Πώς φεύγει η σκουριά από τις επιφάνειες του σπιτιού σου;

Σκουριά στις επιφάνειες

Τα περισσότερα σημεία στο σπίτι σου έρχονται σε επαφή με την υγρασία και το οξυγόνο του αέρα, τα οποία είναι γνωστό ότι ευθύνονται για την εμφάνιση σκουριάς. Αν θες να μάθεις πώς φεύγει η σκουριά από τις διάφορες επιφάνειες του σπιτιού σου, συνέχισε να διαβάζεις το άρθρο!

Η σκουριά είναι το αποτέλεσμα της οξείδωσης του σιδήρου. Όταν, λοιπόν, το μέταλλο έρθει σε επαφή με το οξυγόνο του αέρα ή εκτεθεί σε περιβάλλον υγρασίας, τότε σκουριάζει. Γενικά, η αντιμετώπισή της θεωρείται δύσκολη και η εξάπλωσή της πολλές φορές είναι μη αναστρέψιμη. Μπορείς να την αφαιρέσεις με ειδικά χημικά καθαριστικά που κυκλοφορούν στο εμπόριο, όμως εάν προτιμάς μία πιο οικονομική και φιλική προς το περιβάλλον λύση τότε ακολούθησε τις συμβουλές μας. Έχουμε να σου προτείνουμε φυσικούς τρόπους για το πώς φεύγει η σκουριά από τα μέρη του σπιτιού σου!

Πώς φεύγει η σκουριά από τις επιφάνειες του σπιτιού σου;

Επιρρεπή στη σκουριά είναι τα δωμάτια του μπάνιου και της κουζίνας καθώς και το μπαλκόνι σου. Σε αυτά τα μέρη υπάρχει αρκετή υγρασία και θα χρειαστεί να ασχοληθείς λίγο παραπάνω. Επίσης, κάθε επιφάνεια μπορεί να καθαριστεί με διαφορετικό υλικό και φυσικά να προσαρμοστεί στη δυσκολία. Όσο περισσότερο καιρό είναι σκουριασμένη μία επιφάνεια, τόσο πιο δύσκολο είναι να καθαριστεί. Δεν είναι, όμως, μόνο θέμα καθαριότητας, καθώς όσο εισχωρεί η σκουριά στο μέταλλο τόσο θα το καταστρέψει και θα “φαγωθεί”. Είναι καιρός, λοιπόν, να λάβεις δραστικά μέτρα και να αφαιρέσεις την σκουριά μία και καλή!

Δες πώς φεύγει η σκουριά από τα κουζινικά: 

-Τα μαγειρικά σκεύη και τα μαχαίρια μαζεύουν ελαφρά στρώματα σκουριάς που δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο να αφαιρεθούν. Εύκολα, λοιπόν, με τρίψιμο μπορείς να κάνεις θαύματα. Αρχικά, ξεκίνησε με το καθάρισμα των μαχαιριών σου. Το πρόβλημά σου θα λυθεί με ένα περίεργο σπιτικό scrub που θα φτιάξεις με μισό κρεμμύδι και ζάχαρη. Τρίψε, λοιπόν, την μεταλλική επιφάνεια με την μεριά του μισού κρεμμυδιού που θα έχεις πασπαλίσει με την ζάχαρη και κάνε τα μαχαίρια σου να λάμψουν.

-Μία κλασσική μέθοδος που εφαρμόζει σε διάφορες επιφάνειες είναι η πατάτα. Θα εκπλαγείς με την αποτελεσματικότητά της στην εξαφάνιση της σκουριάς. Με μία πατάτα, λοιπόν, τρίψε τον πάτο της κατσαρόλας και του τηγανιού σου αφού τον έχεις στρώσει με μαγειρική σόδα. Διαφορετικά, την ίδια δουλειά με την σόδα λένε ότι κάνει και το υγρό απορρυπαντικό πιάτων. Ο τρόπος αυτός είναι ιδανικός για λεπτές στρώσεις σκουριάς που απομακρύνονται εύκολα.

-Αν το τηγάνι σου δεν έχει αντικολλητικές ιδιότητες και η σκουριά έχει “μείνει” για τα καλά, τότε ένα σφουγγάρι με ατσάλινο σύρμα θα βοηθήσει το τρίψιμο. Πρόσθεσε λίγο χυμό λεμονιού και θα καθαρίσεις το σκεύος σου χωρίς να το γρατζουνίσεις.

