Θέρμανση με πέλλετ: Όσα θέλεις να γνωρίζεις πριν τη διαλέξεις!

Η θέρμανση με πέλλετ έχει κερδίσει σημαντική μερίδα των καταναλωτών, που ζητούν ένα εύκολο, οικολογικό και οικονομικό σύστημα θέρμανσης για τον οικιακό ή επαγγελματικό τους χώρο. Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν πολλές πληροφορίες σχετικά με το πέλλετ που ενδέχεται να δημιουργήσουν σύγχυση. Εφόσον είσαι σε φάση αναζήτησης για την επιλογή του σωστού συστήματος θέρμανσης, έχουμε συγκεντρώσει τα κυριότερα υπέρ και κατά για τη θέρμανση πέλλετ, ώστε να σε βοηθήσουμε.

Θέρμανση με πέλλετ: Τι είναι;

Το πέλλετ ή pellet είναι συσσωματώματα συμπιεσμένου ξύλου, χωρίς υγρασία και χωρίς καμία πρόσθετη χημική ουσία. Το σχήμα τους είναι κυλινδρικό και παράγονται από υποπροϊόντα ξυλείας, καλλιεργειών και φυτών. Χρησιμοποιούνται σαν καύσιμη ύλη- βιομάζα για την παραγωγή θερμότητας και χρειάζονται ειδικές συσκευές-σόμπες για την καύση τους. 

Τι προσφέρει η θέρμανση με πέλλετ; 

θερμανση με πελλετ

#1. Αυξημένη απόδοση

H θερμική απόδοση της θέρμανσης πέλλετ είναι εξαιρετικά υψηλή, αλλά εξαρτάται και από την ποιότητα της σόμπας που θα διαλέξεις. Διαλέγοντας μία καλής ποιότητας συσκευή, εξασφαλίζεις τη σωστή λειτουργία και διαχείριση καύσης των πέλλετ. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα τη σωστή κατανομή θέρμανσης στο χώρο, χωρίς περιττή καύση και απώλειες θερμότητας και χρημάτων. 

#2. Εξοικονόμηση χρημάτων

Η θέρμανση με πέλλετ μπορεί να σου εξοικονομήσει έως και 50% των χρημάτων, συγκριτικά με την καύση πετρελαίου. Ενδεικτικά, μία σόμπα πέλλετ χρησιμοποιώντας 2 κιλά καύσιμη ύλη παράγει 10 kwh, που είναι η ίδια θερμική απόδοση με ένα λίτρο πετρελαίου, με τη διαφορά ότι το κόστος του πέλλετ είναι το μισό από αυτό του πετρελαίου. Επίσης, τα πέλλετ καίγονται με πιο αργό ρυθμό, συγκριτικά με τα ξύλα. Θα πρέπει ωστόσο να συνυπολογιστεί και η χρήση του ηλεκτρικού ρεύματος που απαιτείται για τη λειτουργία της σόμπας. Συνεπώς, καλό είναι να ενημερωθείς για τις κιλοβατώρες της συσκευής που θα επιλέξεις. 

#3. Ευκολία στη χρήση

Μπορείς να ελέγξεις τη λειτουργία της σόμπας μέσω του αυτόματου συστήματος της που ειδοποιεί σε περίπτωση βλάβης. Επίσης, η λειτουργία διακόπτεται αυτόματα όταν δεν υπάρχει ανάγκη για θέρμανση στο χώρο. 

#4. Μηδενικό ισοζύγιο CO₂

Το πέλλετ καθώς καίγεται παράγει την ίδια ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα με αυτή που απορροφάται από τα φυτά για να φωτοσυνθέσουν. Η στάχτη τους μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως λίπασμα. Οπότε έχει μηδενικό ισοζύγιο διοξειδίου του άνθρακα και αποτελεί οικολογική πρόταση θέρμανσης. 

#5. Μικρές ανάγκες συντήρησης 

Καθώς ο λέβητας πέλλετ παράγει μικρή ποσότητα στάχτης συγκριτικά με άλλες καύσιμες ύλες, απαιτεί και λιγότερη συντήρηση. Ένας περιοδικός καθαρισμός πριν την έναρξη της λειτουργίας του καυστήρα πέλλετ το χειμώνα, θα εξασφαλίσει την ομαλή λειτουργία του και τη μέγιστη απόδοση θέρμανσης κατά τη χρήση του. 

