Πόσο ρεύμα καίει ο Ηλεκτρικός Λέβητας;

λέβητας

Οι ηλεκτρικοί λέβητες αποτελούν μια οικονομική και οικολογική επιλογή για θέρμανση και ζεστό νερό. Λειτουργούν εξωλοκλήρου με την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος, εξού και το όνομά τους. Τοποθετούνται πολύ εύκολα και δεν καταλαμβάνουν αρκετό χώρο. Ένας ηλεκτρικός λέβητας μπορεί να πιάνει τον χώρο που θα έπιανε ένα ντουλάπι στον χώρο σου, έτσι μπορεί να τοποθετηθεί εύκολα όχι μόνο σε κύριες κατοικίες, αλλά και σε εξοχικά, επαγγελματικούς χώρους κλπ. Σε αντίθεση με τους λέβητες πετρελαίου, οι ηλεκτρικοί λέβητες δεν χρειάζονται καπνοδόχους, ούτε δεξαμενές καυσίμων. Πόσο ρεύμα καίει ο ηλεκτρικός λέβητας, όμως;

Πριν προχωρήσουμε σε αυτό, θεωρούμε πως πρέπει να μάθεις την βασική κατηγοριοποίηση που υπάρχει για τους ηλεκτρικούς λέβητες. Οι ηλεκτρικοί λέβητες χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, στους μονοφασικούς και στους τριφασικούς. Ένας μονοφασικός λέβητας έχει μικρή ισχύ. Αντίστοιχα ένα τριφασικός λέβητας, έχει μεγαλύτερη ισχύ, οπότε είναι σε θέση να καλύψει τις ανάγκες μιας μεγαλύτερης κατοικίας. Επομένως, θα πρέπει να διαλέξεις ηλεκτρικό λέβητα με βάση τις ανάγκες του χώρου για τον οποίο τον προορίζεις.

Διάβασε επίσης: Οικονομική θέρμανση με ρεύμα: Top 4 επιλογές για το Σπίτι σου!

Πόσο ρεύμα καίει ο ηλεκτρικός λέβητας;

Αν σκέφτεσαι να χρησιμοποιήσεις ηλεκτρικό λέβητα, σίγουρα θα αναρωτιέσαι πόσο ρεύμα καίει. Η τιμή της kWh αλλάζει ανάλογα με την χρήση και με τον λέβητα που έχεις επιλέξει, μονοφασικό ή τριφασικό. Όσον αφορά το κόστος, όπως πιθανόν γνωρίζεις ήδη, στους λογαριασμούς χρέωσης του ρεύματος υπάρχει μια σταθερή χρέωση που αφορά το πάγιο για κάθε τετράμηνο. Για την κατανάλωση του ρεύματος του νοικοκυριού σου, χρεώνεσαι προσθετικά ανάλογα με τις kWh που χρησιμοποιείς μέσα στο τετράμηνο. Αυτή είναι ουσιαστικά η τιμολογιακή πολιτική που ακολουθούν οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας.

Για να υπολογίσει κανείς το πόσο ρεύμα καίει ο ηλεκτρικός λέβητας, θα πρέπει να λάβει υπόψη πως στον λογαριασμό του ρεύματος προσμετρώνται όλες οι ανάγκες του σπιτιού για ηλεκτρική ενέργεια. Αυτό σημαίνει πως η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας θα ανέρχεται από 3001 kWh και άνω ανά τετράμηνο. Έτσι, η χρέωση στο ημερήσιο οικιακής χρήσης θα είναι:

Πάγιο:

Μονοφασικών παροχών 46,38 € ανά τετράμηνο

Τριφασικών παροχών 64,44 € ανά τετράμηνο

Ενέργεια 1Φ:

οι πρώτες 800 kWh ανά τετράμηνο: 0,08981€/kWh

οι επόμενες 800 kWh ανά τετράμηνο: 0,11443 €/kWh

οι επόμενες 400 kWh ανά τετράμηνο: 0,14045 €/kWh

οι επόμενες 1000 kWh ανά τετράμηνο: 0,18790 €/kWh

οι υπόλοιπες 1400 kWh ανά τετράμηνο 0,18971 €/kWh

Ενέργεια 3Φ:

οι πρώτες 800 kWh ανά τετράμηνο: 0,08981 €/kWh

οι επόμενες 800 kWh ανά τ

ετράμηνο: 0,11443 €/kWh

οι επόμενες 400 kWh ανά τετράμηνο: 0,14045 €/kWh

οι επόμενες 1000 kWh ανά τετράμηνο: 0,18790 €/kWh

οι υπόλοιπες 1400 kWh ανά τετράμηνο 0,18971 €/kWh

Αυτές οι τιμές αφορούν την βασική τιμολόγηση που έχει επιλέξει η ΔΕΗ, για την κοστολόγηση των υπηρεσιών της. Όπως αναφέραμε παραπάνω, σε έναν λογαριασμό χρέωσης ηλεκτρικού ρεύματος προσμετρώνται όλες οι ανάγκες του σπιτιού για κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. Για να υπολογίσεις σωστά τα προβλεπόμενα έξοδά σου με τον ηλεκτρικό λέβητα, σου προτείνουμε να λάβεις σαν ενιαία τιμή, την τιμή που ορίζεται για 1400 kWh ανά τετράμηνο, καθώς είναι βέβαιο πως θα ξεπερνάς αυτές τις κιλοβατώρες για ηλεκτρική ενέργεια.

