Πώς θα αντιμετωπίσεις τη μούχλα στο σπίτι σου;

Μούχλα στο σπίτι

Η μούχλα στο σπίτι αποτελεί, κατά γενική ομολογία, έναν από τους πιο δύσκολους εχθρούς που μπορεί να αντιμετωπίσει κανείς. Ξέρει να κρύβεται καλά και να επιτίθεται ύπουλα και σταδιακά. Εξαπλώνεται πολύ εύκολα και όταν αντιληφθείς την ύπαρξη της, συνήθως είναι πια αργά. Πώς να καταπολεμήσεις, άλλωστε, κάτι όταν δεν μπορείς να το δεις;

Πρόκειται για έναν σύνολο από πολλούς και διαφορετικούς μύκητες, που είναι ιδιαίτερα επικίνδυνοι τόσο για τον οργανισμό μας όσο και για το σπίτι μας. Για να σε βοηθήσουμε να προφυλαχθείς, μιλήσαμε με τους έμπειρους επαγγελματίες της πλατφόρμας μας και συγκεντρώσαμε ότι χρειάζεται να ξέρεις για να προετοιμαστείς για αυτή τη δύσκολη μάχη.

 

Μούχλα στο σπίτι | Οδηγός Αντιμετώπισης

 

Πώς θα καταλάβεις ότι έχει "πιάσει" μούχλα στο σπίτι σου;

Η μούχλα στο σπίτι είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους αναπνευστικών προβλημάτων και αλλεργιών. Φαγούρα στα μάτια, στην μύτη και στον λαιμό είναι πολύ συνηθισμένα φαινόμενα. Ρινική καταρροή και πονοκέφαλος, οφείλονται, επίσης, συχνά στην ύπαρξη μούχλας στο σπίτι και όχι σε κάποιο κρυολόγημα. Ιδιαίτερα αν αυτά τα συμπτώματα επιμένουν για πολύ καιρό και εντείνονται, όταν είσαι στο σπίτι, πρέπει να υποψιαστείς ότι κάτι κρύβεται πίσω από τον τοίχο σου. Τέλος, στην ίδια αιτία μπορεί να οφείλονται δερματικά προβλήματα, συνεχής κόπωση και ναυτία.

Αν και το να αντιληφθείς ότι υπάρχει μούχλα στο σπίτι είναι αρκετά δύσκολο, υπάρχουν κάποια προειδοποιητικά σημάδια που πρέπει να προσέξεις. Οι γνωστοί πράσινοι ή κίτρινοι λεκέδες στο ταβάνι ή τον τοίχο σου, αλλά και η χαρακτηριστική μυρωδιά είναι οι πιο εύκολοι. Ακόμη πρέπει να ελέγχεις συχνά για φουσκώματα στους τοίχους ή το πάτωμα. Αν δεις ότι σε κάποιο σημείο το χρώμα έχει αρχίσει να ξεφλουδίζει, πρέπει να σου μπουν ψύλλοι στα αυτιά. Επίσης, οποιαδήποτε διαρροή νερού, υγροί τοίχοι ακόμα και ολόκληρα δωμάτια με υπερβολική υγρασία, πρέπει να σε υποψιάσουν.

μούχλα στο σπίτι

Πώς θα αντιμετωπίσεις το πρόβλημα;

Όταν φτάσεις σε εκείνο το σημείο που θα πρέπει να αντιμετωπίσεις κατά μέτωπο την μούχλα, να ξέρεις ότι θα σου κοστίσει ακριβά. Η εξωτερική θερμομόνωση με ειδικά υλικά είναι βασικός τρόπος για να απαλλαγείς από τέτοια προβλήματα. Για να το αποφύγεις υπάρχουν κάποια πράγματα που θα εμποδίσουν την ανάπτυξη και εξάπλωση της, πριν σου δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα.

1. Η μούχλα απεχθάνεται την καθαριότητα.

Το συχνό σκούπισμα και η γενική καθαριότητα του σπιτιού είναι οι πιο εύκολες λύσεις, αν θέλεις να προλάβεις την εμφάνιση του πράσινου μύκητα. Αγαπημένα σημεία της μούχλας, όπως είναι φυσικό, συνιστούν οι πιο βρώμικες και σκοτεινές γωνίες κάθε δωματίου. Θέλεις να μειώσεις σημαντικά την πιθανότητα ανάπτυξης μούχλας στο σπίτι σου; Φρόντισε να πλένεις, να σκουπίζεις και να καθαρίζεις τουλάχιστον 1-2 φορές την εβδομάδα!

2. Φρόντισε για τον σωστό αερισμό του χώρου σου.

Το σπίτι πρέπει να καθαρίζεται αλλά και να αερίζεται τακτικά. Η υψηλή υγρασία ενός χώρου βοηθάει και στην ανάπτυξη της μούχλας. Για αυτό, μην απλώνεις υγρά ρούχα μες στο σπίτι και μην αφήνεις το μπάνιο σου βρεγμένο. Αφού έχεις τελειώσει με το ντους σου, σκούπισε καλά πλακάκια τοίχων και πατώματος από τους υδρατμούς και τα νερά. Ειδικά στο χώρο του μπάνιου επιβάλλεται να λειτουργεί ο εξαερισμός, εφόσον υπάρχει, τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά το μπάνιο ή το ντουζ. Γενικά σε όλους του χώρους του σπιτιού, όπου ευννοείται η συσσώρευση υδρατμών, όπως το μπάνιο, η κουζίνα ή το στεγνωτήριο, θα πρέπει να δίνεις διπλή προσοχή. Αν δεν το σπίτι σου δεν διαθέτει ειδικό σύστημα εξαερισμού θα πρέπει να ανοίγεις συχνά τα παράθυρα και τις μπαλκονόπορτες, ώστε να ανανεώνεται ο αέρας.

