Ηλιακός Θερμοσίφωνας: Όσα πρέπει να γνωρίζεις!

Ηλιακός Θερμοσίφωνας

Η χρήση του ηλιακού θερμοσίφωνα αποτελεί τον πιο οικονομικό τρόπο για να ζεσταθεί το νερό. Βασική του λειτουργία είναι η συλλογή της άφθονης ηλιακής ενέργειας που απολαμβάνει η χώρα μας. Χρειάζεται μόλις 3-4 ώρες ηλιοφάνεια για να παρέχει ζεστό νερό όλη τη μέρα. Μπορείς λοιπόν να αφήσεις τον ηλιακό θερμοσίφωνα να κάνει τη δουλειά του και εσύ να μαζέψεις πολύτιμες κιλοβατώρες. Αν θες να μάθεις πώς λειτουργεί και ποια είναι τα βασικά του οφέλη, αυτό το άρθρο είναι για σένα!

 

1. Ποια είναι τα βασικά μέρη ενός Ηλιακού Θερμοσίφωνα;

Για να καταλάβεις πώς λειτουργεί ο ηλιακός θερμοσίφωνας, θα πρέπει να κατανοήσεις τα βασικά μέρη που τον αποτελούν. Ποια είναι αυτά τα μέρη και ποια είναι η βασική τους λειτουργία;

Ηλιακός Συλλέκτης

Ο ηλιακός συλλέκτης είναι το μέρος όπου συλλέγεται η ηλιακή ενέργεια και η λειτουργία του έχει βασιστεί στο φαινόμενο του θερμοκηπίου. Ο ηλιακός συλλέκτης αποτελείται από την απορροφητική πλάκα, που έχει πάντα σκούρο χρώμα και είναι καλυμμένη από κρύσταλλο και τους σωλήνες του νερού.

Δεξαμενή

Η δεξαμενή είναι ο χώρος όπου αποθηκεύεται το ζεστό νερό. Οι δεξαμενές για τις οικιακές εφαρμογές συνήθως έχουν χωρητικότητα 100-200 λίτρα. Οι σύγχρονοι θερμοσίφωνες έχουν τη δυνατότητα να διατηρούν ζεστό το νερό στη δεξαμενή για περισσότερο χρονικό διάστημα. Έστι, η δεξαμενή μπορεί να διατηρήσει αποθέματα ζεστού νερού, τόσο κατά τη διάρκεια της νύχτας, όσο και για τις ημέρες που έχει συννεφιά.

 

2. Πώς λειτουργεί ο ηλιακός θερμοσίφωνας;

Ας δούμε, λοιπόν, πως αξιοποιούνται τα βασικά μέρη ενός θερμοσίφωνα, για να παρέχεται ζεστό νερό από τον ηλιακό θερμοσίφωνα.

Η διαδικασία είναι αρκετά απλή. Αρχικά, η ηλιακή ακτινοβολία διαπερνά την κρυσταλλική επιφάνεια του ηλιακού συλλέκτη και φτάνει στην απορροφητική πλάκα. Η απορροφητική πλάκα, εξαιτίας του χρώματός της, είναι σε θέση να απορροφά αρκετή θερμότητα. Σε αυτό το σημείο δημιουργείται το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Αυτό συμβαίνει, επειδή η απορροφητική πλάκα εγκλωβίζει την ηλιακή ενέργεια, μέσα από την κρυσταλλική επιφάνεια. Συνεπώς, η επιφάνεια της πλάκας αργεί να παγώσει, όταν υποχωρεί ο ήλιος.

Η απορροφητική πλάκα θερμότητας βρίσκεται σε επαφή με τους σωλήνες του νερού, στους οποίους διοχετεύει θερμότητα. Για όσο διάστημα υπάρχει ηλιακή ενέργεια, ο ηλιακός θερμοσίφωνας θερμαίνει νερό και το αποθηκεύει στη δεξαμενή, δημιουργώντας αποθέματα ζεστού νερού χρήσης. Αυτό, επιτρέπει την διατήρηση του ζεστού νερού για όλη τη διάρκεια της μέρας, καθώς και για την επόμενη, σε περίπτωση που υπάρχει συννεφιά.

