Τα 6 βασικά βήματα για να σιδερώσεις ένα πουκάμισο!

Κατά γενική ομολογία των νοικοκυρών και των εργένηδων, η πιο βαρετή και κουραστική οικιακή εργασία είναι το σιδέρωμα! Κι ακόμη πιο απαιτητική είναι το σιδέρωμα πουκαμίσου. Έχεις καταλήξει και εσύ με την σειρά σου να το αποφεύγεις συστηματικά; Κάθε φορά που αντικρίζεις το βουνό από ασιδέρωτα ρούχα σε πιάνει πανικός; Δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο!

Το σιδέρωμα πουκαμίσου αποτελεί μία λεπτή διαδικασία που μπορεί να φαντάζει τρομακτική και δύσκολη, όμως με τα σωστά βήματα μπορεί να γίνει παιχνιδάκι. Η καλύτερη συμβουλή είναι να σιδερώσεις το πουκάμισό σου αμέσως μετά το άπλωμά του. Αν το διπλώσεις πρόχειρα όταν στεγνώσει και το αφήσεις για μέρες μέχρι το σιδέρωμα, οι τσακίσεις και οι ζάρες θα δυσκολέψουν ακόμη περισσότερο την διαδικασία. Ακολούθησε λοιπόν τα εξής βήματα για το σωστό σιδέρωμα πουκαμίσου απαλλαγμένο από τσαλακωμένα σημεία!

Σιδέρωμα πουκαμίσου: τα 6 βήματα που θα το κάνουν παιχνιδάκι!

Τέρμα πια οι αναβολές στο σιδέρωμα. Ακολούθησε τα εξής βήματα και κάνε την ζωή σου πιο εύκολη!

Βήμα 1: Γιακάς

Το σωστό σιδέρωμα πουκαμίσου ξεκινά από την κορυφή, δηλαδή τον γιακά. Ξεκίνα το σιδέρωμα από το κολάρο πρώτα στην εσωτερική του μεριά και έπειτα συνέχισε στην εξωτερική. Για να πετύχεις την τέλεια στρώση του γιακά, φρόντισε το ύφασμα να είναι νωπό γι΄αυτό πρωτού ξεκινήσεις ψέκασε την περιοχή με ένα βαποριζατέρ που περιέχει νερό. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δώσεις και στην θερμοκρασία καθώς μπορεί να λιώσει το πλαστικό που ίσως είναι τοποθετημένο στο εσωτερικό του κολάρου.

Βήμα 2: Ώμοι

Παραμένοντας στο επάνω μέρος του πουκαμίσου, σειρά έχουν οι ώμοι, δηλαδή ο λαιμός γύρω από τον γιακά. Η περιοχή αυτή λόγω της ιδιαίτερης μορφής της, απαιτεί πίεση και ακρίβεια στο σιδέρωμα. Για εγγυημένο αποτέλεσμα τοποθέτησε το πουκάμισο στην άκρη της σιδερώστρας. Έτσι θα δώσεις έμφαση στα σημεία που θες και θα ορίσεις εσύ την επιφάνεια που πρέπει να σιδερωθεί. Σιδέρωσε επίμονα τις ραφές και απάλλαξε το πουκάμισό σου από τις τσακίσεις!

Βήμα 3: Μανίκια

Σειρά τώρα έχουν τα μανίκια. Τέντωσε και ίσιωσε τα μανίκια με τα χέρια σου και ξεκίνα από τις μανσέτες. Όπως και με τον γιακά, σιδέρωσε πρώτα την εσωτερική πλευρά και μετά γύρισέ τα από την εξωτερική. Είναι προτιμότερο να ξεκουμπώσεις τα μανίκια για περισσότερη ευκολία και έτσι θα προσέξεις να μην καταστρέψεις τα μανικετόκουμπα. Χρησιμοποίησε την άκρη του σιδήρου για να σιδερώσεις το ύφασμα γύρω από τα κουμπιά. Έτσι θα διώξεις κάθε στραβή τσάκιση!

σιδέρωμα πουκάμισου

Shirts | Pinterest.com

Βήμα 4: Πλάτη

Το πίσω μέρος του πουκαμίσου δεν έχει απαιτητικές δυσκολίες στο σιδέρωμα. Άρχισε από την κορυφή, δηλαδή κάτω από τον γιακά και προχώρησε διαδοχικά μέχρι το το κάτω μέρος. Δώσε ιδιαίτερη έμφαση στις ραφές και στο σημείο που κάνει την περίεργη τσάκιση. Εκεί ίσως χρειαστεί να το περάσεις με τον ατμό γιατί το σίδερο μπορεί να δημιουργήσει επιπλέον τσακίσεις. Σίγουρα θα θες να τις αποφύγεις!

Βήμα 5: Μπροστινό μέρος

Το κύριο κομμάτι του πουκαμίσου μπορεί να χωριστεί σε δύο μέρη για να διευκολύνει το σιδέρωμά του. Όπως και προηγουμένως, πέρνα το σίδερο από το πάνω μέρος αφού το έχεις στρώσει κατά μήκος της σιδερώστρας. Στη συνέχεια ολοκλήρωσε με το κάτω μέρος και τέλος ανάμεσα στα κουμπιά με την άκρη του σιδέρου. Φρόντισε οι κινήσεις σου να είναι προσεκτικές και σταθερές για να αποφύγεις να πατήσεις τα κουμπιά. Είναι κρίμα να καταστρέψεις το πουκάμισό σου από μία μικρή απροσεξία!

