10 δουλειές σπιτιού που πρέπει να γίνονται κάθε εβδομάδα!

Το κεφάλαιο “ δουλειές σπιτιού ” αποτελεί ένα μεγάλο κομμάτι της καθημερινότητας του σωστού νοικοκυριού. Δεν είναι εύκολο πάντα να καθαρίζεις καθημερινά όλα τα σημεία του σπιτιού σου. Αρχικά λόγω έλλειψης χρόνου αλλά και επειδή δεν λερώνουν όλες οι επιφάνειες με την ίδια συχνότητα!

Η σωστή οργάνωση και κατανομή των εργασιών είναι αυτά που θα συμβάλλουν στο να αποκτήσεις το καθαρό και τακτοποιημένο σπίτι που βλέπεις στα περιοδικά. Μπορείς λοιπόν από την αρχή της εβδομάδας να προγραμματίζεις ορισμένες καθημερινές δουλειές σπιτιού. Καλύτερα να αφήνεις τις πιο απαιτητικές και χρονοβόρες για μία φορά την εβδομάδα. Είναι καλύτερο να επιλέξεις να τις κάνεις μέσα σε μία μέρα για παράδειγμα το Σάββατο ή την Κυριακή που θα έχεις περισσότερο χρόνο. Αυτό είναι και το νόημα της γενικής καθαριότητας, όπου θα έχεις την ευκαιρία να καθαρίσεις σε βάθος όσα δεν πρόλαβες τις προηγούμενες μέρες. Δες, λοιπόν, ποιες είναι οι δουλειές σπιτιού που πρέπει οπωσδήποτε να κάνεις τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα!

10 δουλειές σπιτιού που πρέπει να κάνεις μία φορά την εβδομάδα!

Η τάξη και η σωστή διαχείριση των δουλειών θα κρατήσει το σπίτι σου περιποιημένο και οργανωμένο. Ταυτόχρονα, θα νιώσεις και εσύ ιδιαίτερη ευχαρίστηση αφού ένας καθαρός χώρος μπορεί να συμβάλλει στην ισορροπία και την ευεξία σου. Τι χρειάζεται λοιπόν για να τα πετύχεις; Σου προτείνουμε έναν δεκάλογο για τις εβδομαδιαίες δουλειές σπιτιού που κρίνονται απαραίτητες!

#1 Σκούπισε το πάτωμα και τα χαλιά

Με την ηλεκτρική σκούπα ή ακόμη και με την παραδοσιακή ξύλινη σκούπα πέρασε όλους τους χώρους του σπιτιού σου. Μία φορά την εβδομάδα χρειάζεται για να απομακρύνεις όλη την σκόνη που έχει “κάτσει” στο δάπεδο και ευθύνεται για τυχόν αλλεργίες και αναπνευστικά προβλήματα. Η ατμόσφαιρα του σπιτιού σου θα καθαρίσει και θα ανανεωθεί. Δεν είναι τυχαίο που λένε ότι το πάτωμα χρειάζεται να “αναπνέει”. Δώσε έμφαση και στο σκούπισμα των χαλιών και της μοκέτας. Τίναξε τα μία στο τόσο για να φύγουν όλα τα σκουπιδάκια και να αεριστούν ενώ με την σκούπα πάρε τις τρίχες και την σκόνη. Ο χώρος σου θα φρεσκαριστεί αμέσως!

