Καθαρισμός χαλιών στο σπίτι σε 5 απλά βήματα!

Διάβασε πώς θα κάνεις καθαρισμό χαλιών στο σπίτι σου εύκολα, σε 5 απλά βήματα, με στεγνό καθάρισμα!

καθαρισμός χαλιών στο σπίτι

Στη χώρα μας, συνηθίζεται να αποθηκεύουμε τα χαλιά του σπιτιού μας την άνοιξη και να τα στρώνουμε ξανά το φθινόπωρο. Ο καθαρισμός χαλιών στο σπίτι, παραδοσιακά, γίνεται την άνοιξη, πριν την αποθήκευση τους. Ένα φρεσκάρισμα το φθινόπωρο όμως ,είναι πάντα χρήσιμο, για να είναι ετοιμοπόλεμα για τη νέα σεζόν. Αν είχες το χαλί σου τυλιγμένο σε ρολό, θα χρειαστεί έτσι κι αλλιώς φροντίδα για να ξαναπάρει την κανονική του φόρμα.

Μπορεί ακόμα να ανακαλύψεις έναν λεκέ που δεν είχες υπόψιν σου και είναι ευκαιρία να το φροντίσεις άμεσα. Αν ο επόμενος προγραμματισμένος καθαρισμός χαλιών στο σπίτι αργεί μερικούς μήνες ακόμα, μπορείς να αντιμετωπίσεις τους λεκέδες στο σπίτι. Αλλά με ποιον τρόπο θα τους αντιμετωπίσεις;
καθαρισμός χαλιών στο σπίτι

6 βασικά σημεία προσοχής πριν τον καθαρισμό χαλιών στο σπίτι!

1. Για αρχή, θα ήταν καλό να ξεκαθαριστούν κάποια βασικά σημεία, σχετικά με τον καθαρισμό των χαλιών. Αν γνωρίζεις ότι τα χαλιά του σπιτιού σου είναι ευαίσθητα, ή πολύ μεγάλης αξίας, ίσως είναι καλύτερο να απευθυνθείς σε έναν ειδικό για να σου δώσει συμβουλές. Ακόμα κι αν έχεις αποφασίσει να καθαρίσεις τα χαλιά μόνος/ -η σου, πρέπει να γνωρίζεις σίγουρα ότι ακολουθείς τη σωστή συνταγή για να μην τα φθείρεις κατά λάθος.

2. Το δεύτερο σημείο που πρέπει να προσεχθεί, όταν γίνεται καθαρισμός χαλιών στο σπίτι, είναι η φροντίδα για τα κρόσσια. Αν τα χαλιά σου έχουν κρόσσια, θα πρέπει να τα καθαρίζεις με τον πιο απαλό τρόπο, γιατί είναι το πιο ευαίσθητο σημείο ενός χαλιού. Για παράδειγμα, δεν είναι καλή ιδέα να καθαρίζεις τα κρόσσια με την ηλεκτρική σκούπα, γιατί ενδέχεται να προκληθεί ζημιά από την καταπόνηση τους.

3. Το τρίτο σημείο, σχετίζεται με τον τρόπο κατασκευής των χαλιών. Αν τα χαλιά σου είναι χειροποίητα, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι έχουν καλύτερη ποιότητα κατασκευής από τα μηχανικής κατασκευής. Σαν αποτέλεσμα, τα χειροποίητα χαλιά έχουν μεγαλύτερη αντοχή στο χρόνο, όπως και πιο ανθεκτικά χρώματα που δύσκολα θα ξεθωριάσουν.
Από την άλλη πλευρά, τα χαλιά μηχανικής κατασκευής ενδέχεται να έχουν ανάγκη από πιο λεπτούς χειρισμούς και περισσότερη προσοχή κινήσεων, για να διατηρηθούν σε άριστη κατάσταση.

4. Για τον καθαρισμό χειροποίητων και ακριβών χαλιών, κυκλοφορούν στην αγορά ειδικά καθαριστικά. Δοκίμασε σε ένα μικρό και ακριανό σημείο τοκαθαριστικό πριν καθαρίσεις το χαλί, για να ξέρεις την αποτελεσματικότητά του και να προλάβεις τυχόν φθορές.

5. Καλό είναι να μην τοποθετείς τα βαριά έπιπλα πάνω στο χαλί και στο ίδιο σημείο κάθε χρόνο, καθώς θα αποκτήσει ανεπανόρυωτα βαθουλώματα. Για να αποφύγεις αυτό το πρόβλημα μπορείς να αλλάζεις το σημείο επαφής των επίπλων με το χαλί κάθε σεζόν ή να τοποθετήσεις το χαλί σε σημείο που δε χρειάζεται να υπάρχουν βαριά έπιπλα. 

