Προκατασκευασμένα - Λυόμενα Σπίτια

Προκατασκευασμένα - Λυόμενα Σπίτια

Με τεχνολογία που αναλύει και επιλέγει τους καλύτερους για εσένα σε 10’’

86.000+ αξιολογήσεις πελατών
4.200+ αξιολογημένοι επαγγελματίες
330.920 ολοκληρωμένες εργασίες
review image

Αξιολόγηση εργασιών

4.6

μέσος όρος από 20 αξιολογήσεις πελατών

Συχνές Ερωτήσεις

Τι είναι τα προκατασκευασμένα ή προκατ σπίτια;

Τα προκατασκευασμένα σπίτια  ή «προκάτ» σύμφωνα με τον οικοδομικό κανονισμό είναι κατασκευές που αποτελούνται από συναρμολογούμενα και αποσυναρμολογούμενα δομικά στοιχεία πιστοποιημένα από αρμόδιο φορέα που τοποθετούνται σε σταθερή βάση.

Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότεροι στρεφονται σε προκατ σπίτια καθώς αποδεικνύονται έως και 40% φθηνότερα από τις συμβατικές κατοικίες, χωρίς να υστερούν σε ποιότητα κατασκευής.

Ποιο είναι το κόστος για προκατασκευασμένα σπίτια;

Το κόστος εξαρτάται από το σχέδιο, τα υλικά, αλλά και τον τύπο της προκατασκευασμένης κατοικίας. 

Ωστόσο, στη συγκεκριμένη αγορά όσο λιγότερα είναι τα τετραγωνικά του σπιτιού, τόσο αυξάνεται το κόστος, γεγονός που ενθαρρύνει την αγορά κατοικιών από 70 τ.μ. και πάνω.

Μάλιστα, τα προκατασκευασμένα σπίτια απαιτούν ελάχιστες εργασίες συντήρησης και σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις προσφέρουν σημαντική θερμομόνωση, κάτι που σημαίνει ότι θα εξοικονομείς ενέργεια. 

Ποια είναι η διαφορά των προκατασκευασμένων σπιτιών με τα συμβατικά;

Η ουσιαστική διαφορά είναι στον τόπο κατασκευής, στα υλικά και στη συναρμολόγησή τους.

Αρχικά, η κατασκευή των προκατασκευασμένων σπιτιών γίνεται στο εργοστάσιο, μεταφέρονται με νταλίκα στο οικόπεδο και τοποθετούνται πάνω σε πλατφόρμα (συνήθως σε πλάκα από μπετόν) στο οικόπεδο.

Τα υλικά τα οποία χρησιμοποιούνται για την κατασκευή τους μπορεί να είναι βαριάς μορφής όπως είναι το μπετόν, ή ελαφριάς μορφής όπως είναι το ξύλο ή το μέταλλο. 

Ποιοι είναι οι τύποι προκατασκευασμένων σπιτιών;

Υπάρχουν διάφοροι τύποι προκατασκευασμένων σπιτιών. Αναλυτικά: 

1. Ξύλινα Σπίτια

Τα ξύλινα προκατασκευασμένα σπίτια κατασκευάζονται με κούτσουρα τα οποία έχουν επεξεργαστεί στο εργοστάσιο, έχουν υποστεί ειδική επεξεργασία και έχουν κοπεί σε κατάλληλες διαστάσεις ώστε να εξυπηρετούν τις ανάγκες της κατασκευής.

Μάλιστα, οι κορμοί των δέντρων προέρχονται από βόρειες σκανδιναβικές χώρες, αφού τα δέντρα εκεί αναπτύσσονται αργά, λόγω κλίματος, και αποκτούν μεγαλύτερη σκληρότητα. Αυτό αντανακλάται στις θερμομονωτικές και ηχομονωτικές ιδιότητες του σπιτιού αλλά και σε θέματα πυρασφάλειας και αντισεισμικότητας.

Το ξύλο προσφέρει ιδανικές συνθήκες διαβίωσης φιλτράροντας τον αέρα που αναπνέεις. Γενικά τα ξύλινα σπίτια, προσφέρονται σε περιπτώσεις αλλεργιών. Από την άλλη, παρά την επεξεργασία των κορμών στο εργοστάσιο, σε τακτά χρονικά διαστήματα, συνήθως 5-7 χρόνια, απαιτείται πέρασμα με ειδικά βερνίκια.

