Βρεφικά Δωμάτια: 10 Ιδέες που συνδυάζουν άνεση & στυλ!

Η διακόσμηση βρεφικού δωματίου είναι ένα ζήτημα που, κατά κύριο λόγο, απασχολεί τους μέλλοντες γονείς αρκετό καιρό πριν τη γέννηση του παιδιού. Κάθε γονιός θέλει να προσφέρει το καλύτερο στο μωρό του. Ένα από τα πρώτα πράγματα που καλείται να προσφέρει, είναι το δωματιάκι του. Τα βρεφικά δωμάτια γίνονται ο πρώτος προσωπικός χώρος του μωρού, ο χώρος όπου θα περνά αρκετό χρόνο και θα ανακαλύπτει σιγά σιγά τον κόσμο.

Συνεπώς, είναι απολύτως δικαιολογημένη η όποια ανησυχία σου για τη διακόσμηση τους. Τα βρεφικά δωμάτια έχουν αρκετές διαφοροποιήσεις σε σχέση με τα υπνοδωμάτια ενηλίκων. Ωστόσο, είναι εύκολο να προσεγγίσεις τις πραγματικές του ανάγκες. Αρκεί, βέβαια, να έχεις υπόψιν σου μερικές απλές ιδέες για βρεφικά δωμάτια, οι οποίες θα σου δώσουν την έμπνευση που χρειάζεσαι.

Βρεφικά δωμάτια: 10 ιδέες διακόσμησης που θα αγαπήσεις!

#1 Ουδέτερα χρώματα σε μεγάλες επιφάνειες

Συχνά, κάνουμε το λάθος να ορίζουμε αυστηρούς «κανόνες» σχετικά με τη χρήση των χρωμάτων για βρεφικά δωμάτια. Κάποιοι υποστηρίζουν με σθένος ότι πρέπει να χρησιμοποιούνται ουδέτερα χρώματα για να μην κουράζεται το μωρό από την εικόνα του δωματίου. Κάποιοι άλλοι επιμένουν πως τα έντονα χρώματα είναι πιο κατάλληλα για βρεφικά δωμάτια, γιατί είναι πιο χαρούμενα και ζωηρά. Στην πραγματικότητα, κάθε χρώμα διαδραματίζει ένα διαφορετικό, αλλά εξίσου σημαντικό ρόλο.

Τα ουδέτερα χρώματα, όπως το λευκό, το μπεζ και οι παστέλ αποχρώσεις είναι απαραίτητα για μεγάλες επιφάνειες, ώστε να μπορεί να χαλαρώνει το μωρό. Γενικά, όταν πρόκειται για μεγάλες επιφάνειες, όπως το χρώμα των τοίχων, συνιστάται η χρήση φωτεινών χρωμάτων που δεν εμποδίζουν τη διάχυση του φωτός στο χώρο. Με άλλα λόγια, μπορείς να βάψεις τους τοίχους με ένα, ή και περισσότερα χρώματα, αλλά συστήνεται να μη χρησιμοποιήσεις έντονα χρώματα. Ένα χρώμα που είναι ιδανικό για αγόρια, αλλά και για κορίτσια, είναι το ανοιχτό πράσινο. Το συγκεκριμένο χρώμα είναι χαρούμενο, αλλά ταυτόχρονα ηρεμεί και κατευνάζει τα πνεύματα, κάτι που είναι απαραίτητο για ένα βρεφικό δωμάτιο.

ουδέτερα χρώματα

#2 Έντονα χρώματα σε μικρές επιφάνειες

Το γεγονός ότι τα ουδέτερα χρώματα έχουν την τάση να ηρεμούν το μωρό, δεν υποδεικνύει ότι στο δωμάτιο του δεν πρέπει να υπάρχουν έντονα χρώματα. Άλλωστε, τα βρεφικά δωμάτια έχουν το καθήκον να φέρουν τα παιδιά σε επαφή με τα χρώματα για πρώτη φορά στη ζωή τους. Κάτι τέτοιο δε μπορεί να γίνει με επιτυχία, αν περιστοιχίζονται μόνο από ουδέτερα χρώματα.

