ένα εντυπωσιακό φυσικό υλικό, το οποίο χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια στη διακόσμηση σπιτιών. Η χώρα μας φημίζεται για την ποιότητα των μαρμάρων της, καθώς σε αρκετές περιοχές εξορύσσεται μάρμαρο διαφόρων χρωμάτων και με ποικίλους σχεδιασμούς. Ακριβώς επειδή το φυσικό μάρμαρο είναι εντυπωσιακό και μεγαλοπρεπές, σήμερα υπάρχουν και συνθετικά μάρμαρα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για το σπίτι. Φυσικά, δεν έχουν ακριβώς την ίδια υφή με τα φυσικά μάρμαρα, αλλά είναι πιο ανθεκτικά στην καθημερινή καταπόνηση, ενώ η αγορά τους κοστίζει λιγότερο. Το φυσικό μάρμαρο έχει περισσότερες απαιτήσεις, ακόμα και στον καθαρισμό του. Ο καλύτερος τρόπος να το φροντίσεις είναι να φτιάξεις ένα φυσικό καθαριστικό για μάρμαρα.
Ένα φυσικό καθαριστικό για μάρμαρα μπορεί να περιλαμβάνει διάφορα υλικά, τα οποία υπάρχουν στα ντουλάπια του σπιτιού. Είναι απλά υλικά, τα οποία μπορεί να έχουν και άλλες χρήσεις. Μάλιστα, είναι πιθανό ο βασικός τους σκοπός να μην είναι ο καθαρισμός μαρμάρων. Ποιος ο λόγος να τα προτιμάμε, λοιπόν; Ένα φυσικό καθαριστικό για μάρμαρα είναι πιθανό να φτιάχνεται πιο οικονομικά, σε σχέση με καθαριστικά του εμπορίου. Επίσης, πολλές φορές τα φυσικά καθαριστικά είναι πιο φιλικά προς το περιβάλλον, ενώ μπορεί να αποδειχθούν και πιο αποτελεσματικά. Αυτοί δεν είναι κάποιοι πολύ σημαντικοί παράγοντες για να επιλέξεις τα καθαριστικά για το χώρο σου; Αν ναι, τότε μάλλον είναι ώρα να ανακαλύψεις πώς θα φροντίσεις τις μαρμάρινες επιφάνειες του σπιτιού σου με το δικό σου, φυσικό καθαριστικό.
Φτιάξε το δικό σου φυσικό καθαριστικό για μάρμαρα, εύκολα & οικονομικά!
Συνταγή 1: Μαγειρική σόδα
Ο καθαρισμός μαρμάρου μπορεί να γίνει απλή υπόθεση, όταν έχεις τη σωστή συνταγή. Για αρχή, σου προτείνουμε τον καθαρισμό με μαγειρική σόδα (baking soda). Η μαγειρική σόδα σε μορφή σκόνης μπορεί να βρεθεί στο super market της γειτονιάς σου, αν δεν υπάρχει ήδη στο ντουλάπι της κουζίνας. Αν δεν έχεις ήδη ένα μικρό απόθεμα σόδας στο σπίτι, θα σου προτείναμε να προμηθευτείς έτσι κι αλλιώς, γιατί το μαγικό αυτό υλικό έχει ποικίλες λειτουργίες που αφορούν στον καθαρισμό του σπιτιού. Η μαγειρική σόδα είναι φιλική προς τις περισσότερες επιφάνειες του σπιτιού, με αποτέλεσμα να μη νιώθεις ότι ρισκάρεις κάθε φορά που τη χρησιμοποιείς. Επίσης, έχει την τάση να απορροφά δυσάρεστες οσμές, προσδίδοντας στο χώρο ένα υπέροχο άρωμα καθαριότητας.