Βήμα 6: Επανάλαβε τον γιακά

Η πιο προφανής ένδειξη ότι ένα πουκάμισο είναι περιποιημένο και κομψό, είναι ένας στρωμένος γιακάς χωρίς τσαλάκωμα. Όση ώρα σιδερώνεις το υπόλοιπο τμήμα του πουκαμίσου μπορεί άθελά σου να ξανατσαλάκωσες το κολάρο, γι΄αυτό ένα δεύτερο πέρασμα είναι ότι πρέπει! Το πρώτο βλέμμα του συνομιλητή σου θα πέσει εκεί αφού είναι το πιο κοντινό μέρος στο πρόσωπό σου. Σιγουρέψου λοιπόν ότι θα κλέψεις τις εντυπώσεις!

σιδέρωμα πουκαμίσου

Shirts | Pinterest.com

5 tips που θα πρέπει να λάβεις υπόψη πριν από κάθε σιδέρωμα!

Tip #1 : Νωπό ύφασμα για ευκολία

Αν το πουκάμισο έχει πολλές τσακίσεις, όπως συνήθως έχουν τα λινά υφάσματα τότε χρειάζεσαι υγρασία για να μην δυσκολευτείς. Ψέκασε το πουκάμισο με νερό και έπειτα τύλιξέ το σε μία πετσέτα για να απλωθεί η υγρασία ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια. Προχώρησε έτσι στο σιδέρωμα όπου θα έχει γίνει παιχνιδάκι!

Tip #2 : Προσοχή στην θερμοκρασία

Μία πολύ υψηλή θερμοκρασία στο σίδερό σου δεν σου εγγυάται ότι θα λύσει το πρόβλημα του τσαλακωμένου υφάσματος. Όπως σου έχουμε αναφέρει, το σωστό σιδέρωμα ρούχων ορίζεται με την προσαρμογή της ανάλογης θερμοκρασίας. Η πιο σοφή λύση είναι πριν από οποιαδήποτε διαδικασία, να ελέγχεις την ετικέτα κάθε ρούχου και τις οδηγίες χρήσης του σιδέρου σου. Αν κάποια υφάσματα είναι παραπάνω ευαίσθητα στρώσε από πάνω τους ένα πανί ή μια μαξιλαροθήκη για να βεβαιωθείς ότι δεν θα τα καταστρέψεις κατά το σιδέρωμα.

Tip #3 : Διόρθωσε τις τσακίσεις

Αντί να απαλλαγείς από τις τσακίσεις, δημιούργησες κι άλλες; Μην απελπίζεσαι. Φρόντισε κάθε φορά που σιδερώνεις να έχεις δίπλα σου ένα βαποριζατέρ με νερό. Θα γίνει σύμμαχός σου κάθε φορά που δυσκολεύουν τα πράγματα. Ψέκασε πάνω στην τσάκιση που έκανες λάθος, περίμενε ένα λεπτό και σιδέρωσε και πάλι την περιοχή. Εύκολα και απλά!

Tip #4 : Γλίτωσε χρόνο

Εάν η διαδικασία του σιδερώματος σου φαίνεται χρονοβόρα και βαρετή, τότε υπάρχουν λύσεις. Μία από αυτές, είναι να χωρίσεις τα ρούχα σου σε κατηγορίες. Διαχώρισέ τα ανάλογα με την ευαισθησία του υλικού ή την κατηγορία ρούχου δηλαδή σιδέρωσε πρώτα τα πουκάμισα, μετά τα παντελόνια και ούτω καθεξής. Έτσι δεν θα χάνεις χρόνο με το να προσαρμόζεις την κατάλληλη θερμοκρασία που απαιτείται σε κάθε περίπτωση. Διάβασε εδώ επιπλέον tips για γρήγορο σιδέρωμα ρούχων.

Tip #5 : Ξεφορτώσου τα άλατα

Ο καλύτερος τρόπος να διατηρήσεις τα ρούχα σου ακέραια και χωρίς στάμπες είναι να απαλλαγείς από τα άλατα του σιδήρου. Η καλύτερη λύση είναι η πρόληψη. Φρόντισε να αδειάζεις το νερό από το σίδερο αφού τελειώσεις με το σιδέρωμα. Έτσι δεν θα διακρατήσει υγρασία και δεν θα εμφανίσει άλατα πάνω στα ρούχα σου την ώρα του σιδερώματος.

Εάν το σιδέρωμα και γενικώς οι δουλειές του σπιτιού δεν είναι η αγαπημένη σου ασχολία, μην πανικοβάλλεσαι! Οι αξιολογημένες οικιακές βοηθοί του Douleutaras.gr Cleaning θα αναλάβουν την καθαριότητα του σπιτιού σου. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να προγραμματίσεις το ραντεβού σου και άσε τα υπόλοιπα στα χέρια τους!

Σχετικά με το Douleutaras

Είμαστε η Νο1 Πλατφόρμα Εύρεσης Επαγγελματιών έχοντας πραγματοποιήσει 195.000+ εργασίες, με πάνω από 3.500 αξιολογημένους επαγγελματίες και 20.000+ χρήστες σε μηνιαία βάση.

Πώς λειτουργεί o Douleutaras

Μας περιγράφεις την εργασία που θες

Μέσα σε λίγη ώρα, ένας ή περισσότεροι αξιολογημένοι επαγγελματίες επικοινωνούν μαζί σου για την υλοποίησή της

Επιλέγεις τον κατάλληλο για σένα

Οι επαγγελματίες του Douleutaras

4.5

Μέσος όρος αξιολόγησης επαγγελματιών

6.000 εργασίες

Κάθε επαγγελματίας έχει ολοκληρώσει περίπου 50 εργασίες

1.000 επαγγελματίες

+2 νέοι επαγγελματίες κάθε μέρα