[caption id="attachment_5902" align="aligncenter" width="564"]δουλειές σπιτιού
Carpet Ideas | Pinterest.com[/caption]

#2 Σφουγγάρισε το δάπεδο

Η διαδικασία του σφουγγαρίσματος παραλείπεται αρκετά συχνά από το πρόγραμμα καθαριότητας καθώς θεωρείται μία βαρετή και κουραστική διαδικασία. Η αλήθεια είναι ότι μπορεί να καταλήξει να είναι χρονοβόρα, όμως, είναι καλό να την εντάξεις στο πλάνο σου σε εβδομαδιαία βάση. Η σφουγγαρίστρα θα “σηκώσει” όλα τα υπολείμματα σκόνης που δεν κατάφερε να πάρει η σκούπα και θα γυαλίσει τα πατώματα. Θέλει, όμως, προσοχή στο απορρυπαντικό που θα χρησιμοποιήσεις κάθε φορά ανάλογα με το πάτωμα. Δεν έχουν την ίδια δράση όλα τα καθαριστικά. Ένα βαρύ απορρυπαντικό μπορεί για παράδειγμα να χαλάσει το παρκέ σου ή το μάρμαρο. Λίγο νερό μόνο αρκεί κάποιες φορές, ειδικά αν δεν προλαβαίνεις!

[caption id="attachment_5903" align="aligncenter" width="500"]δουλειές σπιτιού
Clean Floor | Pinterest.com[/caption]

#3 Ξεσκόνισε τα δύσκολα σημεία

Τώρα που ο καιρός έχει φτιάξει, τα παράθυρά σου είναι μονίμως ανοιχτά με αποτέλεσμα οι επιφάνειες του σπιτιού σου να συγκεντρώνουν σκόνη πιο εύκολα. Μπορείς καθημερινά να ξεσκονίζεις τα σημεία που φαίνονται περισσότερο και έχεις πιο άμεση επαφή και να αφήνεις τα υπόλοιπα για το τέλος της εβδομάδας. Η διαδικασία που πρέπει να ακολουθείς είναι “από πάνω προς τα κάτω”, δηλαδή από τα ψηλότερα στα χαμηλότερα σημεία. Με αυτό τον τρόπο δεν θα επαναφέρεις την σκόνη στα σημεία που ήδη έχεις περάσει. Ξεσκόνισε τα ράφια σου, την βιβλιοθήκη, το κομοδίνο και το γραφείο. Αν έχεις χρόνο πάρε και τα πιο κρυφά σημεία όπως τα φωτιστικά και τον χώρο πίσω από τα έπιπλα. Μετακίνησε τον καναπέ και το ψυγείο σου ώστε να αποκαλυφθούν οι βρώμικες γωνίες που συχνά ξεχνάς!

[caption id="attachment_5904" align="aligncenter" width="564"]δουλειές σπιτιού
Bookshelves corner | Pinterest.com[/caption]

#4 Βάλε πλυντήριο

Από την λίστα με τις εβδομαδιαίες δουλειές σπιτιού δεν θα μπορούσε να λείπει η ενασχόληση με την μπουγάδα σου. Συγκέντρωσε τα άπλυτα της εβδομάδας και χώρισε τις πλύσεις σε λευκά, σκουρόχρωμα και σε αυτά που θες να δώσεις προτεραιότητα. Μάζεψε τα άπλυτα σεντόνια και τις πετσέτες του μπάνιου και διαχώρησέ τα από τα υπόλοιπα. Βάλε αρκετά πλυντήρια μέσα στην μέρα για να προλάβουν να στεγνώσουν και προγραμμάτισε το σίδερωμά τους για μέσα στην εβδομάδα. Σιδέρωσε κάθε μέρα από λίγα και πες αντίο στις στοίβες που συγκεντρώνεις μέχρι τώρα!

[caption id="attachment_5905" align="aligncenter" width="564"]δουλειές σπιτιού
Laundry | Pinterest.com[/caption]

#5 Καθάρισε το υπνοδωμάτιο

Μία φορά την εβδομάδα κρίνεται απαραίτητο να αλλάζεις τα σεντόνια και τις μαξιλαροθήκες του κρεβατιού σου. Είναι σημαντικό τόσο για την καθαριότητα όσο και για την υγιεινή του χώρου αφού θα αποχωριστείς τις μυρωδιές και τα μικρόβια που δημιουργούν ο ιδρώτας και η σκόνη. Αν στην ντουλάπα και τα συρτάρια σου επικρατεί ένα χάος, είναι η κατάλληλη ευκαιρία να το συμμαζέψεις και να τα αναδιοργανώσεις. Την ώρα που σκουπίζεις, τακτοποιείς την ντουλάπα σου ή στρώνεις καθαρά σεντόνια, μπορείς να αερίζεις και τον χώρο. Άφησε ανοιχτή την μπαλκονόπορτα και ο αέρας με το φως του ήλιου θα ανανεώσουν την ατμόσφαιρα του δωματίου σου και θα χαρίσουν ζωή στο στρώμα σου.

