Ντεκουπάζ σε έπιπλα : Πού, πώς & με ποια υλικά γίνεται!

Ντεκουπάζ σε έπιπλα

Αναζητείς τρόπους να δώσεις νέα πνοή στα παλιά σου έπιπλα; Μήπως αισθάνεσαι ότι είναι ώρα να κάνεις μια ριζική αλλαγή στη διακόσμηση του σπιτιού σου, αλλά χωρίς να ξοδέψεις μια περιουσία; Σε καταλαβαίνουμε και σε συγχαίρουμε για την επιλογή σου. Είναι αλήθεια ότι μπορείς, χωρίς καμία βοήθεια, να πετύχεις αξιοθαύμαστα αποτελέσματα για να ομορφύνεις το χώρο σου. Το μόνο που χρειάζεσαι είναι φαντασία, διάθεση για πειραματισμό και μερικές χρήσιμες συμβουλές. Είσαι έτοιμος/ -η να ανακαλύψεις την τεχνική του ντεκουπάζ σε έπιπλα;

Το ντεκουπάζ είναι μια τεχνική που έχει αγαπηθεί πολύ τελευταία, αν και η εφαρμογή της σε αντικείμενα χρονολογείται από το 18ο αιώνα. Το όνομα προέρχεται από το ρήμα “découper”, που σημαίνει “κόβω”. Η λογική στην οποία βασίζεται, είναι πως μπορείς να αλλάξεις την όψη των αντικειμένων, χάρη στη σωστή χρήση διαφόρων χάρτινων μοτίβων. Αν πιστεύεις πως μόνο επαγγελματίες μπορούν να πετύχουν την τεχνική του ντεκουπάζ, θα εκπλαγείς ευχάριστα, όταν μάθεις πως κι εσύ μπορείς να μεταμορφώσεις τα έπιπλα σου χωρίς πολύ κόπο.

Μάθε τα πάντα για το ντεκουπάζ σε έπιπλα!

Πού μπορείς να εφαρμόζεις το ντεκουπάζ;

Πριν ξεκινήσεις να συλλέγεις τα υλικά που θα χρειαστείς για το ντεκουπάζ σε έπιπλα, διάλεξε τα έπιπλα που επιθυμείς να μεταμορφώσεις. Αναρωτιέσαι πάνω σε τι υλικά μπορείς να κάνεις ντεκουπάζ; Λοιπόν, οι επιλογές σου είναι πολυάριθμες, ώστε να μη χρειάζεται να φοβάσαι ιδιαίτερα για την περίπτωση αποτυχίας. Μπορείς να κάνεις ντεκουπάζ σε ξύλο, πλαστικό, γυαλί, χαρτόνι, πηλό και όποιο άλλο υλικό μπορεί να ζωγραφιστεί. Ένα υλικό το οποίο τείνει να μην επιδέχεται επεξεργασία με την τεχνική του ντεκουπάζ, είναι η μελαμίνη. Σε κάθε περίπτωση, αν ξεκινήσεις τη διαδικασία και παρατηρήσεις ότι σε δυσκολεύει ιδιαιτέρως, ίσως θα ήταν καλύτερο να σταματήσεις, ώστε να μην καταστραφεί το έπιπλο.

Επίσης, αν δεν έχεις δοκιμάσει ξανά την τεχνική του ντεκουπάζ, θα ήταν προτιμότερο να ξεκινήσεις από μικρά αντικείμενα. Έπειτα, μπορείς να προχωρήσεις σε έπιπλα και μεγάλες επιφάνειες. Όπως καταλαβαίνεις, καλό θα ήταν να έχεις πάρει πραγματικά απόφαση ότι επιθυμείς να αλλάξεις την όψη των επίπλων που έχεις επιλέξει. Με άλλα λόγια, τα υλικά που πρόκειται να χρησιμοποιήσεις για το ντεκουπάζ σε έπιπλα μπορεί να σε δυσκολέψουν αρκετά στο να τα αφαιρέσεις, αν αλλάξεις γνώμη.