 

3. Ποια είναι τα οφέλη του ηλιακού θερμοσίφωνα;

Τα οφέλη που παρουσιάζουν οι ηλιακοί θερμοσίφωνες ποικίλουν, οπότε αν σχεδιάζεις να αγοράσεις και να εγκαταστήσεις έναν ηλιακό θερμοσίφωνα θα πρέπει να τα γνωρίζεις. Αρχικά, είναι απόλυτα φιλικοί με το περιβάλλον, ενώ δεν εκπέμπουν ρυπογόνες ουσίες, όπως οι άλλες μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για τη θέρμανση του νερού. Πέραν, όμως, από την οικολογική συνεισφορά, οι ηλιακοί θερμοσίφωνες είναι σε θέση να αποσβέσουν το κόστος αγοράς τους μέσα σε 4-5 χρόνια, ενώ η διάρκεια ζωής τους φτάνει τα 20 χρόνια, κατά μέσο όρο. Φυσικά, μπορείς να επιμηκύνεις τη διάρκεια ζωής, κάνοντας τακτικά συντήρηση στον ηλιακό θερμοσίφωνα.

 

4. Ποια είναι τα κύρια μυστικά που πρέπει να ξέρεις;

Για να εξασφαλίσεις πως θα έχεις πάντα ζεστό νερό και ο ηλιακός θερμοσίφωνας θα λειτουργεί αποδοτικά, θα πρέπει να γνωρίζεις κάποια συγκεκριμένα tips.

#1. Η συντήρηση του ηλιακού θερμοσίφωνα θα πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε 2 χρόνια. Αυτό θα εξασφαλίσει μακροζωία στον ηλιακό σου, ενώ θα λειτουργεί το ίδιο αποδοτικά, όσο στην αρχή της λειτουργίας του.

#2. Ένα ηλιακό σύστημα θεωρείται αξιόπιστο μόνο όταν έχει δήλωση συμμόρφωσης, όπως ορίζεται από τον ΕΛΟΤ (CE). Αυτό σημαίνει πως λειτουργεί σύμφωνα με τα πρότυπα ασφαλείας που ορίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

#3. Σε περιπτώσεις παγετού καλό θα ήταν να μην χρησιμοποιείς την ηλεκτρική αντίσταση τους ηλιακού θερμοσίφωνα. Η ηλεκτρική αντίσταση μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια μόνο όταν το νερό μπορεί να κινηθεί ανεμπόδιστο προς τον ηλιακό θερμοσίφωνα. Ειδικά, σε περιπτώσεις χιονιού θα πρέπει να κλείσεις την παροχή νερού προς τον ηλιακό θερμοσίφωνα και να αδειάσεις το νερό που υπάρχει ήδη σε αυτόν.

#4. Για την τοποθέτηση ενός ηλιακού θερμοσίφωνα σε ταράτσα, υπάρχει ειδική νομοθεσία. Μπορείς να μάθεις για τη νομοθεσία αλλά και για το πώς γίνεται η τοποθέτηση, ακολουθώντας τον σύνδεσμο.

#5. Αν χρησιμοποιείς ηλεκτρικό θερμοσίφωνα μπορείς να τον συνδέσεις με έναν νέο ηλιακό θερμοσίφωνα. Η σύνδεση ηλιακού θερμοσίφωνα με ηλεκτρικό θερμοσίφωνα, θα σου χαρίσει απεριόριστη χρήση ζεστού νερού με λιγότερη κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος.

 

Ελπίζουμε το άρθρο αυτό να σου έδωσε τη λύση που έψαχνες! Σε περίπτωση είμαστε δίπλα σου! Αν ενδιαφέρεσαι για την τοποθέτηση ή την επισκευή του ηλιακού σου θερμοσίφωνα, μπορείς να καταχωρήσεις την εργασία σου στο Douleutaras.com.cy. 

Σχετικά με το Douleutaras

Είμαστε η Νο1 Πλατφόρμα Εύρεσης Επαγγελματιών έχοντας πραγματοποιήσει 195.000+ εργασίες, με πάνω από 3.500 αξιολογημένους επαγγελματίες και 20.000+ χρήστες σε μηνιαία βάση.

Πώς λειτουργεί o Douleutaras

Μας περιγράφεις την εργασία που θες

Μέσα σε λίγη ώρα, ένας ή περισσότεροι αξιολογημένοι επαγγελματίες επικοινωνούν μαζί σου για την υλοποίησή της

Επιλέγεις τον κατάλληλο για σένα

Οι επαγγελματίες του Douleutaras

4.5

Μέσος όρος αξιολόγησης επαγγελματιών

6.000 εργασίες

Κάθε επαγγελματίας έχει ολοκληρώσει περίπου 50 εργασίες

1.000 επαγγελματίες

+2 νέοι επαγγελματίες κάθε μέρα