4 εύκολοι τρόποι για να αφαιρέσεις λεκέδες και γρατζουνιές από την κεραμική εστία!

Αφαίρεση λεκέδων και γρατζουνιών από την κεραμική εστία

Μήπως σου αρέσει να μαγειρεύεις; Εάν η απάντηση είναι ναι, τότε σίγουρα η αγαπημένη σου συσκευή μέσα στο σπίτι θα είναι η κουζίνα. Η λογική λέει ότι όσο περισσότερο μαγειρεύεις τόσο περισσότερους λεκέδες θα έχεις. Τι γίνεται, όμως, εάν πέρα από λεκέδες, έχουν εμφανιστεί γρατζουνιές στην κεραμική εστία σου; Μην πανικοβάλλεσαι, θα σου δείξουμε μερικούς τρόπους, φυσικούς και μη, για να φαίνεται η εστία σου σαν καινούργια!

Το σημαντικό είναι να μην αφήσεις τους λεκέδες στην εστία για αρκετό καιρό. Η κουζίνα σου θα πρέπει να είναι καθαρή για να μπορείς να μαγειρέψεις την επόμενη δημιουργία σου. Εάν βαριέσαι ή αναβάλλεις συνεχώς να καθαρίσεις τα λίπη, τη βρωμιά και τις γρατζουνιές στην κεραμική εστία, τότε είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι όταν το πάρεις απόφαση, θα δυσκολευτείς διπλά!

Πώς θα εξαφανίσω λεκέδες και γρατζουνιές από την κεραμική εστία;

1. Μαγειρική σόδα

γρατζουνιές στην κεραμική εστία

Η θαυματουργή μαγειρική σόδα είναι εδώ για να σου δώσει ακόμα μία λύση στον καθαρισμό του σπιτιού σου. Ελπίζουμε να έχεις καταλάβει πια πόσο βοηθητική είναι στους δύσκολους λεκέδες, αλλά και για άλλες χρήσεις και να έχεις αρκετή στο ντουλάπι της κουζίνας σου. Αν όχι, που κακώς δεν έχεις, φρόντισε να προμηθευτείς μπόλικη άμεσα γιατί θα σου χρειαστεί. Είναι αρκετά οικονομική και εύκολο να τη βρεις. Όσον αφορά τους λεκέδες και τις γρατζουνιές στην κεραμική εστία, θα τα εξαφανίσει όλα σε λίγα μόλις βήματα. Συγκεκριμένα, μπορεί να αφαιρέσει ακόμα και τα καμένα λίπη. Αρχικά, με ένα σφουγγαράκι αφαίρεσε οτιδήποτε μπορεί να αφαιρεθεί με ένα απλό πέρασμα. Στη συνέχεια, με ένα βρεγμένο σφουγγάρι σε χλιαρό νερό, μούλιασε ολόκληρη την επιφάνεια ή όπου υπάρχουν λεκέδες και γρατζουνιές. Έπειτα, πασπάλισε λίγη μαγειρική σόδα όπου θεωρείς απαραίτητο. Άφησε το μείγμα να δράσει για περίπου 15 λεπτά και μετά με καθαρό νωπό σφουγγάρι ξεκίνα να τρίβεις τους επίμονους λεκέδες με τη μαλακή πλευρά. Προσπάθησε να απομακρύνεις συνεχώς τα υπολείμματα καθώς ενδέχεται να γρατζουνίσουν την επιφάνεια της εστίας. Εάν δεις ότι οι λεκέδες και οι γρατζουνιές επιμένουν, επανάλαβε τη διαδικασία.