2. Μεταλλικά προκατασκευασμένα σπίτια

Τα μεταλλικά σπίτια κατασκευάζονται από χάλυβα και φημίζονται για την αντοχή και την αντισεισμικότητα που διαθέτουν. Μερικά από τα πλεονεκτήματά τους είναι ο μικρός χρόνο κατασκευής, η ελευθερία διαμόρφωσης του σπιτιού ανάλογα με τα ανάγκες σου, η αντοχή στη φθορά του χρόνου και φυσικά το μικρό κόστος.

3. Προκατασκευασμένα σπίτια από μπετόν

Τα προκατασκευασμένα σπίτια από μπετόν θεωρούνται βαριά κατασκευής. Σημαντικό ρόλο, λοιπόν, παίζει η στατική μελέτη της κατασκευής, την οποία συνήθως αναλαμβάνουν οι εταιρείες των προκατασκευών.

Σε αυτό το είδος της προκατασκευής, υπάρχει από μία βάση από οπλισμένο σκυρόδεμα. Παράλληλα, τα τοιχία και οι πλάκες προκατασκευάζονται στο εργοστάσιο και έρχονται στο έργο, όπου με τη χρήση τηλεσκοπικού γερανού τοποθετούνται και συναρμολογούνται. Η σύνδεση των διαφόρων κομματιών γίνεται με τη χρήση κάποιου συνδετικού κονιάματος. Στα προκατασκευασμένα τοιχία και πλάκες όλα τα απαραίτητα ηλεκτρικά και υδραυλικά στοιχεία έχουν τοποθετηθεί από το εργοστάσιο.

4. Σύμμεικτα προκατασκευασμένα σπίτια

Ένας τελευταίος τρόπος προκατασκευής είναι ο συνδυασμός του χάλυβα με το σκυρόδεμα. Αρχικά κατασκευάζεται η βάση από μπετόν, και στη συνέχεια διαμορφώνεται ο μεταλλικός σκελετός – κολώνες και δοκάρια. Οι πλάκες του σπιτιού κατασκευάζονται από χυτό σκυρόδεμα, το οποίο απλώνεται πάνω στις τραπεζοειδείς λαμαρίνες. Η τοιχοποιία γίνεται είτε με τούβλα είτε με άλλα μέσα όπως πορόλιθους κ.λπ.

Ο τρόπος κατασκευής αυτός ενδείκνυται όταν για διάφορους λόγους επιθυμείς να μειώσεις το βάρος της κατασκευής, ή τον όγκο του σκυροδέματος.

Πού μπορεις να κτίσεις ένα προκατ σπίτι;

Δεν μπορείς να κτίσεις οπουδήποτε προκατ σπίτι.

Υπάρχουν περιοχές που έχουν ειδικούς όρους δόμησης και συγκεκριμένα μορφολογικά στοιχεία δόμησης, που ελέγχονται από το Αρχιτεκτονικό Συμβούλιο.

Επίσης υπάρχουν και άλλες ιδιαίτερου φυσικού κάλλους περιοχές, παραλιακοί οικισμοί, αρχαιολογικοί χώροι, στις οποίες απαγορεύεται η εγκατάσταση προκατασκευασμένων – λυόμενων κατοικιών.

Για αυτό πριν καταλήξεις σε αυτή τη λύση, θα πρέπει να απευθυνθείς σε μηχανικό που θα εξετάσει την καταλληλότητα του οικοπέδου σου.

Χρειάζεται οικοδομική άδεια για τα προκατασκευασμένα σπίτια;

Όπως και στα συμβατικά σπίτια κατατίθεται στην Πολεοδομία πλήρης φάκελος με όλες τις απαιτούμενες μελέτες (τοπογραφικό, διάγραμμα δόμησης, αρχιτεκτονικά, στατική μελέτη, ηλεκτρομηχανολογικές μελέτες, πυροπροστασία, μελέτη ενεργειακής απόδοσης κλπ.), έτσι είναι αναγκαία η έκδοση οικοδομικής άδειας και στις προκατασκευασμένες κατοικίες. 

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα των προκατασκευασμένων σπιτιών;

Τα προκατασκευασμένα σπίτια προτιμούνται συνήθως γιατί έχουν:

  • Χαμηλό κόστος: ως και 40% πιο οικονομικά από τις συμβατικές κατοικίες

  • Υψηλή ταχύτητα κατασκευής και προκαθορισμένος χρόνος παράδοσης (2 έως 5 μήνες)

  • Απαλλαγή από το άγχος της κατασκευής 

  • Ελεγχόμενη ποιότητα κατασκευής

  • Προκαθορισμένο κόστος 

  • Μεγάλη διάρκεια ζωής
  • Εξοικονόμηση ενέργειας ανάλογα με το υλικό κατασκευής

Είναι γερά και υγιείνα τα προκατασκευασμένα σπίτια;

Τα προκατασκευασμένα σπίτια δεν έχουν καμιά σχέση με τα παλιά λυόμενα από ελενίτ και λαμαρίνα.

