Στάζει η βαλβίδα ασφαλείας του θερμοσίφωνα; Μάθε το γιατί!

Γιατί στάζει η βαλβίδα ασφαλείας του θερμοσίφωνα;

Στάζει η βαλβίδα ασφαλείας του θερμοσίφωνα; Μην ανησυχείς! Είναι η πιο συχνή αιτία διαρροής σε ένα θερμοσίφωνα.

Παρακάτω θα μάθεις πώς γίνεται η επισκευή θερμοσίφωνα, αν υπάρχει  πρόβλημα διαρροής στη βαλβίδα ασφαλείας του.

Τι είναι η βαλβίδα ασφαλείας;

Αρχικά, η βαλβίδα ασφαλείας τοποθετείται στην είσοδο του κρύου νερού του θερμοσίφωνα και δεν επιτρέπει την αντίστροφη πορεία του νερού από το θερμοσίφωνα προς το δίκτυο ύδρευσης.

Ποια είναι η χρησιμότητα της βαλβίδας ασφαλείας;

Η τοποθέτηση της βαλβίδας ασφαλείας στο θερμοσίφωνα, εξυπηρετεί δύο σκοπούς:

  • Σε περίπτωση απότομης αύξησης της πίεσης και της θερμοκρασίας του νερού στο εσωτερικό του θερμοσίφωνα, η βαλβίδα ασφαλείας απελευθερώνει νερό, ώστε να εξισορροπήσει την πίεση και να την επαναφέρει στα φυσιολογικά επίπεδα.
  • Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, η βαλβίδα ασφαλείας εμποδίζει την επιστροφή του νερού στο δίκτυο. Σε περιπτώσεις διακοπής νερού, η βαλβίδα εμποδίζει την απώλεια νερού από το εσωτερικό του θερμοσίφωνα.

Η βαλβίδα ασφαλείας ενεργοποιείται από ένα συγκεκριμένο όριο πίεσης και πάνω. Το όριο αυτό πλέον κυμαίνεται στα 6 ή 8 bar.

Στάζει η βαλβίδα ασφαλείας του θερμοσίφωνα

Γιατί στάζει η βαλβίδα ασφαλείας του θερμοσίφωνα;

Όταν αυξάνεται η θερμοκρασία του νερού, διαστέλλεται και αυξάνεται και ο όγκος του. Συνεπώς, αυξάνεται και η πίεση στο εσωτερικό του θερμοσίφωνα και μόλις φτάσει στο όριο, ενεργοποιείται η βαλβίδα ασφαλείας και απελευθερώνει νερό.

Στις παλαιότερες βαλβίδες ασφαλείας τα όρια πίεσης κυμαίνονταν στα 10 bar. Όμως τα τελευταία χρόνια τα όρια αυτά έχουν μειωθεί. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ότι η βαλβίδα ενεργοποιείται συχνότερα για να μειώσει την πίεση στο εσωτερικό του θερμοσίφωνα.

Επίσης, η ΕΥΔΑΠ έχει προχωρήσει τα τελευταία χρόνια σε τοποθέτηση αντίστοιχων αντεπιστροφών συστημάτων στο δίκτυο του νερού, ώστε το νερό να μην επιστρέφει στην κεντρική σωλήνα σε περίπτωση αυξημένης πίεσης.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, ότι με την  αύξηση πίεσης του θερμοσίφωνα σε μία κατοικία, το νερό δεν μπορεί να εκτονωθεί επιστρέφοντας στο κεντρικό δίκτυο.

Στάζει η βαλβίδα ασφαλείας του θερμοσίφωνα

Στάζει η βαλβίδα ασφαλείας του θερμοσίφωνα - Ποιες είναι οι λύσεις;

Υπάρχουν δύο βασικές κινήσεις που μπορείς να κάνεις για να λύσεις το πρόβλημα.  

Αρχικά, χρειάζεται να γνωρίζεις την πίεση στο δίκτυο της περιοχής σου. Ενδεικτικά, η πιο συνηθισμένη τιμή πίεσης στο δίκτυο μιας πόλης είναι στα 3-4 bar. Οπότε:

  • Αν η πίεση του δικτύου πόλεως είναι μικρότερη από 4 bar, τότε χρειάζεται να τοποθετήσεις ένα δοχείο διαστολής μεταξύ του θερμοσίφωνα και της βαλβίδας ασφαλείας.
  • Αν η πίεση του δικτύου πόλεως είναι μεγαλύτερη από 4 bar, τότε χρειάζεται να τοποθετήσεις δοχείο διαστολής, αλλά και μειωτή πιέσεως στην κεντρική παροχή του κρύου νερού.
Διάβασε επίσης: Βλάβη στο θερμοσίφωνα: 4 σημάδια που μαρτυρούν ότι κάτι δεν πάει καλά!

Προσοχή! Σε καμία περίπτωση δεν πιέζεις ή δεν αφαιρείς τη βαλβίδα ασφαλείας, καθώς εκτός από επικίνδυνο, δε θα έχει και κάποιο αποτέλεσμα. Επιπλέον, είναι απαραίτητη η επισκευή από αξιόπιστο επαγγελματία υδραυλικό για ασφαλή και σίγουρα αποτελέσματα, χωρίς βλάβες.

Στάζει η βαλβίδα ασφαλείας του θερμοσίφωνα

Σχετικά με το Douleutaras

Είμαστε η Νο1 Πλατφόρμα Εύρεσης Επαγγελματιών έχοντας πραγματοποιήσει 195.000+ εργασίες, με πάνω από 3.500 αξιολογημένους επαγγελματίες και 20.000+ χρήστες σε μηνιαία βάση.

Πώς λειτουργεί o Douleutaras

Μας περιγράφεις την εργασία που θες

Μέσα σε λίγη ώρα, ένας ή περισσότεροι αξιολογημένοι επαγγελματίες επικοινωνούν μαζί σου για την υλοποίησή της

Επιλέγεις τον κατάλληλο για σένα

Οι επαγγελματίες του Douleutaras

4.5

Μέσος όρος αξιολόγησης επαγγελματιών

6.000 εργασίες

Κάθε επαγγελματίας έχει ολοκληρώσει περίπου 50 εργασίες

1.000 επαγγελματίες

+2 νέοι επαγγελματίες κάθε μέρα