Ποια είναι η λύση, λοιπόν; Μπορείς να χρησιμοποιήσεις έντονα χρώματα, όπως το πορτοκαλί, το οποίο ενισχύει τα αισθήματα χαράς, ζωντάνιας και ενεργητικότητας. Ωστόσο, θα ήταν καλό να τα χρησιμοποιήσεις σε σχετικά μικρές επιφάνειες. Για παράδειγμα, η ιδέα του να αγοράσεις στο μωρό σου μια πορτοκαλί κουβερτούλα δεν παρουσιάζει προβλήματα. Από την άλλη πλευρά, η ιδέα του να βάψεις ολόκληρη την κούνια του μωρού πορτοκαλί, ίσως χρειάζεται επανεξέταση. Χρησιμοποίησε έντονα χρώματα με μέτρο και το αποτέλεσμα δε θα σε απογοητεύσει.

Θέλεις να μάθεις περισσότερα για τα καλύτερα χρώματα για βρεφικά δωμάτια; Διάβασε τα άρθρα που ετοιμάσαμε, με τίτλο: «5 έξυπνες χρωματικές ιδέες για βρεφικό δωμάτιο αγοριού» και «Βρεφικά δωμάτια για κορίτσια: Τρόποι διακόσμησης με 5 αγαπημένα χρώματα»!

έντονα χρώματα

#3 Αυτοκόλλητα τοίχου

Τα αυτοκόλλητα τοίχου είναι μια πολύ δημοφιλής επιλογή για βρεφικά δωμάτια. Αν επιθυμείς να δεις χαρούμενες απεικονίσεις στους τοίχους του δωματίου του μωρού σου, αλλά χωρίς να ξοδέψεις χρόνο για να τις χρωματίσεις ο/ η ίδιος/ -α, τότε αυτή είναι η λύση για σένα. Στο εμπόριο θα βρεις μεγάλα και μικρά αυτοκόλλητα με απεικονίσεις διαφόρων θεμάτων και χρωμάτων. Το μόνο που έχεις να κάνεις, είναι να επιλέξεις αυτά που σου αρέσουν περισσότερο και να δημιουργήσεις πανέμορφες συνθέσεις για το βρεφικό δωμάτιο. Φυσικά, είναι καλό να μην το παρακάνεις. Περιόρισε τη χρήση αυτοκολλήτων σε έναν μόνο τοίχο, ώστε το θέαμα να μην προσελκύει διαρκώς το βλέμμα του μωρού.

αυτοκόλλητα τοίχου

Pinterest.com

#4 Τα οφέλη της ταπετσαρίας

Αν δεν το γνώριζες ήδη, η αγορά και η τοποθέτηση ταπετσαρίας είναι πιο οικονομική από το βάψιμο των τοίχων. Επίσης, χρειάζεται λιγότερο χρόνο για εργασίες και μπορείς να την τοποθετήσεις και χωρίς τη βοήθεια επαγγελματία. Ωστόσο, υπάρχει ένας ακόμα πιο σημαντικός λόγος για να πεις «ναι» στην ταπετσαρία. Όπως καταλαβαίνεις, το μωρό σου δε θα μείνει για πάντα μωρό. Μέσα σε πολύ λίγα χρόνια θα αποκτήσει προσωπικό γούστο και θα έχει λόγο ως προς τη διακόσμηση του δωματίου του. Γιατί, λοιπόν, να ξανακάνεις τον κόπο να βάψεις το δωμάτιο, όταν μπορείς απλά να απαλλαγείς από την ταπετσαρία και να αποφασίσεις πώς θα συνεχίσεις;

ταπετσαρία

Pinterest.com

#5 Χαλαρωτικός φωτισμός

Ίσως να γνωρίζεις ήδη την καθοριστική σημασία του φωτισμού στην ψυχολογία του μωρού. Τα βρεφικά δωμάτια πρέπει να είναι φωτεινά, αλλά χωρίς πολύ έντονο τεχνητό φωτισμό. Συνεπώς, ίσως είναι καλό να αποφύγεις την τοποθέτηση λαμπτήρων με πολύ δυνατό φως, ή με ιδιαίτερο χρώμα. Τα μονόχρωμα λευκά φωτάκια των Χριστουγέννων είναι πιθανό να χαλαρώσουν περισσότερο το παιδί, σε σχέση με ένα κοινό πορτατίφ. Έπειτα, είναι πιθανό να έχεις ήδη μια τέτοια σειρά από φωτάκια στο σπίτι σου, άρα μπορείς να τα αξιοποιήσεις και με αυτό τον τρόπο. Τοποθέτησε τα κοντά στην κούνια του, ώστε να μπορεί να τα βλέπει και να αισθάνεται ηρεμία και θαλπωρή.

