Τεχνοτροπίες για Τζάκι: 3 Εκπληκτικές Ιδέες & η Εφαρμογή τους!

Τεχνοτροπίες για Τζάκι

Ένα σαλόνι με τζάκι είναι ευλογία για το σπίτι κατά τη χειμερινή περίοδο. Το τζάκι δε ζεσταίνει το χώρο μόνο με την τυπική έννοια του όρου, αλλά βελτιώνει και τη διάθεση μας και μας βάζει σε γιορτινό κλίμα. Είναι ιδανικό για να μας κάνει να συγκεντρωθούμε όλοι μαζί στο σαλόνι και να περάσουμε χρόνο με τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Φυσικά, ένα όμορφο τζάκι δε μπορεί, παρά να ενισχύει την καλή μας διάθεση. Αυτός είναι και ο λόγος που μπορεί η διακόσμηση τζακιού να μας απασχολήσει αρκετά. Πέρα από το να διακοσμήσεις το τζάκι καθεαυτό, υπάρχει και άλλος τρόπος να ομορφύνεις το σαλόνι σου. Ο τρόπος αυτός λέγεται τεχνοτροπίες για τζάκι.

Φυσικά, τις τεχνοτροπίες δεν είναι απαραίτητο να τις εφαρμόσεις πάνω στο τζάκι. Ίσως για το τζάκι σου να προτιμάς μια όμορφη επένδυση από πέτρα, ξύλο, ή άλλο υλικό της αρεσκείας σου. Η λύση αυτή είναι διαχρονική και κλασική, δεν πρόκειται να φύγει από τη μόδα. Για το λόγο αυτό, μπορείς απλά να βάψεις με τεχνοτροπίες κάποιο τοίχο του σαλονιού, ώστε να τον διαφοροποιήσεις από τον υπόλοιπο χώρο. Η αντίθεση θα κάνει τη διακόσμηση σου ξεχωριστή και μοναδική, σε σημείο που το σαλόνι σου θα μοιάζει σαν καινούριο, χωρίς καν να αλλάξεις έπιπλα.

Όμως, τι είναι οι τεχνοτροπίες; Οι τεχνοτροπίες βαψίματος είναι στυλ που χρησιμοποιούμε για το βάψιμο των τοίχων του σπιτιού μας. Η διαφορά τους με το παραδοσιακό βάψιμο είναι πως δεν έχουν ενιαίο χρώμα, ούτε ενιαία υφή. Είναι στο χέρι σου να διαλέξεις τους σχηματισμούς στο βάψιμο, τις αποχρώσεις που θα κυριαρχούν και την τελική υφή που θα έχουν οι τοίχοι σου. Μάλιστα, αν έχεις καλλιτεχνικό ταλέντο, μπορείς να εφαρμόσεις κάποιες τεχνοτροπίες μόνος/ -η σου, χωρίς τη βοήθεια επαγγελματία. Θα ήθελες να ανακαλύψεις κάποιες μοντέρνες τεχνοτροπίες για τζάκι;

3 μοναδικές τεχνοτροπίες για τζάκι για το σαλόνι σου!

Τεχνοτροπία με σφουγγάρι

Η πρώτη τεχνοτροπία για τζάκι που έχουμε να σου προτείνουμε είναι πολύ απλή στην εφαρμογή. Αλλά γιατί να θέλεις να χρησιμοποιήσεις την τεχνοτροπία με σφουγγάρι στον τοίχο γύρω από το τζάκι σου; Αν είσαι λάτρης της vintage διακόσμησης, δηλαδή σου αρέσουν τα αντικείμενα που μοιάζουν να είναι άλλης εποχής, θα αγαπήσεις αυτή την τεχνοτροπία. Ουσιαστικά, για την εφαρμογή της επιλέγεις δύο διαφορετικά χρώματα, ένα ουδέτερο χρώμα για βάση και ένα ειδικό χρώμα για την τεχνοτροπία. Σαν αποτέλεσμα, το χρώμα που θα φαίνεται περισσότερο είναι, φυσικά, το δεύτερο που θα περάσεις. Για το λόγο αυτό, το χρώμα της επικάλυψης πρέπει να ταιριάζει με τη γενικότερη διακόσμηση του σαλονιού σου, ώστε να μη σου δημιουργεί προβλήματα.

Εφαρμογή:

Αλλά ας περάσουμε στον τρόπο εφαρμογής της τεχνοτροπίας. Από το χρωματοπωλείο, προμηθεύσου ένα ουδέτερο χρώμα για βάση και ένα ειδικό χρώμα για τεχνοτροπίες σε απόχρωση της αρεσκείας σου. Το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνεις είναι να βάψεις τον τοίχο γύρω από το τζάκι σου με το ουδέτερο χρώμα, δηλαδή τη βάση. Αυτό γίνεται, ακριβώς όπως θα έβαφες κανονικά τους τοίχους. Όταν η βάση στεγνώσει, έρχεται η ώρα της τεχνοτροπίας.

