4 Top χρώματα για ξύλο για να αλλάξεις χρώμα στα έπιπλα!

Χρώματα για ξύλο

Τα ξύλινα έπιπλα είναι το καμάρι του σπιτιού. Είναι κλασικά, διαχρονικά και πάντα αγαπημένα για την όψη τους. Αυτό δεν σημαίνει πως δε μπορείς να τα ανανεώσεις και να τα κάνεις να μοιάζουν σαν καινούρια. Με την ποικιλία από χρώματα για ξύλο που υπάρχει, σίγουρα θα βρεις αυτό που χρειάζεσαι.

Εκτός από τα ξύλινα έπιπλα, μπορείς να βάψεις το πάτωμα, τα ντουλάπια της κουζίνας, τα ξύλινα διακοσμητικά χώρου και όλα τα έπιπλα. Αξίζει να γνωρίζεις πως όλα τα είδη ξύλου μπορούν να βαφούν, είτε φυσικά ξύλα, είτε βιομηχανικά. Παρόλα αυτά, πριν ξεκινήσεις να πειραματίζεσαι με χρώματα για ξύλο, σου προτείνουμε να βεβαιωθείς πως κάνεις έμπειρες και σίγουρες κινήσεις σε ξύλα μεγάλης αξίας, γιατί θα ήταν κρίμα να φθαρούν.

Αναρωτιέσαι πώς αλλάζουμε χρώμα στα έπιπλα και ποια χρώματα είναι τα κατάλληλα; Εμείς συγκεντρώσαμε για σένα τα επικρατέστερα είδη και τις βασικές τους ιδιότητες και σου τις παρουσιάζουμε για να εμπνευστείς!

Χρώματα για ξύλο: Βρες το είδος που σου ταιριάζει περισσότερο!

#1 Βερνίκι ξύλου

Τα κλασικά βερνικοχρώματα για ξύλο είναι πάντα μια καλή επιλογή. Κατά κύριο λόγο, πρόκειται για βερνίκια πολυουρεθάνης σε υγρή μορφή, με τα οποία βάφεις τις ξύλινες επιφάνειες. Τα βερνίκια ξύλου είναι κατάλληλα για όλες τις ξύλινες επιφάνειες, άσχετα με το μέγεθος τους και το αν είναι εσωτερικού ή εξωτερικού χώρου.

Μπορείς να τα βρεις σε όλα τα χρωματοπωλεία σε υγρή μορφή. Για το βάψιμο με βερνίκια σε διάφορα χρώματα για ξύλο, μπορείς να χρησιμοποιήσεις πινέλο ή ρολό βαψίματος. Συνήθως, τα ρολά από σφουγγάρι είναι κατάλληλα για το βάψιμο με βερνίκι.

Διάβασε το άρθρο που ετοιμάσαμε σχετικά με τη διαδικασία για το βάψιμο ξύλου με σφουγγάρι για να μάθεις πώς γίνεται. Η διαδικασία αυτή είναι πολύ απλή και ενδείκνυται για αρχάριους στο βάψιμο ξύλου. Υπάρχουν βερνίκια διάφανα ή με χρώματα για ξύλο. Επίσης, υπάρχουν γυαλιστερά και ματ βερνίκια, ανάλογα με το αποτέλεσμα που θέλεις να πετύχεις.

Συνήθως, το βερνίκι χρειάζεται 2, έως 3 στρώσεις για να εμποτίσει το ξύλο με τον καλύτερο τρόπο. Λίγες ώρες αρκούν για να στεγνώσει και να μπορέσεις να περάσεις το επόμενο στρώμα μπογιάς.

χρώματα για ξύλο

#2 Ριπολίνη

Η ριπολίνη είναι άλλος ένας απλός τρόπος για να βάψεις τις ξύλινες επιφάνειες αρκετά εύκολα. Πολλές ριπολίνες είναι κατάλληλες για το βάψιμο ξύλου, αλλά και μετάλλου. Η χρήση ριπολίνης συστήνεται, κυρίως για βάψιμο ξύλου εσωτερικού χώρου και όχι τόσο εξωτερικού.

Η αντοχή της στα δύσκολα καιρικά φαινόμενα δεν είναι τόσο μεγάλη, όσο του βερνικιού. Ωστόσο, έχει πολλά πλεονεκτήματα που την κάνουν να αξίζει την προσοχή σου. Αρχικά, έχει πολύ εύκολη κάλυψη, αφού μπορεί να περαστεί με πινέλο, ρολό, αλλά και πιστόλι ψεκασμού.

