Νεοκλασική Διακόσμηση Σαλονιού: Δώσε αρχοντιά και πολυτέλεια στο χώρο σου!

Νεοκλασική Διακόσμηση Σαλονιού

Μήπως δεν είσαι λάτρης του μίνιμαλ ή του βιομηχανικού στυλ και ψάχνεις κάτι πιο κλασικό για τη διακόσμηση του σαλονιού σου; Δεν είναι απαραίτητο να ακολουθείς τις τάσεις της εποχής, αλλά να επιλέγεις το στυλ που ταιριάζει στα δικά σου γούστα! Σου προτείνουμε, λοιπόν, τη νεοκλασική διακόσμηση σαλονιού. Για το συγκεκριμένο στυλ απαιτούνται βαριά έπιπλα, μεγάλος χώρος και πολυτελή υφάσματα. Παρακάτω θα δεις αναλυτικά τα στοιχεία που χρειάζονται για να διαμορφώσεις το νεοκλασικό στυλ.

Πρόκειται για ένα στυλ που αποπνέει αρχοντιά και πολυτέλεια. Προσπαθεί να συνδυάσει το παλιό με το νέο. Έχει σαφείς επιρροές από την Αρχαία Ελλάδα και αυτό φαίνεται από τις αρμονικές γραμμές, τη συμμετρία και τα χρώματα. Επίσης, το νεοκλασικό στυλ εντυπωσιάζει χωρίς να υπερβάλλει αφού η φιλοσοφία του είναι το “παν μέτρον άριστον”.

Τα στοιχεία που συντελούν τη νεοκλασική διακόσμηση σαλονιού!

1. Έπιπλα

νεοκλασική διακόσμηση σαλονιού

Image Credits: Pinterest/ Home Designing

Τα έπιπλα αποτελούν ένα από τα πιο χαρακτηριστικά στοιχεία για τη νεοκλασική διακόσμηση σαλονιού. Θα πρέπει να επιλέξεις έπιπλα κλασικά αλλά ταυτόχρονα απλά. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να έχουν ευθεία γραμμή και να είναι λεπτεπίλεπτα. Άλλα βέβαια, μπορούν να είναι βαρύτερα μιας και χαρίζουν αριστοκρατία στο χώρο. Must για ένα νεοκλασικό σαλόνι, πέρα από τους καναπέδες, είναι οι πολυθρόνες και οι καρέκλες. Τέλος, τα ξύλινα έπιπλα ή οι ξύλινες λεπτομέρειες προτιμώνται να είναι σε σκούρα απόχρωση.

2. Δάπεδο

Για να δώσεις νεοκλασικό στυλ στο σαλόνι σου έχεις δύο εναλλακτικές σε ό,τι αφορά το δάπεδο. Η πρώτη είναι η τοποθέτηση ξύλινου πατώματος κυρίως σε απόχρωση ευρωπαϊκής δρυός. Η συγκεκριμένη απόχρωση αποτελεί υπέροχη βάση για τα σκουρόχρωμα έπιπλα. Μπορείς να επιλέξεις είτε σχήμα ψαροκόκαλου είτε ευθείες σανίδες. Η δεύτερη εναλλακτική είναι το μάρμαρο ή τα μεγάλα κεραμικά πλακάκια με όψη μαρμάρου. Στην περίπτωση αυτή διάλεξε ανοιχτές αποχρώσεις που θα δώσουν αέρα πολυτέλειας. Ενώ μπορείς να δημιουργήσεις αντιθέσεις με μπορντούρες σκούρου χρώματος.

3. Έργα τέχνης

νεοκλασική διακόσμηση σαλονιού

Image Credits: Pinterest/ Lynn Terry

Όπως είπαμε η νεοκλασική διακόσμηση σαλονιού είναι επηρεασμένη από τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό. Επομένως, θα πρέπει να παρουσιάσεις και εσύ την επιρροή αυτή χωρίς, όμως, να κάνεις υπερβολές. Αυτό θα το δείξεις τοποθετώντας στο σαλόνι έργα τέχνης όπως πίνακες, μικρά γλυπτά, καθώς και αγγεία. Οι πίνακες θα πρέπει να είναι ρεαλιστικοί, εντυπωσιακοί και ρομαντικοί ταυτόχρονα. Ενώ τα αγγεία θα ταιριάζουν σίγουρα πάνω σε μια τραπεζαρία ή ένα μπουφέ εισόδου. Επίσης, ένα στοιχείο που δε θα πρέπει σε καμία περίπτωση να λείπει, είναι οι καθρέφτες. Φρόντισε, λοιπόν, να τοποθετήσεις μεγάλους καθρέφτες με χρυσές κορνίζες.

4. Υφάσματα

Τα υφάσματα παίζουν σημαντικό ρόλο στη νεοκλασική διακόσμηση σαλονιού και θα πρέπει να είναι “βαριά”. Τα πιο χαρακτηριστικά υφάσματα που πρέπει να βάλεις στο σαλόνι είναι το μετάξι και ο ταφτάς. Χρησιμοποιώντας αυτά για τις κουρτίνες σου θα δείχνουν πολύ εντυπωσιακές. Παράλληλα, για τις κουρτίνες έχουμε να σου πούμε ότι πρέπει να είναι κρεμασμένες από πολύ ψηλά, σχεδόν κοντά στο ταβάνι, σε εντυπωσιακά και περίτεχνα κουρτινόξυλα. Ενώ για τους καναπέδες και τις καρέκλες το βελούδο μοιάζει ιδανική επιλογή. Αποτελεί τάση ακόμα και για τη διακόσμηση σπιτιού για το 2019, επομένως θα μπορείς πολύ εύκολα να βρεις για παράδειγμα μια βελούδινη πολυθρόνα. Ωστόσο, από μόνο του το ύφασμα χαρίζει την αίσθηση της αρχοντιάς. Μπορείς να επιλέξεις είτε ύφασμα με μοτίβα όπως κύκλους ή ρόμβους, είτε αυστηρά μονόχρωμο.