Εφαρμογή:
Λοιπόν, πώς θα φτιάξεις το δικό σου φυσικό καθαριστικό για μάρμαρα με μαγειρική σόδα; Ο πρώτος τρόπος είναι να πασπαλίσεις ένα λεπτό στρώμα σόδας πάνω στις μαρμάρινες επιφάνειες. Μετά από λίγα λεπτά, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα ελαφρώς υγρό βαμβακερό πανί, ώστε να τρίψεις τις επιφάνειες. Τέλος, σφουγγαρίζεις με χλιαρό νερό και στεγνώνεις τρίβοντας με ένα στεγνό πανί. Ο δεύτερος τρόπος είναι να προσπεράσεις το πασπάλισμα με σόδα και να φτιάξεις μια πάστα από σόδα και νερό.
Για την πάστα, μπορείς να διαλύσεις μια ποσότητα σόδας μέσα σε χλιαρό νερό και να τα ανακατέψεις, μέχρι να γίνουν ένα ενιαίο μείγμα. Οι ποσότητα σόδας και νερού που θα χρησιμοποιήσεις καθορίζονται από το μέγεθος των επιφανειών που πρέπει να καθαρίσεις. Όπως είναι φυσικό, θα φτιάξεις μεγαλύτερη ποσότητα για το μαρμάρινο πάτωμα, παρά για τον πάγκο της κουζίνας. Αφού φτιάξεις την πάστα, τρίψε τα μάρμαρα με αυτή χρησιμοποιώντας ένα βαμβακερό πανί, ή μαλακό σφουγγάρι. Άφησε το μείγμα να δράσει για λίγο και στη συνέχεια ξέβγαλε με νερό και στέγνωσε το μάρμαρο, όπως και στην προαναφερθείσα περίπτωση.
Συνταγή 2: Πράσινο σαπούνι
Το γνωστό σε όλους μας πράσινο σαπούνι, ή σαπούνι Μασσαλίας, είναι ιδανικό για την περιποίηση μαρμάρων. Αυτό συμβαίνει, γιατί έχει ουδέτερο pH, με αποτέλεσμα τα μάρμαρα του σπιτιού σου να μην κινδυνεύουν να διαβρωθούν. Για να φτιάξεις ένα φυσικό καθαριστικό για μάρμαρα από πράσινο σαπούνι, μπορείς να χρησιμοποιήσεις οποιαδήποτε μορφή του βρίσκεις στο super market. Εκτός από πλάκα σαπουνιού, υπάρχει και σε υγρή μορφή και σε μορφή σκόνης. Αξίζει να γνωρίζεις, πως το πράσινο σαπούνι είναι κατάλληλο, όχι μόνο για τον καθαρισμό, αλλά και για το γυάλισμα μαρμάρου με το χέρι. Θέλεις οι μαρμάρινες επιφάνειες του σπιτιού σου να διατηρήσουν τη φυσική γυαλάδα τους; Απλά βάλε στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα έναν καθαρισμό με πράσινο σαπούνι.
Εφαρμογή:
Αρχικά, θα πρέπει να αποφασίσεις ποια θα είναι η μορφή πράσινου σαπουνιού που θα χρησιμοποιήσεις για το φυσικό καθαριστικό για μάρμαρα. Το σαπούνι μπορεί να είναι πλάκα, υγρό, ή σκόνη. Αν αναζητείς τη μέγιστη ευκολία, θα σου προτείναμε να επιλέξεις σαπούνι σε σκόνη. Η σκόνη μπορεί εύκολα να διαλυθεί σε ένα δοχείο με χλιαρό νερό, ώστε να κάνεις τη δουλειά σου. Ωστόσο, η πλάκα είναι η πιο αγνή μορφή του πράσινου σαπουνιού και αξίζει να τη δοκιμάσεις. Μπορείς να κόψεις, ή να τρίψεις κομμάτια από την πλάκα σαπουνιού μέσα σε ένα δοχείο με ζεστό νερό.
