Γιατί ο ηλιακός δεν ζεσταίνει το νερό;

Ηλιακός Θερμοσίφωνας

Η εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα στο σπίτι είναι σίγουρα μια πολύ καλή επένδυση. Ο ηλιακός θερμοσίφωνας προσφέρει εξοικονόμηση χρημάτων σε βάθος χρόνου και είναι μια πιο οικολογική λύση από τον ηλεκτρικό θερμοσίφωνα. Η αιτία είναι πως ο ηλιακός θερμοσίφωνας είναι μια από τις πιο αποδοτικές και φιλικές προς το περιβάλλον συσκευές που λειτουργούν χάρη στην αξιοποίηση μιας ανανεώσιμης πηγής ενέργειας. Δεν πρέπει, όμως, να ξεχνάς ότι και ο ηλιακός θερμοσίφωνας, όπως και κάθε συσκευή, μπορεί να υποστεί φθορές. Δεν είναι ευχάριστο, αλλά όταν προκύψει βλάβη θα πρέπει να ξέρεις τι συμβαίνει, για να μπορείς να την αντιμετωπίσεις. Ένα πρόβλημα που ακούγεται συχνά, είναι πως ο ηλιακός δεν ζεσταίνει το νερό. Μάθε λοιπόν τι μπορεί να φταίει γι΄αυτό και τι μπορείς να κάνεις εσύ για να έχεις και πάλι ζεστό νερό για όλο το σπίτι σου.

Γιατί ο ηλιακός θερμοσίφωνας δεν παρέχει ζεστό νερό με ηλιακή ενέργεια;

#1 Ανεπάρκεια αντιψυκτικού υγρού

Πρόκειται για μια συνηθισμένη αιτία που ευθύνεται για το γεγονός ότι ο ηλιακός δεν ζεσταίνει το νερό. Πώς προκαλείται; Όταν ο ηλιακός σου εκτίθεται σε πολύ θερμό περιβάλλον για μεγάλο χρονικό διάστημα, όπως το καλοκαίρι, είναι πιθανό να υπερθερμανθεί. Τι συμβαίνει; Eπειδή δεν υπάρχουν συχνά ανάγκες για ζεστό νερό, δημιουργείται πίεση στο εσωτερικό του θερμοσίφωνα. Η πίεση στο θερμικό υγρό απελευθερώνεται μέσω της βαλβίδας ασφαλείας. Ποιο το αποτέλεσμα για σένα; Όταν χρειαστείς ξανά αρκετό ζεστό νερό, η στάθμη του αντιψυκτικού υγρού έχει κατέβει σημαντικά και ο ηλιακός δεν ζεσταίνει το νερό. Η λύση είναι απλή: Πρόσθεσε ο/ η ίδιος/ -α αντιψυκτικό υγρό, όσο χρειάζεται. Μπορείς προαιρετικά να το αραιώσεις με απιονισμένο νερό, αλλά σκέτο μπορεί να έχει πιο ισχυρή δράση.

#2 Διαρροή στις σωληνώσεις

Υπάρχει πάντα η περίπτωση το πρόβλημα να μη βρίσκεται στον ηλιακό θερμοσίφωνα, αλλά στις σωληνώσεις του σπιτιού. Ίσως οι υδραυλικές συνδέσεις του ηλιακού θερμοσίφωνα να έχουν διαρροή. Επίσης, υπάρχει πιθανότητα διαρροής στη σύνδεση του ηλιακού συλλέκτη και της δεξαμενής. Αν αυτή είναι η περίπτωση, δυστυχώς δε μπορείς να επέμβεις και να σώσεις την κατάσταση. Θα πρέπει να καλέσεις άμεσα έναν εξειδικευμένο υδραυλικό για να ελέγξει το σύστημα και να κάνει επισκευές.

#3 Η θέση του ηλιακού θερμοσίφωνα

Ένα λάθος στην εγκατάσταση, μπορεί να έχει άμεση σχέση με το γεγονός ότι ο ηλιακός δεν ζεσταίνει το νερό. Τι εννοούμε; Ένα εμπόδιο που σκιάζει μονίμως το θερμοσίφωνα, όπως ένα γειτονικό κτίριο, ή ένα μεγάλο δέντρο, μπορεί να μειώσει δραματικά την απόδοση του. Πρέπει ο ηλιακός να τοποθετείται στην ταράτσα ή τη σκεπή του σπιτιού, με το σωστό προσανατολισμό, και να πέφτει πάνω του άπλετο φως κατά τη διάρκεια της μέρας. Αν αυτό δε συμβαίνει, τότε θα πρέπει να γίνει επανατοποθέτηση στο κατάλληλο σημείο. Αυτό δε μπορείς να το κάνεις αυτόνομα βέβαια, αλλά θα χρειαστείς τη βοήθεια συνεργείου.