ντεκουπάζ σε συρτάρια

Πώς θα προετοιμάσεις τα έπιπλα σου;

Όπως ήδη αναφέρθηκε, τα περισσότερα έπιπλα μπορούν να μεταμορφωθούν με την τεχνική του ντεκουπάζ. Ωστόσο, είναι καλό να έχεις κάνει μια σχετική προετοιμασία, προτού ξεκινήσεις τη διαδικασία. Για αρχή, έχε υπόψιν σου ότι είναι πιο εύκολο για τα ανοιχτόχρωμα έπιπλα, με επένδυση από αστάρι να δεχθούν την τεχνική, γιατί πάνω τους φαίνεται καλύτερα το σχέδιο του ντεκουπάζ. Αυτό δε σημαίνει πως δε μπορείς να μεταμορφώσεις τα πιο σκουρόχρωμα έπιπλα. Αν θέλεις, μπορείς να βάψεις τα σκουρόχρωμα έπιπλα με ανοιχτόχρωμες μπογιές, ώστε το σχέδιο της επιλογής σου να φανεί τέλειο. Επίσης, είναι καλό να φροντίσεις τα έπιπλα να είναι καθαρά και χωρίς αιχμηρές προεξοχές που μπορεί να δυσκολέψουν τη δουλειά σου.

Είναι, όμως, όλες οι μπογιές κατάλληλες για να βάψεις ένα έπιπλο, το οποίο πρόκειται να διακοσμήσεις με ντεκουπάζ; Στο σημείο αυτό, θα πρέπει να δώσεις λίγη παραπάνω προσοχή, καθώς κάποιες μπογιές δε συνδυάζονται αρμονικά με το ντεκουπάζ, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται φουσκάλες, ή να μην κολλάει καλά το χαρτί. Δοκίμασε να χρησιμοποιήσεις ακρυλικές μπογιές, μπογιές με βάση το νερό, ή μπογιά σε σπρέι.

Eφαρμογή:

Άφησε τη μπογιά να στεγνώσει για περίπου 1 μέρα. Στη συνέχεια, κάνε το τεστ που θα σου αποδείξει αν η μπογιά θα ταιριάξει με το χαρτί του ντεκουπάζ. Τι είδους τεστ είναι αυτό; Σε ένα μικρό κομμάτι του επίπλου, το οποίο δε φαίνεται πολύ, δοκίμασε να κολλήσεις το χαρτί για το ντεκουπάζ σε έπιπλα. Αν το χαρτί κολλάει κανονικά, χωρίς να σε δυσκολεύει και χωρίς να κάνει ζάρες και φουσκάλες, τότε μπορείς να συνεχίσεις σε ολόκληρο το έπιπλο. Αν όμως το χαρτί δεν έχει καλή εφαρμογή στο έπιπλο, θα πρέπει να σταματήσεις και να ξεκινήσεις από την αρχή, για να ανακαλύψεις σε ποιο σημείο έγινε λάθος.

ντεκουπάζ σε μπαούλο

Ποια υλικά θα χρησιμοποιήσεις για τo ντεκουπάζ σε έπιπλα;

Το ντεκουπάζ γίνεται συνήθως με χαρτί, αλλά μπορεί να γίνει και με ύφασμα. Το χαρτί που θα επιλέξεις, πρέπει να είναι αρκετά λεπτό. Στην αγορά θα βρεις ειδικά χαρτιά για ντεκουπάζ, αλλά μπορείς να χρησιμοποιήσεις και ρυζόχαρτο, χαρτοπετσέτα, χαρτί περιτυλίγματος, ακόμα και σελίδες από εφημερίδες και περιοδικά. Πραγματικά, οι μόνες προϋποθέσεις για το χαρτί είναι να είναι αρκετά λεπτό, και φυσικά να σου αρέσει και να θέλεις να επενδύσεις τα έπιπλα σου με αυτό. Υπολόγισε περίπου τι διαστάσεις χαρτιού θα χρειαστείς για το έπιπλο και πράξε ανάλογα. Αν σκοπεύεις να χρησιμοποιήσεις χαρτοπετσέτα, έχε κατά νου ότι συνηθίζεται να χρησιμοποιείται για μικρά σχέδια. Ο λόγος που δε χρησιμοποιείται για μεγάλες επιφάνειες, είναι πως είναι αρκετά ευαίσθητη.

