Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για το κλάδεμα ροδιάς!

Στη χώρα μας, η ροδιά καλλιεργείται κυρίως στα νησιά του Β. Αιγαίου, στα Δωδεκάνησα, την Κρήτη, την Αργολίδα και τη Μαγνησία με αρκετά μεγάλη παραγωγή. Ωστόσο, πολλοί την έχουν φυτέψει για καλλωπιστικούς λόγους στην αυλή ή τον κήπο τους, χωρίς να ενδιαφέρονται για την εντατική παραγωγή. Όπως και να έχει, το κλάδεμα ροδιάς έχει μεγάλη σημασία, αφού βελτιώνει τόσο την παραγωγή, όσο και τη βλάστηση. Επίσης, το να δοθεί ένα σχήμα στη ροδιά, θα ευνοήσει την καρποφορία και θα αποτρέψει την εμφάνιση ασθενειών.

Η ροδιά είναι είτε θάμνος, είτε μικρό φυλλοβόλο δέντρο. Η περίοδος καρποφορίας της ξεκινά από το 3ο ή 4ο έτος, ενώ διαρκεί έως και 50 χρόνια. Το κλάδεμα της επιτρέπει στον ήλιο να φωτίσει κάθε σπιθαμή του δέντρου, αλλά ταυτόχρονα βοηθά και στο σωστό αερισμό του. Σε περίπτωση που δε γνωρίζεις και πολλά, εμείς θα προσπαθήσουμε να σου λύσουμε μερικές απορίες για το κλάδεμα ροδιάς, ώστε να μπορείς να περιποιηθείς το δέντρο σου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Απαντήσεις σε 4 Βασικές Απορίες για το Κλάδεμα Ροδιάς!

1. Ποια είναι η κατάλληλη εποχή κλαδέματος;

Είτε φύτεψες ροδιά κατά τη διαμόρφωση της αυλής σου για καλλωπιστικούς λόγους, είτε για παραγωγή, δε θα πρέπει να την αμελείς. Η ροδιά χρειάζεται κλάδεμα κάθε χρόνο. Συγκεκριμένα, το κλάδεμα ροδιάς θα πρέπει να γίνεται στο τέλος του χειμώνα. Είναι η καταλληλότερη εποχή, διότι έχουν περάσει οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, επομένως η ροδιά δεν τίθεται σε κίνδυνο. Ταυτόχρονα, πρόκειται για το χρονικό διάστημα πριν την καλλιεργητική περίοδο.

Ωστόσο, ενώ το κύριο κλάδεμα γίνεται την αναφερόμενη εποχή, μπορείς να περιποιηθείς τη ροδιά σου και τον υπόλοιπο χρόνο. Μάλιστα, κρίνεται απαραίτητη η απομάκρυνση παραφυάδων και λαίμαργων βλαστών που φυτρώνουν στη βάση του δέντρου. Αυτό γίνεται κυρίως γιατί “κλέβουν” την ενέργεια από τη ροδιά, την οποία χρειάζεται για την καρποφορία της.

κλάδεμα ροδιάς

2. Πώς γίνεται το κλάδεμα διαμόρφωσης;

Αυτό το κλάδεμα εφαρμόζεται τα 3 πρώτα χρόνια του δέντρου, μέχρι να μπει σε περίοδο καρποφορίας. Το χρόνο που θα φυτέψεις τη ροδιά θα δώσεις και τη βασική δομή του δέντρου. Αρχικά, θα επιλέξεις εάν θέλεις να δώσεις ύψος ή να έχεις μια θαμνώδη ροδιά. Στην πρώτη περίπτωση, άφησε ένα μικρό κορμό καλά αναπτυγμένο με τους βραχίονές του και αφαίρεσε όλα τα υπόλοιπα. Εναλλακτικά, επίλεξε 4-5 στελέχη χαμηλά της βάσης του δέντρου, κόντυνέ τα περίπου στα 50 εκατοστά, ώστε να αναπτυχθεί πλευρικά, και αφαίρεσε τα υπόλοιπα.

Το δεύτερο έτος, θα δώσεις το τελικό σχήμα, αυτό του ανοιχτού κυπέλλου στο δέντρο σου. Πρώτα απ’ όλα, αφαιρούμε όλα τα μικρά ξερά και αδύναμα κλαδιά και κλαδεύουμε τα κλαδιά που έχουμε επιλέξει στο ένα τρίτο του μήκους τους. Τέλος, επιλέγουμε 3-5 δυνατούς βλαστούς για κάθε στέλεχος που είχαμε διαλέξεις τον πρώτο χρόνο και γίνεται αφαίρεση όλων των υπολοίπων. Αυτή η τεχνική κάνει τα δέντρα πιο αραιά και το φως φθάνει μέχρι και στο εσωτερικό τους.

Διάβασε επίσης: 5+1 Υπέροχα Δέντρα για να μεταμορφώσεις τον Κήπο σου σε Όαση!