6. Η αποθήκευση των χαλιών χρειάζεται να γίνεται ιδανικά σε οριζόντια θέση και όχι σε κάθετη, καθώς μπορεί να καταστραφούν οι άκρες του χαλιού. 

Εύκολος καθαρισμός χαλιών στο σπίτι σε 5 βήματα & στεγνό καθάρισμα!

Πάμε να δούμε τα βασικότερα βήματα για έναν καθαρισμό χαλιών στο σπίτι, αλλά και χρήσιμες συμβουλές για την αποτελεσματική τους φροντίδα. 

Βήμα 1: Σκούπισε με την ηλεκτρική σκούπα

Το πρώτο πράγμα που χρειάζεται να κάνεις, για να φρεσκάρεις τα χαλιά σου, είναι να τα περάσεις με την ηλεκτρική σκούπα. Έτσι, θα απομακρύνεις τη σκόνη που πιθανώς έχει συσσωρευτεί, ώστε να μπορέσουν τα επόμενα βήματα να πραγματοποιηθούν με επιτυχία. Εδώ είναι απαραίτητο να δώσεις προσοχή στα κρόσσια, αν υπάρχουν στο χαλί σου, γιατί αν η σκούπα καθαρίζει με μεγάλη ένταση, μπορεί να τους προκαλέσει φθορές.

Βήμα 2: Άπλωσε μαγειρική σόδα στο χαλί

Η μαγειρική σόδα είναι ένα υλικό που υπάρχει σε κάθε ντουλάπι και έχει πάρα πολλές χρήσεις στον καθαρισμό του σπιτιού. Μια από τις χρήσεις αυτές είναι και ο καθαρισμός χαλιών στο σπίτι.
Η εκτέλεση είναι πολύ απλή, απλά θέλει λίγο χρόνο. Θα πρέπει να απλώσεις μια ικανοποιητική στρώση σόδας πάνω στο χαλί που σε ενδιαφέρει να καθαρίσεις και να την αφήσεις να δράσει για λίγες ώρες, ή για μια ολόκληρη νύχτα.
Στο διάστημα αυτό, καλό είναι να αποφεύγεις να χρησιμοποιεπίς το συγκεκριμένο δωμάτιο, για να μην πατήσεις το χαλί. Η μέθοδος αυτή ενδείκνυται κι αν επιθυμείς να κάνεις στεγνό καθάρισμα χαλιών στο σπίτι.

Βήμα 3: Αφαίρεσε τη σόδα

Αφού περάσει μια νύχτα, μπορείς να σκουπίσεις ξανά το χαλί με την ηλεκτρική σκούπα, ώστε να αφαιρέσεις τη σόδα από το χαλί. Αν έχεις απλώσει σόδα και πάνω στα κρόσσια, απομάκρυνε τη με ένα βουρτσάκι χειρός με προσοχή.
Αμέσως, θα παρατηρήσεις ότι η όψη των χαλιών σου έχει ανανεωθεί. Αλλά το πιο σημαντικό είναι πως θα έχουν αφαιρεθεί όλες οι δυσάρεστες οσμές. Η σόδα καταπολεμάει τις οσμές που προερχόταν από λεκέδες, ή από το γεγονός ότι τα χαλιά δε μπορούσαν να “αναπνεύσουν” για όσο καιρό ήταν αποθηκευμένα. 
Ακόμα μία καλή συμβουλή είναι να αναμείξεις στο μπλέντερ 3- 4 φύλλα δάφνης, μαζί με τη σόδα και μετά να πασπαλίσεις το χαλί. Αυτό θα βοηθήσει, στο να αποκτήσουν τα χαλιά σου άρωμα φρεσκάδας και να καθαριστούν στεγνά. Με το βήμα αυτό, ολοκληρώνεται το στεγνό καθάρισμα χαλιών στο σπίτι.
Το στεγνό καθάρισμα χαλιών στο σπίτι δεν είναι μία δύσκολη υπόθεση. Όμως, η συγκεκριμένη μέθοδος ενδείκνυται για το φρεσκάρισμα των χαλιών και για απομάκρυνση δυσάρεστων οσμών. Δε θα σε απαλλάξει από πολύ απαιτητικούς λεκέδες, γιατί εκεί χρειάζονται πιο δραστικά μέτρα. Αν μετά το στεγνό καθάρισμα, το χαλί σου έχει ακόμα λεκέδες που θέλεις να καταπολεμήσεις, μπορείς να συνεχίσεις, εφαρμόζοντας τα επόμενα βήματα.

