Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα προβλήματα ενεργειακού τζακιού καλοριφέρ & τι κρύβουν;

Το ενεργειακό τζάκι καλοριφέρ αποτελεί μια σύγχρονη και πολύ αποδοτική λύση για τη θέρμανση του σπιτιού. Σε σχέση με το παραδοσιακό τζάκι, προσφέρει μεγάλη εξοικονόμηση καυσίμου, αποδίδοντας περισσότερη ενέργεια. Τυπικά, κατασκευάζεται από μαντέμι υψηλής αντοχής και πυράντοχο γυαλί. Επίσης, μπορεί να επενδυθεί με διάφορα υλικά, για να ταιριάζει στο χώρο σου. Ωστόσο, κάποιες φορές παρουσιάζονται διάφορα προβλήματα ενεργειακού τζακιού καλοριφέρ, τα οποία καλείσαι να αντιμετωπίσεις.

Η κατασκευή του ενεργειακού τζακιού καλοριφέρ συνδέεται με τις σωληνώσεις για σύστημα θέρμανσης που διαθέτει το σπίτι σου. Λέγεται, αλλιώς και ενεργειακό τζάκι νερού, γιατί θερμαίνει τα σώματα καλοριφέρ, μεταφέροντας ζεστό νερό. Σε μια τόσο πολύπλοκη κατασκευή, είναι απαραίτητο να συνεργάζεσαι με εξειδικευμένους επαγγελματίες, οι οποίοι έχουν εμπειρία στο σχετικό τομέα. Ωστόσο, πάντα υπάρχει κίνδυνος να προκύψει κάποιο πρόβλημα. Λοιπόν, ας δούμε ποια είναι τα πιο συχνά προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσεις.

5 προβλήματα ενεργειακού τζακιού καλοριφέρ & τι αίτια μπορεί να κρύβουν!

1. Το ενεργειακό τζάκι βγάζει καπνό

Αν το ενεργειακό τζάκι καλοριφέρ σου βγάζει καπνό, είναι πιθανό να ευθύνεται κάποιο κατασκευαστικό λάθος. Για παράδειγμα, μπορεί η εστία του τζακιού να είναι πολύ μεγάλη, σε σχέση με το μπουρί και την καμινάδα. Σαν αποτέλεσμα, όταν βάζεις πάρα πολλά ξύλα, είναι δύσκολο να απορροφηθεί όλος ο καπνός. Από την άλλη πλευρά, μπορεί η καμινάδα να μην έχει αρκετό ύψος ή και να βρίσκει εμπόδια στην άνοδό της, με αποτέλεσμα να μην τραβάει, όπως θα έπρεπε.

Ωστόσο, ο συνήθης ύποπτος για την πρόκληση καπνού από το ενεργειακό τζάκι καλοριφέρ, είναι η έλλειψη καθαρισμού. Ο καθαρισμός τζακιού και καμινάδας είναι απαραίτητο να γίνεται, τουλάχιστον μια φορά το χρόνο. Με το πέρασμα του χρόνου, στην καμινάδα μπορεί να μαζευτούν σκουπίδια, βρωμιές, ακόμα και υπολείμματα από την καύση του τζακιού. Έτσι, αν τα προβλήματα ενεργειακού τζακιού καλοριφέρ σχετίζονται με το ότι καπνίζει το τζάκι σου, πρέπει πρώτα να βεβαιωθείς ότι η εστία και η καμινάδα έχει καθαριστεί.

