Πλεονεκτήματα & Μειονεκτήματα Ασφαλτικών Κεραμιδιών: 10 παράγοντες που πρέπει να ξέρεις!

Πλεονεκτήματα & Μειονεκτήματα Ασφαλτικών Κεραμιδιών

Τα ασφαλτικά κεραμίδια είναι ένας οικονομικός και αισθητικά όμορφος τρόπος, για να επενδύσεις τη στέγη του σπιτιού σου. Είναι ελαφριά και εύκολα στην τοποθέτηση, με αποτέλεσμα να έχουν γίνει αγαπημένο υλικό δόμησης για πολλά σπίτια. Τα ασφαλτικά κεραμίδια εμποτίζονται με ασφαλτικό υλικό και ενισχύονται με ειδικό υαλοΰφασμα, ενώ εξωτερικά έχουν επικάλυψη από ορυκτούς κόκκους/ ψηφίδες. Οι ψηφίδες αυτές χρησιμεύουν για προστασία των υλικών και για αισθητική. Όμως, ποια είναι τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα ασφαλτικών κεραμιδιών;

Είναι γεγονός, πως δεν υπάρχει δομικό υλικό που να έχει μόνο προτερήματα. Άλλωστε, αν υπήρχε τέτοιο υλικό, όλα τα υπόλοιπα δε θα είχαν λόγο ύπαρξης. Το ίδιο ισχύει και για τα ασφαλτικά κεραμίδια. Ανάλογα με την περιοχή, όπου βρίσκεται το σπίτι σου και τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν, μπορεί να είναι κατάλληλα για σένα, ή να χρειάζεσαι κάτι διαφορετικό. Εμείς είμαστε εδώ, για να σου παρουσιάσουμε τα βασικά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα στα ασφαλτικά κεραμίδια, ώστε να κάνεις τη σωστή επιλογή για τη σκεπή του σπιτιού σου.

Ασφαλτικά κεραμίδια: Μειονεκτήματα & Πλεονεκτήματα που πρέπει να ξέρεις!

Είναι σημαντικό να γνωρίζεις ποια είναι τα πλεονεκτήματα, αλλά και τα μειονεκτήματα στα ασφαλτικά κεραμίδια. Έτσι, θα μπορέσεις να σχηματίσεις μια ολοκληρωμένη άποψη για το αν ταιριάζουν στη σκεπή του δικού σου σπιτιού. Φυσικά, συστήνεται να συμβουλευτείς έναν έμπειρο τεχνικό, πριν πάρεις την τελική απόφαση για κάτι τόσο σημαντικό. Κάθε σπίτι έχει ξεχωριστές ανάγκες και θα ήταν κρίμα να μην προσέξεις τη στέγη σου, όσο της αξίζει.

Πλεονεκτήματα ασφαλτικών κεραμιδιών:

1. Έχουν πολύ οικονομική τιμή αγοράς

Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα των ασφαλτικών κεραμιδιών, είναι η χαμηλές τιμές που μπορείς να τα βρεις στην αγορά. Οι τόσο χαμηλές τιμές τους, τα έχουν κάνει μια επιλογή για την επένδυση της σκεπής, που δε μπορείς να αγνοήσεις. Τα ασφαλτικά κεραμίδια συνηθίζεται να πωλούνται σε ρολά, ή σε δέματα συγκεκριμένων τετραγωνικών μέτρων (m2).

Ωστόσο, αν θέλεις να μάθεις μια ενδεικτική τιμή για ασφαλτικά κεραμίδια ανά τετραγωνικό μέτρο, μπορεί να ξεκινήσει γύρω στα 8 ευρώ. Φυσικά, είναι πιθανό να συναντήσεις προσφορές σε πιο χαμηλή τιμή. Ωστόσο, σου προτείνουμε να είσαι σκεπτικός/ -ή, όταν αντιμετωπίζεις υπερβολικά χαμηλές τιμές. Μια πολύ χαμηλή τιμή, μπορεί να αποδειχθεί μειονέκτημα των ασφαλτικών κεραμιδιών, δηλαδή μπορεί η ποιότητά τους να μην είναι η καλύτερη.

2. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία επιλογών για τις στέγες

Τα πιο κλασικά χρώματα στα ασφαλτικά κεραμίδια είναι το πράσινο, το γκρι και το κόκκινο κεραμιδί. Φυσικά, κάθε κατασκευαστής μπορεί να προσφέρει κάτι διαφορετικό. Από εταιρία σε εταιρία, μπορεί οι αποχρώσεις στα χρώματα να είναι λίγο διαφορετικές. Ταυτόχρονα, μπορεί κάποιος να προσφέρει περισσότερα χρώματα, όπως καφέ, ή μπλε. Αυτό είναι και ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα ασφαλτικών κεραμιδιών, γιατί πάντα μπορείς να βρεις κάτι που ταιριάζει στην αισθητική σου.

