Τι είναι η μοριοσανίδα & Πού χρησιμοποιείται; Όλα όσα θέλεις να ξέρεις!

Μοριοσανίδα

Στις μέρες μας, υπάρχουν πολλά δομικά υλικά που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να διακοσμήσουμε το σπίτι. Κάποια από αυτά είναι φυσικά υλικά, όπως το ξύλο, η πέτρα, το μάρμαρο και άλλα. Ωστόσο, για να εξυπηρετηθούν όλες οι ανάγκες, δεν αρκούν μόνο τα φυσικά υλικά. Έτσι, καταλήγουμε και στα τεχνητά, βιομηχανικά δομικά υλικά, όπως η μοριοσανίδα, το laminate, η ινοσανίδα και άλλα. Όλα αυτά τα υλικά είναι πιο οικονομικά και έχουν γίνει δημοφιλή για το λόγο αυτό. Όμως, τι είναι η μοριοσανίδα και η ινοσανίδα, πού χρησιμοποιούνται και γιατί να τις επιλέξεις;

Αρχικά, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε, πως η μοριοσανίδα, η μελαμίνη, η ινοσανίδα και το laminate δεν αποτελούν φυσικά υλικά. Είναι βιομηχανικά υλικά, δηλαδή έχουν φτιαχτεί από επιχειρήσεις που εξειδικεύονται στα δομικά υλικά, για να εξυπηρετήσουν σκοπούς του σπιτιού. Τα χρησιμοποιούμε για ποικίλους σκοπούς, όπως για να φτιάξουμε έπιπλα και διακοσμητικά στοιχεία. Κάποια από αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για την κατασκευή δαπέδων και την επένδυση τοίχων. Όμως, ας εστιάσουμε στη χρήση και τα οφέλη της μοριοσανίδας για το χώρο μας.

Αν θέλεις να μάθεις τι είναι η μοριοσανίδα, πού χρησιμοποιείται στο σπίτι και γιατί αξίζει να την επιλέξεις, απλά συνέχισε παρακάτω, όπου θα απαντήσουμε σε χρήσιμες ερωτήσεις.

8 ερωτήσεις & απαντήσεις για τη μοριοσανίδα που θέλεις να ξέρεις!

#1 Τι είναι η μοριοσανίδα;

Η μοριοσανίδα, ή αλλιώς νοβοπάν (novopan), είναι βιομηχανικό υλικό δόμησης, κατασκευασμένο από ανακυκλωμένο ξύλο. Με άλλα λόγια, είναι παράγωγο από πριονίδι και κομμάτια που περισσεύουν κατά την επεξεργασία φυσικού ξύλου. Όμως, αφού αποτελείται από κομμάτια φυσικού ξύλου, γιατί δε θεωρείται φυσικό υλικό; Η μοριοσανίδα δε μπορεί να θεωρηθεί ως φυσικό υλικό, γιατί η συγκόλληση των κομματιών ξύλου γίνεται με τη βοήθεια ενός συνδετικού υλικού ρητίνης. Χάρη σε αυτό και σε υψηλή πίεση, φτιάχνονται σανίδες/ πλάκες διαφόρων διαστάσεων, που ονομάζονται μοριοσανίδες, ή αλλιώς νοβοπάν, όπως συνηθίζουμε να το λέμε. Φυσικά, δεν αρκεί να ξέρεις τι είναι η μοριοσανίδα, αλλά πρέπει να ξέρεις πώς χρησιμοποιείται για να τη χρησιμοποιήσεις στο σπίτι.