Έπειτα, σε διευκολύνει στο να εξοικονομήσεις υλικό και χρόνο. Βλέπεις, η ριπολίνη ανήκει στα χρώματα για ξύλο που χρειάζεται μόνο μέχρι 2 στρώματα χρώματος για να απλωθεί άψογα. Επίσης, χρειάζεται μόνο λίγες ώρες για να στεγνώσει κάθε στρώση, περίπου 3- 4 ώρες. Αυτό σημαίνει, πως τελειώνεις το βάψιμο πιο γρήγορα σε σχέση με τα βερνίκια που ίσως χρειάζονταν 3 περάσματα.

Όσο για την επιλογή χρώματος, η ριπολίνη έχει μια ιδιαιτερότητα. Είναι λευκή, αλλά μπορεί να συνδυαστεί με μπογιά σε όποιο χρώμα θέλεις για να πετύχεις την απόχρωση που θέλεις, σε γυαλιστερό, ή ματ αποτέλεσμα.

πώς αλλάζουμε χρώμα στα έπιπλα

#3 Ριπολίνη νερού

Η ριπολίνη νερού είναι μια πιο νέα, πιο φιλική προς το περιβάλλον εκδοχή της κλασικής ριπολίνης. Έχει σαν βάση το νερό, όπως το λέει και το όνομα της και έχει πολλά κοινά σημεία με την κλασική ριπολίνη. Η βασική τους ομοιότητα είναι, πως έχει λευκό χρώμα και συνδυάζεται με άλλα χρώματα για ξύλο, έτσι ώστε να αποκτήσει την απόχρωση που θέλεις.

Επίσης, συνιστάται για χρήση σε ξύλινες επιφάνειες εσωτερικού χώρου για να έχει μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στο χρόνο. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για βάψιμο ξύλου εξωτερικού χώρου, αλλά δεν είναι εγγυημένο πως θα αντέξει για χρόνια.

Πώς αλλάζουμε χρώμα στα έπιπλα με ριπολίνη; Η ριπολίνη νερού χρειάζεται 2 περάσματα, όπως και η κλασική ριπολίνη. Συνήθως στεγνώνει πιο γρήγορα από την κλασική. Χρειάζεται 1- 2 ώρες για να στεγνώσει, ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν. Το μειονέκτημα της ριπολίνης νερού, απέναντι στην κλασική ριπολίνη, είναι πως μπορεί να καλύψει μικρότερες διαστάσεις ανά λίτρο.

Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να βουτάς το πινέλο σου στα χρώματα για ξύλο πιο συχνά. Φυσικά, πρόκειται για μια πολύ οικολογική λύση και μάλιστα με το πιο διακριτικό άρωμα. Αυτοί είναι και κάποιοι λόγοι που μας κάνουν να αγαπάμε τη ριπολίνη νερού.

χρώματα για ξύλο

#4 Σπρέι κιμωλίας

Το σπρέι κιμωλίας είναι μια πρωτοποριακή ιδέα για το βάψιμο ξύλου με χρώμα. Είναι μια αρκετά οικολογική επιλογή που έχει σαν βάση το νερό. Είναι ιδανικό για σένα, αν θέλεις να δώσεις σε ξύλινες επιφάνειες μια vintage όψη. Ωστόσο, είναι δύσκολο να βάψεις μεγάλες ξύλινες επιφάνειες με χρώματα για ξύλο σε σπρέι.

Χρειάζεται αρκετή εμπειρία και προσπάθεια για να κάνεις κάθε σημείο ομοιόμορφο. Έτσι, δε σου προτείνουμε να βάψεις με σπρέι κιμωλίας μεγάλες επιφάνειες, όπως πόρτες. Προτίμησε να βάψεις μικρά έπιπλα και διακοσμητικά χώρου με σπρέι κιμωλίας για να ξεκινήσεις να μαθαίνεις την τεχνική.

Το σπρέι διατίθεται στα χρωματοπωλεία και στα μεγάλα καταστήματα με είδη σπιτιού σε πολλές αποχρώσεις για να διαλέξεις αυτή που επιθυμείς. Βασικό πλεονέκτημα του είναι, πως στεγνώνει πολύ γρήγορα, περίπου σε 20 λεπτά. Έτσι μπορείς να περάσεις πολύ γρήγορα την επόμενη στρώση.

