Πώς θα εξαφανίσεις την υγρασία στο σπίτι σου;

υγρασία στο σπίτι

Η υγρασία στο σπίτι δημιουργείται, κυρίως, σαν αποτέλεσμα της διαφοράς μεταξύ εσωτερικής και εξωτερικής θερμοκρασίας. Όταν διατηρείται σε κατάλληλα επίπεδα, παίζει σημαντικό ρόλο για την ισορροπία της ατμόσφαιρας στον χώρο. Αντιθέτως, όταν είναι πιο υψηλή απ’ όσο θα έπρεπε, μπορεί να προκληθεί μούχλα ή φθορές στη μπογιά των τοίχων. Το αποτέλεσμα για εμάς μπορεί να είναι ακόμα και διάφορες ασθένειες, αφού η μούχλα είναι επιβλαβής για την υγεία.

Το ιδανικό επίπεδο υγρασίας για το σπίτι είναι γύρω στο 50%. Σε αυτό το επίπεδο, θεωρείται πως οι συνθήκες, όσον αφορά την υγρασία στο σπίτι, είναι ιδανικές για τον άνθρωπο. Αυτό σημαίνει, πως όταν το επίπεδο υγρασίας είναι υψηλότερο, είναι ώρα να δράσεις για να προστατεύσεις τον εαυτό σου και τους αγαπημένους σου. Θέλεις να μάθεις 7 τρόπους που μπορούν εγγυημένα να ρυθμίσουν την υγρασία στο σπίτι σου;

Πώς να βγάλω την υγρασία από το σπίτι; 7 δοκιμασμένοι τρόποι!

#1 Έλεγξε τα υδραυλικά σου

Πόσο βέβαιος/ -η είσαι ότι δεν υπάρχει καμία διαρροή στις υδραυλικές εγκαταστάσεις του σπιτιού σου; Μήπως τώρα τελευταία παρατηρείς σημάδια υγρασίας σε κάποιο σημείο του τοίχου από όπου περνούν σωληνώσεις; Αν ναι, τότε είναι πιθανό τα αυξημένα επίπεδα υγρασίας να οφείλονται σε διαρροή, η οποία χρειάζεται επισκευή σωλήνων νερού για να επανέλθει ο χώρος σε κανονικά επίπεδα.

Μην αγνοείς τα προειδοποιητικά σημάδια, αλλά κάλεσε έναν υδραυλικό να διαγνώσει και να λύσει το πρόβλημα σου. Έπειτα, μπορείς να προχωρήσεις σε περαιτέρω ενέργειες για να εξασφαλίσεις το ιδανικό επίπεδο υγρασίας στο σπίτι σου.

#2 Αναβάθμισε την υγρομόνωση

Η υγρομόνωση είναι απαραίτητη για να εξασφαλίσει το ιδανικό επίπεδο υγρασίας. Ειδικά αν παρατηρείς σημάδια από υγρασία στο ταβάνι, αυτό είναι ξεκάθαρο σημάδι, πως η ταράτσα σου (ή οι τοίχοι) πρέπει να μονωθεί με κατάλληλα υλικά. Όσο για την εσωτερική μόνωση του σπιτιού σου, υπάρχουν αρκετά απλές λύσεις. Για παράδειγμα, γνώριζες πως υπάρχουν ειδικά χρώματα που εμποδίζουν το σχηματισμό μούχλας στους τοίχους;

Κι όμως, σήμερα μπορείς να αντιμετωπίσεις την υψηλή υγρασία στο σπίτι σου, ακόμα και βάφοντας τους τοίχους στα αγαπημένα σου χρώματα! Μπορείς να ζητήσεις αυτά τα χρώματα από από τους ανθρώπους του χρωματοπωλείου. Φυσικά, αν αυτή τη στιγμή παρατηρείς σημάδια από μούχλα στον τοίχο, θα πρέπει να τα εξαφανίσεις με το σωστό τρόπο, προτού βάψεις το χώρο. Έτσι, θα έχεις πραγματικά το αποτέλεσμα που ζητάς.

