5 Απλοί Τρόποι για να αφαιρέσεις το μελάνι από τα ρούχα χωρίς κόπο!

Μελάνι στα ρούχα

Οι λεκέδες από μελάνι, ομολογουμένως, δεν είναι οι συχνότεροι λεκέδες που μπορεί να κληθείς να αντιμετωπίσεις. Έτσι, δεν είναι παράξενο να νιώθεις μια ανησυχία, όταν αντικρίζεις πάνω στα ρούχα σου, ή πάνω στα ρούχα του παιδιού σου έναν καινούριο λεκέ από μελάνι. Το πώς βγαίνει το μελάνι από τα ρούχα, μπορεί να γίνει ένα ερώτημα που θα σε απασχολήσει αρκετά. Σκέφτεσαι πως δεν αξίζει τον κόπο να προσπαθήσεις να το καθαρίσεις και πως είναι καλύτερα να πετάξεις το ρούχο;

Ίσως να ήταν καλό να δοκιμάσεις κάποιες έξυπνες συνταγές, προτού πάρεις απόφαση ότι το ρούχο είναι πέραν πάσης σωτηρίας. Ειδικά αν πρόκειται για κάποιο αγαπημένο κομμάτι της γκαρνταρόμπας σου, αξίζει η προσπάθεια. Έχε υπόψιν σου, εκ των προτέρων, ότι κάθε συνταγή λειτουργεί καλύτερα όταν ο λεκές είναι ακόμα υγρός. Επίσης, σε καμία περίπτωση μην πλύνεις στο πλυντήριο και μη στεγνώσεις το λεκιασμένο ρούχο, προτού δοκιμάσεις τις συνταγές!

Πώς βγαίνει το μελάνι από τα ρούχα;

#1 Με γάλα

Φανταζόσουν ότι ένα τόσο απλό υλικό που μπορεί να βρίσκεται ήδη στο ψυγείο σου, μπορεί να καταπολεμήσει λεκέδες από μελάνι; Κι όμως, το γάλα είναι ένα πολύ εύχρηστο υλικό που θα σε βοηθήσει να σώσεις τα ρούχα σου. Όμως πώς βγαίνει το μελάνι από τα ρούχα με γάλα; Για αρχή, πρέπει να εξασφαλίσεις ότι το μελάνι δε θα εξαπλωθεί σε άλλα σημεία του ρούχου, ή στις επιφάνειες του σπιτιού. Για το λόγο αυτό, τοποθέτησε το ρούχο σε μια επιφάνεια που δεν κινδυνεύει να καταστραφεί, το οποίο θα έχεις καλύψει με άχρηστα πανιά, ή μεγάλη ποσότητα χαρτιού κουζίνας.

Στη συνέχεια, πράξε ανάλογα με το μέγεθος του λεκέ. Αν πρόκειται για μια μικρή κηλίδα από στυλό, τα πράγματα είναι απλά. Τοποθέτησε ένα κομμάτι βαμβάκι κάτω από το ρούχο, στο σημείο όπου βρίσκεται η κηλίδα. Έπειτα, βύθισε ένα δεύτερο κομμάτι βαμβάκι μέσα σε χλιαρό γάλα, και τρίψε το πάνω στην κηλίδα.

Αν ο λεκές είναι αρκετά μεγάλος, θα χρειαστεί να βυθίσεις το λεκιασμένο κομμάτι του ρούχου μέσα σε ένα δοχείο με ζεστό γάλα. Άφησε το γάλα να δράσει για αρκετές ώρες, ή και για μια νύχτα. Τέλος, ξέπλυνε το με άφθονο νερό και τρίψε λίγο λεμόνι πάνω του. Αν η διαδικασία δεν πετύχει την πρώτη φορά, μπορείς να την επαναλάβεις. Σκοπός σου είναι να εξαφανίσεις εντελώς το λεκέ, προτού πλύνεις το ρούχο στο πλυντήριο.

#2 Με γάλα & λευκό ξύδι

Η συνταγή αυτή αποτελεί συνέχεια της προηγούμενης και είναι ακόμη πιο δραστική. Όπως είναι πιθανό να γνωρίζεις, το λευκό ξύδι είναι σύμμαχος σου στον καθαρισμό ποικίλων σημείων του σπιτιού. Αυτό ισχύει και για τους λεκέδες από μελάνι. Θέλεις να μάθεις πώς βγαίνει το μελάνι από τα ρούχα με γάλα και ξύδι;

Μέσα σε ένα βαθύ δοχείο, τοποθέτησε το λεκιασμένο σημείο του ρούχου. Στη συνέχεια, κάλυψε το λεκέ με ζεστό γάλα και πρόσθεσε 1 φλυτζάνι λευκό ξύδι. Άφησε το μείγμα σου να δράσει για αρκετές ώρες, ή για μια νύχτα. Το επόμενο πρωί, μπορείς να ξεπλύνεις με νερό το ύφασμα, για να δεις αν εξαφανίστηκε ο λεκές. Αν δεν έχει εξαφανιστεί εντελώς, τρίψε με λίγο λεμόνι. Αν παραστεί ανάγκη, επανάλαβε τη διαδικασία. Όταν ο λεκές χαθεί εντελώς, πλύνε το ρούχο στο πλυντήριο και στέγνωσε το κανονικά.