Επίσης, θα χρειαστείς ένα ψαλίδι, για να κόψεις το χαρτί στις διαστάσεις και το σχήμα που επιθυμείς. Άλλα απαραίτητα συστατικά, είναι η ειδική κόλλα για ντεκουπάζ και ένα καλής ποιότητας διάφανο βερνίκι. Το βερνίκι μπορεί να είναι ένα κοινό προστατευτικό βερνίκι με βάση το νερό, το οποίο πωλείται στα χρωματοπωλεία. Αν χρειάζεται να προσέξεις κάτι, είναι το να μην κιτρινίζει το βερνίκι, γιατί μπορεί να αλλοιώσει την όψη του ντεκουπάζ σου. Τέλος, θα χρειαστείς ένα μεγάλο πινέλο για να περάσεις το βερνίκι και ένα άλλο πινέλο για βάψιμο. Το πινέλο για βάψιμο μπορεί, ιδανικά, να είναι από σφουγγάρι, ή αλλιώς αφρώδες πινέλο. Για ποιο λόγο είναι το καταλληλότερο για ντεκουπάζ σε έπιπλα; Επειδή μπορεί να κάνει πολύ πιο εύκολη τη δουλειά σου σε σχετικά μεγάλες επιφάνειες.

ντεκουπάζ σε τραπεζάκι

Πώς θα εφαρμόσεις το ντεκουπάζ σε έπιπλα;

Εφόσον έχεις προετοιμάσει το έδαφος για να κάνεις το ντεκουπάζ σε έπιπλα, φτάνει η στιγμή της υλοποίησης. Δε χρειάζεται να φοβάσαι, δε θα πρέπει να είναι πολύ δύσκολο, αν έχεις ακολουθήσει τα παραπάνω βήματα. Ποια είναι λοιπόν η διαδικασία τοποθέτησης των υλικών του ντεκουπάζ σε έπιπλα; Για αρχή, τοποθέτησε μια μικρή ποσότητα της ειδικής υγρής κόλλας στην επιφάνεια του επίπλου. Δε χρειάζεται να είναι πολύ παχύ το στρώμα της κόλλας, γιατί μπορεί να φθαρεί το χαρτί που θα τοποθετήσεις. Βάλε λίγη κόλλα και στην πίσω πλευρά του χαρτιού που πρόκειται να κολλήσεις. Στη συνέχεια, κόλλησε το χαρτί πάνω στο έπιπλο, προσέχοντας πολύ μην τσαλακωθεί και μη φουσκώσει με οποιονδήποτε τρόπο. Αν είναι ανάγκη, ζήτα και από κάποιον άλλο στο σπίτι να σε βοηθήσει να απλώσετε μαζί το χαρτί πάνω στο έπιπλο.

