Γιατί δεν δουλεύει η εξωτερική μονάδα του κλιματιστικού;

εξωτερική μονάδα κλιματιστικού

Το κλιματιστικό, είναι ο καλύτερος σου φίλος χειμώνα - καλοκαίρι και στέκεται βράχος στις ανάγκες σου με μοναδικό στόχο να σε ικανοποιήσει και να σου παρέχει τη δροσιά και την ζεστασιά που επιθυμείς. Τι γίνεται όμως όταν αρχίζει και σε εγκαταλείπει;

Παρατήρησες ότι η εξωτερική μονάδα του κλιματιστικού σου δεν δουλεύει; Υπάρχουν διάφοροι λόγοι και προβλήματα που μπορεί να ευθύνονται για την κακή λειτουργία του κλιματιστικού σου. Αρκετά από αυτά μπορούν να αντιμετωπιστούν και να προληφθούν, ενώ άλλα χρειάζονται την γνώμη ενός ειδικού τεχνίτη ή ψυκτικού. Ένα λοιπόν, από τα συχνότερα προβλήματα που μπορεί να προκύψει στο κλιματιστικό σου, είναι η κακή ή μη λειτουργία της εξωτερικής μονάδας του. Οι έμπειροι επαγγελματίες της πλατφόρμας μας, μας ξεκαθάρισαν τους λόγους που μπορεί να συμβαίνει αυτό, αλλά και μερικά κόλπα για να αναγνωρίσεις τι πάει λάθος.

Τι πρέπει να γνωρίζεις για την εξωτερική μονάδα του κλιματιστικού;

Η εξωτερική μονάδα κλιματιστικού είναι η σχετικά ογκώδης μονάδα που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι για να λειτουργήσει το κλιματιστικό, είναι δηλαδή το λεγόμενο “κουτί”. Τοποθετείται πάντα σε εξωτερικό χώρο και συνδέεται με την εσωτερική μονάδα μέσω ειδικών χάλκινων σωλήνων.  Μέσα σε αυτούς τους σωλήνες κυκλοφορεί το φρέον (freon), ο ρόλος του οποίου είναι ιδιαίτερης σημασίας. Το φρέον αποτελεί βασικό συστατικό των κλιματιστικών και έχει την ιδιότητα όταν υγροποιείται να ζεσταίνεται και όταν αεριοποιείται υπό πίεση να γίνεται παγωμένο.

Εξίσου σημαντική, είναι η σωστή τοποθέτηση και εγκατάσταση της εξωτερικής μονάδας. Πρέπει να βρίσκεται σε ανοιχτό χώρο, που αερίζεται καλά και προστατεύεται από τα καιρικά φαινόμενα. Η βροχή, ο ισχυρός αέρας αλλά και η άμεση έκθεση στον ήλιο μπορούν να διαβρώσουν το κουτί και να προκαλέσουν ζημιά στον ανεμιστήρα. Επιπλέον, είναι καλό να μην υπάρχουν αντικείμενα όπως φυτά και έπιπλα βεράντας κοντά στην μονάδα. Ο ελεύθερος χώρος τριγύρω της είναι αναγκαίος για να μην εμποδίζεται η κυκλοφορία και η ανανέωση του αέρα.

Τέλος, βασικό ζήτημα που αφορά το κλιματιστικό σου, είναι να επιτυγχάνεται η καλύτερη δυνατή απόδοση. Για τον λόγο αυτό, η απόσταση μεταξύ της εξωτερικής και της εσωτερικής μονάδας πρέπει να είναι όσο γίνεται μικρότερη. Ειδικότερα, θα πρέπει να είναι μικρότερη από 8 μέτρα, διότι από την απόσταση αυτήν και μετά, η απόδοση του κλιματιστικού πέφτει κατακόρυφα.

κλιματιστικό δεν δουλεύει η εξωτερική μονάδα

Γιατί δεν δουλεύει η εξωτερική μονάδα του κλιματιστικού σου;

Διαπίστωσες ότι το κλιματιστικό σου δεν λειτουργεί σωστά ή καθόλου. Αν θεωρείς ότι το πρόβλημα προέρχεται από την εξωτερική μονάδα, θα πρέπει να ακολουθήσεις κάποια βήματα με στόχο να ανακαλύψεις την προέλευση για να το αντιμετωπίσεις όπως του αρμόζει. Ίσως έχεις αμελήσει την συντήρηση του air condition σου τελευταία.

