Πώς θα καθαρίσεις τα χαλιά σου στο σπίτι με λευκό ξύδι!

Πώς θα καθαρίσεις τα χαλιά σου στο σπίτι με λευκό ξύδι!

Οι κρύες μέρες του χειμώνα έχουν περάσει και η Άνοιξη έφερε υψηλές θερμοκρασίες και ηλιόλουστες μέρες. Μαζί της όμως ήρθε και η στιγμή να μαζέψεις τα χειμωνιάτικα ρούχα σου και να ξεστρώσεις τα χαλιά σου.

Η ξεκούραστη αλλά πιο δαπανηρή λύση είναι να δώσεις τα χαλιά σου σε ένα ταπητοκαθαριστήριο όπου θα το καθαρίσουν με ειδικές τεχνικές και ιδιαίτερη προσοχή. Εάν δεν έχεις αποθηκευτικό χώρο στο σπίτι σου, μπορείς επίσης να τους αναθέσεις την φύλαξή τους μέχρι την επόμενη χρονιά. Από την άλλη αν δεν έχεις διάθεση να δαπανήσεις τόσα χρήματα και διαθέτεις τον κατάλληλο χώρο, μπορείς να αναλάβεις τον καθαρισμό και την αποθήκευση στο σπίτι σου! Εμείς σου δείχνουμε πώς μπορείς να πετύχεις το καθάρισμα χαλιών με ξύδι αλλά και τι πρέπει να προσέξεις για να μην τα καταστρέψεις!

Ο ρόλος του λευκού ξυδιού

Το λευκό ξύδι πέρα από την νοστιμιά που μπορεί να δώσει στο φαγητό σου, είναι χρήσιμο και σε άλλους τομείς. Αποτελεί έναν ιδανικό σύμμαχο για ένα “πράσινο” καθάρισμα χωρίς πολλά έξοδα. Το φυσικό αυτό καθαριστικό είναι φιλικό προς το περιβάλλον και δεν θα επιβαρύνει την υγεία σου όπως τα κοινά χημικά καθαριστικά. Το λευκό ξύδι μπορεί να λειτουργήσει και ως απολυμαντικό αφού έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες και να γυαλίσει διάφορα αντικείμενα. Ταυτόχρονα μπορεί εύκολα να απορροφήσει διάφορες οσμές από τις επιφάνειες του σπιτιού άρα και από τα χαλιά σου!
vinegar

Καθάρισμα χαλιών με ξύδι

Αφού λοιπόν έχεις αποφασίσει να μην δώσεις το χαλί σου σε κάποιο καθαριστήριο, εμπιστεύσου το λευκό ξύδι για να ενισχύσεις το καθάρισμά του στο σπίτι σου. Αφού περάσεις και τις δύο μεριές του χαλιού με μία ηλεκτρική σκούπα για να πάρεις την σκόνη και τα σκουπιδάκια, είναι ώρα να διώξεις τους λεκέδες που μπορεί να υπάρχουν. Δημιούργησε λοιπόν ένα μείγμα σε ένα μπολ με τρία μέρη χλιαρού νερού και ένα μέρος λευκού ξυδιού. Βούτηξε μία μικρή βούρτσα και τρίψε τοπικά τον λεκέ με μία κατεύθυνση και με μαλακές κινήσεις για να μην καταστρέψεις την σύνθεση του χαλιού σου. Πρόσεξε να έχεις τινάξει το περιττό νερό από την βούρτσα για να μην μουλιάσει το χαλί. Το λευκό ξύδι έχει την ιδιότητα να συντηρήσει το χαλί σου και να το απολυμάνει. Θα απομακρύνει επίσης τις μυρωδιές και θα αναζωογονήσει τα χρώματά του κάνοντάς το να μοιάζει σαν καινούργιο!