#4 Ανεπαρκής χωρητικότητα του δοχείου

Μήπως οι απαιτήσεις σου από τον ηλιακό είναι υπερβολικές; Αν στο σπίτι υπάρχει μεγάλη ζήτηση για ζεστό νερό, και ειδικά κατά τις νυχτερινές ώρες, τότε ίσως ο θερμοσίφωνας που έχεις δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες σου. Αν, για παράδειγμα, όλα τα μέλη της οικογένειας κάνουν μπάνιο κάθε βράδυ, είναι δύσκολο για τον ηλιακό να ανταποκριθεί αποτελεσματικά. Χρειάζεσαι έναν θερμοσίφωνα με δοχείο μεγαλύτερης χωρητικότητας, ή περισσότερο έλεγχο της χρήσης ζεστού νερού. Αν θέλεις να έχεις και θέρμανση, κάνοντας σύνδεση ηλιακού θερμοσίφωνα με καλοριφέρ, απαιτείται ένα πολύ μεγάλο δοχείο.

#5 Ακατάλληλες καιρικές συνθήκες

Πιθανόν να έχεις ήδη ακούσει γι΄αυτό τον παράγοντα επιρροής της θερμοκρασίας του νερού. Αν επικρατεί συννεφιά για εκτεταμένο χρονικό διάστημα, μην απορείς που ο ηλιακός δεν ζεσταίνει το νερό! Πράγματι, η Ελλάδα είναι μια χώρα όπου η ηλιοφάνεια δεν είναι καθόλου σπάνιο φαινόμενο. Αυτός είναι και ένας σημαντικός λόγος που είμαστε η 9η χώρα με το μεγαλύτερο αριθμό εγκατάστασης ηλιακών συλλεκτών και τη μεγαλύτερη χρήση ηλιακής ενέργεια, σε παγκόσμιο επίπεδο. Ωστόσο, έχουμε κι εμείς τις “σκοτεινές” περιόδους μας και τότε δε μπορεί να μας βοηθήσει ο ηλιακός, μέσω της θερμικής ηλιακής ενέργειας.

#6 Ανάγκη για συντήρηση

Μπορεί κάποιες φορές να το ξεχνάμε, αλλά και ο ηλιακός θερμοσίφωνας είναι μια συσκευή, η οποία χρειάζεται την απαραίτητη προσοχή και σέρβις. Μην αμελείς το σέρβις του μια φορά στα 2 χρόνια τουλάχιστον. Σκέψου πως ο ηλιακός θερμοσίφωνας μένει εκτεθειμένος στις καιρικές συνθήκες όλο το χρόνο, καθώς βρίσκεται σε ανοιχτό χώρο. Πρόσφερε του τη συντήρηση που απαιτεί, με τον κατάλληλο επαγγελματία, και θα λειτουργεί με το βέλτιστο δυνατό τρόπο. Αμέλησε το, και μπορείς να αναμένεις απρόοπτα προβλήματα στον ορίζοντα.

Γιατί ο ηλιακός δεν ζεσταίνει το νερό με ηλεκτρικό ρεύμα;

Ένας ηλιακός θερμοσίφωνας μπορεί να κατατάσσεται στην κατηγορία διπλής, ή τριπλής ενέργειας. Αυτό σημαίνει ότι αξιοποιεί και το ηλεκτρικό ρεύμα του σπιτιού, ή και το ζεστό νερό του καλοριφέρ από το λέβητα κεντρικής θέρμανσης, αντίστοιχα. Αυτό συμβαίνει, έτσι ώστε να μη μείνει το σπίτι χωρίς ζεστό νερό, ακόμα και όταν το φως του ήλιου δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες, κυρίως το χειμώνα. Όταν όμως ο ηλιακός δεν ζεσταίνει το νερό με την ηλεκτρική αντίσταση, δε μπορείς να κάνεις και πολλά πράγματα. Κάθε έλεγχος και επισκευή πρέπει να γίνεται από επαγγελματίες ηλεκτρολόγους. Μπορείς, βέβαια, να γνωρίζεις ενδεικτικά κάποιους λόγους που δημιουργούν πρόβλημα στην παροχή ζεστού νερού.