Ακολούθησε λοιπόν, τα εξής βήματα στην περίπτωση που ο ανεμιστήρας δεν γυρίζει και το κλιματιστικό σου έχει σταματήσει να βγάζει ζεστό ή κρύο αέρα.

1.  Έλεγχος στα βασικά σημεία.

Και τι εννοούμε με αυτό; Βεβαιώσου ότι δεν είναι θέμα αφηρημάδας ή απροσεξίας. Κάνε έναν έλεγχο στο καλώδιο να δεις αν είναι στην πρίζα, δες αν το τηλεχειριστήριο έχει μπαταρίες ή έχει ρυθμιστεί ο χρονοδιακόπτης. Πριν δηλαδή, αρχίσεις να πανικοβάλλεσαι ότι το κλιματιστικό σου σε εγκατέλειψε εντελώς, άρχισε να αποκλείεις τα πιο απίθανα αλλά ταυτόχρονα τα πιο συνηθισμένα λάθη. Μπορεί να συμβεί στον καθένα και είτε να βγάλει κατά λάθος το καλώδιο, είτε να μην έχει αλλάξει τις μπαταρίες εδώ και καιρό. Ένα πρόβλημα που λύνεται αμέσως και θα ανακουφιστείς όταν συνειδητοποιήσεις ότι αυτός ήταν απλά ο λόγος που δεν λειτουργούσε.

2. Έλεγχος στην παροχή ρεύματος.

Αφού έχεις αποκλείσει τα εύκολα σημεία, είναι η στιγμή να τσεκάρεις το ρεύμα. Βεβαιώσου ότι δεν υπάρχει διακοπή ρεύματος στην περιοχή που να ευθύνεται για την αδράνεια του κλιματιστικού. Στη συνέχεια, ρίξε μία ματιά στον ηλεκτρικό πίνακα για να δεις αν έχει πέσει ο γενικός διακόπτης ή ο διακόπτης παροχής ρεύματος του κλιματιστικού. Δοκίμασε να κάνεις μία επανεκκίνηση ανοιγοκλείνοντάς τον και ενεργοποίησε  ξανά την συσκευή. Ίσως απλά να είχε σταματήσει να λειτουργεί και εσύ το επανέφερες.

3. Έλεγχος για βραχυκύκλωμα.

Αν το πρόβλημα δεν ήταν τόσο απλό και δεν περιορίζεται σε μία πεσμένη ασφάλεια, τότε το επόμενο στάδιο είναι να έχει καεί. Είναι σημαντικό να ελέγξεις αν έχει γίνει κάποιο βραχυκύκλωμα ή υπάρχει πρόβλημα στη ρύθμιση της τάσης. Παρατήρησε αν η τάση του δικτύου είναι μέσα στα ανεκτά όρια λειτουργίας της κλιματιστικής μονάδας (±10%). Όλα αυτά μπορεί να δημιουργήσουν αναστάτωση και ζημιά στη λειτουργία του κλιματιστικού, όμως δεν είναι μία μόνιμη βλάβη που δεν αντιμετωπίζεται.

4. Έλεγχος στο ψυκτικό υγρό.

Πολλές φορές η μειωμένη απόδοση του κλιματιστικού μπορεί να είναι απλά πρόβλημα της έλλειψης ή ανεπάρκειας του ψυκτικού υγρού. Μπορεί να προέλθει είτε από ελλειπή πλήρωση κατά την εγκατάσταση, είτε από κάποιου είδους διαρροή. Το κλιματιστικό σου χρειάζεται όπως σου αναφέραμε το φρέον για να λειτουργήσει. Απαιτείται η βοήθεια ενός τεχνικού σε αυτό το σημείο ώστε να το γεμίσει και να ξαναδώσει ζωή στην συσκευή σου.

5. Έλεγχος στον ανεμιστήρα.

