Θερμοπρόσοψη: Πλεονεκτήματα και Μειονεκτήματα

Τον τελευταίο καιρό, η θερμοπρόσοψη, ή αλλιώς, εξωτερική θερμομόνωση είναι λογικό να σε απασχολεί. Λίγη οικονομία από πολλά σημεία της καθημερινότητάς σου, μπορεί να σου εξοικονομήσει σπουδαία ποσά από τις μηνιαίες δαπάνες σου. Ήξερες πως η θερμοπρόσοψη σε συνδυασμό με τα κουφώματα μπορεί να σου εξοικονομήσει έως και 80% σε κατανάλωση ενέργειας; Πράγματι! Αντιλαμβάνεσαι, λοιπόν, πως έχεις να κερδίσεις πολλά κάνοντας μια τέτοια αλλαγή στο σπίτι σου. Φυσικά, κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις και εμείς είμαστε εδώ για να σου τις παρουσιάσουμε. Παρακάτω θα βρεις όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις!

 

#1 Τι είναι η θερμοπρόσοψη ή εξωτερική θερμομόνωση;

Η θερμοπρόσοψη, ή αλλιώς εξωτερική θερμομόνωση, είναι η πλέον διαδεδομένη μέθοδος για τη θερμομόνωση των όψεων του σπιτιού σου, από την εξωτερική πλευρά. Ουσιαστικά, λειτουργεί σαν ένας προστατευτικός μανδύας για να μην αλλοιώνεται η όψη του κτιρίου από τις ακραίες θερμοκρασιακές συνθήκες και τους δυσμενείς κλιματολογικούς παράγοντες. Επιπλέον, με τη θερμοπρόσοψη, εκτός από την ισχυρή αντοχή του κτιρίου, επιτυγχάνεις και τη στεγανοποίηση του. Με λίγα λόγια, το προστατεύεις από το νερό και την υγρασία, τα οποία είναι οι κύριες αιτίες εμφάνισης μούχλας. Τέλος, με αυτό τον τρόπο περιορίζονται οι θερμικές απώλειες από τους πλαϊνούς τοίχους και εξοικονομείς ενέργεια. 

#2 Πλεονεκτήματα της θερμοπρόσοψης.

1. Εξοικονομείς ενέργεια.

Με την θερμοπρόσοψη, θωρακίζονται περιμετρικά οι εξωτερικοί τοίχοι του σπιτιού και ελαχιστοποιούνται οι θερμικές απώλειες από τους πλαϊνούς τοίχους. Με αυτό το τρόπο μπορείς να εξοικονομήσεις ενέργεια έως και 50% σε σχέση με αυτή που καταναλώνεις τώρα. Εφόσον, δεν  υπάρχουν οι θερμικές απώλειες, η ζέστη ή το κρύο αντίστοιχα δεν χάνεται και η θερμοκρασία στο σπίτι σου παραμένει πάντα σταθερή. Συνεπώς δεν υπάρχουν μεγάλες διακυμάνσεις στη θερμοκρασία κατά τη διάρκεια της ημέρας. Τέλος, το σπίτι σου θα ζεσταίνεται πιο γρήγορα το χειμώνα και αντίστοιχα θα κρυώνει πιο γρήγορα το καλοκαίρι, καταναλώνοντας λιγότερη ενέργεια.

2. Προστατεύεις τους τοίχους σου, από την υγρασία και τη μούχλα.

Ένα σημαντικό πλεονέκτημα της θερμοπρόσοψης είναι ότι το σπίτι θωρακίζεται έναντι των εξωτερικών απειλών όπως είναι οι θερμοκρασιακές μεταβολές μέσα κι έξω από αυτό. Επιπλέον, στεγανοποιείται οπότε οι τοίχοι δεν συγκρατούν την υγρασία κι έτσι δεν εμφανίζεται μούχλα. Επίσης, με την εξωτερική θερμομόνωση θα δώσεις λύση και σε ένα ακόμη σημαντικό πρόβλημα. Τα σπίτια με το πέρασμα του χρόνου ή μετά από κάποιο σεισμό, τείνουν να εμφανίζουν ρωγμές. Με την εξωτερική θερμομόνωση μπορείς να το προλάβεις και αυτό, καθώς οι τοίχοι είναι πιο δυνατοί και είναι λιγότερο πιθανό να εμφανιστούν ρωγμές.