χαλαρωτικός φωτισμός

#6 Ανάλαφρες κουρτίνες για το παράθυρο

Η ιδέα αυτή έχει σαν σκοπό να συμπληρώσει την παραπάνω ιδέα για το φωτισμό. Πέρα από τον τεχνητό φωτισμό, μεγάλη σημασία για την ψυχολογία του παιδιού έχει και ο φυσικός φωτισμός. Είναι σημαντικό να υπάρχει στα βρεφικά δωμάτια ένα μεγάλο παράθυρο για να εισέρχεται στο χώρο το φως της ημέρας. Ωστόσο, τόσο για σκοπούς αισθητικής, όσο και προστασίας, είναι χρήσιμο να περιβάλλεται με κουρτίνες. Η έκθεση του παιδιού σε υπερβολικά δυνατό φως τις ηλιόλουστες μέρες μπορεί να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα από τα επιθυμητά. Αυτό σημαίνει πως δε θα μπορεί να ησυχάσει και θα ενοχλείται διαρκώς, με αποτέλεσμα να είναι κακόκεφο. Για το λόγο αυτό, προτείνεται να επενδύσεις σε ένα σετ ανάλαφρων κουρτινών, οι οποίες δε θα εμποδίζουν την ορατότητα του φυσικού φωτός, αλλά θα την περιορίζουν στα κατάλληλα επίπεδα.

κουρτίνες σε βρεφικό δωμάτιο

Pinterest.com

#7 Η επιλογή κούνιας

Επιτέλους, φθάνει η στιγμή να ασχοληθούμε με τα έπιπλα. Η κούνια είναι, φυσικά, το πιο σημαντικό έπιπλο για τα βρεφικά δωμάτια. Όπως καταλαβαίνεις, δεν αρκεί απλώς να ταιριάζει με τη διακόσμηση που έχεις επιλέξει. Πρέπει να είναι άνετη, βολική και ασφαλής για το παιδί. Τα κάγκελα της κούνιας πρέπει να είναι αρκετά ψηλά, ώστε να μην κινδυνεύει να πέσει το μωρό. Όσο για τον ουρανό της κούνιας, είναι ένα σημείο, όπου μπορείς να φανείς δημιουργικός/ -ή. Μια κλασική, αλλά όμορφη ιδέα, είναι να χρησιμοποιήσεις λεπτό τούλι για να δημιουργήσεις ένα είδος κουνουπιέρας. Έτσι, η κούνια του μωρού σου θα μοιάζει πριγκιπική.

κούνια σε βρεφικό δωμάτιο

#8 Μεταμόρφωση παλιών επίπλων

Για όσα ακόμα έπιπλα χρειαστεί το βρεφικό δωμάτιο, δεν είναι ανάγκη να ξοδέψεις πολλά. Αντί να αγοράσεις νέα έπιπλα, μπορείς να μεταμορφώσεις κάποια παλιά έπιπλα σε καινούρια και μοντέρνα με ελάχιστο κόστος. Πρόκειται για μια πολύ δημοφιλή τάση και για πολλούς από εμάς θεωρείται ακόμα και σαν χόμπι. Μια τεχνική που ενδείκνυται για τη ριζική αλλαγή της όψης κάθε επίπλου είναι το ντεκουπάζ σε έπιπλα. Η τεχνική αυτή βασίζεται στην ιδέα ότι μπορείς να χρησιμοποιήσεις φωτογραφίες, ζωγραφικές παραστάσεις, ακόμα και εικόνες από περιοδικά και εφημερίδες για να δώσεις νέα πνοή σε παλιά έπιπλα. Τα υλικά που απαιτούνται δεν κοστίζουν πολύ, αλλά σίγουρα είναι σημαντικό να αφιερώσεις κάποιο χρόνο για να πραγματοποιήσεις χειροτεχνίες τέτοιου είδους.