2. Το ενεργειακό τζάκι μυρίζει παράξενα

Κατά τις πρώτες χρήσεις του ενεργειακού τζακιού καλοριφέρ, είναι πιθανό να παρουσιαστούν προβλήματα με δυσάρεστες μυρωδιές. Η μυρωδιά μπορεί να μη θυμίζει ξύλο που καίγεται, αλλά μπογιές ή μέταλλο. Αρχικά, δε χρειάζεται να ανησυχήσεις για το γεγονός. Πολλές φορές, τα ενεργειακά τζάκια καλοριφέρ καίνε τα χρώματα τους εσωτερικά ή τις κόλλες που περιέχουν, κατά τις πρώτες φορές που θα ανάψουν με μεγάλη ένταση φωτιάς. Ωστόσο, μετά από μερικές χρήσεις, η μυρωδιά εξασθενεί.

Αν περάσουν 10- 15 μέρες χρήσης του ενεργειακού τζακιού καλοριφέρ, αλλά η μυρωδιά επιμείνει, πρέπει να στραφείς προς έναν εξειδικευμένο επαγγελματία τζακά, για να ελέγξει την κατασκευή. Από τη μια πλευρά, ίσως απλά τα ξύλα που χρησιμοποιείς για την καύση να μην είναι κατάλληλα. Για παράδειγμα, το πεύκο δε θεωρείται ιδανική επιλογή για καύση στο τζάκι, καθώς είναι πιθανό να αφήνει κατάλοιπα, εξαιτίας των οποίων βουλώνει η δίοδος του καπνού. Από την άλλη πλευρά, μπορεί να υπάρχει κάποιο σοβαρό, κατασκευαστικό πρόβλημα στο ενεργειακό τζάκι καλοριφέρ, το οποίο χρειάζεται άμεση επισκευή.

3. Δεν ζεσταίνει το ενεργειακό τζάκι

Ένα από τα προβλήματα ενεργειακού τζακιού καλοριφέρ που συναντάμε σχετικά συχνά, είναι να μη ζεσταίνει αρκετά το χώρο. Σε περίπτωση που δε ζεσταίνει καθόλου τα σώματα καλοριφέρ, ή ένα συγκεκριμένο σώμα, ο ύποπτος θα πρέπει να αναζητηθεί στη σύνδεση που έχει γίνει. Η σύνδεση του ενεργειακού τζακιού με τα καλοριφέρ μπορεί να έχει γίνει λάθος ή να έχει κάποιο εμπόδιο που δημιουργεί πρόβλημα στο να ζεστάνει ο χώρος.

Σε περίπτωση που το ενεργειακό τζάκι καλοριφέρ καίει, αλλά δε ζεσταίνει αρκετά τα καλοριφέρ, θα πρέπει και πάλι να αποκλείσεις το ενδεχόμενο να ευθύνονται τα λάθος ξύλα. Τα χλωρά ξύλα έχουν την τάση να αργούν περισσότερο να καούν, αλλά και να μη ζεσταίνουν τόσο, όσο τα ξερά ξύλα. Αν το πρόβλημα δε βρίσκεται στα ξύλα, πιθανώς αντιμετωπίζεις κάποιο άλλο από τα προβλήματα ενεργειακού τζακιού καλοριφέρ, όπου χρειάζεσαι έμπειρο τεχνικό, για να λύσει το πρόβλημα.

Διάβασε επίσης: Ενεργειακό Τζάκι - Πώς λειτουργεί & Τι πρέπει να ξέρεις;

4. Το τζάκι κάνει μεγάλη κατανάλωση ξύλων

Στα ενεργειακά τζάκια με κλειστή εστία, η ένταση της φωτιάς είναι ρυθμιζόμενη και μπορείς να την ελέγχεις. Αντιθέτως, αν το ενεργειακό τζάκι σου έχει ανοιχτή εστία, δηλαδή δεν έχει πόρτα μπροστά, δε μπορείς να ελέγχεις την ένταση της φωτιάς. Σαν αποτέλεσμα, είναι πιθανό να χρειάζεσαι περισσότερα ξύλα, για να ζεστάνεις το σπίτι. Η πόρτα τζακιού θεωρείται απαραίτητη, για να ζεσταίνεις το σπίτι σου αποδοτικά, χωρίς να κάνεις σπατάλη καυσίμων.