3. Αναβαθμίζεται η ενεργειακή αξία του κτιρίου.

Τα τελευταία χρόνια, είναι απαραίτητη η έκδοση Ενεργειακού Πιστοποιητικού για κάθε πώληση ή μεταβίβαση ακινήτου. Αυτό το πιστοποιητικό, αποτυπώνει ουσιαστικά την ενεργειακή απόδοση του κτιρίου κατατάσσοντας το σε μία μεταξύ εννέα ενεργειακών κατηγοριών. Με την θερμοπρόσοψη λοιπόν, το κτίριο ανεβαίνει κάποιες κατηγορίες και ταυτόχρονα ανεβαίνει και η εμπορική του αξία. Συνεπώς αν έχεις σκοπό να το νοικιάσεις ή να το πουλήσεις, η θερμοπρόσοψη θα αποβεί πολύ κερδοφόρα καθώς μετά τη θερμοπρόσοψη, μπορείς να διεκδικήσεις περισσότερα χρήματα.

4. Εξοικονομείς χώρο, σε σχέση με την εσωτερική θερμομόνωση.

Σε αντίθεση με την εσωτερική θερμομόνωση, με την εξωτερική θερμομόνωση, δεν μειώνεται καθόλου ο κατοικήσιμος χώρος. Όλες οι απαραίτητες εργασίες γίνονται στο εξωτερικό του σπιτιού, ενώ εσύ μπορείς να συνεχίσεις ανενόχλητος, τις καθημερινές συνήθειες στο εσωτερικό του.

5. Καλλωπίζεις την εξωτερική όψη του σπιτιού σου.

Η εξωτερική όψη είναι αυτή, σύμφωνα με την οποία διαμορφώνεται η πρώτη εντύπωση κάποιου για το σπίτι μας. Ποιο το όφελος αν στο εσωτερικό είναι μοντέρνο και μοιάζει παλατάκι, αν εξωτερικά μοιάζει έτοιμο για κατάρρευση; Με την θερμοπρόσοψη, εκτός από την προφύλαξη που παρέχεις στην όψη του κτιρίου, μπορείς να το ανακαινίσεις κιόλας, εξωτερικά. Επίλεξε μεταξύ μιας πληθώρας αρχιτεκτονικών σχεδίων, χρωμάτων και υφών ώστε πέρα από την ενεργειακή, να πετύχεις και την αισθητική ανανέωση του κτιρίου σου. Αλλάζοντας το χρώμα και τα αρχιτεκτονικά σχέδια μπορείς να του δώσεις μια νέα όψη που να ταιριάζει περισσότερο στο δικό σου στυλ.

#3 Μειονεκτήματα θερμοπρόσοψης.

1. Δεν εφαρμόζεται σε όλα τα κτίρια.

Δυστυχώς, ένα από τα μειονεκτήματα της θερμοπρόσοψης είναι ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε όλα τα κτίρια. Για παράδειγμα σε κτίρια που οι όψεις τους έχουν έντονο εξωτερικό μορφολογικό ενδιαφέρον όπως είναι ένα νεοκλασικό σπίτι ή μια εκκλησία, η θερμοπρόσοψη θα αλλοιώσει αισθητά την όψη τους, γι αυτό το λόγο και αποφεύγεται. Επιπλέον υπάρχουν περιοχές που δεν επιτρέπεται καθόλου η παρέμβαση στην εξωτερική εμφάνιση των σπιτιών, διότι δημιουργούν ένα αισθητικά ενιαίο σύνολο. Μία τέτοια περιοχή, είναι η περιοχή της Πλάκας στο κέντρο της Αθήνας.

