5+1 Υπέροχα Δέντρα για να μεταμορφώσεις τον Κήπο σου σε Όαση!

Δέντρα για τον κήπο

Τι καλύτερο από το να επιστρέφεις στο σπίτι σου και να αντικρύζεις μία υπέροχη πράσινη όαση; Όσο μικρός ή μεγάλος και αν είναι ο κήπος του Σπιτιού σου, αυτό δεν πρέπει να σε εμποδίζει. Υπάρχουν δέντρα για κήπο σε μία τεράστια ποικιλία ειδών και μεγεθών, ιδανικά για να καλύψουν κάθε ανάγκη σου.

Θέλεις να δημιουργήσεις μία σκιερή cozy γωνία όπου θα μπορείς να απολαμβάνεις τον καφέ σου ή να ψήνεις με τους φίλους και την οικογένεια σου τις Κυριακές; Θέλεις να δημιουργήσεις έναν φυσικό φράχτη από δέντρα στην αυλή σου; Προσπαθείς να κρατήσεις τα αδιάκριτα βλέμματα των γειτόνων και των περαστικών μακριά; Ονειρεύεσαι να ανοίγεις το παράθυρο σου και να βλέπεις παντού πράσινο;

Σε όποιο από τα παραπάνω και αν απάντησες “Ναι” είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε να βρεις τα κατάλληλα δέντρα για τον κήπο σου!

Λιγούστρο

Αν θέλεις να δεις άμεσα αποτελέσματα στην εξωτερική εμφάνιση του κήπου σου, τότε το λιγούστρο είναι μία από τις επιλογές που θα σε ικανοποιήσει απόλυτα. Ανάλογα με το είδος του μπορεί να ξεπεράσει σε ύψος τα 4 μέτρα και αντέχει σε οποιεσδήποτε αντίξοες καιρικές συνθήκες. Ο συνδυασμός αυτός καθιστά το λιγούστρο ένα από τα δημοφιλέστερα δέντρα για κήπο, πάρκα, πεζοδρόμια και φυτοφράχτες. Ανθίζει τους καλοκαιρινούς μήνες και τα λευκά άνθη του σχηματίζουν κωνικές ταξιανθίες, όπως φαίνεται και στη φωτογραφία. Βέβαια ως αειθαλές δέντρο θα ομορφαίνει τον κήπο σου και το χειμώνα. Οι καρποί του είναι μικρά κηρώδη μαύρα και μπλε μούρα που παραμένουν επάνω στο φυτό όταν περάσει η περίοδος ανθοφορίας του.
ligoustro

Στα θετικά θα πρέπει να σημειώσουμε, επίσης, ότι εκτός του ποτίσματος και του κλαδέματος δεν έχει υψηλές ανάγκες περιποίησης. Μάλιστα βρίσκεται μεταξύ των ελαχίστων δέντρων που δεν προσβάλλεται από έντομα και μυκητολογικές ασθένειες.

Γαζία

“Από πάνω μας ήταν η γαζία, κι όταν ήταν ανθισμένη, η αυλή μοσκομύριζε. Αγαπούσα πολύ τα ευωδάτα κίτρινα λουλούδια της, τα 'βαζε η μητέρα μου στις κασέλες και τα σώρουχά μας, τα σεντόνια μας, όλη μου η παιδική ηλικία μύριζε γαζία.”

Μ’ αυτά τα λόγια ο Νίκος Καζαντζάκης περιγράφει το άρωμα της γαζίας στην “Αναφορά στο Γκρέκο”. Η γαζία έχει πράγματι μία από τις πιο ξεχωριστές μυρωδιές που μπορεί κανείς να συναντήσει σε δέντρα για κήπο. Διαβάζοντας και ακούγοντας για εκείνη μου έμειναν στο μυαλό περιγραφές όπως είναι το “άρωμα της νοσταλγίας” ή του παρελθόντος. Ας δούμε, όμως και μία λιγότερο ποιητική προσέγγιση για τη γαζία.