Το καθάρισμα χαλιών με ξύδι αποτελεί βεβαίως λύση και για την μοκέτα. Για να διώξεις πιθανούς λεκέδες, ψέκασε τοπικά με νερό αφού του ρίξεις μερική ποσότητα ξυδιού και αφαίρεσέ τους με ένα απορροφητικό πανάκι. Εάν ο λεκές είναι αρκετά επίμονος τότε φρόντισε να αφήσεις μία στρώση μαγειρικής σόδας όλο το βράδυ επάνω του και έπειτα απομάκρυνέ τον με την ηλεκτρική σκούπα. Μετά μπορείς και πάλι να επαναλάβεις την διαδικασία με το ξύδι. Η μοκέτα σου θα λάμψει αμέσως!

Στέγνωμα & Αποθήκευση

Αφού τελειώσεις την διαδικασία του καθαρισμού και βεβαιωθείς ότι οι λεκέδες εξαφανίστηκαν για τα καλά, είναι η ώρα να στεγνώσει το χαλί σου. Πρέπει να έχεις υπομονή και να το αφήσεις να ξεκουραστεί για να απομακρυνθεί όλη η υγρασία. Ένα εύκολο κόλπο για να τραβήξεις γρήγορα την υγρασία είναι να σκεπάσεις το χαλί με παλιές εφημερίδες. Επίσης, μην ξεγελαστείς και αφήσεις το χαλί σου για στέγνωμα στον ήλιο. Η κατάλληλη επιλογή είναι η σκιά, αλλιώς το μόνο που θα πετύχεις είναι να αλλοιωθούν τα χρώματά του και να δείξει ξεθωριασμένο.

Για την σωστή αποθήκευση του χαλιού σου απαιτείται ο κατάλληλος χώρος. Το χαλί θα πρέπει να τυλιχθεί σε ρολό και όχι να είναι διπλωμένο. Σταθεροποίησε το χαλί με έναν σπάγκο ή χαρτοταινία και χρησιμοποίησε μία σακούλα ή ένα σεντόνι για το περιτύλιγμα. Εάν το χαλί σου είναι μαλακό και ευαίσθητο, τότε θα ήταν καλό να το τοποθετήσεις οριζόντια για να μην τσακιστούν οι άκρες του αν παραμείνει όρθιο.

Στο τέλος θα πρέπει να προστατέψεις το χαλί σου από τους σκώρους, καθώς είναι οι μεγαλύτεροι εχθροί. Μπορείς να προμηθευτείς ειδικά σπρέι κατά των σκώρων με τα οποία μπορείς να ψεκάσεις το χαλί σου πριν το τυλίξεις. Αυτό θα τους κρατήσει μακριά και θα διατηρήσει ασφαλές το χαλί. Ωστόσο, υπάρχουν και πιο φυσικές, οικολογικές και οικονομικές λύσεις. Μέσα σε μικρά τούλινα πουγκάκια βάλε μπαχαρικά όπως το πιπέρι και το γαρύφαλλο ή αποξηραμένα μυρωδικά και λουλούδια. Οι σκώροι απεχθάνονται αυτές τις μυρωδιές και δεν θα πλησιάσουν το χαλί σου. Έτσι θα είναι ασφαλές και έτοιμο να το στρώσεις τον επόμενο χειμώνα.

Αν σε ενδιαφέρει να μάθεις περισσότερα για το πώς μπορείς να καθαρίζεις τα χαλιά του σπιτιού σου, διάβασε το άρθρο που ετοιμάσαμε " Καθαρισμός χαλιών στο σπίτι σε 5 απλά βήματα! " [caption id="attachment_5238" align="aligncenter" width="542"]καθάρισμα χαλιών με ξύδι
Carpet Ideas | Pinterest.com[/caption]

Ποιους λεκέδες μπορείς να αντιμετωπίσεις με το λευκό ξύδι;

Όπως σου αναφέραμε, κάθε λεκές έχει διαφορετική σύσταση και χρειάζεται την κατάλληλη μέθοδο καθαρισμού για να αφαιρεθεί. Ο καθαρισμός χαλιών θα αντιμετωπίσει τους εξής λεκέδες: -Αλκοόλ -Σοκολάτα -Αυγό -Λίπη -Φρούτα -Καφές -Σάλτσα -Γάλα -Αναψυκτικό -Καλλυντικά -Λάσπη -Άρωμα -Παγωτό
xali