Τα κεραμίδια αυτά, θεωρούνται αρκετά μινιμαλιστικά στην όψη και αυτό μας αρέσει πολύ στα μοντέρνα σπίτια με σύγχρονη αισθητική. Επίσης, υπάρχουν διάφορα σχήματα για ασφαλτικά κεραμίδια, για να διαλέξεις ποιο σου ταιριάζει. Για παράδειγμα, υπάρχουν τα κεραμίδια σε σχήμα ορθογωνίου, αλλά και τα ημικυκλικά. Όπως καταλαβαίνεις, πάντα υπάρχει κάποιο χρώμα και σχέδιο ακόμη, για να ανακαλύψεις.

3. Τοποθετούνται εύκολα και είναι ελαφριά

Αν ψάχνεις για τα μεγαλύτερα μειονεκτήματα ασφαλτικών κεραμιδιών, ο βαθμός δυσκολίας της τοποθέτησης δεν είναι ένα από αυτά. Θεωρητικά, ακόμα και εσύ μπορείς να τοποθετήσεις τα ασφαλτικά κεραμίδια στη σκεπή του σπιτιού σου. Ωστόσο, συστήνεται να προσλάβεις έναν έμπιστο επαγγελματία για την τοποθέτηση, αν δεν έχεις καμία εμπειρία στα μερεμέτια των στεγών.

Εκτός του ότι είναι επικίνδυνο να κάνεις εργασίες στο ύψος αυτό, είναι και δύσκολο για έναν αρχάριο, να φέρει το ίδιο αποτέλεσμα με έναν επαγγελματία. Θα ήταν κρίμα η επένδυση της σκεπής σου να μην έχει το αποτέλεσμα που θέλεις. Επίσης, πρέπει να θυμάσαι, πως χρειάζεται μια επίπεδη επιφάνεια ξύλου, όπου θα καρφωθούν τα ασφαλτικά κεραμίδια. Χωρίς την επίπεδη επιφάνεια, δε μπορούν να καρφωθούν τα κεραμίδια στη στέγη.

4. Καλύπτουν στέγες με διαφορετικές κλίσεις

Αν η στέγη του σπιτιού σου έχει κλίση άνω του 20%, τότε μπορείς άνετα να τοποθετήσεις ασφαλτικά κεραμίδια. Αν, ωστόσο, η στέγη σου έχει λιγότερο από 20% κλίση, ίσως τα κεραμίδια αυτά να έχουν ένα σοβαρό μειονέκτημα για σένα. Βλέπεις, οι προϋποθέσεις για την ελάχιστη κλίση υπάρχουν, γιατί επηρεάζουν το πόσο εύκολα μπορούν τα ασφαλτικά κεραμίδια να τοποθετηθούν στη στέγη.

Όσο λιγότερη η κλίση της σκεπής, τόσο πιο δύσκολη γίνεται η τοποθέτηση από τον τεχνικό. Και φυσικά, όσο πιο δύσκολη είναι η τοποθέτηση, τόσο περισσότερα τα μειονεκτήματα ασφαλτικών κεραμιδιών. Πρώτον, η τοποθέτηση είναι πιθανό να κοστίσει περισσότερο και δεύτερον, το αποτέλεσμα ενδέχεται να μην είναι το καλύτερο δυνατό. Σε κάθε περίπτωση, σου συστήνουμε να δώσεις μεγάλη προσοχή στο θέμα της κλίσης, πριν διαλέξεις υλικά για την επένδυση της σκεπής.

5. Αντέχουν σε ζεστές & κρύες θερμοκρασίες

Πολλά δομικά υλικά παρουσιάζουν αντιδράσεις, ανάλογα με το κλίμα που επικρατεί και ειδικά αν υπάρχουν απότομες μεταβολές στη θερμοκρασία. Αυτό δεν είναι ένα από τα μειονεκτήματα ασφαλτικών κεραμιδιών. Αντιθέτως, τα ασφαλτικά κεραμίδια φαίνονται πολύ ανθεκτικά στην υπερβολική ζέστη, αλλά και το υπερβολικό κρύο. Ταυτόχρονα, παρουσιάζουν αρκετά μεγάλη στεγανότητα, απέναντι σε βροχές και συνθήκες υψηλής υγρασίας.