Η γαζία είναι ένα ημιαειθαλές δέντρο που μπορεί να φτάσει σε ύψος τα 3 μέτρα. Αν και συνήθως αναφέρεται ως φυλλοβόλο, αν ο χειμώνας είναι ήπιος μπορεί να κρατήσει τα φύλλα της. Τα άνθη της που μοιάζουν με μπαλίτσες έχουν υπέροχο χρυσοκίτρινο χρώμα και θα τα απολαύσεις από το τέλος του Φεβρουαρίου ή στις αρχές του Μαρτίου. Ένα σημείο που πρέπει να προσέξεις είναι τα αγκαθωτά της φύλλα. Όσο σαγηνευτικό είναι το άρωμα και το χρώμα της, τόσο εύκολο είναι να σε πληγώσει.

Μαγνόλια ή Μανώλια

Η μαγνόλια είναι ένα ολόκληρο γένος φυτών που αποτελείται από περίπου 210 διαφορετικά είδη. Στην Ελλάδα φυτεύονται κατεξοχήν τρία εξ αυτών αλλά εμείς θα σου προτείνουμε την magnolia grandiflora, γνωστή και ως μανώλια μεγανθή που είναι αειθαλές δέντρο. Όπως προδίδει και η ονομασία της, η μανώλια ξεχωρίζει για τεράστια λευκά της άνθη που μοιάζουν με κύπελλο αλλά και τα σκουροπράσινα φύλλα της. Η ανθοφορία της μανώλιας ξεκινά από το Μάιο και διαρκεί μέχρι και τον Αύγουστο.

Η μανώλια αναπτύσσεται αρκετά αργά αλλά μπορεί να φτάσει σε ύψος και τα 15 μέτρα. Ανήκει στα δέντρα για κήπο που πρέπει να φυτεύονται σε ηλιόλουστες ή ημισκιερές θέσεις. Παρότι αντέχει το κρύο του χειμώνα είναι αρκετά ευαίσθητη στους έντονους ανέμους γι’ αυτό θα πρέπει να την προστατεύεις.

Κουμαριά

Η κουμαριά συγκαταλέγεται ανάμεσα στα ωραιότερα καλλωπιστικά φυτά της μεσογειακής χλωρίδας. Αν και αυτό το αειθαλές φυτό στην Ελλάδα συναντάται συχνότερα ως θάμνος που φτάνει μέχρι και τα 3 μέτρα, γίνεται και μικρό δέντρο που ξεπερνά αυτό το ύψος. Η κουμαριά ήταν γνωστή από την αρχαιότητα για τις θεραπευτικές της ιδιότητες, ενώ οι καρποί της χρησιμοποιούνται ευρέως μέχρι και σήμερα για θεραπευτικούς σκοπούς. Σε αντίθεση με τα παραπάνω δέντρα για κήπο, η κουμαριά ανθίζει στα τέλη του φθινοπώρου ή στις αρχές του χειμώνα. Το καταπράσινο φύλλωμα της, όμως, θα γεμίζει με χρώμα την αυλή σου καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Τα άνθη της κουμαριάς μοιάζουν πολύ με λευκές και ρόδινες καμπανούλες και θα τα έχεις συναντήσει σίγουρα στη χριστουγεννιάτικη διακόσμηση, αν όχι σε κάποιο κήπο. Αν θέλεις να αναπτυχθεί σωστά θα πρέπει να την φυτέψεις σε κάποιο ηλιόλουστο ή ημισκιερό μέρος και να την προφυλάσσεις από τους δυνατούς ανέμους.

7 πανέμορφα λουλούδια που αντέχουν χειμώνα καλοκαίρι!