Το τελευταίο σημείο που πρέπει να ελέγξεις αν δεν λειτουργεί η εξωτερική μονάδα, είτε το ίδιο το κουτί. Μπορεί κάτι να έχει εισχωρήσει μέσα από το προστατευτικό κάλυμμα και να έχει εγκατασταθεί στον ανεμιστήρα. Ένα σκουπιδάκι, ένα φύλλο ή ένα πετραδάκι είναι αρκετά για να εμποδίσουν τον ανεμιστήρα και τον μηχανισμό να λειτουργήσουν όπως πρέπει. Βεβαιώσου λοιπόν, ότι οι είσοδοι και έξοδοι του αέρα δεν έχουν φράξει αλλιώς ο ανεμιστήρας θα δυσκολευτεί και θα ζοριστεί. Το αποτέλεσμα θα είναι να μην αποδίδει σωστά και εν τέλει θα παραμορφωθούν τα πτερύγιά του.

κλιματιστικό δεν δουλεύει η εξωτερική μονάδα

Τι μπορεί να ευθύνεται για τους περίεργους θορύβους της εξωτερικής μονάδας;

Η σωστή τοποθέτηση του κλιματιστικού, προϋποθέτει την ύπαρξη αντικραδασμικών ελαστικών συνδέσμων, δηλαδή λαστιχάκια μεταξύ της εξωτερικής μονάδας και της βάσης στήριξης της.

Αν παρ΄ όλα αυτά, παρατηρήσεις ότι το “κουτί” παράγει ενοχλητικούς θορύβους που δεν είναι συνηθισμένοι, τότε το πρόβλημα μπορεί να εντοπίζεται στα ακόλουθα σημεία:

  • Στην χαλάρωση και στην ελλειπή σύσφιξη των συνδέσμων.
  • Στην κακή στερέωση και εγκατάσταση της εξωτερικής συσκευής με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ταλαντώσεις και τραντάγματα.
  • Στην παραμόρφωση του προστατευτικού πλέγματος.
  • Στην εισχώρηση μικρού αντικειμένου στον ανεμιστήρα, όπως μικρά πετραδάκια.
  • Στην καταστροφή ή στράβωμα των πτερυγίων του ανεμιστήρα.
  • Στο κακό βίδωμα της μονάδας στον τοίχο.
  • Στην καταστροφή ή την αποδυνάμωση του κινητήρα της συσκευής.

Ανακάλυψε περισσότερα για τα προβλήματα των κλιματιστικών στο άρθρο που ετοιμάσαμε για τους κωδικούς βλαβών κλιματιστικών. Μάθε να αναγνωρίζεις το πρόβλημα που σου γνωστοποιεί το μηχάνημά σου για να μην βρεθείς προ εκπλήξεως!

Θέλεις άμεσες και ολοκληρωμένες λύσεις για οποιοδήποτε πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι ψυκτικές συσκευές σου; Οι έμπειροι και αξιολογημένοι τεχνικοί μας είναι εδώ για να δώσουν λύση σε κάθε σου πρόβλημα. Καταχώρησε την εργασία σου στο Douleutaras.gr, πάρε προσφορές και βρες τον άνθρωπό σου!

Σχετικά με το Douleutaras

Είμαστε η Νο1 Πλατφόρμα Εύρεσης Επαγγελματιών έχοντας πραγματοποιήσει 195.000+ εργασίες, με πάνω από 3.500 αξιολογημένους επαγγελματίες και 20.000+ χρήστες σε μηνιαία βάση.

Πώς λειτουργεί o Douleutaras

Μας περιγράφεις την εργασία που θες

Μέσα σε λίγη ώρα, ένας ή περισσότεροι αξιολογημένοι επαγγελματίες επικοινωνούν μαζί σου για την υλοποίησή της

Επιλέγεις τον κατάλληλο για σένα

Οι επαγγελματίες του Douleutaras

4.5

Μέσος όρος αξιολόγησης επαγγελματιών

6.000 εργασίες

Κάθε επαγγελματίας έχει ολοκληρώσει περίπου 50 εργασίες

1.000 επαγγελματίες

+2 νέοι επαγγελματίες κάθε μέρα