Είναι σπίτια πιστοποιημένα, για τα οποία οι κατασκευαστές μας εγγυούνται τη στατικότητα, την  ηχομόνωση, την προστασία από την υγρασία και ότι προβλέπει ο οικοδομικός κανονισμός. 

Ετσι, πρόκειται για σπίτια που έχουν κανονικά θεμέλιαχρησιμοποιούν μέταλλο στον σκελετό, τσιμέντο στα θεμέλια και στις πλάκες των ορόφων, μονωτικά υλικά και αλουμίνια σε πόρτες και παράθυρα.

Τι δεν ισχύει για τα προκατασκευασμένα σπίτια;

Μύθος #1: Τα προκατασκευασμένα Σπίτια δεν έχουν αντοχή και καταστρέφονται εύκολα

Όπως επιβεβαιώνουν χιλιάδες αρχιτέκτονες και επιστήμονες, στις προκατασκευασμένες κατοικίες επιλέγονται βιομηχανικά υλικά υψηλής ποιότητας και απόδοσης. Τα προκατασκευασμένα σπίτια είναι απολύτως ασφαλή λόγω της τεχνολογίας που χρησιμοποιείται στην κατασκευή τους. Μάλιστα σε περιοχές με αυξημένη σεισμική δραστηριότητα και σε χώρες που πλήττονται συχνά από ακραία καιρικά φαινόμενα οι κάτοικοι προτιμούν τα προκατασκευασμένα σπίτια για λόγους ασφάλειας.

Μύθος #2: Τα προκατασκευασμένα Σπίτια είναι κατάλληλα μόνο για εξοχικές κατοικίες και όχι για μόνιμες

Ο μύθος αυτός ξεκίνησε λόγο του χαμηλού κόστους των προκατασκευασμένων κατοικιών. Οι περισσότεροι τα επέλεγαν για εξοχικές κατοικίες και θεωρήθηκε ότι δεν είναι κατάλληλα σαν την κύρια κατοικία που θα στεγάσει μια οικογένεια. Ο μύθος αυτός καταρρίπτεται καθώς όλο και περισσότερες οικογένειες επιλέγουν τις προκατασκευασμένες κατοικίες για τη διαμονή τους. Η προκατασκευασμένη κατοικία προσφέρει ασφάλεια καθώς η διάρκεια ζωής της είναι μεγαλύτερη από ένα παραδοσιακό σπίτι.

Μύθος #3: Τα προκατασκευασμένα σπίτια χάνουν εύκολα την αξία τους

Κάτι τέτοιο είναι αδιανόητο στην εποχή μας καθώς δύσκολα διακρίνεται ένα προκατασκευασμένο σπίτι από ένα χτιστό και η αξία του παραμένει ίδια ίσως και υψηλότερη με ένα παραδοσιακό σπίτι. Μάλιστα, τα προκατασκευασμένα σπίτια μπορούν να είναι ενεργειακά κλάσης ανώτερα από τα χτιστά, κάτι το οποίο αυτομάτως αυξάνει την αξία των προκατασκευασμένων κατοικιών στην αγορά και πώληση.

Μύθος #4: Τα προκατασκευασμένα σπίτια σπαταλούν περισσότερη ενέργεια

Τα προκατασκευασμένα σπίτια είναι κλάσης ανώτερα ενεργειακά από ένα χτιστό σπίτι. Μάλιστα, η εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων που προσφέρει ένα προκατασκευασμένο σπίτι είναι από τους πρώτους και κύριους λόγους που θα το επιλέξει κάποιος.

Ποια βήματα πρέπει να ακολουθήσεις για την τοποθέτηση προκατασκευασμένης κατοικίας;

Αρχικά, χρειάζεται να απευθυνθείς σε έναν μηχανικό, ο οποίος θα εξετάσει τα πολεοδομικά στοιχεία της περιοχής.

Στη συνέχεια κι εφόσον επιτρέπεται να τοποθετήσεις προκάτ στο οικόπεδο, ο μηχανικός θα αναλάβει τη σύνταξη μελετών που απαιτούνται για την έκδοση Άδειας Δόμησης από την πολεοδομία.

Τέλος, σε συνεργασία με τον επιβλέποντα μηχανικό θα επιλέξεις τα πιστοποιημένα υλικά ή την εταιρεία που προμηθεύει προκατασκευασμένα σπίτια.