Έπειτα, πρέπει να θυμάσαι, πως κάθε είδος ξύλου καίγεται με διαφορετικό ρυθμό. Η οξιά και το πεύκο καίγονται αρκετά γρήγορα, με αποτέλεσμα να χρειάζονται συχνή αναπλήρωση. Η δρυς και η ελιά καίγονται πιο αργά, οπότε διαρκούν περισσότερη ώρα. Σαν αποτέλεσμα, μπορούν να λύσουν το πρόβλημα του ενεργειακού τζακιού καλοριφέρ που σχετίζεται με τη γρήγορα καύση ξύλων και τη μεγάλη κατανάλωση.

5. Το τζάκι δεν έχει καλή απόδοση θερμότητας

Αν υποθέσουμε, πως τα καλοριφέρ ζεσταίνονται από τη λειτουργία του ενεργειακού τζακιού, αλλά ο χώρος δε ζεσταίνεται αρκετά, υπάρχουν πολλά πιθανά σενάρια για προβλήματα ενεργειακού τζακιού καλοριφέρ. Η κακή απόδοση μπορεί να οφείλεται στην ανάγκη για καθαρισμό της εστίας και της καμινάδας. Αν έχει γίνει καθαρισμός πρόσφατα, μπορεί να φταίει η υγρασία των ξύλων. Όταν τα καυσόξυλα δεν είναι εντελώς στεγνά, η λειτουργία του τζακιού γίνεται πιο δύσκολη.

Έπειτα, αν έχεις ενεργειακό τζάκι καλοριφέρ με ανοιχτή εστία, είναι πιθανό να έχεις χαμηλότερη απόδοση θερμότητας, σε σχέση με το ενεργειακό τζάκι με πόρτα. Όπως καταλαβαίνεις, υπάρχουν διαφορετικά ενδεχόμενα που πρέπει να εξετάσεις. Για όλα αυτά τα προβλήματα ενεργειακού τζακιού καλοριφέρ, ένας έμπειρος τεχνικός της πλατφόρμας μας μπορεί να σου βρει την κατάλληλη λύση, μελετώντας το χώρο σου και την κατασκευή.

Ελπίζουμε να σε βοηθήσουμε να ανακαλύψεις ποιο από τα προβλήματα ενεργειακού τζακιού καλοριφέρ αντιμετωπίζεις! Να θυμάσαι, πως η πιο ασφαλής λύση για το ενεργειακό τζάκι σου, είναι να εμπιστευτείς την εργασία σε έναν εξειδικευμένο τεχνικό. Αν χρειάζεσαι επισκευές ή μερεμέτια για το τζάκι σου, έχουμε τη λύση. Καταχώρησε την εργασία σου στην πλατφόρμα μας και θα πάρεις άμεσα την καλύτερη προσφορά από έμπειρο τεχνικό στην περιοχή σου!

tzakia banner

Σχετικά με το Douleutaras

Είμαστε η Νο1 Πλατφόρμα Εύρεσης Επαγγελματιών έχοντας πραγματοποιήσει 195.000+ εργασίες, με πάνω από 3.500 αξιολογημένους επαγγελματίες και 20.000+ χρήστες σε μηνιαία βάση.

Πώς λειτουργεί o Douleutaras

Μας περιγράφεις την εργασία που θες

Μέσα σε λίγη ώρα, ένας ή περισσότεροι αξιολογημένοι επαγγελματίες επικοινωνούν μαζί σου για την υλοποίησή της

Επιλέγεις τον κατάλληλο για σένα

Οι επαγγελματίες του Douleutaras

4.5

Μέσος όρος αξιολόγησης επαγγελματιών

6.000 εργασίες

Κάθε επαγγελματίας έχει ολοκληρώσει περίπου 50 εργασίες

1.000 επαγγελματίες

+2 νέοι επαγγελματίες κάθε μέρα