[caption id="attachment_5906" align="aligncenter" width="564"]δουλειές σπιτιού
Bedroom sheets | Pinterest.com[/caption]

#6 Καθαρισμός και απολύμανση του μπάνιου

Οι καθημερινές δουλειές σπιτιού είναι δύσκολο να περιλαμβάνουν το ολοκληρωτικό καθάρισμα του μπάνιου. Και αυτό γιατί για να γίνει σωστά η καθαριότητα, πρέπει να αφιερώσεις παραπάνω χρόνο. Με αυτό τον τρόπο θα βεβαιωθείς ότι εξαφάνισες όλες τις εστίες μικροβίων και τις δυσάρεστες οσμές. Έχει σημασία να αλλάζεις εβδομαδιαία τις πετσέτες σου για να μην συγκεντρώνεται υγρασία και μούχλα, αλλά και το χαλάκι του μπάνιου. Φρόντισε να πλένεις τον κάδο σκουπιδιών μία στο τόσο και φυσικά δώσε σημασία στον καθαρισμό της μπανιέρας και του νιπτήρα. Απομάκρυνε καλά όλα τα υπολείμματα σαπουνιού, οδοντόκρεμας και σκόνης. Δώσε ιδιαίτερη έμφαση στην απολύμανση της λεκάνης και των κοινόχρηστων επιφανειών. Στο τέλος μην ξεχάσεις να γυαλίσεις τον καθρέφτη και να αναδιοργανώσεις το ραφάκι με τις οδοντόβουρτσες και τα υπόλοιπα αντικείμενα και καλλυντικά.

[caption id="attachment_5907" align="aligncenter" width="564"]δουλειές σπιτιού
Shinny bathroom | Pinterest.com[/caption]

#7 Πεντακάθαρη κουζίνα

Συνήθως καθημερινά περνάς τον χρόνο σου στην κουζίνα σου μόνο για να μαγειρέψεις. Μία φορά την εβδομάδα, όμως, χρειάζεται να ασχολείσαι και με το καθάρισμά της. Άνοιξε τα ντουλάπια και το ψυγείο σου και κάνε έλεγχο στα προϊόντα να δεις αν έχουν λήξει και πέτα όσα δεν χρειάζεσαι ή έχουν χαλάσει. Ακόμη, καθάρισε τις ηλεκτρικές συσκευές, ιδιαίτερα αυτές που χρησιμοποιείς πιο συχνά όπως ο φούρνος μικροκυμάτων, η τοστιέρα και τα μάτια της κουζίνας. Απολύμανε τους πάγκους και τον νεροχύτη και άλλαξε το σφουγγάρι που πλένεις τα πιάτα σου για να ξεφορτωθείς τις βρωμιές και τα μικρόβια.

#8 Τακτοποίησε το σαλόνι

Αφού έχεις καθαρίσει, σκουπίσει και ξεσκονίσει όλους τους χώρους, ασχολήσου λίγο με την ωραία εμφάνιση του καθιστικού σου. Τακτοποίησε τα βιβλία και τα περιοδικά που βρίσκονται διάσπαρτα, τίναξε τα μαξιλάρια και το ριχτάρι του καναπέ και καθάρισε τα έπιπλα. Χρησιμοποίησε το μικρό εξάρτημα της ηλεκτρικής σκούπας για να περάσεις τον καναπέ σου και τις γωνίες. Γυάλισε τα βάζα σου, τα διάφορα διακοσμητικά και καθάρισε σχολαστικά την τηλεόραση και το τηλεκοντρόλ. Σίγουρα αυτές οι δουλειές σπιτιού δεν γίνονται κάθε μέρα, οπότε μία φορά την εβδομάδα αρκεί!