Τι επιτρέπεται & τι απαγορεύεται να καθαρίσεις με ξύδι;

#3 Με γλυκερίνη

Η γλυκερίνη, είναι ένα υλικό που θα βρεις στα φαρμακεία και που θα πρέπει να σε βοηθήσει αρκετά να λύσεις το πρόβλημα σου. Η χρήση της είναι απλούστατη και γρήγορη, οπότε δεν πρόκειται να σε κουράσει. Μπορείς να ζεστάνεις λίγο τη γλυκερίνη και να απλώσεις μια μικρή ποσότητα πάνω στο λεκέ. Φυσικά, πρέπει να έχεις τοποθετήσει χαρτί κουζίνας κάτω από το ύφασμα, πριν απλώσεις τη γλυκερίνη.

Άφησε τη γλυκερίνη να δράσει για λίγα λεπτά και τρίψε το ρούχο. Τέλος, ξέπλυνε με νερό και λίγο λευκό ξύδι, ή αμμωνία και πλύνε στο πλυντήριο. Αν η λύση δεν πετύχει, μπορείς να επαναλάβεις, ή να δοκιμάσεις να καθαρίσεις με λακ, όπως προτείνεται παρακάτω.

#4 Με λακ μαλλιών

Πώς βγαίνει το μελάνι από τα ρούχα με λακ μαλλιών; Πάνω σε υγρό ύφασμα, ψέκασε αρκετή ποσότητα λακ και τρίψε το λεκέ με ένα σφουγγαράκι. Επανάλαβε μερικές φορές, μέχρι να διαλυθεί ο λεκές. Πρόσεξε, όμως, γιατί δεν πρέπει να στεγνώσει το ρούχο, αν ο λεκές δεν υποχωρήσει. Αν στεγνώσει, είναι πολύ πιθανό ο λεκές να παραμείνει πεισματικά πάνω στο ύφασμα. Με άλλα λόγια, δε θα βγει ποτέ από το ύφασμα.

Λοιπόν, αφού τρίψεις το ύφασμα που έχει δεχθεί τη λακ μαλλιών, μπορείς να το μουλιάσεις σε ένα πολύ απλό μείγμα. Ανάμειξε σε ένα δοχείο χλιαρό νερό με λίγο υγρό καθαριστικό για τα πιάτα και λίγες σταγόνες λευκό ξύδι. Μέσα στο δοχείο, τοποθέτησε το λεκιασμένο σημείο του ρούχου. Άφησε το μείγμα σου να δράσει για περίπου μισή ώρα και πλύνε το ρούχο στο πλυντήριο.

#5 Με καθαρό οινόπνευμα

Η λύση αυτή ενδείκνυται κυρίως για βαμβακερά και σατέν υφάσματα. Μπορείς να τρίψεις καλά το λεκέ με ένα κομμάτι βαμβάκι εμποτισμένο με οινόπνευμα. Θα χρειαστεί να επαναλάβεις μερικές φορές, με καινούρια κομμάτια βαμβάκι, μέχρι να εξαφανιστεί ο λεκές.

Στη συνέχεια, μπορείς να ξεπλύνεις το ύφασμα με νερό και λεμόνι, για να καθαρίσει εντελώς. Πλύνε κανονικά στο πλυντήριο και αν ο λεκές δεν εξαφανιστεί, επανάλαβε τη διαδικασία. Αν το ρούχο είναι λευκό, μπορείς να το μουλιάσεις σε μια λεκάνη με χλιαρό νερό και χλωρίνη, αφήνοντας το για περίπου μια ώρα. Ωστόσο, μη δοκιμάσεις τη χλωρίνη σε χρωματιστά ρούχα, γιατί υπάρχει κίνδυνος να ξεθωριάσει το χρώμα τους.

Πώς βγαίνει η κόλλα από τα ρούχα; 4 τρόποι για να εξαφανίσεις κάθε λεκέ!

Τώρα θα πρέπει να γνωρίζεις πώς βγαίνει το μελάνι από τα ρούχα με 5 διαφορετικούς τρόπους. Ελπίζουμε να βοηθήσουμε να σώσεις τα αγαπημένα σου ρούχα από την καταστροφή. Αν, όμως, οι δουλειές του σπιτιού είναι για σένα ένα απειλητικό βουνό, μην ανησυχείς, γιατί είμαστε δίπλα σου! Επικοινώνησε σήμερα με τους ανθρώπους της πλατφόρμας μας και βρες τον αξιολογημένο επαγγελματία που θα κάνει το σπίτι σου να λάμψει!

Σχετικά με το Douleutaras

Είμαστε η Νο1 Πλατφόρμα Εύρεσης Επαγγελματιών έχοντας πραγματοποιήσει 195.000+ εργασίες, με πάνω από 3.500 αξιολογημένους επαγγελματίες και 20.000+ χρήστες σε μηνιαία βάση.

Πώς λειτουργεί o Douleutaras

Μας περιγράφεις την εργασία που θες

Μέσα σε λίγη ώρα, ένας ή περισσότεροι αξιολογημένοι επαγγελματίες επικοινωνούν μαζί σου για την υλοποίησή της

Επιλέγεις τον κατάλληλο για σένα

Οι επαγγελματίες του Douleutaras

4.5

Μέσος όρος αξιολόγησης επαγγελματιών

6.000 εργασίες

Κάθε επαγγελματίας έχει ολοκληρώσει περίπου 50 εργασίες

1.000 επαγγελματίες

+2 νέοι επαγγελματίες κάθε μέρα