καθαρισμός χαλιών στο σπίτι

Βήμα 4: Φτιάξε ένα φυσικό καθαριστικό

Ο καθαρισμός χαλιών στο σπίτι δεν απαιτεί ακριβά καθαριστικά. Το δεύτερο χρήσιμο καθαριστικό που υπάρχει σε κάθε ντουλάπι είναι το λευκό ξύδι. Χάρη σε αυτό, μπορείς να φτιάξεις ένα ισχυρό φυσικό καθαριστικό που θα απομακρύνει τους επίμονους λεκέδες από τα χαλιά.
Για αρχή, πάρε ένα μεγάλο δοχείο και γέμισε το με 1 κούπα χλιαρό νερό, 1 κουταλάκι του γλυκού υγρό πιάτων και 1 κουταλιά της σούπας λευκό ξύδι. Ανακάτεψε τα καλά, ώστε να γίνουν ένα ομοιογενές μείγμα.
Με μια βούρτσα για χαλιά, καθάρισε το χαλί, έχοντας μια συγκεκριμένη κατεύθυνση. Μην ξεχάσεις ότι η βούρτσα σου πρέπει να έχει είναι νωπή από το μείγμα, αλλά όχι να στάζει πάνω στο χαλί.
Ο καθαρισμός πρέπει να γίνει όσο πιο στεγνά γίνεται, για να μη συσσωρεύσει υγρασία το χαλί. Όπου υπάρχουν επίμονοι λεκέδες, τρίψε με παραπάνω δύναμη, αλλά πάντα προσέχοντας μην ξεθωριάσει και μη φθαρεί κανένα σημείο του χαλιού.
Αν κάποιος λεκές παραμένει και μετά το τρίψιμο, είναι καλύτερο να απευθυνθείς σε έναν επαγγελματία καθαρισμού χαλιών. Έτσι, δε θα ρισκάρεις να καταστρέψεις το χαλί, στην προσπάθεια σου να το καθαρίσεις.

Θέλεις να μάθεις για ποιο λόγο χρησιμοποιούμε λευκό ξύδι για τον καθαρισμό χαλιών; Διάβασε το άρθρο που ετοιμάσαμε με τίτλο “Πώς θα καθαρίσεις τα χαλιά σου στο σπίτι με λευκό ξύδι!

Βήμα 5: Στέγνωσε το χαλί

Αφού καθαρίσεις τα χαλιά σου, σειρά έχει το στέγνωμα. Δε χρειάζεται να στεγνώσεις τα χαλιά στο φως του ήλιου, γιατί έτσι υπάρχει κίνδυνος να φθαρούν τα χρώματα. Μπορείς να αφήσεις τα χαλιά να στεγνώσουν απλωμένα στα σημεία όπου πρόκειται να παραμείνουν και μετά τον καθαρισμό, αερίζοντας το χώρο.
Αν θέλεις να επιταχύνεις τη διαδικασία, μπορείς να τοποθετήσεις πάνω τους φύλλα από άχρωμο χαρτί περιτυλίγματος. Τα φύλλα χαρτιού θα προσελκύσουν ένα μέρος της υγρασίας, μειώνοντας το χρόνο που έχουν ανάγκη τα χαλιά για στέγνωμα.

καθαρισμός χαλιών στο σπίτι

Ακολούθησε αυτά τα απλά βήματα και τα χαλιά σου θα είναι πανέτοιμα να ζεστάνουν το σπίτι και φέτος το χειμώνα. Αν δεν έχεις χρόνο για να καθαρίσεις τα χαλιά στο σπίτι, ή αν κάποιοι λεκέδες επιμένουν να μην εγκαταλείπουν τα χαλιά, εμείς θα είμαστε στο πλευρό σου. Καταχώρησε την εργασία σου εντελώς δωρεάν και πάρε προσφορές από έμπειρους και αξιολογημένους επαγγελματίες για να εξασφαλίσεις την άμεση και υπεύθυνη φροντίδα των χαλιών σου!

Σχετικά με το Douleutaras

Είμαστε η Νο1 Πλατφόρμα Εύρεσης Επαγγελματιών έχοντας πραγματοποιήσει 195.000+ εργασίες, με πάνω από 3.500 αξιολογημένους επαγγελματίες και 20.000+ χρήστες σε μηνιαία βάση.

Πώς λειτουργεί o Douleutaras

Μας περιγράφεις την εργασία που θες

Μέσα σε λίγη ώρα, ένας ή περισσότεροι αξιολογημένοι επαγγελματίες επικοινωνούν μαζί σου για την υλοποίησή της

Επιλέγεις τον κατάλληλο για σένα

Οι επαγγελματίες του Douleutaras

4.5

Μέσος όρος αξιολόγησης επαγγελματιών

6.000 εργασίες

Κάθε επαγγελματίας έχει ολοκληρώσει περίπου 50 εργασίες

1.000 επαγγελματίες

+2 νέοι επαγγελματίες κάθε μέρα