Ξεκουράσου για λίγο, αφήνοντας το έπιπλο να κολλήσει για τα καλά. Μερικές ώρες της μέρας θα πρέπει να είναι αρκετές για το σκοπό σου. Αν έχεις ταλέντο στη ζωγραφική, μπορείς πάντα να δημιουργήσεις μια “συνέχεια” των σχεδίων του χαρτιού. Με άλλα λόγια, μη γεμίσεις την επιφάνεια του επίπλου με χαρτί, αλλά σχεδίασε όμορφα ένα φόντο για το σχέδιο που έχεις επιλέξει. Αφού η κόλλα στεγνώσει καλά, είναι καλό να περάσεις το έπιπλο σου με το διάφανο βερνίκι. Έτσι θα σταθεροποιηθεί το ντεκουπάζ. Μια στρώση ίσως να μην είναι αρκετή, πάρε λοιπόν το μεγάλο πινέλο σου, και άπλωσε ως και 5 λεπτές στρώσεις βερνικιού. Θα ήταν κρίμα να χαθεί ο κόπος σου τώρα, έτσι δεν είναι;

ντεκουπάζ σε έπιπλο

Πώς θα αποφύγεις προβλήματα κατά την εφαρμογή του ντεκουπάζ σε έπιπλα;

Ως αυτό το σημείο, θα έχεις κατανοήσει ότι το ντεκουπάζ σε έπιπλα δεν είναι τελικά τόσο δύσκολη υπόθεση. Αρκεί να δείξεις πολλή προσοχή σε μερικά κύρια σημεία. Ένα συνηθισμένο λάθος που μπορείς να αποφύγεις σχετικά εύκολα, είναι να μη στρωθεί αρμονικά το χαρτί. Συνεπώς, μη διστάσεις να ζητήσεις τη βοήθεια ενός δικού σου ανθρώπου για να το απλώσετε, χωρίς προβλήματα. Επίσης, μην παραμελίσεις το βήμα του απλώματος βερνικιού. Μπορεί οπτικά να μη φαίνεται η σημασία του, αλλά είναι βασικότατο για να σταθεροποιηθεί το χαρτί. Τέλος, σε ό, τι αφορά τη συντήρηση των επίπλων με ντεκουπάζ, καλό είναι να καθαρίζονται με καθαρά και καλά στραγγισμένα πανιά. Κατανοείς ότι η αντοχή τους στο νερό και τις καιρικές συνθήκες έχουν ένα όριο που πρέπει να σεβαστείς. Συνεπώς, πρόσεχε την έκθεση των επίπλων με ντεκουπάζ στο εξωτερικό περιβάλλον. Ως εκ τούτου, μην τα αφήνεις για καιρό στο μπαλκόνι, ή στην αυλή.

Θέλεις να ανακαλύψεις περισσότερες ιδέες για να ανανεώσεις το χώρο σου; Αν ναι, τότε μπορείς να κατεβάσεις εντελώς δωρεάν τον οδηγό μας για τη διακόσμηση σπιτιού! Αν εξακολουθείς να έχεις ανησυχίες για το πώς θα πετύχει το ντεκουπάζ σε έπιπλα του σπιτιού σου, ίσως θα ήταν καλό να στραφείς προς έναν επαγγελματία. Επικοινώνησε σήμερα με τους αξιολογημένους επαγγελματίες της πλατφόρμας μας, πάρε προσφορές και διακόσμησε το χώρο σου όπως πραγματικά επιθυμείς!

Σχετικά με το Douleutaras

Είμαστε η Νο1 Πλατφόρμα Εύρεσης Επαγγελματιών έχοντας πραγματοποιήσει 195.000+ εργασίες, με πάνω από 3.500 αξιολογημένους επαγγελματίες και 20.000+ χρήστες σε μηνιαία βάση.

Πώς λειτουργεί o Douleutaras

Μας περιγράφεις την εργασία που θες

Μέσα σε λίγη ώρα, ένας ή περισσότεροι αξιολογημένοι επαγγελματίες επικοινωνούν μαζί σου για την υλοποίησή της

Επιλέγεις τον κατάλληλο για σένα

Οι επαγγελματίες του Douleutaras

4.5

Μέσος όρος αξιολόγησης επαγγελματιών

6.000 εργασίες

Κάθε επαγγελματίας έχει ολοκληρώσει περίπου 50 εργασίες

1.000 επαγγελματίες

+2 νέοι επαγγελματίες κάθε μέρα