#3 Αέρισε το σπίτι κάθε μέρα

Ίσως να το γνώριζες ήδη, αλλά είναι πολύ σημαντικό να αερίζεται ο χώρος όσο περισσότερο γίνεται. Αν το καλοσκεφτείς, έντονα σημάδια υγρασίας και μούχλας εμφανίζονται περισσότερο σε κλειστούς χώρους, όπως υπόγεια και ντουλάπες. Αυτό συμβαίνει, γιατί η υγρασία συσσωρεύεται και δε μπορεί να καταπολεμηθεί. Για τον λόγο αυτό, είναι καλό να ανοίγεις τα παράθυρα σε κάθε δωμάτιο του σπιτιού για λίγη ώρα κάθε μέρα.

Ειδικά στο μπάνιο και την κουζίνα, οι ανάγκες για επαρκή αερισμό είναι ακόμα μεγαλύτερες. Πρόκειται για τους 2 χώρους του σπιτιού, όπου παράγονται οι περισσότεροι υδρατμοί. Σαν αποτέλεσμα, η αυξημένη υγρασία στο σπίτι οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε αυτούς τους χώρους. Για ακόμα πιο σίγουρα αποτελέσματα, στην αγορά μπορείς να βρεις ειδικούς ανεμιστήρες εξαερισμού. Μπορείς να τοποθετήσεις έναν ανεμιστήρα εξαερισμού στο μπάνιο ή την κουζίνα, ώστε να βγάλεις την υγρασία από το σπίτι.

υγρασία σε παράθυρο

#4 Χρησιμοποίησε σωστά το κλιματιστικό

Αν αντιμετωπίζεις προβλήματα με την υγρασία στο σπίτι σου, ακόμα και οι συσκευές που σου παρέχουν θέρμανση μπορούν να σε βοηθήσουν. Για παράδειγμα, μπορείς να αξιοποιήσεις τη λειτουργία αφύγρανσης του κλιματιστικού σου. Γύρισε τις ρυθμίσεις του στην ένδειξη DRY και χρησιμοποίησέ το έτσι για λίγη ώρα κάθε μέρα. Έτσι, θα λύσεις ένα σημαντικό μέρος του προβλήματος.

Όσο για τα δωμάτια, όπου δεν υπάρχει κλιματιστικό, μπορείς να χρησιμοποιήσεις φορητές θερμαντικές συσκευές. Για παράδειγμα, αν χρησιμοποιείς μια θερμάστρα, αφήνοντας τη για λίγη ώρα την ημέρα σε κάθε δωμάτιο, θα πρέπει να ρυθμίσει αρκετά αποτελεσματικά το επίπεδο υγρασίας στον χώρο. Στο έργο σου αυτό έχεις για συμμάχους και τα χαλιά και τις μοκέτες. Αυτά θα βοηθήσουν να διατηρήσεις τη θερμότητα σχετικά σταθερή, με αποτέλεσμα να κινδυνεύεις λιγότερο από την υψηλή υγρασία.

#5 Αγόρασε έναν αφυγραντήρα

Η αγορά αφυγραντήρα είναι ένας από τους δημοφιλέστερους τρόπους μείωσης του επιπέδου υγρασίας. Σήμερα, μπορείς να βρεις στην αγορά αφυγραντήρες σε μεγάλο εύρος τιμών, ώστε να βρεις αυτό που χρειάζεσαι, χωρίς να ξεφύγεις από το διαθέσιμο budget σου.

Όσο για τα χαρακτηριστικά τους, θα βρεις πολύ μεγάλη γκάμα προϊόντων με ποικίλα χαρακτηριστικά για να καλύψουν και τις μεγαλύτερες απαιτήσεις. Μπορείς να βρεις και αφυγραντήρες σιωπηλούς, ώστε να μην ταράζεται η ηρεμία του σπιτιού σου, αφυγραντήρες με ιονιστή, ακόμα και με χρονοδιακόπτη.

Όσο για την απαιτούμενη ισχύ του αφυγραντήρα, καθορίζεται κυρίως από τα τετραγωνικά μέτρα του σπιτιού σου. Προτού προχωρήσεις σε αγορά, καλό θα ήταν να συμβουλευτείς έναν οδηγό αγοράς του διαδικτύου, ώστε να σε διαφωτίσει περισσότερο. Επίσης, μπορείς να ζητήσεις τη συμβουλή των εργαζομένων σε καταστήματα ηλεκτρικών ειδών, από όπου μπορείς να προμηθευτείς και τον αφυγραντήρα σου.