Οδηγίες κατασκευαστών

Σε κάθε περίπτωση, όταν αγοράζεις έναν ηλεκτρικό λέβητα οι κατασκευαστές δίνουν κάποιες εκτιμήσεις που αφορούν το πόσο ρεύμα καίει ο ηλεκτρικός λέβητας. Οι τιμές αυτές θα πρέπει να γνωρίζεις πως είναι πάντοτε ενδεικτικές. Υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο ο λογαριασμός για την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας να έχει 35%-40% απόκλιση από αυτά τα μεγέθη. Καταλαβαίνεις πως δεν μπορείς να βασιστείς εξ ολοκλήρου σε αυτές τις πληροφορίες, ειδικά όταν θές να εκτιμήσεις το αν σε συμφέρει ή όχι η αλλαγή του υπάρχοντος συστήματος θέρμανσης με ηλεκτρικό λέβητα. Για να υπολογίσεις ακριβώς το πόσο ρεύμα καίει ο ηλεκτρικός λέβητας που έχεις επιλέξει θα πρέπει να γίνουν συγκεκριμένες μετρήσεις.

Διάβασε επίσης: LPG: Υπέρ και Κατά για θέρμανση με Υγραέριο!

Μετρήσεις για τον ακριβή υπολογισμό της χρέωσης του ηλεκτρικού ρεύματος για τον ηλεκτρικό λέβητα

Θα πρέπει να γνωρίζεις πως ανάλογα με την περιοχή και τα φορτία που έχει διαθέσιμα η ΔΕΔΔΗΕ, μπορεί να διαφέρει η χρέωση του ρεύματος που καταναλώνει ο ηλεκτρικός λέβητας. Η διαφορά στην τιμή βασίζεται στην λογική του όγκου του φορτίου που μπορεί να καταναλώνεται στην συγκεκριμένη περιοχή από τον πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας. Για να υπολογίσεις ακριβώς πόσο ρεύμα καίει ο ηλεκτρικός λέβητας, θα πρέπει να απευθυνθείς σε κάποιον ηλεκτρολόγο μηχανολόγο. Ο ηλεκτρολόγος μηχανολόγος, μετά από συγκεκριμένες μετρήσεις, θα είναι στην θέση να απαντήσει την ακριβή τιμή που αναμένεται να φτάσει το ηλεκτρικό ρεύμα στην περιοχή σου.

Οι μετρήσεις που θα πραγματοποιήσει ο ηλεκτρολόγος μηχανολόγος αφορούν δύο μεγέθη. Το πρώτο είναι η πτώση του συνημιτόνου Φ ή αλλιώς του συντελεστή ισχύος. Η ΔΕΗ μετρά το συνημίτονο Φ για κάθε περιοχή και χρεώνει ανάλογα. Το οικονομικό όφελος μπορεί να υπολογιστεί εύκολα με μετρήσεις αλλά διαφέρει από εγκατάσταση σε εγκατάσταση. Οπότε, θα πρέπει να βρεθεί συγκεκριμένα για την δική σου εγκατάσταση τί ισχύει και πόσο θα χρεώνεσαι.

Το δεύτερο σκέλος που θα πρέπει να εκτιμήσει ο ηλεκτρολόγος μηχανολόγος είναι η τάση. Μπορεί στην περιοχή που θέλεις να τοποθετήσεις τον ηλεκτρικό λέβητα να υπάρχει πτώση τάσεως ή υπέρταση. Αυτό το ενδεχόμενο είναι ακόμη κάτι που πρέπει να προστεθεί στην εξίσωση, ώστε να γνωρίζεις την ακριβή χρέωση ηλεκτρικής ενέργειας που θα έχεις με την χρήση ενός ηλεκτρικού λέβητα. Μετά από αυτές τις μετρήσεις θα είσαι σε θέση να γνωρίζεις ακριβώς πόσο ρεύμα καίει ο ηλεκτρικός λέβητας στην δική σου περίπτωση και να αποφασίσεις αν θα προβείς στην αγορά και εγκατάστασή του ή όχι.

Ελπίζουμε να σε βοηθήσαμε να καταλάβεις την διαδικασία με την οποία μπορείς να μετρήσεις το πόσο καίει ο ηλεκτρικός λέβητας στην δική σου περίπτωση. Για οποιαδήποτε απορία έχεις ή για μετρήσεις της εγκατάστασής σου, μπορείς να καταχωρήσεις την εργασία σου στο Douleutaras.gr και ένας έμπειρος ηλεκτρολόγος θα επικοινωνήσει άμεσα μαζί σου.

 

Σχετικά με το Douleutaras

Είμαστε η Νο1 Πλατφόρμα Εύρεσης Επαγγελματιών έχοντας πραγματοποιήσει 195.000+ εργασίες, με πάνω από 3.500 αξιολογημένους επαγγελματίες και 20.000+ χρήστες σε μηνιαία βάση.

Πώς λειτουργεί o Douleutaras

Μας περιγράφεις την εργασία που θες

Μέσα σε λίγη ώρα, ένας ή περισσότεροι αξιολογημένοι επαγγελματίες επικοινωνούν μαζί σου για την υλοποίησή της

Επιλέγεις τον κατάλληλο για σένα

Οι επαγγελματίες του Douleutaras

4.5

Μέσος όρος αξιολόγησης επαγγελματιών

6.000 εργασίες

Κάθε επαγγελματίας έχει ολοκληρώσει περίπου 50 εργασίες

1.000 επαγγελματίες

+2 νέοι επαγγελματίες κάθε μέρα