δουλειές σπιτιού

Living room decor | Pinterest.com

#9 Μην ξεχνάς την είσοδο του σπιτιού

Είναι ο πρώτος χώρος που αντικρίζεις είτε εσύ είτε οι καλεσμένοι σου μόλις μπουν στο σπίτι σου. Πρέπει, λοιπόν, να είναι μονίμως περιποιημένος και καθαρός για να δημιουργεί μία ευχάριστη αίσθηση. Απομάκρυνε όλα τα ρούχα που έχεις απλωμένα στην κρεμάστρα ή στον καλόγερο, τακτοποίησε τις τσάντες και τα κλειδιά σου και βάλε στη θέση τους τα παπούτσια που τυχόν έχεις παρατήσει. Επιπλέον, μία στον τόσο χρειάζεται να καθαρίσεις τις πόρτες και τα πόμολά τους αφού μαζεύουν σκόνη και δαχτυλιές. Φρόντισε την είσοδο όπως όλα τα μέρη του σπιτιού σου!

#10 Γυάλισε τα τζάμια

Ειδικά τώρα την Άνοιξη τα αστραφτερά τζάμια και οι καθαρές μπαλκονόπορτες είναι από τις πιο βασικές δουλειές σπιτιού που είναι καλό να γίνονται μία στο τόσο. Δεν χρειάζεται να δαπανήσεις πολύ χρόνο με περίπλοκες διαδικασίες και λάθος προϊόντα. Πέρασε τα παράθυρα μία φορά από την εσωτερική και μία από την εξωτερική πλευρά για να διώξεις τα θαμπά σημεία. Ακόμη, καθάρισε τα γυάλινα βάζα σου, το τζάμι στο τραπεζάκι σου και τους καθρέφτες του σπιτιού σου. Ένα λαμπερό σπίτι θα λάβει σίγουρα τις θετικές εντυπώσεις!

δουλειές σπιτιού

Clean Windows | Pinterest.com

Τα φυσικά καθαριστικά μπορούν να ενισχύσουν τις δουλειές σπιτιού και να τις διευκολύνουν. Κάνοντας το κουίζ που ετοιμάσαμε για σένα θα μάθεις όλα τα μυστικά τους! Ωστόσο, αν λόγω χρόνου δεν έχεις την δυνατότητα να εφαρμόσεις τον παραπάνω δεκάλογο, τότε εμπιστεύσου τον καθαρισμό του σπιτιού σου στην ομάδα του Douleutaras.gr Cleaning! Προγραμμάτισέ τον με μία αξιολογημένη οικιακή βοηθό και διώξε το άγχος σου!

δουλειες σπιτιου

 

Σχετικά με το Douleutaras

Είμαστε η Νο1 Πλατφόρμα Εύρεσης Επαγγελματιών έχοντας πραγματοποιήσει 195.000+ εργασίες, με πάνω από 3.500 αξιολογημένους επαγγελματίες και 20.000+ χρήστες σε μηνιαία βάση.

Πώς λειτουργεί o Douleutaras

Μας περιγράφεις την εργασία που θες

Μέσα σε λίγη ώρα, ένας ή περισσότεροι αξιολογημένοι επαγγελματίες επικοινωνούν μαζί σου για την υλοποίησή της

Επιλέγεις τον κατάλληλο για σένα

Οι επαγγελματίες του Douleutaras

4.5

Μέσος όρος αξιολόγησης επαγγελματιών

6.000 εργασίες

Κάθε επαγγελματίας έχει ολοκληρώσει περίπου 50 εργασίες

1.000 επαγγελματίες

+2 νέοι επαγγελματίες κάθε μέρα