έπιπλα βρεφικού δωματίου

Pinterest.com

#9 Ράφια για παιχνίδια

Μήπως σκέφτεσαι από τώρα το χώρο που θα καταλαμβάνουν τα παιχνίδια του μωρού σου; Για βρεφικά δωμάτια που δεν έχουν πολύ διαθέσιμο χώρο, συστήνεται η τοποθέτηση μεγάλων ραφιών στους τοίχους. Πρόκειται για μια απλούστατη λύση για την αποθήκευση των παιχνιδιών, αλλά και άλλων μικροαντικειμένων. Από αισθητικής απόψεως, δεν υπάρχει λόγος να μην ταιριάζουν τα ράφια με τη διακόσμηση του δωματίου. Το σχήμα, το χρώμα και το υλικό κατασκευής των ραφιών είναι καθαρά θέμα της προσωπικής σου προαίρεσης και μπορείς να τα κάνεις να ταιριάζουν με τον περιβάλλοντα χώρο. Για παράδειγμα, μπορείς να τα βάψεις στο χρώμα του τοίχου, ώστε να είναι διακριτικά, ενώ εξυπηρετούν το σκοπό τους.

βρεφικό δωμάτιο κούνια

#10 Κάδρα για καλλιτεχνικά δημιουργήματα

Κάθε παιδί κρύβει έναν καλλιτέχνη μέσα του. Η πιο συνήθης μορφή τέχνης, με την οποία καταπιάνεται ένα παιδί, είναι η ζωγραφική. Λοιπόν, γιατί να μην του δείξεις την υπερηφάνεια σου για εκείνο, κρεμώντας στους τοίχους του δωματίου του τα καλύτερα δημιουργήματα του; Καμία διακόσμηση δεν είναι ολοκληρωμένη, χωρίς τα έργα τέχνης, αλλά όταν γίνεται λόγος για βρεφικά δωμάτια, υπάρχει ένας λόγος παραπάνω για να σε απασχολήσει το ζήτημα αυτό. Δε θα χρειαστεί να κάνεις κάτι πολύπλοκο. Απλώς φρόντισε να αφήσεις αρκετό ελεύθερο χώρο στους τοίχους του δωματίου και εφοδιάσου με διάφορα κάδρα. Έπειτα, όταν το μωρό σου μεγαλώσει λίγο και αρχίσει να ζωγραφίζει, διάλεξε τα αγαπημένα σου έργα και κρέμασε τα στο δωμάτιο. Η χαρά που θα του προσφέρεις είναι ανεκτίμητη.

βρεφικό δωμάτιο

Τώρα γνωρίζεις πώς να προετοιμάσεις το ιδανικό βρεφικό δωμάτιο, πριν το μωράκι σου έρθει στον κόσμο. Αν χρειαστείς βοήθεια στην πραγμάτωση των ιδεών σου, θα είμαστε δίπλα σου. Επικοινώνησε με τους ανθρώπους της πλατφόρμας μας και λάβε προσφορές από έμπειρους και αξιολογημένους επαγγελματίες κάθε κλάδου, άμεσα και υπεύθυνα!

 

Σχετικά με το Douleutaras

Είμαστε η Νο1 Πλατφόρμα Εύρεσης Επαγγελματιών έχοντας πραγματοποιήσει 195.000+ εργασίες, με πάνω από 3.500 αξιολογημένους επαγγελματίες και 20.000+ χρήστες σε μηνιαία βάση.

Πώς λειτουργεί o Douleutaras

Μας περιγράφεις την εργασία που θες

Μέσα σε λίγη ώρα, ένας ή περισσότεροι αξιολογημένοι επαγγελματίες επικοινωνούν μαζί σου για την υλοποίησή της

Επιλέγεις τον κατάλληλο για σένα

Οι επαγγελματίες του Douleutaras

4.5

Μέσος όρος αξιολόγησης επαγγελματιών

6.000 εργασίες

Κάθε επαγγελματίας έχει ολοκληρώσει περίπου 50 εργασίες

1.000 επαγγελματίες

+2 νέοι επαγγελματίες κάθε μέρα