3. Πώς γίνεται το κλάδεμα καρποφορίας;

Συνήθως, από το τρίτο κιόλας έτος, ξεκινούν να εμφανίζονται οι πρώτοι καρποί. Το κλάδεμα ροδιάς πλέον δε χρειάζεται να είναι αυστηρό, αλλά ελαφρύ, μόνο ώστε να συντηρείται και να μη μειώνονται οι καρποί. Το να κλαδέψεις παραπάνω τα κλαδιά θα φέρει σε άμεση επαφή τους καρπούς με τον ήλιο, πράγμα καθόλου θετικό, αφού είναι αρκετά ευαίσθητοι.  Συγκεκριμένα, κλαδεύονται ελαφρά οι κορυφές, ώστε να ενισχυθεί η πλευρική ανάπτυξη.

Καμιά φορά, ενδέχεται να κλαδεύεται κάποιος από τους παραγωγικούς κορμούς, αφήνοντας μόνο έναν πλάγιο βλαστό προς τα έξω, ώστε να φέρει καρπούς τα επόμενα χρόνια. Το κάθε κλάδεμα ροδιάς είναι σημαντικό, αφού συμβάλλει για την καρποφορία της επόμενης χρονιάς. Τέλος, μην αμελείς να αφαιρείς τις παραφυάδες,τα ξερά κλαδιά, αλλά και εκείνα που χαλούν το σχήμα που έχεις δώσει στο δέντρο σου.

κλάδεμα ροδιάς

4. Πόσο συχνά πρέπει να γίνεται το πότισμα ροδιάς;

Δεν είναι απαραίτητο να ποτίσεις τη ροδιά σου, κατά την περίοδο κλαδέματος. Οι δύο εργασίες δεν συνδέονται μεταξύ τους, αν και το πότισμα είναι εξίσου σημαντικό με το κλάδεμα ροδιάς, ώστε να έχεις υπέροχα ρόδια. Κατά γενική ομολογία, η ροδιά χρειάζεται πότισμα μια φορά στις 10 μέρες, αλλά όχι με τεράστιες ποσότητες  νερού. Το πιο σημαντικό στο πότισμά της, είναι να υπάρχει συνέπεια. Αυτό σημαίνει, πως πρέπει να ποτίζεις τη ροδιά ανά τακτά χρονικά διαστήματα με μικρές ποσότητες νερού, αντί να την ποτίζεις μόνο λίγες φορές το χρόνο με πάρα πολύ νερό. Τέτοιου είδους λάθη, μπορούν να φέρουν σαν αποτέλεσμα σκασμένα ρόδια. Για να αποφύγεις κάτι τέτοιο, λοιπόν, βάλε στο πρόγραμμά σου το τακτικό πότισμα ροδιάς και φρόντισε για την περιποίησή της κάθε εποχή. πότισμα ροδιάς

Extra Tip 1: Κατά το κλάδεμα των δέντρων σου, καλό θα ήταν να λαμβάνεις προληπτικά μέτρα προστασίας. Τα δέντρα ενδέχεται να έχουν προσβληθεί με ασθένειες που δε θέλεις να μεταφέρεις και σε άλλα. Επομένως απολύμανε τα εργαλεία σου με οινόπνευμα ή άλλο προϊόν πριν και μετά από το κλάδεμα.

Extra Tip 2: Φρόντισε οι τομές που κάνεις να είναι καθαρές και λείες. Αυτό συμβάλλει στη σωστή και γρήγορη επούλωση των πληγών του δέντρου. Ταυτόχρονα, οι ανοιχτές πληγές είναι ευκολότερο να προσβληθούν από παθογόνα. Επομένως, συνίσταται ο ψεκασμός τους με ένα χαλκούχο προϊόν ή η επάλειψη μεγαλύτερων τομών με αντιμικροβιακή πάστα.

Ελπίζουμε να σε διαφωτίσαμε σχετικά με το κλάδεμα ροδιάς. Ωστόσο, εάν χρειάζεσαι βοήθεια με το κλάδεμα των δέντρων σου, εμείς είμαστε εδώ! Καταχώρησε την εργασία σου στην πλατφόρμα του Douleutaras.gr και πάρε προσφορές από αξιολογημένους κηπουρούς που θα αναλάβουν κάθε σχετική εργασία άμεσα & οικονομικά!

κλάδεμα ροδιάς

Σχετικά με το Douleutaras

Είμαστε η Νο1 Πλατφόρμα Εύρεσης Επαγγελματιών έχοντας πραγματοποιήσει 195.000+ εργασίες, με πάνω από 3.500 αξιολογημένους επαγγελματίες και 20.000+ χρήστες σε μηνιαία βάση.

Πώς λειτουργεί o Douleutaras

Μας περιγράφεις την εργασία που θες

Μέσα σε λίγη ώρα, ένας ή περισσότεροι αξιολογημένοι επαγγελματίες επικοινωνούν μαζί σου για την υλοποίησή της

Επιλέγεις τον κατάλληλο για σένα

Οι επαγγελματίες του Douleutaras

4.5

Μέσος όρος αξιολόγησης επαγγελματιών

6.000 εργασίες

Κάθε επαγγελματίας έχει ολοκληρώσει περίπου 50 εργασίες

1.000 επαγγελματίες

+2 νέοι επαγγελματίες κάθε μέρα