Τι πρέπει να προσέξεις πριν αρχίσεις το καθάρισμα;

Tip #1

Πριν ξεκινήσεις οποιαδήποτε διαδικασία καθαρισμού των χαλιών σου, θα πρέπει να βεβαιωθείς ότι τα χρώματά του είναι ανεξίτηλα. Τα διάφορα χημικά καθαριστικά ακόμη και το ξύδι μπορούν να απομακρύνουν τα χρώματα και να καταστρέψουν την σύνθεση του χαλιού σου και να αλλοιώσουν τα χρώματα και τα σχέδιά του.

Tip #2

Η άποψη ότι πρέπει να καθαρίζεις το χαλί σου συνέχεια είναι λανθασμένη. Η συχνότητα κάθε τεχνικής πρέπει να διαφέρει ώστε να συντηρείται σωστά. Το σκούπισμα με την ηλεκτρική σκούπα είναι καλό να γίνεται μία φορά την εβδομάδα και με προσεκτικές κινήσεις κατά την φορά του πέλους για να μην το ”τραυματίσεις”. Από την άλλη πρέπει να γνωρίζεις ότι το πλύσιμο του χαλιού στο σπίτι πρέπει να γίνεται κάθε 1-2 χρόνια ενώ το βαθύ καθάρισμα από έναν ειδικό είναι προτιμότερο να γίνεται κάθε 4-5 χρόνια. Έχοντας υπόψη αυτά, το χαλί σου θα διατηρηθεί ζωντανό για χρόνια!

Tip #3

Η άμεση αντιμετώπιση των λεκέδων και των στιγμάτων είναι και η πιο αποτελεσματική. Μην αφήνεις την βρωμιά να στεγνώσει γιατί ένας επίμονος λεκές μπορεί να μην αφαιρεθεί ποτέ αν μείνει καιρό στο χαλί. Επίσης, μην αντιμετωπίσεις όλους τους λεκέδες με τις ίδιες μεθόδους. Κάθε ουσία απαιτεί διαφορετικό υλικό για να απομακρυνθεί και να μην επεκταθεί, για αυτό σε αυτή την περίπτωση μπορείς καλύτερα να εμπιστευθείς έναν ειδικό. Έτσι θα αποφύγεις ένα δυσάρεστο γεγονός και θα σώσεις το χαλί σου!

Συντάκτης: Γεωργία Γκόλφη

Αν παρ’ όλα αυτά το καθάρισμα χαλιών με ξύδι σου φαίνεται “βουνό”, τότε καλύτερα να το αφήσεις στα χέρια ενός ειδικού! Οι έμπειροι επαγγελματίες του Douleutaras.gr Cleaning θα βρεθούν στο χώρο σου και θα δώσουν την λύση στο πρόβλημά σου!

  

Σχετικά με το Douleutaras

Είμαστε η Νο1 Πλατφόρμα Εύρεσης Επαγγελματιών έχοντας πραγματοποιήσει 195.000+ εργασίες, με πάνω από 3.500 αξιολογημένους επαγγελματίες και 20.000+ χρήστες σε μηνιαία βάση.

Πώς λειτουργεί o Douleutaras

Μας περιγράφεις την εργασία που θες

Μέσα σε λίγη ώρα, ένας ή περισσότεροι αξιολογημένοι επαγγελματίες επικοινωνούν μαζί σου για την υλοποίησή της

Επιλέγεις τον κατάλληλο για σένα

Οι επαγγελματίες του Douleutaras

4.5

Μέσος όρος αξιολόγησης επαγγελματιών

6.000 εργασίες

Κάθε επαγγελματίας έχει ολοκληρώσει περίπου 50 εργασίες

1.000 επαγγελματίες

+2 νέοι επαγγελματίες κάθε μέρα