#6 Ρύθμισε τη θερμοκρασία του σπιτιού

Αναρωτιέσαι ακόμα "πώς να βγάλω την υγρασία από το σπίτι"; Πολύ σημαντικό ρόλο παίζει και η θερμοκρασία. Ιδανικά, πρέπει η θερμοκρασία του χώρου να διατηρείται σχετικά σταθερή στους 20- 21 βαθμούς. Ένα απλό θερμόμετρο χώρου μπορεί να γίνει βοηθός σου, ώστε κάθε μέρα να ελέγχεις τη θερμοκρασία του χώρου και να γνωρίζεις αν πρέπει να κινηθείς, ώστε να αλλάξεις κάτι.

Επίσης, υπάρχουν υγρόμετρα που μετρούν το επίπεδο υγρασίας στο χώρο, ώστε να ξέρεις πότε υπάρχει πρόβλημα. Όταν το επίπεδο υγρασίας ξεπερνά το 60%, τότε είναι ώρα να δράσεις.

Αν είναι εποχή που χρησιμοποιείς καλοριφέρ, τότε μπορείς να ρυθμίσεις το θερμοστάτη στους 20- 21 βαθμούς. Έτσι, η θερμοκρασία στο χώρο σου θα είναι ιδανική, πράγμα που σημαίνει πως η υγρασία θα μειωθεί σε κανονικά επίπεδα. Αν η λύση αυτή δεν πετύχει από μόνη της, συνδύασε τη με κάποια ακόμα λύση που σου προτείνουμε για καλύτερα αποτελέσματα.

#7 Επίλεξε κατάλληλα φυτά εσωτερικού χώρου

Τα λουλούδια εσωτερικού χώρου ομορφαίνουν το σπίτι σου κάθε εποχή του χρόνου, χωρίς να έχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις για συντήρηση. Ωστόσο, στην περίπτωση της υγρασίας στο σπίτι, τα φυτά παίζουν έναν εντελώς διαφορετικό ρόλο. Υπάρχουν κάποια φυτά που απορροφούν μέρος της υγρασίας του χώρου. Τέτοια φυτά είναι το σπαθίφυλλο, η μυρτιά και η δάφνη.

Υπάρχουν και πολλά φυτά που αυξάνουν τα επίπεδα υγρασίας, όπως η Σανσεβιέρια, ο κισσός και η καλαγχόη. Επίλεξε σοφά και δε θα το μετανιώσεις. Όμως για όλα τα φυτά εσωτερικού χώρου που κρατάς στο σπίτι, μπορείς να καλύψεις το χώμα της γλάστρας τους με μικρές πέτρες. Θα σε βοηθήσει να περιορίσεις το πρόβλημα της υγρασίας.

Τώρα έχεις την απάντηση στο "Πώς να βγάλω την υγρασία από το σπίτι;". Η υγρομόνωση / στεγανοποίηση είναι ο πιο σίγουρος τρόπος να απαλλαγείς από το πρόβλημά σου. Καταχώρησε την εργασία σου στην πλατφόρμα μας εντελώς δωρεάν. Θα σου βρούμε άμεσα κατάλληλους επαγγελματίες για να πάρεις προσφορές στα μέτρα σου!

Σχετικά με το Douleutaras

Είμαστε η Νο1 Πλατφόρμα Εύρεσης Επαγγελματιών έχοντας πραγματοποιήσει 195.000+ εργασίες, με πάνω από 3.500 αξιολογημένους επαγγελματίες και 20.000+ χρήστες σε μηνιαία βάση.

Πώς λειτουργεί o Douleutaras

Μας περιγράφεις την εργασία που θες

Μέσα σε λίγη ώρα, ένας ή περισσότεροι αξιολογημένοι επαγγελματίες επικοινωνούν μαζί σου για την υλοποίησή της

Επιλέγεις τον κατάλληλο για σένα

Οι επαγγελματίες του Douleutaras

4.5

Μέσος όρος αξιολόγησης επαγγελματιών

6.000 εργασίες

Κάθε επαγγελματίας έχει ολοκληρώσει περίπου 50 εργασίες

1.000 επαγγελματίες

+2 νέοι επαγγελματίες κάθε μέρα