#1 Λάθος ρύθμιση του θερμοστάτη

Υπάρχει πιθανότητα ο θερμοστάτης να μην έχει ρυθμιστεί στη θερμοκρασία που καλύπτει τις ανάγκες του σπιτιού. Συζήτησε με τον επαγγελματία που κάνει την εγκατάσταση τις ανάγκες που υπάρχουν, για να μη δημιουργηθούν προβλήματα. Καλύτερα θα είναι να γίνει η ρύθμιση σωστά εξαρχής. Μπορεί επίσης ο θερμοστάτης να έχει χαλάσει, αλλά αυτό δεν είναι συχνό φαινόμενο, οπότε δύσκολα θα σε ταλαιπωρήσει.

#2 Καμμένη ασφάλεια

Ο ηλεκτρολογικός πίνακας του σπιτιού είναι ένα σημείο που μπερδεύει πολλούς από μας. Μέσα στις τόσες ασφάλειες και τους διακόπτες, πρέπει να το λέει η ψυχή σου για να ξέρεις τι γίνεται! Μπορεί, λοιπόν, να έχει καεί κάποια ασφάλεια, ή να έχει χαλάσει ένας διακόπτης. Αν είσαι σε θέση να βρεις το πρόβλημα χωρίς βοήθεια, μπορείς να αντικαταστήσεις την ασφάλεια και να δεις αν θα διορθωθεί η ζημιά. Άλλη μια πιθανότητα, αν και σπάνια, είναι να έχει βραχυκυκλώσει το σύστημα, κάτι που ίσως να είναι πιο επικίνδυνο για να το εξετάσεις μόνος/ -η σου. Σε κάθε περίπτωση, αν υποψιάζεσαι ότι υπάρχει περίπτωση βραχυκυκλώματος, κατέβασε το γενικό διακόπτη παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, πριν κάνεις οπιαδήποτε ενέργεια.

#3 Βλάβη της ηλεκτρικής αντίστασης

Ο αντιστάτης, ή αλλιώς ηλεκτρική αντίσταση, είναι το ηλεκτρολογικό εξάρτημα που χρησιμοποιείται στο ηλεκτρικό κύκλωμα για να ελέγχει τη ροή του ρεύματος. Αν λοιπόν ο αντιστάτης καεί, ή βραχυκυκλώσει, θα έχει σαν αποτέλεσμα τη δυσλειτουργία του ηλιακού θερμοσίφωνα. Είναι λοιπόν πιθανό, αν ο ηλιακός δεν ζεσταίνει το νερό, να ευθύνεται η καμμένη, ή βραχυκυκλωμένη αντίσταση. Κάτι τέτοιο, βέβαια, δεν αποτελεί μια κοινή εργασία ρουτίνας που ο καθένας μας μπορεί να κάνει. Είναι καλύτερο να συμβουλευτείς έναν επαγγελματία ηλεκτρολόγο.

Αυτοί είναι οι βασικοί λόγοι για τους οποίους ο ηλιακός δεν ζεσταίνει το νερό. Μπορείς πάντα να δοκιμάσεις τις μεθόδους που ολοκληρώνονται και χωρίς τη βοήθεια επαγγελματία. Αν αυτές δε λειτουργήσουν, μη φοβάσαι, γιατί εμείς είμαστε εδώ! Επικοινώνησε με τους ανθρώπους της πλατφόρμας μας και πάρε προσφορές για να βρεις τον έμπειρο και αξιολογημένο επαγγελματία που θα λύσει το πρόβλημα σου!

Σχετικά με το Douleutaras

Είμαστε η Νο1 Πλατφόρμα Εύρεσης Επαγγελματιών έχοντας πραγματοποιήσει 195.000+ εργασίες, με πάνω από 3.500 αξιολογημένους επαγγελματίες και 20.000+ χρήστες σε μηνιαία βάση.

Πώς λειτουργεί o Douleutaras

Μας περιγράφεις την εργασία που θες

Μέσα σε λίγη ώρα, ένας ή περισσότεροι αξιολογημένοι επαγγελματίες επικοινωνούν μαζί σου για την υλοποίησή της

Επιλέγεις τον κατάλληλο για σένα

Οι επαγγελματίες του Douleutaras

4.5

Μέσος όρος αξιολόγησης επαγγελματιών

6.000 εργασίες

Κάθε επαγγελματίας έχει ολοκληρώσει περίπου 50 εργασίες

1.000 επαγγελματίες

+2 νέοι επαγγελματίες κάθε μέρα