Πόσα λίτρα νερό «χάνει» σε ένα χρόνο μια βρύση που στάζει;

Είναι από αυτά τα πράγματα που όλοι μας έχουμε αναρωτηθεί κάποια στιγμή, αλλά πότε δεν κάτσαμε να υπολογίσουμε και αργότερα ξεχάσαμε, ή απλά αδιαφορήσαμε. Όμως είναι γεγονός, μια βρύση που στάζει, εκτός από το ότι μπορεί να μας… σπάσει τα νεύρα, αποτελεί και μεγάλη σπατάλη νερού, μακροπρόθεσμα.

«Έλα μωρέ, σταγονίτσες είναι!»

Είναι το κλασικό αντεπιχείρημα όταν αυτό το θέμα έρχεται στην επιφάνεια. Ναι, είναι σταγόνες. Αλλά οι σταγόνες, συγκεντρωμένες, είναι πολλές δεκάδες λίτρα νερού κάθε χρόνο. Ίσως και εκατοντάδες ή χιλιάδες! Και μπορεί το νερό να μην κοστίζει πολλά -ακόμα- καθώς υπάρχει σε σχετική αφθονία, όμως υπάρχει και ο κοινωνικός παράγοντας… για να σπαταλάμε τόσο νερό όταν σε άλλα μέρη του κόσμου είναι σε έλλειψη;

%ce%b2%cf%81%cf%8d%cf%83%ce%b7-%cf%80%ce%bf%cf%85-%cf%83%cf%84%ce%ac%ce%b6%ce%b5%ce%b9

Ας το δούμε, λοιπόν, πρακτικά. Μια σταγόνα νερού έχει όγκο περίπου 1/4 του ml, δηλαδή 0,25 ml, δηλαδή 0,00025 λίτρα. Αν έχετε παρατηρήσει έστω και μια φορά μια βρύση που στάζει, με αργό ρυθμό, «χάνονται» περίπου 5 σταγόνες το λεπτό. Με απλούς υπολογισμούς ή χρησιμοποιώντας αυτό το calculator, είναι 7.200 σταγόνες την ημέρα. Δηλαδή 1,8 λίτρα νερό! Δε το περιμένατε, έτσι;

Αν, μάλιστα, πολλαπλασιάσουμε αυτά τα 1,8 λίτρα με τις 365 μέρες του χρόνου, το αποτέλεσμα είναι μάλλον σοκαριστικό. 657 λίτρα νερoύ, δηλαδή πάνω από μισό κυβικό μέτρο! Δεχόμενοι πως το μέσο ντους διαρκεί περίπου 8 λεπτά και απαιτεί περίπου 65 λίτρα νερό, ουσιαστικά φτιάχνοντας τη βρύση σας ώστε να μη στάζει, «εξοικονομείτε» περίπου… 10 ντους που θα κάνατε ή το νερό που πρέπει να πίνετε για 219 μέρες (3 λίτρα ημερήσια πρόσληψη ενηλίκου)!

Θα την αφήσετε να στάζει;

Πηγή: Cool Home 

Σχετικά με το Douleutaras

Είμαστε η Νο1 Πλατφόρμα Εύρεσης Επαγγελματιών έχοντας πραγματοποιήσει 195.000+ εργασίες, με πάνω από 3.500 αξιολογημένους επαγγελματίες και 20.000+ χρήστες σε μηνιαία βάση.

Πώς λειτουργεί o Douleutaras

Μας περιγράφεις την εργασία που θες

Μέσα σε λίγη ώρα, ένας ή περισσότεροι αξιολογημένοι επαγγελματίες επικοινωνούν μαζί σου για την υλοποίησή της

Επιλέγεις τον κατάλληλο για σένα

Οι επαγγελματίες του Douleutaras

4.5

Μέσος όρος αξιολόγησης επαγγελματιών

6.000 εργασίες

Κάθε επαγγελματίας έχει ολοκληρώσει περίπου 50 εργασίες

1.000 επαγγελματίες

+2 νέοι επαγγελματίες κάθε μέρα