2. Σαπούνι και λεμόνι

Ένας φυσικός τρόπος, κατά το ήμισυ, για να καθαρίσεις την κεραμική εστία είναι το υγρό σαπούνι για τα πιάτα σε συνδυασμό με ένα λεμόνι. Αφού έχουν κρυώσει οι εστίες μαγειρέματος, αφαίρεσε τα πολλά πολλά και σαπούνισε απαλά με ένα σφουγγάρι την επιφάνεια. Στη συνέχεια, κόψε ένα λεμόνι στη μέση και τρίψε την επιφάνεια με αυτό. Άφησε το μείγμα να ενεργοποιηθεί μόνο για λίγα λεπτά, καθώς το λεμόνι είναι αρκετά δραστικό. Έπειτα, με ένα πανί ή ένα σφουγγάρι βουτηγμένο σε χλιαρό νερό ξέπλυνε την επιφάνεια. Να φροντίζεις να βρέχεις συνεχώς το σφουγγάρι ή το πανί για να απομακρύνεις υπολείμματα που μπορούν να δημιουργήσουν γρατζουνιές στην κεραμική εστία σου χωρίς καν να το καταλάβεις. Τέλος, στέγνωσε την εστία με ένα χαρτί για να φανεί όμορφη και καθαρή.

3. Ξύδι

γρατζουνιές στην κεραμική εστία

Η κεραμική εστία έχει κάποιους εχθρούς. Αυτοί είναι οι επίμονοι λεκέδες όπως το καμένο γάλα και η ζάχαρη. Ειδικά η τελευταία, αφήνει γραμμές σα γρατζουνιές στην κεραμική εστία, αλλά το καλό είναι ότι με ένα καλό καθάρισμα εξαφανίζονται! Για να καταπολεμήσεις αυτούς τους εχθρούς χρησιμοποίησε ξύδι. Το ξύδι είναι ένα ακόμα φυσικό καθαριστικό το οποίο κάνει θαύματα. Το ξύδι θα βοηθήσει ώστε να μην κολλήσουν παραπάνω οι δύσκολοι αυτοί λεκέδες στην εστία σου. Με το που χυθεί, λοιπόν, ένας από αυτούς τους λεκέδες, προσπάθησε να καθαρίσεις τα πολλά πολλά με ένα βρεγμένο πανί. Στη συνέχεια ρίξε απευθείας ξύδι για να μπορούν να βγουν ευκολότερα. Εάν έχεις ειδική ξύστρα για κεραμική εστία, χρησιμοποίησέ την μόλις κρυώσει λιγάκι η εστία. Αφού αφαιρέσεις τα υπολείμματα, πέρασε την επιφάνεια με ένα βρεγμένο πανί και ο λεκές θα έχει φύγει. Ωστόσο, η λύση αυτή ενδείκνυται για άμεση αντιμετώπιση του λεκέ.

4. Ειδικό καθαριστικό για κεραμικές εστίες

Στην περίπτωση που δεν είσαι fan των φυσικών τρόπων καθαρισμού, υπάρχει και ο χημικός. Στα super markets θα βρεις πολύ εύκολα ειδικά καθαριστικά για κεραμικές εστίες. Ωστόσο, πριν το χρησιμοποιήσεις αφαίρεσε με μια ειδική ξύστρα τους ξεραμένους ή καμένους λεκέδες και τα υπολείμματα φαγητού. Μάζεψέ τα με ένα νωπό σφουγγάρι με προσοχή για να μη χαράξεις ή γρατζουνίσεις την κεραμική εστία. Στη συνέχεια, ρίξε το καθαριστικό στην επιφάνεια. Ανάλογα με τις οδηγίες του προϊόντος ενδέχεται να χρειαστεί να περιμένεις για λίγο. Όπως και να έχει, πάντα διάβαζε πρώτα τις οδηγίες χρήσης. Έπειτα με ένα πανί τρίψε τα σημεία στα οποία υπάρχουν λεκέδες. Τέλος, με ένα καθαρό νωπό πανί αφαίρεσε τυχόν υπολείμματα του καθαριστικού ώστε να λάμπει η κεραμική εστία σου σαν καινούργια.

