Βάψιμο ξύλου με σφουγγάρι: Πώς γίνεται & Γιατί να το επιλέξεις;

Το βάψιμο ξύλου με σφουγγάρι αναφέρεται στην τεχνική κατά την οποία βάφουμε μια ξύλινη επιφάνεια με ρολό βαψίματος, φτιαγμένο από σφουγγάρι. Το συγκεκριμένο ρολό είναι κατάλληλο ειδικά για ξυλουργικές εργασίες. Ένας βασικός λόγος για τον οποίο συμβαίνει αυτό, είναι το γεγονός ότι το κλασικό ρολό βαψίματος μπορεί να αφήσει τρίχες στην επιφάνεια, ή να μην απλώσει το χρώμα ομοιόμορφα. Η διαδικασία βαφής ξύλινων επιφανειών και επίπλων είναι μια λεπτή διαδικασία και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζεται. Φυσικά, αυτό δε σημαίνει πως ένας αρχάριος στις εργασίες τέτοιου τύπου δε μπορεί να τα καταφέρει. Αν επιθυμείς να μάθεις πώς μπορείς να βάψεις ξύλινες επιφάνειες σαν επαγγελματίας, το μόνο που χρειάζεται είναι να ξέρεις ποια είναι η διαδικασία και ποια σημεία πρέπει να προσέξεις ιδιαιτέρως. Μήπως ήρθε η ώρα να ανακαλύψεις περισσότερα για το βάψιμο ξύλου με σφουγγάρι;  

Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεις για το βάψιμο ξύλου με σφουγγάρι!

 

Γιατί να επιλέξεις το βάψιμο ξύλου με σφουγγάρι;

Υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι που κάνουν το ρολό από σφουγγάρι ιδανικό για το βάψιμο ξύλινων επιφανειών. Ειδικά αν ενδιαφέρεσαι για βάψιμο φυσικού ξύλου, είναι πολύ δύσκολο να το πετύχεις ακριβώς όπως θέλεις, χρησιμοποιώντας πινέλο, σπρέι, ή παραδοσιακό ρολό βαψίματος. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, το παραδοσιακό ρολό μπορεί να αφήσει τρίχες στην επιφάνεια. Κάτι τέτοιο δεν παρατηρείται εύκολα, όταν βάφουμε έναν ολόκληρο τοίχο, αλλά φαίνεται αμέσως πάνω σε ένα ξύλινο έπιπλο. Από την άλλη πλευρά, το πινέλο και το σπρέι είναι καλό να χρησιμοποιούνται από άτομα με εμπειρία στο βάψιμο ξύλινων επιφανειών. Αν δεν έχεις ασχοληθεί ξανά με τη συγκεκριμένη εργασία, το πινέλο και το σπρέι δε θα σε εξυπηρετήσουν ικανοποιητικά, καθώς είναι πολύ πιθανό ότι το βάψιμο θα γίνει ανομοιόμορφα, κάτι που μάλλον δεν είναι επιθυμητό.

Ποιες επιφάνειες είναι κατάλληλες για βάψιμο με ρολό από σφουγγάρι;

Δεν υπάρχουν πολλοί περιορισμοί ως προς τις επιφάνειες που επιδέχονται βάψιμο με ρολό από σφουγγάρι. Μπορείς να βάψεις τον πάγκο της κουζίνας, τα ξύλινα πατώματα, ακόμα και τις ξύλινες καρέκλες και τα ξύλινα τραπέζια. Αυτό που αξίζει να προσέξεις, είναι τα χρώματα που χρησιμοποιείς. Συνήθως, τα ακρυλικά χρώματα είναι κατάλληλα για βάψιμο με ρολό από σφουγγάρι, αλλά μπορείς να ρωτήσεις σχετικά με το θέμα τον υπάλληλο του χρωματοπωλείου από όπου θα προμηθευτείς τα απαραίτητα υλικά για το βάψιμο. Φυσικά, αν επιθυμείς να βάψεις κάποιο αντικείμενο με προεξοχές, ή με λεπτομέρειες όπου δε φτάνει το ρολό, θα χρειαστείς και τη βοήθεια ενός πινέλου για το τελείωμα.