-Ο συνδυασμός απαλών οξέων μπορεί να διώξει την σκουριά εφόσον αφήσεις το σκεύος όλο το βράδυ μέσα σε μείγμα σόδας και νερού ή ξυδιού ή λεμονιού. Μπορείς δηλαδή, να γεμίσεις τον νεροχύτη σου με νερό και να ρίξεις αρκετή ποσότητα ενός από τα παραπάνω όξινα διαλύματα και να βυθίσεις τα κουζινικά σου την νύχτα. Την επόμενη μέρα τρίψε για να απομακρύνεις τα υπολείμματα και ξέπλυνε καλά. Θα δεις πώς φεύγει η σκουριά με λίγες επαναλήψεις!

[caption id="attachment_5795" align="aligncenter" width="564"]πως φεύγει η σκουριά
Rusty pot | Pinterest.com[/caption]

Δες πώς φεύγει η σκουριά από τα υφάσματα:

-Αν το χαλί σου έχει στίγμα από σκουριά που ίσως άφησε κάποιο έπιπλο τότε μπορείς να το αφαιρέσεις. Πάρε ένα παλιό ρούχο ή πανάκι που δεν χρησιμοποιείς και βούτηξέ το σε λευκό ξύδι για να ποτίσει. Ρίξε αλάτι στο σημείο της σκουριάς και άπλωσε από πάνω το βρεγμένο πανί για μισή ώρα. Επανέλαβε την διαδικασία μέχρι να δεις τον λεκέ να απομακρύνεται. Έπειτα αφού έχει στεγνώσει, καθάρισε τα υπολείμματα από το αλάτι με την ηλεκτρική σκούπα σου. Για κανένα λόγο μη χρησιμοποιήσεις χλωρίνη, αφού θα επιβαρύνει την οξείδωση και η σκουριά θα χειροτερέψει!

-Για να απομακρύνεις λεκέδες σκουριάς από ανοιχτόχρωμα υφάσματα όπως λευκές πετσέτες και σεντόνια, το λεμόνι και ο ήλιος θα κάνουν το θαύμα τους. Τρίψε τοπικά με το μισό λεμόνι και άφησε λίγο από τον χυμό του όσο πιέζεις την επιφάνεια. Το επόμενο βήμα είναι να βγάλεις το ύφασμα στον ήλιο. Ο χυμός λεμονιού με τον ήλιο θα εξαφανίσουν την σκουριά εντελώς γι΄αυτό πρόσεχε μην το καταστρέψεις. Δοκίμασέ το πρώτα σε ένα σημείο που δεν φαίνεται!

-Φυσικά το ξύδι μπορεί να λειτουργήσει και σε αυτή την περίπτωση ειδικά αν θες να αντιμετωπίσεις τον λεκέ άμεσα και δεν έχει μείνει εκεί για πολύ καιρό. Απευθείας ρίξε λευκό ξύδι στον λεκέ και άσε τον ήλιο να δράσει ώστε να ξεθωριάσει το χρώμα της σκουριάς. Μετά από αυτό, μπορείς να πλύνεις το ύφασμα κανονικά στο πλυντήριο όπως συνηθίζεις πάντα.

[caption id="attachment_5796" align="aligncenter" width="438"]πως φεύγει η σκουριά
Rusty Corner | Pinterest.com[/caption]

Δες πώς φεύγει η σκουριά από το μπαλκόνι:

-Τα εργαλεία κηπουρικής σου που έχουν αρχίσει και σκουριάζουν μπορούν να καθαριστούν με λευκό ξύδι. Η μία λύση είναι να τα αφήσεις βουτηγμένα σε ένα κουβά με ξύδι και νερό και να αφήσεις το μείγμα να δράσει. Έτσι θα αποφύγεις την σκληρή δουλειά. Ωστόσο, αν δεν σε απασχολεί το τρίψιμο, τότε κάντο με ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο που θα έχεις βρέξει με λευκό ξύδι. Θα αντικαταστήσει το σύρμα από ατσάλι και θα διώξει αμέσως την σκουριά.

-Εάν έχεις διακοσμήσει την βεράντα σου με πήλινες γλάστρες και βαζάκια τότε σίγουρα έχεις βαρεθεί να βλέπεις τις κηλίδες που αφήνουν. Η υγρασία δημιουργεί λεκέδες και μπορείς να τους απομακρύνεις προσωρινά καθώς αυτοί θα ξανακάνουν την εμφάνισή τους μετά από λίγο καιρό. Τρίψε λοιπόν, με ένα συρματάκι που έχεις βουτήξει στο ξύδι.
[caption id="attachment_5797" align="aligncenter" width="400"]

πως φεύγει η σκουριά
Rusty Garden | Pinterest.com[/caption]

Δες πώς φεύγει η σκουριά από το μπάνιο:

-Τα πλακάκια του μπάνιου τόσο στον τοίχο όσο και στο πάτωμα συγκεντρώνουν υγρασία και έτσι γίνονται θύματα της σκουριάς και της μούχλας. Φτιάξε λοιπόν μία πάστα με μαγειρική σόδα. Άπλωσέ την παντού και άφησέ την να “σηκώσει” το στρώμα της σκουριάς. Στη συνέχεια μπορείς να ρίξεις λευκό ξύδι και να τρίψεις με ένα πανάκι ή να το αφήσεις να δράσει πριν το ξεπλύνεις με νερό.

