Πώς θα επιλέξεις την κατάλληλη σόμπα για το χώρο σου;

Οκ, είναι λίγο νωρίς για extreme θέρμανση, αλλά οι πρώτες… δροσιές μας προετοιμάζουν για ακόμη ένα δύσκολο χειμώνα! Οπότε, καλύτερα να είμαστε προετοιμασμένοι και ενημερωμένοι παρά να τρέχουμε τελευταία στιγμή και να κάνουμε βιαστικές αγορές…

Η σόμπα δεν είναι η πλέον διαδεδομένη λύση θέρμανσης αλλά τα σίγουρα είναι δύο: Πρώτον, κάνει εξαιρετική δουλειά. Δεύτερον, δίνει ένα πιο ζεστό «αέρα» στο σπίτι σας, μόνο και μόνο με την όψη της! Όταν λέμε «σόμπα» δεν εννοούμε τις παλιές ξυλόσομπες που θυμόμαστε από το σπίτι μας στο χωριό. Υπάρχουν σύγχρονα μοντέλα που μπορούν να «κάψουν» τόσο καυσόξυλα, όσο και κάρβουνο αλλά και άλλα καύσιμα για να παράξουν θερμότητα!

επιλογή σόμπας

Έτσι, καλύτερα να διαλέξετε ένα από αυτά τα μοντέλα που προσφέρουν πολλές δυνατότητες. Σε περίπτωση που επιλέξετε τα καυσόξυλα να ξέρετε πως θα χρειάζεται τακτικό καθάρισμα της στάχτης τους, ενώ τα κάρβουνα είναι καλύτερη επιλογή, αρκεί η σόμπα να έχει είσοδο αέρα, χωρίς αυτόν δε γίνεται. Ορισμένες σόμπες μπορούν να καταναλώνουν και pellet που είναι ένα προτιμότερο καύσιμο.

Το σίγουρο είναι πως χρειάζεστε ένα χώρο εντός του σπιτιού ο οποίος να είναι αρκετά μεγάλος για να χωρέσει άνετα η σόμπα, χωρίς να είναι κοντά σε έπιπλα, κουρτίνες, ηλεκτρικές συσκευές ή οτιδήποτε μπορεί εύκολα να πάρει φωτιά ή να καταστραφεί από τη θερμότητα. Και φυσικά, ούτε να σκεφτείτε την εγκατάσταση σόμπας πάνω σε ξύλινη επιφάνεια. Πλακάκια, γυαλί, τσιμέντο και πέτρα είναι ιδανικές επιφάνειες για να την τοποθετήσετε με ασφάλεια.

επιλογή σόμπας

Το δεύτερο μεγάλο «πρέπει» για μια σόμπα, είναι η καμινάδα. Αυτό είναι που την κάνει και γενικά ακατάλληλη για διαμερίσματα, όμως αν είστε ρετιρέ ή έχετε ταβάνι στην ταράτσα, μπορείτε να το κάνετε πιό εύκολα. Μια μέτρια καμινάδα δε θα «τραβήξει» αέρα εύκολα. Έτσι θα έχετε μέτρια καύση αλλά και αρκετά επικίνδυνα καυσαέρια που θα βαρύνουν την ατμόσφαιρα μέσα στο σπίτι σας. .

Οπότε, εμπιστευθείτε ένα καλό εγκαταστάτη που θα φροντίσει για μια αποτελεσματική καμινάδα.

Τέλος, επιλέξτε μια σόμπα απόδοσης αρκετής για το χώρο σας, αλλά μη πετάξετε λεφτά σε υπερβολικά ακριβές λύσεις πολλών Kw που δε θα αξιοποιήσετε ποτέ στο έπακρον. Και δείτε οπωσδήποτε το βαθμό αποδοτικότητας της σόμπας (%), όσο μεγαλύτερο τόσο το καλύτερο καθώς δε «σπαταλάτε» θερμότητα και περισσότερη καταλήγει μέσα στο σπίτι σας.

Πηγή: Cool Home

Σχετικά με το Douleutaras

Είμαστε η Νο1 Πλατφόρμα Εύρεσης Επαγγελματιών έχοντας πραγματοποιήσει 195.000+ εργασίες, με πάνω από 3.500 αξιολογημένους επαγγελματίες και 20.000+ χρήστες σε μηνιαία βάση.

Πώς λειτουργεί o Douleutaras

Μας περιγράφεις την εργασία που θες

Μέσα σε λίγη ώρα, ένας ή περισσότεροι αξιολογημένοι επαγγελματίες επικοινωνούν μαζί σου για την υλοποίησή της

Επιλέγεις τον κατάλληλο για σένα

Οι επαγγελματίες του Douleutaras

4.5

Μέσος όρος αξιολόγησης επαγγελματιών

6.000 εργασίες

Κάθε επαγγελματίας έχει ολοκληρώσει περίπου 50 εργασίες

1.000 επαγγελματίες

+2 νέοι επαγγελματίες κάθε μέρα