Συκιά

Η συκιά είναι ένα από τα αγαπημένα μου δέντρα για κήπο για πολλούς λόγους. Ο πρώτος και κυριότερος είναι ότι μου θυμίζει πάντοτε τα καλοκαίρια και τα παιδικά μου χρόνια στο χωριό της γιαγιάς. Η γειτόνισσα της, μία συμπαθέστατη κυρία, είχε μία πανέμορφη επιβλητική συκιά στον κήπο της και μας έφερνε τακτικά φρέσκα ζουμερά σύκα σ’ ένα καλάθι. Κάθε φορά που ακούγαμε με τον αδελφό μου το χτύπο της αυλόπορτας ευχόμασταν να είναι εκείνη.

Ακόμη και αν δεν είχα συνδέσει με αυτό τον τρόπο τη συκιά είναι ένα από τα καρποφόρα δέντρα που συναντάμε παντού στην Ελλάδα. Έχει ελάχιστες φροντίδες συντήρησης και απαιτήσεις στο σημείο που θα την καλλιεργήσεις. Ανήκει στην οικογένεια των φυλλοβόλων δέντρων, φτάνει περίπου τα 4 με 5 μέτρα και ζει για πολλά χρόνια, αν τη φροντίσεις σωστά. Τα μεγάλα φύλλα της θα δημιουργήσουν στην αυλή σου πολύτιμο ίσκιο και ένα δροσερό σημείο όπου θα μπορείς να χαλαρώσεις. Ας μην ξεχνάμε φυσικά στα θετικά αυτού του δέντρου τα λαχταριστά σύκα που θα απολαμβάνεις από τα μέσα του καλοκαιριού μέχρι και το φθινόπωρο!

Λεμονιά

Στη χώρα μας η λεμονιά βρίσκεται μεταξύ των δημοφιλέστερων εσπεριδοειδών που μπορεί να συναντήσει κανείς σε έναν κήπο. Η λεμονιά ανήκει στα δέντρα κήπου που ανθίζουν καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, ειδικά αν τοποθετηθούν σε ηλιόλουστο σημείο.

Χρειάζονται γόνιμο, ξηρό χώμα για να αναπτυχθούν αλλά και αρκετό νερό. Παρότι συνήθως δεν ψηλώνουν τόσο, οι λεμονιές μπορούν να φτάσουν και τα 6 μέτρα σε ύψος. Εκτός του ότι ο κήπος σου θα αποκτήσει ένα πολύ όμορφο στολίδι, θα μπορείς να λες σε όλους ότι τα λεμόνια σου είναι ολόφρεσκα και χωρίς χημικά!

Θέλεις βοήθεια για να μεταμορφώσεις τον κήπο σου σε μία πράσινη όαση; Ζήτησε από τους αξιολογημένους κηπουρούς της πλατφόρμας μας να σου δώσουν τις συμβουλές τους για διαμορφώσεις τους εξωτερικούς χώρους του Σπιτιού σου, όπως ονειρευόσουν!

δέντρα για κήπο

Σχετικά με το Douleutaras

Είμαστε η Νο1 Πλατφόρμα Εύρεσης Επαγγελματιών έχοντας πραγματοποιήσει 195.000+ εργασίες, με πάνω από 3.500 αξιολογημένους επαγγελματίες και 20.000+ χρήστες σε μηνιαία βάση.

Πώς λειτουργεί o Douleutaras

Μας περιγράφεις την εργασία που θες

Μέσα σε λίγη ώρα, ένας ή περισσότεροι αξιολογημένοι επαγγελματίες επικοινωνούν μαζί σου για την υλοποίησή της

Επιλέγεις τον κατάλληλο για σένα

Οι επαγγελματίες του Douleutaras

4.5

Μέσος όρος αξιολόγησης επαγγελματιών

6.000 εργασίες

Κάθε επαγγελματίας έχει ολοκληρώσει περίπου 50 εργασίες

1.000 επαγγελματίες

+2 νέοι επαγγελματίες κάθε μέρα