Είναι απαραίτητο το βερνίκωμα μετά από βάψιμο ξύλου με σφουγγάρι;

Είναι γεγονός ότι το βερνίκι προστατεύει το χρώμα από το να ξεθωριάσει, ή να φθαρεί, για πολλά χρόνια. Επίσης, δίνει γυαλιστερή όψη στο ξύλο και το στεγανοποιεί απέναντι στην υγρασία. Με άλλα λόγια, το βερνίκι βοηθά, ώστε το βάψιμο σου να έχει αποτέλεσμα υψηλής αισθητικής και μεγάλης διάρκειας. Για τους λόγους αυτούς, δε συστήνεται να το προσπερνάμε, όταν βρισκόμαστε σε διαδικασία βαψίματος ξύλινων επιφανειών. Άλλωστε, μπορείς να χρησιμοποιήσεις για το βερνίκωμα το ίδιο ρολό που χρησιμοποίησες για το βάψιμο, με αποτέλεσμα να μην έχεις αυξημένα έξοδα για δεύτερο ρολό. Βασική προϋπόθεση είναι το ρολό να έχει πλυθεί και να έχει στεγνώσει καλά, προτού χρησιμοποιηθεί για βερνίκωμα. ξύλινος φράχτης

Ποια είναι η διαδικασία βαψίματος ξύλου με σφουγγάρι;

Βήμα 1: Προετοίμασε τις επιφάνειες

Μια επιφάνεια από φυσικό ξύλο είναι πιθανό να εμφανίζει ελαττώματα, όπως σημεία που προεξέχουν. Είναι σημαντικό να λειανθούν οι επιφάνειες, πριν γίνει το βάψιμο, γιατί σε διαφορετική περίπτωση η μπογιά δε θα στέκεται στην επιφάνεια, με αποτέλεσμα η δουλειά σου να μοιάζει πρόχειρη. Για να λειάνεις τις επιφάνειες, αρκεί να τις τρίψεις καλά με ένα ψιλό γυαλόχαρτο. Δε χρειάζεται να βάλεις πολλή πίεση πάνω στο ξύλο, αλλά είναι καλό να το τρίψεις με διαφορετικές κατευθύνσεις, μέχρι που να έχεις βεβαιωθεί ότι κάθε εκατοστό έχει λειανθεί. Φυσικά, μετά από αυτό θα πρέπει να αφαιρέσεις τυχόν υπολείμματα από παλιό βερνίκι που έχει αφαιρεθεί με το γυαλόχαρτο. Ευτυχώς, αυτό γίνεται πολύ απλά, αν τρίψεις τις επιφάνειες με ένα στεγνό βαμβακερό πανί.

Βήμα 2: Πέρνα μια στρώση αστάρι

Το αστάρι είναι ένα είδος υποστρώματος, πάνω στο οποίο μπορεί να στηριχθεί η μπογιά. Έχει λευκό χρώμα και ακολουθεί τις συστολές και τις διαστολές του ξύλου, με αποτέλεσμα να διατηρεί το χρώμα του άψογο για πολλά χρόνια. Με άλλα λόγια, λειτουργεί σαν κόλλα για τη βαφή. Συνεπώς, αυτό το βήμα θεωρείται επίσης απαραίτητο για να προχωρήσεις στο βάψιμο ξέλου με σφουγγάρι, ή με οποιοδήποτε εργαλείο. Μετά το πέρασμα του ξύλου με αστάρι, συστήνεται να το αφήσεις να στεγνώσει για μερικές ώρες. Έπειτα, θα μπορέσεις να βάψεις με το χρώμα της επιλογής σου.