Πάρε ένα καθαρό σφουγγάρι κουζίνας, ή θάλασσας, βρέξε το ελαφρώς και στύψε το για να μη στάζει. Στη συνέχεια, φόρα γάντια κουζίνας για να μη λερωθούν τα χέρια σου. Με απαλές κινήσεις, βύθισε το σφουγγάρι στο χρώμα που έχεις διαλέξει και ξεκίνα να βάφεις τον τοίχο με κυκλικές κινήσεις. Αν μένει περιττό χρώμα σε κάποια σημεία, μπορείς να το ταμπονάρεις με ένα καθαρό, βαμβακερό πανί, πριν στεγνώσει. Στο τέλος, άφησε τη μπογιά να στεγνώσει και πέρασε τον τοίχο με προστατευτικό βερνίκι, ώστε να ασφαλίσεις το έργο σου.

τεχνοτροπία με σφουγγάρι

Pinterest.com

Υφή τσιμέντου

Αν έχεις τζάκι στο σαλόνι σου, αλλά παρόλα αυτά δε σου αρέσουν τα παραδοσιακά στυλ διακόσμησης, υπάρχει λύση για σένα. Η τσιμεντένια υφή σε γκρι αποχρώσεις γύρω από το τζάκι σου είναι μια επιλογή που μπορείς να εξετάσεις. Χάρη στην υφή αυτή, το σαλόνι σου μπορεί να ακολουθήσει το μινιμαλιστικό, ή και το βιομηχανικό στυλ διακόσμησης. Τα δύο αυτά στυλ έχουν αγαπηθεί πολύ τα τελευταία χρόνια, λόγω της απλότητας και της κομψότητας που προσδίδουν στο χώρο. Φυσικά, μπορείς να αποφύγεις την περιπλοκότητα της τεχνοτροπίας και απλώς να βάψεις τον τοίχο γύρω από το τζάκι σε γκρι χρώμα. Ωστόσο, οι τεχνοτροπίες για τζάκι θεωρούνται πιο μελετημένες και πιο άρτιες τεχνικά, σε σχέση με το απλό βάψιμο.

Εφαρμογή:

Λοιπόν, πώς θα εφαρμόσεις αυτή την τεχνοτροπία στον τοίχο σου; Θα είμαστε ειλικρινείς μαζί σου, είναι κάπως πιο δύσκολο να πετύχεις την υφή τσιμέντου. Για να έχεις ένα ολοκληρωμένο αποτέλεσμα που μοιάζει με παλιό, σοβατισμένο τοίχο, θα χρειαστεί να σχεδιάσεις και τα τούβλα που τον απαρτίζουν, οπότε θα χρειαστείς μέτρο και χαρτοταινίες, πέρα από τα χρώματα. Το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνεις, είναι να βάψεις με ένα χρώμα- βάση. Αυτό μπορεί να είναι μια απόχρωση του γκρι, στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Μόλις στεγνώσει, πρέπει να μετρήσεις τις διαστάσεις που θέλεις να έχουν τα τούβλα και αντίστοιχα, να κολλήσεις χαρτοταινίες στα περιγράμματα των τούβλων. Αφού κολλήσεις χαρτοταινίες, είναι ώρα να περάσεις το δεύτερο χρώμα, το οποίο μπορεί να είναι μια άλλη απόχρωση του γκρι, ώστε να κάνει τη διαφορά. Για να δημιουργήσεις το εφέ παλιού τοίχου από τσιμέντο, μπορείς να χρησιμοποιήσεις την τεχνοτροπία του σφουγγαριού, ή ζελατίνας περιτυλίγματος. Ωστόσο, για να εφαρμόσεις τεχνοτροπία με ζελατίνα χρειάζεσαι πάρα πολλά κομμάτια, ενώ εφαρμόζεται πιο δύσκολα, οπότε δεν την προτείνουμε. Τέλος, αφαιρείς τις χαρτοταινίες, περνάς τον τοίχο με βερνίκι και ο τοίχος είναι έτοιμος.