Στη συνέχεια, ανακατεύεις μέχρι να γίνουν ένα ενιαίο μείγμα. Η περιεκτικότητα του μείγματος σε σαπούνι δε χρειάζεται να είναι μεγάλη. Λίγες φλούδες σαπουνιού μέσα σε έναν κουβά με νερό είναι αρκετές. Με το μείγμα σου, πέρασε τις μαρμάρινες επιφάνειες, είτε με τη σφουγγαρίστρα, είτε με ένα μαλακό πανί. Πριν στεγνώσουν, σφουγγάρισε ξανά, αυτή τη φορά μόνο με χλιαρό νερό. Τέλος, συστήνεται να στεγνώσεις τα μάρμαρα τρίβοντας με ένα πανί. Το στέγνωμα χρειάζεται, ώστε να μη θαμπώνουν οι επιφάνειες.
Συνταγή 3: Οξυζενέ
Το οξυζενέ, ή αλλιώς υπεροξείδιο του υδρογόνου, είναι ένα προϊόν που πρέπει να υπάρχει σε κάθε σπιτικό φαρμακείο. Είναι ένα οικιακό απολυμαντικό με μεγάλη χρησιμότητα για τα τραύματα από διάφορα μικροατυχήματα. Για την περίπτωση που μας απασχολεί, φυσικά, το οξυζενέ έχει άλλη χρησιμότητα. Η βασική του χρησιμότητα ως φυσικό καθαριστικό για μάρμαρα είναι να καταπολεμά δύσκολους λεκέδες. Ανακάλυψες ένα λεκέ από κρασί στο μαρμάρινο δάπεδο του σπιτιού σου; Αν έχει ήδη προλάβει να στεγνώσει, τότε ο καθαρισμός με σαπούνι, ή σόδα, ίσως να μην επαρκεί. Ωστόσο, πρόσεξε, γιατί το οξυζενέ είναι κατάλληλο κυρίως για ανοιχτόχρωμα μάρμαρα, τα οποία δεν κινδυνεύουν να ξεθωριάσουν. Για σκουρόχρωμα μάρμαρα, θα σου προτείναμε να προσέχεις πολύ με τη χρήση οξυζενέ, γιατί ρισκάρεις να φθείρεις το χρώμα τους.
Εφαρμογή:
Αν ο καθαρισμός με σαπούνι, ή σόδα, δεν πέτυχε, τότε μάλλον είναι ώρα να περάσεις στη λύση του οξυζενέ. Φυσικά, η λύση αυτή δεν απευθύνεται σε καθάρισμα ολόκληρου του δαπέδου του σπιτιού, γιατί είναι ιδιαίτερα κοστοβόρα. Το φυσικό καθαριστικό για μάρμαρα με οξυζενέ χρησιμοποιείται μόνο πάνω σε δύσκολους λεκέδες, τους οποίους δεν πρόλαβες να καθαρίσεις, προτού στεγνώσουν. Λοιπόν, όταν εντοπίσεις δύσκολο λεκέ πάνω στα μάρμαρα του σπιτιού σου, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να ρίξεις λίγο οξυζενέ πάνω στο λεκέ.
Στη συνέχεια, καλύπτεις το λεκέ με ένα κομμάτι διάφανης μεμβράνης κουζίνας και το ασφαλίζεις χρησιμοποιώντας χαρτοταινία περιμετρικά. Η χαρτοταινία είναι απαραίτητη, γιατί θα χρειαστεί η μεμβράνη να παραμείνει στην ίδια θέση για αρκετές ώρες και κάπως πρέπει να σταθεροποιείται. Άφησε το οξυζενέ να δράσει για 1 ημέρα και στη συνέχεια ξεσκέπασε το σημείο. Τρίψε απαλά με ένα ελαφρώς βρεγμένο πανί και ο λεκές θα εξαφανιστεί. Τέλος, ξέπλυνε με λίγο χλιαρό νερό και σκούπισε με στεγνό πανί για να στεγνώσει η περιοχή.