Έτσι, δεν υπάρχει πρόβλημα, αν ζεις σε περιοχή με πολλές βροχές, ή πολύ κρύο το χειμώνα. Αρκεί να διαλέξεις κεραμίδια υψηλής ποιότητας και να εμπιστευτείς έναν έμπειρο και αξιόπιστο τεχνικό για την τοποθέτησή τους στη στέγη. Η σωστή τοποθέτηση, αφού προηγηθεί και το ανάλογο υπόστρωμα, θα φέρει το ποιοτικό αποτέλεσμα που χρειάζεται το σπίτι σου.

6. Επισκευάζονται πολύ εύκολα

Όπως αναφέραμε παραπάνω, τα ασφαλτικά κεραμίδια είναι πολύ πιο ελαφριά, σε σχέση με άλλα, παραδοσιακά δομικά υλικά για στέγες. Επίσης, είναι πιο εύπλαστα και εύκολα στο χειρισμό. Αυτό σημαίνει, σίγουρα, πως η τοποθέτησή τους στη σκεπή είναι εύκολη υπόθεση, για έναν έμπειρο τεχνικό. Ταυτόχρονα, όμως, σημαίνει και πως η επισκευή τους είναι πιο εύκολη, σε περίπτωση που παρουσιάσουν φθορές, ή αλλοιώσεις.

Ένας έμπειρος τεχνικός για στέγες και σκεπές θα μπορέσει να επιδιορθώσει το πρόβλημα στα ασφαλτικά κεραμίδια του σπιτιού σου, άμεσα και εύκολα. Φυσικά, αυτό σημαίνει και πως η τιμή για επισκευή σκεπής από ασφαλτικά κεραμίδια δεν είναι πολύ υψηλή. Αυτό είναι ένα πλεονέκτημα που μπορεί να φανεί χρήσιμο, ειδικά αν ο προϋπολογισμός σου είναι χαμηλός.

πλεονεκτήματα μειονεκτήματα ασφαλτικών κεραμιδιών

Μειονεκτήματα ασφαλτικών κεραμιδιών:

1. Δεν είναι πολύ ανθεκτικά στην καταπόνηση

Τα ασφαλτικά κεραμίδια παρουσιάζουν υψηλή αντοχή στο κρύο και στη ζέστη, όπως αναφέραμε παραπάνω. Ωστόσο, αυτό προϋποθέτει, πως έχουν τοποθετηθεί σωστά στη σκεπή. Το πρόβλημα είναι, πως χρειάζεται πολλή προσοχή, μέχρι να τοποθετηθούν. Τα ασφαλτικά κεραμίδια περιέχουν υαλοΰφασμα.

Χάρη σε αυτό το υλικό, είναι εύπλαστα και εύκολα στο χειρισμό. Όμως, ταυτόχρονα, αυτό τα κάνει ευαίσθητα και είναι πιθανό να σχιστούν, αν δεν προσέχεις κατά τη μεταφορά και την τοποθέτησή τους. Αυτό είναι και ένα από τα βασικά μειονεκτήματα ασφαλτικών κεραμιδιών, σε αντίθεση με τα γαλλικά κεραμίδια. Ωστόσο, από τη στιγμή που τοποθετούνται πάνω στη σκεπή και καρφώνονται, δεν υπάρχει πια κίνδυνος να σχιστούν.

2. Απαιτείται επίπεδο υπόστρωμα για την τοποθέτησή τους

Πολλοί αναρωτιούνται αν μπορείς να τοποθετήσεις τα ασφαλτικά κεραμίδια πάνω σε μπετόν, ή σε άλλα υλικά, χωρίς να ασχοληθείς πολύ με το υπόστρωμα. Ωστόσο, αυτό δε μπορεί να γίνει. Ένα ακόμα μειονέκτημα στα ασφαλτικά κεραμίδια είναι, πως πρέπει οπωσδήποτε να έχουν ένα επίπεδο υπόστρωμα, όπου και καρφώνονται. Το υπόστρωμα για ασφαλτικά κεραμίδια συνηθίζεται να κατασκευάζεται από ξύλο, είτε O.S.B., είτε κόντρα πλακέ, είτε ραμποτέ ξύλο.

Το πάχος για το υπόστρωμα πρέπει να είναι, επίσης, κατάλληλο για την τοποθέτηση ασφαλτικών κεραμιδιών. Συνήθως, θεωρείται αποδεκτό το πάχος μεταξύ 12 και 18 εκατοστών. Συμβουλεύσου έναν επαγγελματία στεγά, για να σου προτείνει το καλύτερο υπόστρωμα για τις ανάγκες του σπιτιού σου, για να αποφύγεις τέτοιου είδους μειονεκτήματα ασφαλτικών κεραμιδιών.