Βήμα 3: Βάψε τις ξύλινες επιφάνειες

Αφού επιλέξεις τα χρώματα της αρεσκείας σου (ακρυλικά, ή συνθετικών ρητινών), φτάνει η στιγμή να βάψεις τις ξύλινες επιφάνειες που επιθυμείς να μεταμορφώσεις. Προτείνεται να προμηθευτείς με ακρυλικά χρώματα, καθώς στεγνώνουν αρκετά γρήγορα, χωρίς να έχουν επιβλαβείς αναθυμιάσεις. Επίσης, απλώνονται πολύ εύκολα με ρολό από σφουγγάρι, κάτι που είναι και ζητούμενο στην περίπτωση μας. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να βάψεις με το ρολό σου, πρώτα προς μια κατεύθυνση και μετά προς την αντίθετη της. Με αυτό τον τρόπο θα βεβαιωθείς ότι το χρώμα έχει απλωθεί όσο πιο ομοιόμορφα γίνεται. Στη συνέχεια, θα πρέπει να αφήσεις τη μπογιά να στεγνώσει για μερικές ώρες, προτού συνεχίσεις. Αφού στεγνώσει, συστήνεται να περάσεις το ξύλο με άλλη μια στρώση μπογιάς για ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα. Αφού στεγνώσει και η δεύτερη στρώση (περίπου για μια ολόκληρη νύχτα), μπορείς να προσχωρήσεις στο τελευταίο βήμα.

Βήμα 4: Βερνίκωσε το ξύλο

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, δε συστήνεται να αποφύγεις το πέρασμα των επιφανειών με βερνίκι. Το βερνίκι θα “σφραγίσει” τη δουλειά σου και θα της δώσει διάρκεια στο χρόνο, προστατεύοντας το ξύλο από φθορές στο χρώμα και την υφή. Έτσι, λοιπόν, το βάψιμο ξύλου με σφουγγάρι τελειώνει με το στάδιο του βερνικώματος. Θα χρειαστείς κάποιο διαφανές βερνίκι, γυαλιστερό, ή ματ, ανάλογα με το αποτέλεσμα που επιθυμείς να πετύχεις. Επίσης, μπορείς να χρησιμοποιήσεις το ίδιο ρολό από σφουγγάρι που χρησιμοποίησες για το βάψιμο, αρκεί πρώτα να το καθαρίσεις και να αφήσεις να στεγνώσει. Με απαλές κινήσεις, άπλωσε το βερνίκι πάνω στη βαμμένη επιφάνεια και μετά άφησε το να στεγνώσει. Έχε υπόψιν σου ότι το βερνίκι έχει ανάγκη από περισσότερο χρόνο για να σταθεροποιηθεί, σε σχέση με τη μπογιά. Συνεπώς, καλό θα ήταν να αφήσεις τις ξύλινες επιφάνειες να στεγνώσουν για πάνω από μια μέρα, χωρίς να τις αγγίζει κανείς. Αν έχεις έπιπλα από μελαμίνη, τα οποία επιθυμείς να βάψεις, μπορείς να συμβουλευτείς το άρθρο μας για τα 4 βήματα του βαψίματος σε έπιπλα μελαμίνης! Χρειάζεσαι περισσότερες συμβουλές σχετικά με το βάψιμο ξύλινων επιφανειών, ή επιθυμείς να αφήσεις το βάψιμο τους σε έναν εξειδικευμένο επαγγελματία; Και στις 2 περιπτώσεις, εμείς θα είμαστε στο πλευρό σου. Καταχώρησε την εργασία σου εντελώς δωρεάν και οι έμπειροι και αξιολογημένοι επαγγελματίες της πλατφόρμας μας θα αναλάβουν άμεσα και υπεύθυνα τις ξυλουργικές εργασίες του σπιτιού σου! 

Σχετικά με το Douleutaras

Είμαστε η Νο1 Πλατφόρμα Εύρεσης Επαγγελματιών έχοντας πραγματοποιήσει 195.000+ εργασίες, με πάνω από 3.500 αξιολογημένους επαγγελματίες και 20.000+ χρήστες σε μηνιαία βάση.

Πώς λειτουργεί o Douleutaras

Μας περιγράφεις την εργασία που θες

Μέσα σε λίγη ώρα, ένας ή περισσότεροι αξιολογημένοι επαγγελματίες επικοινωνούν μαζί σου για την υλοποίησή της

Επιλέγεις τον κατάλληλο για σένα

Οι επαγγελματίες του Douleutaras

4.5

Μέσος όρος αξιολόγησης επαγγελματιών

6.000 εργασίες

Κάθε επαγγελματίας έχει ολοκληρώσει περίπου 50 εργασίες

1.000 επαγγελματίες

+2 νέοι επαγγελματίες κάθε μέρα