Τι να προσέξω για να διατηρηθούν τα μάρμαρα του σπιτιού μου τέλεια;
Φυσικό, ή Τεχνητό μάρμαρο
Αν οι μαρμάρινες επιφάνειες του σπιτιού σου έχουν κατασκευαστεί από τεχνητό και όχι από φυσικό μάρμαρο, τότε οι κανόνες αλλάζουν δραστικά. Κάθε φυσικό καθαριστικό για μάρμαρα που περιγράφουμε παραπάνω έχει σαν στόχο να προστατεύσει το φυσικό μάρμαρο από τη φθορά. Ωστόσο, το τεχνητό μάρμαρο είναι πιο ανθεκτικό στα οξέα. Για το λόγο αυτό, αν γνωρίζεις ότι στο σπίτι σου έχεις τεχνητά μάρμαρα, μπορείς να τα καθαρίσεις με άλλους φυσικούς τρόπους. Για παράδειγμα, μπορείς να χρησιμοποιήσεις λευκό ξύδι και λεμόνι για να καταπολεμήσεις ακόμα και λεκέδες από σκουριά.
Ανοιχτόχρωμο, ή σκουρόχρωμο μάρμαρο
Αν οι μαρμάρινες επιφάνειες του σπιτιού σου είναι από φυσικό μάρμαρο, το επόμενο βήμα είναι να ελέγξεις αν το χρώμα τους είναι ανοιχτό, ή σκούρο. Θα είμαστε ειλικρινείς μαζί σου, όποιο κι αν είναι το χρώμα, είναι καλό να καθαρίζεις κάθε λεκέ που προσβάλλει τα μάρμαρα, πριν στεγνώσει. Έτσι, γλυτώνεις κάθε ρίσκο να επιμείνει ο λεκές, παρά τις προσπάθειες σου να καθαρίσεις. Ωστόσο, αν τα μάρμαρα είναι ανοιχτόχρωμα, υπάρχει η δυνατότητα να καθαριστούν με οξυζενέ. Αν είναι σκουρόχρωμα και ο λεκές στεγνώσει, με αποτέλεσμα να μην εξαφανίζει με απλό νερό και σαπούνι, τότε μάλλον είναι καλό να απευθυνθείς σε ειδικούς. Έτσι, δε θα διακινδυνέψεις την αλλοίωση του χρώματος των μαρμάρων.
Στέγνωμα μαρμάρου μετά τον καθαρισμό
Είναι πολύ σημαντικό να μην ξεχνάς το στέγνωμα των μαρμάρινων επιφανειών μετά το καθάρισμα. Το στέγνωμα είναι ένας πρόσθετος τρόπος να διατηρήσεις τη γυαλάδα των μαρμάρων, χωρίς να τα περάσεις με βερνίκι. Βλέπεις, το φυσικό μάρμαρο είναι ένα απορροφητικό υλικό και η υγρασία που διατηρεί μετά το καθάρισμα συσσωρεύεται και φέρνει σαν αποτέλεσμα πιο θαμπά μάρμαρα. Για το λόγο αυτό, στέγνωσε τις μαρμάρινες επιφάνειες για να μην αντιμετωπίσεις προβλήματα θαμπάδας. Και φυσικά, μη χρησιμοποιείς χλωρίνη, ξύδι και λεμόνι σε φυσικά μάρμαρα. Τα όξινα καθαριστικά επιβουλεύονται τη γυαλάδα των μαρμάρων σου.
Ελπίζουμε να βρήκες το φυσικό καθαριστικό για μάρμαρα που έψαχνες. Για τη συντήρηση και επισκευή των μαρμάρινων επιφανειών του σπιτιού σου, θα είμαστε στο πλευρό σου. Καταχώρησε την εργασία σου και εμπιστεύσου τους αξιολογημένους επαγγελματίες της πλατφόρμας μας για να κάνουν τα μάρμαρα του σπιτιού σου να λάμψουν!