Διάβασε επίσης: Γιατί δεν ανάβει η κεραμική εστία; 5 Βασικές αιτίες & Πώς να αντιδράσεις!Πώς θα προλάβω τις γρατζουνιές στην κεραμική εστία;

Είναι γεγονός ότι κάποιες γρατζουνιές είναι επιφανειακές και είναι εύκολο να αφαιρεθούν με έναν από τους παραπάνω τρόπους. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν και γρατζουνιές σε βάθος οι οποίες είναι αδύνατο να αφαιρεθούν. Αυτό που μπορείς να κάνεις, όμως, είναι να προλάβεις τις γρατζουνιές στην κεραμική εστία με τη σωστή χρήση.

Tip No1: Όπως αναφέραμε ήδη, το να αναβάλλεις το καθάρισμα της κεραμικής σου εστίας, κάθε άλλο παρά έξυπνη κίνηση δεν είναι. Με το που τελειώνεις το μαγείρεμα, λοιπόν, και έχουν κρυώσει λιγάκι οι εστίες, καθάρισε όποιο λεκέ ή βρωμιά υπάρχει. Με τον τρόπο αυτό, την επόμενη φορά που θα θέλεις να μαγειρέψεις θα το κάνεις με μεγαλύτερη ευχαρίστηση βλέποντας μια καθαρή κουζίνα!

Tip No2: Μη χρησιμοποιείς αιχμηρά αντικείμενα για να καθαρίσεις, όπως πιθανόν να έκανες με τις κλασικές κουζίνες. Επομένως, σε καμία περίπτωση μη χρησιμοποιήσεις σύρμα ή την αιχμηρή πλευρά του σφουγγαριού για να καθαρίσεις την κεραμική εστία.

Tp No3: Δώσε προσοχή την απαραίτητη προσοχή στα μαγειρικά σου σκεύη. Το σημαντικό είναι να χρησιμοποιείς λεία και επίπεδα σκεύη. Θα πρέπει να ελέγχεις τη βάση τους πριν τα τοποθετήσεις στην κεραμική εστία, καθώς μπορεί να υπάρχουν υπολείμματα ή ψίχουλα, πράγμα που θα δημιουργήσει σημάδια στην επιφάνεια. Ταυτόχρονα, έχε στο νου σου να μη σέρνεις τα σκεύη σου κάθε φορά που θέλεις να τα μετακινήσεις σε κάποιο άλλο “μάτι”, αλλά σήκωνέ τα.

Τώρα γνωρίζεις πώς να αφαιρέσεις λεκέδες και γρατζουνιές από την κεραμική σου εστία. Ωστόσο, εάν χρειάζεσαι κάποια βοήθεια σχετικά με τη συντήρηση ή την επισκευή της κεραμικής εστίας, εμείς είμαστε εδώ! Καταχώρησε την εργασία σου στην πλατφόρμα μας και πάρε προσφορές από αξιολογημένους επαγγελματίες άμεσα και οικονομικά.

Σχετικά με το Douleutaras

Είμαστε η Νο1 Πλατφόρμα Εύρεσης Επαγγελματιών έχοντας πραγματοποιήσει 195.000+ εργασίες, με πάνω από 3.500 αξιολογημένους επαγγελματίες και 20.000+ χρήστες σε μηνιαία βάση.

Πώς λειτουργεί o Douleutaras

Μας περιγράφεις την εργασία που θες

Μέσα σε λίγη ώρα, ένας ή περισσότεροι αξιολογημένοι επαγγελματίες επικοινωνούν μαζί σου για την υλοποίησή της

Επιλέγεις τον κατάλληλο για σένα

Οι επαγγελματίες του Douleutaras

4.5

Μέσος όρος αξιολόγησης επαγγελματιών

6.000 εργασίες

Κάθε επαγγελματίας έχει ολοκληρώσει περίπου 50 εργασίες

1.000 επαγγελματίες

+2 νέοι επαγγελματίες κάθε μέρα