Γυάλισμα μαρμάρου με το χέρι: 4 χρήσιμες συμβουλές!

Γυάλισμα μαρμάρου

Η Ελλάδα είναι μια από τις χώρες με τη μεγαλύτερη παραγωγή μαρμάρου, ως φυσικό πέτρωμα. Δεν είναι λοιπόν σπάνιο φαινόμενο το να συναντώνται μαρμάρινες επιφάνειες στα σπίτια μας.
Το μάρμαρο είναι ένα υλικό με αρκετή αντοχή στο χρόνο, που προσδίδει στο χώρο αέρα κομψότητας και μεγαλοπρέπειας. Είναι εντυπωσιακό στην όψη και βρίσκει χρήση σε πατώματα, πάγκους, νεροχύτες και άλλες μεγάλες επιφάνειες. Τέλος, το μάρμαρο είναι ένα βασικό στοιχείο για να δημιουργηθεί το μωσαϊκό, αυτό το τόσο ιδιαίτερο υλικό που έχουμε λατρέψει. Είναι, λοιπόν, πολύ λογικό να έχεις ιδιαίτερη αδυναμία στις μαρμάρινες επιφάνειες του σπιτιού σου.

Τι γίνεται όμως όταν χάνουν τη λάμψη τους; Πρέπει να καταφύγουμε αμέσως σε μια επαγγελματική παρέμβαση μπορούμε να προσπαθήσουμε και μόνοι μας; Η απάντηση είναι πως πάντα μπορούμε πρώτα να δοκιμάσουμε κάποιες ενδεδειγμένες λύσεις μόνοι μας, αρκεί να έχουμε τις σωστές συμβουλές. Μήπως θα σε ενδιέφερε να μάθεις για το γυάλισμα μαρμάρου με το χέρι; Δεν είναι τόσο δύσκολο, όσο πιστεύεις, απαιτεί, όμως, προσοχή και αγάπη για τα μάρμαρα του σπιτικού σου.

Πώς θα γίνει εύκολο το γυάλισμα μαρμάρου με το χέρι;

#1 Απόφυγε τη χρήση όξινων καθαριστικών

Αν παρατηρείς ότι οι μαρμάρινες επιφάνειες του σπιτιού σου έχουν φθαρεί με κάποιο τρόπο, χάνοντας μέρος της ομορφιάς τους, πρέπει να αναλογιστείς με τι υλικά τις καθάριζες ως σήμερα. Σίγουρα γνωρίζεις πως το λεμόνι, το λευκό ξύδι και η χλωρίνη μπορούν να σε σώσουν από δύσκολους λεκέδες σε πολλά σημεία του σπιτιού. Ωστόσο, τα μάρμαρα δεν ανήκουν σε αυτή την κατηγορία. Αντίθετα, τα όξινα καθαριστικά θα καταστρέψουν το μάρμαρο. Τι να χρησιμοποιήσεις λοιπόν;

Μπορείς να καταφύγεις σε καθαριστικά με ουδέτερο pH, κλασικότερο εκ των οποίων είναι το γνωστό σε όλους μας πράσινο σαπούνι, ή σαπούνι Μασσαλίας. Επίσης, πρόσεχε τα αντικείμενα που χρησιμοποιείς για τον καθαρισμό. Αν συνηθίζεις να καθαρίζεις με σύρμα, δε θα σου φανεί χρήσιμο εδώ. Τα μαρμάρινα πατώματα και οι μαρμάρινες επιφάνειες έχουν ανάγκη από τρίψιμο με μαλακά πανιά και σφουγγάρια, για να μην “τραυματίζονται”. Όσο για το τελείωμα, πρέπει πάντα να σκουπίζεις τις επιφάνειες με ένα καθαρό και στεγνό πανί.

#2 Αντιμετώπισε άμεσα τους λεκέδες

Δυστυχώς, το μάρμαρο δεν είναι ένα υλικό που συγχωρεί απροσεξίες. Αν βλέπεις ότι έσταξε ο καφές σου στο μάρμαρο της κουζίνας, ή στο πάτωμα, μην το αγνοείς και μην το αφήνεις για αργότερα. Καθάρισε το πρόχειρα με λίγο χλιαρό νερό και τρίψε το με ένα μαλακό πανί. Βέβαια, η ιδανική λύση για δύσκολους λεκέδες είναι να φτιάξεις ένα μείγμα από ασετόν, ή οξυζενέ, και αμμωνία, το οποίο θα απλώσεις με το πανί στη λεκιασμένη επιφάνεια. Και σε αυτή την περίπτωση, είναι καλό να το στεγνώσεις στο τέλος.
Επίσης, αν ο πάγκος της κουζίνας σου είναι μαρμάρινος, πέρα από το καθάρισμα και γυάλισμα μαρμάρου με το χέρι, θα πρέπει να μην το καταπονείς. Τι εννοούμε με αυτό; Ότι είναι καλό να μην κόβεις το φαγητό απευθείας πάνω του, αλλά να χρησιμοποιείς μια επιφάνεια κοπής. Έτσι, θα αποφύγεις τις γρατσουνιές.