υφή τσιμέντου

Pinterest.com

Τεχνοτροπία με πλαστική σακούλα

Πρόκειται για μια από τις ευκολότερες τεχνοτροπίες για τζάκι που μπορείς να εφαρμόσεις στο σαλόνι σου. Η τεχνοτροπία με πλαστική σακούλα παρομοιάζει κάπως την τεχνοτροπία με σφουγγάρι. Η διαφορά της είναι πως είναι κάπως πιο διακριτική, με λιγότερο έντονα σχέδια. Με άλλα λόγια, αν θέλεις ο τοίχος γύρω από το τζάκι σου να έχει σχέδια και ιδιαίτερη υφή, αλλά χωρίς να κινδυνεύουν να γίνουν υπερβολικά, η πλαστική σακούλα είναι η λύση για σένα. Δε χρειάζεται καν να είναι η σακούλα απολύτως λεία, αφού έτσι κι αλλιώς είναι καλύτερο αν τσαλακωθεί μερικές φορές, πριν χρησιμοποιηθεί. Ωστόσο, καλό θα ήταν να διαλέξεις μια σακούλα εντελώς διάφανη, χωρίς σχέδια και χρώματα πάνω της.

Εφαρμογή:

Η εφαρμογή της τεχνοτροπίας με πλαστική σακούλα δε θα πρέπει να σε δυσκολέψει καθόλου. Για αρχή, διάλεξε ένα χρώμα για βάση και ένα χρώμα για την τεχνοτροπία. Ζήτησε από τους ανθρώπους του χρωματοπωλείου να σε βοηθήσουν στην επιλογή της σωστής μπογιάς για σίγουρα αποτελέσματα. Όπως και στις προηγούμενες περιπτώσεις, δεν πρέπει να ξεχάσεις να φορέσεις γάντια και πρόχειρα ρούχα, για τα οποία δε φοβάσαι μήπως λερωθούν.

Το πρώτο βήμα είναι, φυσικά, να βάψεις τον τοίχο με τη βάση. Όταν η βάση στεγνώσει, τσαλάκωσε μερικές φορές τη σακούλα σου και τοποθέτησε τη πάνω από το ρολό βαψίματος. Με πολύ απαλές κινήσεις, βύθισε το ρολό στη μπογιά και ξεκίνα να βάφεις προς κάθε κατεύθυνση. Αν το αποτέλεσμα δε σε ικανοποιεί με αυτό τον τρόπο, δοκίμασε να χρησιμοποιήσεις μια δεύτερη σακούλα, τυλιγμένη σε κουβάρι. Μην την περάσεις πάνω στο ρολό, απλά χρησιμοποίησε τη σε μερικά σημεία του τοίχου για να κάνεις πιο έντονα τα σχέδια. Άφησε και το χρώμα να στεγνώσει και στο τέλος μην ξεχάσεις να περάσεις τον τοίχο με βερνίκι.

τεχνοτροπία με σακούλα

Pinterest.com

Extra Tip:

Στο εμπόριο θα βρεις ακόμα και ειδικά ρολά βαψίματος, κατάλληλα για τεχνοτροπίες. Αν οι τεχνοτροπίες για τζάκι σου φαίνονται πολύ πολύπλοκες, εμπιστεύσου τα ειδικά ρολά. Έτσι, το βάψιμο με τεχνοτροπίες θα γίνει πολύ πιο εύκολο και με λιγότερο ρίσκο. Επίσης, μην ξεχνάς να κάνεις μόνωση καμινάδας στο τζάκι σου, για να του προσφέρεις μεγαλύτερη λειτουργικότητα!

Θέλεις να διακοσμήσεις, να επενδύσεις, ή να επισκευάσεις το τζάκι σου; Καταχώρησε την εργασία σου και πάρε άμεσα προσφορές από τους αξιολογημένους επαγγελματίες της πλατφόρμας μας για να ζεστάνεις το σπίτι σου με στυλ!

επένδυση τζακιού

Σχετικά με το Douleutaras

Είμαστε η Νο1 Πλατφόρμα Εύρεσης Επαγγελματιών έχοντας πραγματοποιήσει 195.000+ εργασίες, με πάνω από 3.500 αξιολογημένους επαγγελματίες και 20.000+ χρήστες σε μηνιαία βάση.

Πώς λειτουργεί o Douleutaras

Μας περιγράφεις την εργασία που θες

Μέσα σε λίγη ώρα, ένας ή περισσότεροι αξιολογημένοι επαγγελματίες επικοινωνούν μαζί σου για την υλοποίησή της

Επιλέγεις τον κατάλληλο για σένα

Οι επαγγελματίες του Douleutaras

4.5

Μέσος όρος αξιολόγησης επαγγελματιών

6.000 εργασίες

Κάθε επαγγελματίας έχει ολοκληρώσει περίπου 50 εργασίες

1.000 επαγγελματίες

+2 νέοι επαγγελματίες κάθε μέρα