#6. Πρακτικότητα

Η επιλογή του πέλλετ είναι ιδιαίτερα πρακτική, καθώς διαθέτουν σύστημα που ελέγχει πόσο πέλλετ θα καεί ανάλογα με τις ανάγκες θέρμανσης του χώρου. Μπορείς επίσης, να προγραμματίσεις την έναρξη και τη λήξη λειτουργίας στους καυστήρες πέλλετ. Επιπλέον, μπορεί να συνδεθεί με το υπάρχον σύστημα σωμάτων καλοριφέρ στο σπίτι. Αυτό ωστόσο είναι κάτι που χρειάζεται μεγάλη εξειδίκευση και έμπειρο επαγγελματία για να έχεις μία επιτυχή σύνδεση. 

Οικονομική θέρμανση με ρεύμα: Top 4 επιλογές για το Σπίτι σου!

Σε τι θα σε δυσκολέψει η θέρμανση με πέλλετ;

#1. Μειωμένη ευελιξία

Ένα σημαντικό μειονέκτημα είναι ότι η θέρμανση πέλλετ, απαιτεί ηλεκτρικό ρεύμα για να λειτουργήσει. Συνεπώς, σε διακοπή ρεύματος, μπορεί να υπάρξει πρόβλημα με τη θέρμανση του χώρου. Ο καυστήρας πέλλετ διαθέτει και μπαταρία που μπορεί να καλύψει την ομαλή λειτουργία της για λίγη ώρα, σε περίπτωση που βρεθεί εκτός ρεύματος.

#2. Αυξημένες ανάγκες εγκατάστασης

Η θέρμανση με σόμπα πέλλετ απαιτεί την πρόσβαση σε καμινάδα ή εξωτερικό τοίχο για την ασφαλή έξοδο του καπνού, καθώς και την κατασκευή μπουριού στον τοίχο για τον ίδιο λόγο. Ακόμα και σε περίπτωση που υπάρχει καμινάδα, θα χρειαστεί σχετική μετατροπή, ώστε να ταιριάζει στη διάμετρο της εξόδου του πέλλετ. Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να συνεκτιμηθεί στο τελικό κόστος για την εγκατάσταση πέλλετ στο χώρο σου. 

#3. Συνθήκες αποθήκευσης πέλλετ

Τα πέλλετ χρειάζονται ειδικό χώρο, χωρίς υγρασία για την αποθήκευσή τους. Συνεπώς, δεν μπορούν να αποθηκευτούν στο μπαλκόνι ή την αποθήκη της πολυκατοικίας σου. Αν τραβήξουν υγρασία, τότε η απόδοσή τους μειώνεται κατά πολύ. 

θερμανση με πελλετ#4. Αυξημένη ζήτηση

Καλό είναι να έχεις εξασφαλίσει αποθέματα πέλλετ στις δύσκολες καιρικές συνθήκες του χειμώνα, καθώς μπορεί να μη βρεις διαθέσιμα στο εμπόριο, σε περιόδους αυξημένου κρύου. Συνήθως, ο καυστήρας πέλλετ διαθέτει έναν αποθηκευτικό χώρο των 15 κιλών ή παραπάνω, τον οποίο μπορείς να γεμίζεις και να γίνεται αυτόματα ο ανεφοδιασμός της σόμπας.  

Ελπίζουμε να βάλαμε σε τάξη τις σκέψεις σου για τη θέρμανση με πέλλετ. Οι έμπειροι επαγγελματίες μας μπορούν να μελετήσουν το χώρο σου και να σου προτείνουν το κατάλληλο σύστημα θέρμανσης, σύμφωνα με τις ανάγκες του σπιτιού σου. Για την εγκατάσταση συστήματος θέρμανσης στο χώρο σου, καταχώρησε δωρεάν την εργασία σου στην υπηρεσία μας και θα σε φέρουμε άμεσα σε επαφή με κατάλληλο επαγγελματία στην περιοχή σου.θέρμανση με πέλλετ

Σχετικά με το Douleutaras

Είμαστε η Νο1 Πλατφόρμα Εύρεσης Επαγγελματιών έχοντας πραγματοποιήσει 195.000+ εργασίες, με πάνω από 3.500 αξιολογημένους επαγγελματίες και 20.000+ χρήστες σε μηνιαία βάση.

Πώς λειτουργεί o Douleutaras

Μας περιγράφεις την εργασία που θες

Μέσα σε λίγη ώρα, ένας ή περισσότεροι αξιολογημένοι επαγγελματίες επικοινωνούν μαζί σου για την υλοποίησή της

Επιλέγεις τον κατάλληλο για σένα

Οι επαγγελματίες του Douleutaras

4.5

Μέσος όρος αξιολόγησης επαγγελματιών

6.000 εργασίες

Κάθε επαγγελματίας έχει ολοκληρώσει περίπου 50 εργασίες

1.000 επαγγελματίες

+2 νέοι επαγγελματίες κάθε μέρα