#3 Γυάλισμα μαρμάρου με μαλακτικό

Το γυάλισμα μαρμάρου με το χέρι, όπως καταλαβαίνεις, είναι μια διαδικασία που μπορεί να επαναφέρει ένα μεγάλο μέρος της λάμψης του, αλλά δε μπορεί να φέρει επαγγελματικά αποτελέσματα.
Τι μπορείς να κάνεις λοιπόν; Αν πρόκειται για το πάτωμα του σπιτιού, σφουγγάρισε πρώτα με χλιαρό νερό, και στέγνωσε με ένα μαλακό πανί. Αντίστοιχα, αν πρόκειται για μικρότερη επιφάνεια, τρίψε πρώτα με χλιαρό νερό και σφουγγαράκι. Στη συνέχεια, θα χρειαστείς ένα δοχείο που περιέχει 1 μέρος υγρό μαλακτικό και 2 μέρη χλιαρό νερό. Άπλωσε και τρίψε απαλά, πάντα με ένα μαλακό σφουγγάρι, ή πανί. Στο τέλος, στέγνωσε τρίβοντας με ένα καθαρό και στεγνό πανί.

#4 Γυάλισμα μαρμάρου με μαγειρική σόδα

Η μαγειρική σόδα είναι ένα από τα καθαριστικά που ενδείκνυνται για το γυάλισμα μαρμάρου με το χέρι. Η συνταγή είναι απλούστατη, όπως και η προηγούμενη. Σε ένα δοχείο βάλε περίπου 1 λίτρο χλιαρό νερό και 3 κουταλιές σόδα. Ανακάτεψε καλά για να αναμειχθεί το μείγμα και άπλωσε στις μαρμάρινες επιφάνειες με ένα μαλακό πανί.
Άφησε το μείγμα σου να δράσει για 4- 5 ώρες και έπειτα ξέβγαλε τρίβοντας με ένα σφουγγαράκι βουτηγμένο σε χλιαρό νερό. Πόσο πιο εύκολο θα μπορούσε να είναι το γυάλισμα μαρμάρου με το χέρι;

Αν τα παραπάνω δεν πετύχουν, ή αν υπάρχει εκτεταμένη ζημιά στις μαρμάρινες επιφάνειες του σπιτιού σου, μην απελπίζεσαι. Η τελευταία, και πιο δραστική λύση, είναι να εμπιστευθείς ένα συνεργείο για να κάνει κρυσταλλοποίηση στις επιφάνειες. Η κρυσταλλοποίηση, σαν τεχνική, προσφέρει μεγάλη αντοχή στα μάρμαρα και φυσική γυαλάδα που δεν περνά απαρατήρητη. Χάρη στη δράση της, τα μάρμαρα δε φθείρονται λόγω υγρασίας και θερμοκρασίας, ενώ είναι κατάλληλη για λευκά και για χρωματιστά μάρμαρα.

Αν, λοιπόν, αποφασίσεις πως θα ήθελες να απευθυνθείς σε έναν ειδικό για να κάνεις τα μάρμαρα του σπιτιού να μοιάζουν σαν καινούρια, εμείς είμαστε εδώ! Καταχώρησε την εργασία σου για γυάλισμα μαρμάρων και γενική συντήρηση, εντελώς δωρεάν και θα σε φέρουμε άμεσα σε επαφή με τους κατάλληλους επαγγελματίες στην περιοχή σου, για να σου δώσουν προσφορές!

Σχετικά με το Douleutaras

Είμαστε η Νο1 Πλατφόρμα Εύρεσης Επαγγελματιών έχοντας πραγματοποιήσει 195.000+ εργασίες, με πάνω από 3.500 αξιολογημένους επαγγελματίες και 20.000+ χρήστες σε μηνιαία βάση.

Πώς λειτουργεί o Douleutaras

Μας περιγράφεις την εργασία που θες

Μέσα σε λίγη ώρα, ένας ή περισσότεροι αξιολογημένοι επαγγελματίες επικοινωνούν μαζί σου για την υλοποίησή της

Επιλέγεις τον κατάλληλο για σένα

Οι επαγγελματίες του Douleutaras

4.5

Μέσος όρος αξιολόγησης επαγγελματιών

6.000 εργασίες

Κάθε επαγγελματίας έχει ολοκληρώσει περίπου 50 εργασίες

1.000 επαγγελματίες

+2 νέοι επαγγελματίες κάθε μέρα