5. Φωτισμός

νεοκλασική διακόσμηση σαλονιού

Image Credits: Pinterest/ Kitchen Studio of Naples {KitchAnn Style}

Ο σωστός φωτισμός σε κάθε χώρο είναι πολύ σημαντικός. Βέβαια, στη νεοκλασική διακόσμηση σαλονιού ο φωτισμός συμπληρώνει το στυλ. Αυτό εξηγείται με το γεγονός ότι θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις μεγάλους επιβλητικούς πολυελαίους ως κύριο φωτισμό. Ταυτόχρονα, για δευτερεύον τοποθέτησε φωτιστικά, είτε δαπέδου είτε μικρότερα, με υφασμάτινα καπέλα που θα δώσουν χαμηλότερο φωτισμό. Επίσης, προκειμένου να αναδείξεις τα έργα τέχνης που έχεις επιλέξει τοποθέτησε απλίκες ή σποτάκια που θα δημιουργήσουν σκιάσεις και θα τα κάνουν άξια προσοχής.

6. Υλικά

Η κατάλληλη επιλογή των υλικών και των μικρότερων διακοσμητικών στοιχείων θα ολοκληρώσει τη νεοκλασική διακόσμηση σαλονιού. Επομένως, χρησιμοποίησε ασημένια, μπρούτζινα, κρυστάλλινα, γυάλινα και πορσελάνες. Όλα μπορούν να συνδυαστούν αρκεί να μη βρίσκονται σε μεγάλο βαθμό. Για παράδειγμα, οι πολυέλαιοι μπορεί να είναι μπρούτζινοι σε συνδυασμό με κρυστάλλους, αλλά η διακοσμητική πιατέλα στο μπουφέ να είναι ασημένια. Παράλληλα, οι γύψινες ζωγραφιές στην οροφή, οι αψίδες ή οι κολώνες σε απλές γραμμικές μορφές ανοιχτής απόχρωσης είναι κάτι που θα κλέψουν την παράσταση.

7. Χρώματα

Ένα απαραίτητο στοιχείο για τη νεοκλασική διακόσμηση σαλονιού είναι τα χρώματα που θα επιλέξεις. Αυτά εξαρτώνται από το κάθε στοιχείο. Πιο συγκεκριμένα, τα ανοιχτά χρώματα, όπως το λευκό, το ιβουάρ, το μπεζ και το ανοιχτό γκρι, είναι ιδανικά για το ταβάνι, τα γύψινα, τους τοίχους, ακόμα και τις κουρτίνες. Είναι εκείνα που δίνουν φως στο χώρο και τον μεγαλώνουν. Ενώ το μαύρο προτιμάται για τα διακοσμητικά αντικείμενα, καθώς και τις λεπτομέρειες στα υφάσματα και τα έπιπλα. Το καφέ κυριαρχεί περισσότερο στα έπιπλα και το πάτωμα αν επιλέξεις ξύλινο. Τα χρώματα, όμως, που εντυπωσιάζουν είναι τα σκούρα, όπως το βαθύ κόκκινο, το μπλε, το πράσινο και η χρυσή ώχρα. Αυτά μπορούν να χαρακτηριστούν ως αριστοκρατικά και χρησιμοποιούνται περισσότερο στα υφάσματα και τους τοίχους. Παρ’ όλα αυτά, στη διακόσμηση μπορούν να προστεθούν ορισμένα παστέλ σαν το σιελ, το σομόν, το λιλά και το βεραμάν. Τα παστέλ ενδείκνυται να είναι πιο “λερωμένα” από το συνηθισμένο, ώστε να ταιριάζουν με το ύφος, αλλά να δίνουν ταυτόχρονα τη δική τους πινελιά. Τέλος, αντί να βάψεις τους τοίχους, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ταπετσαρίες με μοτίβα, που θα χαρίσουν αρχοντιά στο χώρο.

Ελπίζουμε να σε βοηθήσαμε σχετικά με τη νεοκλασική διακόσμηση σαλονιού και να ξέρεις πλέον να την εφαρμόσεις. Παρ’ όλα αυτά, εάν συναντάς δυσκολίες στη διακόσμηση του σπιτιού σου, εμείς είμαστε εδώ! Καταχώρησε την εργασία σου στην πλατφόρμα μας και πάρε προσφορές από αξιολογημένους επαγγελματίες άμεσα και οικονομικά.

Σχετικά με το Douleutaras

Είμαστε η Νο1 Πλατφόρμα Εύρεσης Επαγγελματιών έχοντας πραγματοποιήσει 195.000+ εργασίες, με πάνω από 3.500 αξιολογημένους επαγγελματίες και 20.000+ χρήστες σε μηνιαία βάση.

Πώς λειτουργεί o Douleutaras

Μας περιγράφεις την εργασία που θες

Μέσα σε λίγη ώρα, ένας ή περισσότεροι αξιολογημένοι επαγγελματίες επικοινωνούν μαζί σου για την υλοποίησή της

Επιλέγεις τον κατάλληλο για σένα

Οι επαγγελματίες του Douleutaras

4.5

Μέσος όρος αξιολόγησης επαγγελματιών

6.000 εργασίες

Κάθε επαγγελματίας έχει ολοκληρώσει περίπου 50 εργασίες

1.000 επαγγελματίες

+2 νέοι επαγγελματίες κάθε μέρα