2. Θα χρειαστεί η τοποθέτηση σκαλωσιάς.

Ένα άλλο από τα μειονεκτήματα θερμοπρόσοψης είναι, ότι είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί να τοποθετηθούν σκαλωσιές στο εξωτερικό του σπιτιού για να γίνει η εξωτερική θερμομόνωση. Αυτό μπορεί να αυξήσει ελάχιστα το συνολικό κόστος, αν και στη περίπτωση που πρόκειται για σπίτι όπου η επιφάνεια ξεπερνάει τα 100 τ.μ, το κόστος της σκαλωσιάς μπορεί να απορροφηθεί στο συνολικό κόστος. Ένας σημαντικός παράγοντας όμως που πρέπει να λάβεις υπόψιν είναι κατά πόσο είναι εφικτό να τοποθετηθεί σκαλωσιά στο εξωτερικό του κτιρίου. Είναι απαραίτητο, ο χώρος να είναι μεγάλος, για να χωράει η σκαλωσιά να τοποθετηθεί. Σε άλλη περίπτωση, δεν είναι εφικτή η πραγματοποίηση εξωτερικής θερμομόνωσης και η εσωτερική θερμομόνωση είναι η μόνη λύση.

3. Έχει μεγαλύτερο κόστος  από την εσωτερική θερμομόνωση.

Ακούγεται συχνά πως το μεγάλο κόστος είναι ένα από τα μεγαλύτερα μειονεκτήματα θερμοπρόσοψης. Στις μέρες μας όμως, η εξωτερική και η εσωτερική θερμομόνωση έχουν περίπου την ίδια τιμή. Κάποιες φορές, ίσως η εσωτερική θερμομόνωση να είναι ελαφρά πιο οικονομική, όπως και η υγρομόνωση ταράτσας. Παρόλα αυτά, τα οφέλη της θερμοπρόσοψης είναι μεγαλύτερης αξίας. Γι αυτό το λόγο, η θερμοπρόσοψη είναι πιο συμφέρουσα και κατά κύριο λόγο προτιμάται σαν μέσο μόνιμης και αποδοτικής προστασίας των τοίχων.

 

Ελπίζουμε να έμαθες όσα χρειάζεσαι για τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της θερμοπρόσοψης! Αν θέλεις να προστατέψεις κι εσύ το σπίτι σου και να εξοικονομήσεις ενέργεια, εμείς είμαστε εδώ! 

Καταχώρησε την εργασία σου και πάρε άμεσα, εντελώς δωρεάν την καλύτερη προσφορά, από τον πιο έμπειρο επαγγελματία της πλατφόρμας μας!

πλεονεκτήματα & μειονεκτήματα θερμοπρόσοψης

Σχετικά με το Douleutaras

Είμαστε η Νο1 Πλατφόρμα Εύρεσης Επαγγελματιών έχοντας πραγματοποιήσει 195.000+ εργασίες, με πάνω από 3.500 αξιολογημένους επαγγελματίες και 20.000+ χρήστες σε μηνιαία βάση.

Πώς λειτουργεί o Douleutaras

Μας περιγράφεις την εργασία που θες

Μέσα σε λίγη ώρα, ένας ή περισσότεροι αξιολογημένοι επαγγελματίες επικοινωνούν μαζί σου για την υλοποίησή της

Επιλέγεις τον κατάλληλο για σένα

Οι επαγγελματίες του Douleutaras

4.5

Μέσος όρος αξιολόγησης επαγγελματιών

6.000 εργασίες

Κάθε επαγγελματίας έχει ολοκληρώσει περίπου 50 εργασίες

1.000 επαγγελματίες

+2 νέοι επαγγελματίες κάθε μέρα