3. Περιόρισε το πότισμα των φυτών στους εσωτερικούς χώρους.

Έχεις μετατρέψει το σαλόνι σου σε μία όμορφη πράσινη όαση; Τα φυτά και τα λουλούδια σίγουρα ομορφαίνουν το χώρο αλλά, δυστυχώς, λειτουργούν πολύ ευννοικά για την ανάπτυξη της μούχλας. Θα πρέπει να περιορίσεις το συχνό πότισμα τους στους εσωτερικούς χώρους. Εκτός του ότι δεν κάνει καλό για τα ίδια τα φυτά, μπορεί να οδηγήσει σε δυσάρεστες εκπλήξεις. Αν θέλεις, λοιπόν, να περιορίσεις το φαινόμενο, έχεις δύο επιλογές. Η πρώτη είναι να μεταφέρεις τα φυτά στον κήπο ή το μπαλκόνι σου και η δεύτερη είναι να ελαττώσεις το πότισμα.

μούχλα στο σπίτι

4. Στέγνωσε γρήγορα τα ρούχα. 

Μερικές φορές θα αναρωτιέσαι γιατί μυρίζουν τα ρούχα σου, όταν τα βγάζεις από το πλυντήριο. Τα επικρατέστερα σενάρια είναι δύο. Το πρώτο φανερώνει ότι το πλυντήριο σου χρειάζεται καθάρισμα. Αν έχεις μόλις φροντίσει για αυτό, θα πρέπει να εξετάσεις το δεύτερο σενάριο. Ξεχνάς τα βρεγμένα ρούχα μέσα στο πλυντήριο για πολλές ώρες ή ακόμα και ημέρες; Τότε αυτή η άσχημη μυρωδιά δεν είναι τίποτε άλλο από μούχλα.  Ο " ύπουλος" πράσινο μύκητας μπορεί να αναπτυχθεί ακόμα και μέσα σε διάστημα 2 ημερών, για αυτό πρέπει να είσαι ιδιαίτερα προσεχτικός. Μην αμελείς το άπλωμα των ρούχων, όσο πιεσμένος/-η και αν είσαι εκείνη τη στιγμή.

5. Καθάρισε τις υδρορροές.

Οι υδρορροές βρίσκονται στο εξωτερικό του σπιτιού, πράγμα που σημαίνει ότι βρίσκονται συνεχώς εκτεθειμένες σε όλες τις κακουχίες, τα καιρικά φαινόμενα αλλά και τις διάφορες απειλές του εξωτερικού περιβάλλοντος, όπως είναι η μούχλα. Ακόμη και αν έχεις φροντίσει για την τοποθέτηση ειδικής μόνωσης, δεν θα πρέπει να επαναπαύεσαι. Η μούχλα στο σπίτι μπορεί να "χτυπήσει" από οπουδήποτε. Μην ξεχνάς, λοιπόν, να ελέγχεις την κατάσταση των υδρορροών, τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο.

6. Αντιμετώπισε άμεσα τις υδραυλικές βλάβες.

Υδραυλικές βλάβες, όπως είναι οι σπασμένες σωληνώσεις, είναι ένας από τους κυριότερους παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν στην εμφάνιση του φαινομένου της μούχλας στο σπίτι. Πορώδη υλικά όπως είναι τα κεραμίδια σκεπής ή τα ξύλινα κουφώματα θα πρέπει να αφαιρεθούν και να αντικατασταθούν αν έχει εισχωρήσει μέσα τους νερό.

Αν το πρόβλημα με τη μούχλα στο σπίτι σου έχει προχωρήσει, θα σου συνιστούσαμε να λάβεις δραστικότερα μέτρα καθώς οι συμβουλές μας σίγουρα θα σε βοηθήσουν στην πρόληψη αλλά όχι στην επίλυση του προβλήματος!

Extra tip: Μπορείς να προμηθευτείς με έναν μετρητή υγρασίας, ώστε να ελέγχεις συστηματικά τα επίπεδα της στο εσωτερικό του σπιτιού σου. Αυτό θα σε βοηθήσει να έχεις μία ξεκάθαρη εικόνα για το περιβάλλον του σπιτιού σου και να προλάβεις έγκαιρα την εμφάνιση του φαινομένου "μούχλα στο σπίτι".

Η μούχλα στο σπίτι είναι ένα πρόβλημα που μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα κοστοβόρο και επικίνδυνο. Καταχώρησε την εργασία σου στο Douleutaras.gr και ένας από τους αξιολογημένους επαγγελματίας μας θα σε βοηθήσει να την αντιμετωπίσεις!

Σχετικά με το Douleutaras

Είμαστε η Νο1 Πλατφόρμα Εύρεσης Επαγγελματιών έχοντας πραγματοποιήσει 195.000+ εργασίες, με πάνω από 3.500 αξιολογημένους επαγγελματίες και 20.000+ χρήστες σε μηνιαία βάση.

Πώς λειτουργεί o Douleutaras

Μας περιγράφεις την εργασία που θες

Μέσα σε λίγη ώρα, ένας ή περισσότεροι αξιολογημένοι επαγγελματίες επικοινωνούν μαζί σου για την υλοποίησή της

Επιλέγεις τον κατάλληλο για σένα

Οι επαγγελματίες του Douleutaras

4.5

Μέσος όρος αξιολόγησης επαγγελματιών

6.000 εργασίες

Κάθε επαγγελματίας έχει ολοκληρώσει περίπου 50 εργασίες

1.000 επαγγελματίες

+2 νέοι επαγγελματίες κάθε μέρα