Πώς αλλάζουμε χρώμα στα έπιπλα με σπρέι; Για το σπρέι κιμωλίας, υπάρχει μια τεχνική βαψίματος με μεγάλη αποτελεσματικότητα. Άπλωσε λεπτές στρώσεις χρώματος κάθε φορά και βάλε τόσες στρώσεις, όσες χρειάζονται για να νιώσεις ότι το αποτέλεσμα είναι αρκετά ικανοποιητικό.

χρώματα για ξύλο

Ποια είναι τα καλύτερα υποστρώματα για βάψιμο με χρώματα για ξύλο;

Τα χρώματα για ξύλο είναι, πράγματι, φανταστικά για να αλλάξεις την όψη των ξύλινων επίπλων σου. Θυμήσου ότι το σωστό βάψιμο επίπλων από ξύλο, αλλά και κάθε λογής ξύλινων επιφανειών, ξεκινά από το πέρασμα με το ειδικό υπόστρωμα. Χρειάζεσαι κάτι σαν αστάρι για να προετοιμάσεις την ξύλινη επιφάνεια, έτσι ώστε το νέο χρώμα να απλωθεί πιο εύκολα και πιο ομοιόμορφα. Υπάρχουν 2 βασικές κατηγορίες υποστρωμάτων, από τις οποίες, συνήθως, επιλέγουμε.

Βελατούρα

Η βελατούρα είναι το πιο κλασικό υπόστρωμα για το βάψιμο ξύλου με χρώμα. Έχει λευκό χρώμα και μπορείς να το περνάς πριν απλώσεις τα χρώματα για ξύλο για να έχουν καλύτερη κάλυψη. Η κλασική βελατούρα συνδυάζεται ιδανικά με βερνίκια ξύλου, αλλά μπορεί να συνδυαστεί και με ριπολίνες.

Απλώνεται τόσο με πινέλο, όσο και ρολό βαψίματος, ανάλογα με το τι σε βολεύει περισσότερο στη χρήση. Αφού απλωθεί, χρειάζονται μερικές ώρες για να στεγνώσει, πριν περάσεις το χρώμα. Αν ο χώρος όπου βρίσκεται η βαμμένη ξύλινη επιφάνεια δεν αερίζεται επαρκώς, μπορεί να χρειαστεί ως και μια μέρα στεγνώματος, πριν βάψεις με χρώμα.

Βελατούρα νερού

Όπως όλα τα χρώματα για ξύλο γίνονται όλο και πιο οικολογικά με το πέρασμα του χρόνου, έτσι και τα υποστρώματα ακολουθούν τον κανόνα αυτό. Πράγματι, η βελατούρα για ξύλο έχει λανσαριστεί στην αγορά και με βάση το νερό για πιο οικολογικό βάψιμο.

Ένα πλεονέκτημα που έχει, σε σχέση με την παραδοσιακή βελατούρα, είναι ο χρόνος στεγνώματος, αφού για τη βελατούρα νερού αρκούν 1- 2 ώρες για να στεγνώσει. Επίσης, αραιώνεται με νερό για να βάψεις τις ξύλινες επιφάνειες. Το κοινό τους σημείο είναι η εύκολη και ομοιόμορφη κάλυψη, με πινέλο, αλλά και ρολό βαψίματος.

Θέλεις να αλλάξεις χρώμα στα έπιπλα; Μην κάνεις πειράματα που μπορεί να τα καταστρέψουν. Καταχώρησε την εργασία σου και πάρε προσφορές από επαγγελματίες ξυλουργούς της πλατφόρμας μας για να κάνουν τα ξύλινα έπιπλα σου σαν καινούρια!

Σχετικά με το Douleutaras

Είμαστε η Νο1 Πλατφόρμα Εύρεσης Επαγγελματιών έχοντας πραγματοποιήσει 195.000+ εργασίες, με πάνω από 3.500 αξιολογημένους επαγγελματίες και 20.000+ χρήστες σε μηνιαία βάση.

Πώς λειτουργεί o Douleutaras

Μας περιγράφεις την εργασία που θες

Μέσα σε λίγη ώρα, ένας ή περισσότεροι αξιολογημένοι επαγγελματίες επικοινωνούν μαζί σου για την υλοποίησή της

Επιλέγεις τον κατάλληλο για σένα

Οι επαγγελματίες του Douleutaras

4.5

Μέσος όρος αξιολόγησης επαγγελματιών

6.000 εργασίες

Κάθε επαγγελματίας έχει ολοκληρώσει περίπου 50 εργασίες

1.000 επαγγελματίες

+2 νέοι επαγγελματίες κάθε μέρα