-Το μεταλλικό σιφόνι έχει σκουριάσει από την υγρασία; Ο κλασσικός συνδυασμός λεμονιού με αλάτι θα σε σώσει και πάλι. Γυάλισέ το με αυτό το scrub και ξέπλυνε με ξύδι για να φύγουν όλα τα υπολείμματα. Θα γίνει σαν καινούργιο!

-Για επίμαχα σημεία και δύσκολες γωνίες χρησιμοποίησε μία παλιά οδοντόβουρτσα που έχει καταλήξει σε αχρηστεία. Θα παρατηρήσεις ότι η σκουριά φεύγει όταν τις βουρτσίσεις με λίγη μαγειρική σόδα. Μπορείς να την αφήσεις λίγο να δράσει προτού ξεπλύνεις και στεγνώσεις με ένα πανάκι. Φρόντισε να μην υπάρχουν υγρά σημεία καθώς η υγρασία θα επαναφέρει τα καφέ στίγματα της σκουριάς.

Καθάρισμα μπάνιου με σόδα: 6 χρήσεις για φοβερά αποτελέσματα!

[caption id="attachment_5798" align="aligncenter" width="410"]
πως φεύγει η σκουριά
Rusty tub | Pinterest.com[/caption]

Tip #1: Πρόληψη της σκουριάς

Το ελαιόλαδο θα προλάβει την εμφάνιση της σκουριάς αφού θα “θωρακίσει” την επιφάνεια. Χρησιμοποίησε το σε σημεία που δεν έχεις άμεση επαφή όπως στις ενώσεις της τέντας όπου θα μείνει ανέπαφο για αρκετό καιρό και θα καθυστερήσει την οξείδωση. Επίσης, αν στο μπάνιο σου διατηρείς αποθηκευτικά μεταλλικά κουτάκια θα προλάβεις την σκουριά στον νεροχύτη σου με λίγο βερνίκι. Το διάφανο βερνίκι νυχιών στην βάση των κουτιών θα κρατήσει μακριά τους λεκέδες.

Tip #2: Εναλλακτικές λύσεις

Την ίδια δουλειά που προσφέρει το λεμόνι μπορεί να κάνει και το λάιμ. Επίσης, υπάρχει και ένας τρόπος που θα σε παραξενέψει. Παρ' όλα αυτά έχει αποδειχθεί ότι έχει εφαρμογή στην αφαίρεση της σκουριάς. Η coca-cola λοιπόν, μπορεί να απομακρύνει τους έντονους λεκέδες. Μην το δοκιμάσεις όμως αν δεν βεβαιωθείς ότι δεν θα καταστρέψεις την επιφάνεια ή το αντικείμενο.

Το πώς φεύγει η σκουριά μπορεί να μετατραπεί σε μία δυσάρεστη διαδικασία και εμπειρία. Για να μην γίνει ο εφιάλτης σου, καλύτερα να αφήσεις τους πειραματισμούς! Το Douleutaras.gr Cleaning θα σου βρει μία έμπειρη οικιακή βοηθό να αναλάβει τον καθαρισμό του σπιτιού σου και θα κάνει τους χώρους σου να λάμψουν!

Σχετικά με το Douleutaras

Είμαστε η Νο1 Πλατφόρμα Εύρεσης Επαγγελματιών έχοντας πραγματοποιήσει 195.000+ εργασίες, με πάνω από 3.500 αξιολογημένους επαγγελματίες και 20.000+ χρήστες σε μηνιαία βάση.

Πώς λειτουργεί o Douleutaras

Μας περιγράφεις την εργασία που θες

Μέσα σε λίγη ώρα, ένας ή περισσότεροι αξιολογημένοι επαγγελματίες επικοινωνούν μαζί σου για την υλοποίησή της

Επιλέγεις τον κατάλληλο για σένα

Οι επαγγελματίες του Douleutaras

4.5

Μέσος όρος αξιολόγησης επαγγελματιών

6.000 εργασίες

Κάθε επαγγελματίας έχει ολοκληρώσει περίπου 50 εργασίες

1.000 επαγγελματίες

+2 νέοι επαγγελματίες κάθε μέρα