Διάβασε επίσης: 5 χρήσιμες συμβουλές για την επιδιόρθωση σκεπής!

3. Είναι ακατάλληλα για στέγες με μικρή κλίση

Αν θέλεις η στέγη του σπιτιού σου να είναι πλήρως στεγανή, πρέπει να χρησιμοποιείς τα κατάλληλα υλικά δόμησης και επένδυσης. Στην περίπτωση των ασφαλτικών κεραμιδιών, υπάρχει το μειονέκτημα του περιορισμού σε συγκεκριμένη κλίση. Η ελάχιστη κλίση που μπορεί να τοποθετηθεί ασφαλτικό κεραμίδι, χωρίς προβλήματα στεγανότητας, είναι περίπου στο 20%.

Κάτω από το επίπεδο αυτό, τα ασφαλτικά κεραμίδια παρουσιάζουν μειονεκτήματα, ως προς τη στεγανότητα και τον τρόπο τοποθέτησης. Συνεπώς, αυτός είναι ακόμα ένας παράγοντας που πρέπει να λάβεις υπόψιν, πριν διαλέξεις υλικά δόμησης για τη στέγη του σπιτιού σου. Προφανώς, αν η στέγη σου έχει κλίση πάνω από 20%, μπορείς άνετα να τοποθετήσεις ασφαλτικά κεραμίδια, άρα δεν υφίσταται μειονέκτημα για σένα.

ασφαλτικά κεραμίδια μειονεκτήματα πλεονεκτήματα

4. Πρέπει να αγοράσεις παραπάνω κεραμίδια, από όσα χρειάζεσαι

Η τοποθέτηση των ασφαλτικών κεραμιδιών είναι εύκολη υπόθεση για έναν έμπειρο επαγγελματία. Ωστόσο, μέχρι να τοποθετηθούν στη σκεπή σου, τα ασφαλτικά κεραμίδια είναι σχετικά ευαίσθητα και μπορεί να σχιστούν κατά τη διαδικασία. Έτσι, κρίνεται απαραίτητο, το να αγοράσεις περισσότερα μέτρα κεραμιδιών, από όσα χρειάζεται η σκεπή σου για να καλυφθεί.

Για παράδειγμα, αν η σκεπή σου χρειάζεται 100 τετραγωνικά μέτρα από κεραμίδια, για να καλυφθεί, τότε είναι καλό να προμηθευτείς με παραπάνω μέτρα. Έτσι, σε περίπτωση που κάποια ασφαλτικά κεραμίδια σχιστούν, ή φθαρούν, θα έχεις έτοιμα τα υποκατάστατα. Φυσικά, αυτό δεν είναι από τα αποκλειστικά μειονεκτήματα ασφαλτικών κεραμιδιών. Ισχύει για τα περισσότερα υλικά δόμησης που μπορείς να βάλεις στη σκεπή σου.

Ελπίζουμε να έμαθες όλα όσα θέλεις να ξέρεις για τα ασφαλτικά κεραμίδια, τα μειονεκτήματα και τα πλεονεκτήματά τους. Αν θέλεις να επισκευάσεις τη στέγη σου, ή θέλεις να κατασκευάσεις σκεπές και στέγες, εμείς είμαστε εδώ για σένα. Καταχώρησε την εργασία σου εντελώς δωρεάν και πάρε προσφορές από τους έμπειρους τεχνικούς μας, άμεσα και οικονομικά!
 

Σχετικά με το Douleutaras

Είμαστε η Νο1 Πλατφόρμα Εύρεσης Επαγγελματιών έχοντας πραγματοποιήσει 195.000+ εργασίες, με πάνω από 3.500 αξιολογημένους επαγγελματίες και 20.000+ χρήστες σε μηνιαία βάση.

Πώς λειτουργεί o Douleutaras

Μας περιγράφεις την εργασία που θες

Μέσα σε λίγη ώρα, ένας ή περισσότεροι αξιολογημένοι επαγγελματίες επικοινωνούν μαζί σου για την υλοποίησή της

Επιλέγεις τον κατάλληλο για σένα

Οι επαγγελματίες του Douleutaras

4.5

Μέσος όρος αξιολόγησης επαγγελματιών

6.000 εργασίες

Κάθε επαγγελματίας έχει ολοκληρώσει περίπου 50 εργασίες

1.000 επαγγελματίες

+2 νέοι επαγγελματίες κάθε μέρα