τι είναι η μοριοσανίδα

#2 Πώς χρησιμοποιείται η μοριοσανίδα για το σπίτι;

Η σκέτη μοριοσανίδα δε χρησιμοποιείται ευρέως για το σπίτι. Ο λόγος είναι, πως από μόνη της δεν έχει μεγάλη αντοχή στην υγρασία και φθείρεται εύκολα. Ωστόσο, έχει βρεθεί λύση για να γίνουν οι μοριοσανίδες πιο ανθεκτικές. Σήμερα, γνωρίζουμε τι είναι η μοριοσανίδα, αλλά γνωρίζουμε και πως μπορούμε να την επενδύσουμε με άλλα υλικά, για να γίνει ανθεκτική. Έτσι, συνηθίζεται να επενδύεται εξωτερικά η μοριοσανίδα με μελαμίνη, ή και ξύλινους καπλαμάδες. Η μελαμίνη και ο καπλαμάς, επίσης δεν αποτελούν εξ’ ολοκλήρου φυσικά υλικά. Έχουν, όμως, την όψη του ξύλου και είναι πιο ανθεκτικά. Αυτός είναι και ο λόγος, για τον οποίο επενδύουμε με αυτά τη μοριοσανίδα. Σαν αποτέλεσμα, έχουμε πανέμορφα έπιπλα για το σπίτι, που μοιάζουν με φυσικό ξύλο.

#3 Μπορούμε να φτιάξουμε έπιπλα με μοριοσανίδα;

Η απάντηση είναι ναι. Αφού επενδύσουμε τη μοριοσανίδα με μελαμίνη, ή καπλαμά ξύλινο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή επίπλων. Μάλιστα, χρησιμοποιείται για μεγάλα έπιπλα που αντέχουν αρκετά χρόνια, όπως ντουλάπες και βιβλιοθήκες. Επίσης, από μοριοσανίδα με επένδυση μπορούν να φτιαχτούν έπιπλα κουζίνας, όπως ντουλάπια και τραπέζια. Είναι μια αρκετά οικονομική επιλογή και μάλιστα με πολύ καλή αισθητική. Φυσικά, την αισθητική δεν την προσφέρει η ίδια η μοριοσανίδα, αλλά η επένδυση της με μελαμίνη και καπλαμάδες. Ανταγωνιστικά προϊόντα της μοριοσανίδας στην κατασκευή επίπλων είναι το MDF, αλλά και το laminate. Και αυτά είναι, επίσης, βιομηχανικά υλικά που ικανοποιούν σκοπούς επιπλοποιίας.

τι είναι η μοριοσανίδα

#4 Μπορούμε να φτιάξουμε δάπεδα με μοριοσανίδα;

Το laminate είναι το υλικό που χρησιμοποιείται περισσότερο για την κατασκευή δαπέδων. Και αυτό, όπως και η μοριοσανίδα, είναι παράγωγο από κομμάτια φυσικού ξύλου. Ωστόσο, φαίνεται να είναι πιο ανθεκτικό από ό, τι είναι η μοριοσανίδα. Έτσι, η μοριοσανίδα περνά σε δεύτερη μοίρα, αναφορικά με την κατασκευή πατωμάτων και δαπέδων. Δε χρησιμοποιείται συχνά για να φτιάξεις δάπεδα, αλλά περισσότερο για να φτιάξεις έπιπλα με μεγάλες επιφάνειες. Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για τα πατώματα από laminate, διάβασε το άρθρο που ετοιμάσαμε για σένα, όπου συγκεντρώνονται όλα τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα laminate πατωμάτων. Ίσως σου δώσει έμπνευση, αν ψάχνεις ένα καλό υλικό για να αλλάξεις δάπεδα!

#5 Ποια τα βασικά πλεονεκτήματα της μοριοσανίδας;

Το νοβοπάν είναι γνωστό για την ευρεία χρήση του σε έπιπλα. Προσφέρει έναν αρκετά φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο για κατασκευή επίπλων. Αυτό συμβαίνει, γιατί δε χρησιμοποιεί ολόκληρους κορμούς δέντρων, αλλά ό, τι έχει απομείνει από την επεξεργασία ξύλου και δέντρων. Συνεπώς, θα μπορούσαμε να πούμε πως η μοριοσανίδα είναι σχετικά οικολογικό υλικό δόμησης, αφού δε χρησιμοποιεί φυσική ξυλεία.

Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να αναφερθεί η τιμή των επίπλων από μοριοσανίδα/ νοβοπάν. Τα έπιπλα από φυσικό ξύλο είναι πολύ πιο ακριβά, από ό, τι είναι η μοριοσανίδα. Έτσι, η μοριοσανίδα είναι φιλική προς την τσέπη σου! Άλλο ένα πλεονέκτημα των επίπλων από μοριοσανίδα, είναι πως επεξεργάζονται εύκολα. Εφόσον επενδυθούν εξωτερικά με μελαμίνη, το βάψιμο τους γίνεται παχνιδάκι για σένα, ακόμα και αν δεν έχεις εμπειρία στο βάψιμο επίπλων.

Διάβασε επίσης: Πώς θα βάψεις έπιπλα από μελαμίνη σε 4 απλά βήματα;

τι είναι η μοριοσανίδα

#6 Ποια τα βασικά μειονεκτήματα της μοριοσανίδας;

Φυσικά, θα πρέπει να αναφερθούμε και στα μειονεκτήματα της μοριοσανίδας, για να έχεις πιο ολοκληρωμένη άποψη. Όπως αναφέραμε παραπάνω, το τι είναι η μοριοσανίδα έχει απλή απάντηση. Είναι ανακυκλωμένο ξύλο, το οποίο συνδυάζεται με ρητινούχα συνδετικά υλικά για να φτιάξει σανίδες για έπιπλα. Έτσι, φαίνεται ένα πρώτο μειονέκτημα, το οποίο είναι η ποιότητα των ρητινούχων συνδετικών υλικών. Κάποια τέτοια υλικά, έχουν κατηγορηθεί ότι περιέχουν καρκινογόνες ουσίες.

Έτσι, είναι πολύ σημαντικό να ελέγχεις αν τα έπιπλα από μοριοσανίδα έχουν τις απαραίτητες πιστοποιήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αν τις έχουν, τότε μόνο ξέρεις πως είναι ασφαλή για το σπίτι σου. Έπειτα, η μοριοσανίδα έχει την ελάχιστη αντοχή στην υγρασία. Η επένδυση της με μελαμίνη, ή καπλαμά, είναι απαραίτητη για να κατασκευαστούν αξιόπιστα έπιπλα. Τέλος, πρέπει να ξέρεις, πως τα έπιπλα από μοριοσανίδα δεν έχουν την ίδια πολυτελή υφή με το φυσικό ξύλο. Για κάποιους από εμάς, αυτό δεν είναι τόσο σημαντικό, αφού η αισθητική των επίπλων μας ικανοποιεί. Ωστόσο, είναι σημαντικό να γνωρίζεις πως στην υφή έχουν διαφορά.

#7 Είναι η μοριοσανίδα κατάλληλη για εξωτερικούς χώρους;

Ένα όμορφο μπαλκόνι, ή ένας υπέροχος κήπος, δε θα μπορούσαν να μην έχουν και τα ανάλογα έπιπλα κήπου. Τα έπιπλα κήπου είναι ένα στολίδι που διαλέγουμε με αγάπη και προσοχή. Ωστόσο, το πρόβλημα ξεκινά στο γεγονός ότι τα έπιπλα κήπου πρέπει να έχουν μεγάλη αντοχή στην υγρασία. Είναι διαρκώς εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες και αυτό σημαίνει, πως πρέπει να είναι φτιαγμένα από σκληρά υλικά. Έτσι, θα μπορούσαμε να πούμε πως το MDF είναι πιο κατάλληλο για έπιπλα κήπου, από ό, τι είναι η μοριοσανίδα. Το MDF είναι πιο πυκνό, ως υλικό δόμησης, αλλά έχει και πιο μεγάλη αντοχή στην υγρασία. Φυσικά, υπάρχουν και τα πλαστικά έπιπλα κήπου που μπορούν να επιτελέσουν το σκοπό τους. Σε κάθε περίπτωση, για έπιπλα εξωτερικού χώρου δε συστήνεται να χρησιμοποιήσεις μοριοσανίδα.

τι είναι η μοριοσανίδα

#8 Μπορώ να βάψω τα έπιπλα από μοριοσανίδα;

Όπως αναφέραμε παραπάνω, τα έπιπλα από μοριοσανίδα επενδύονται με μελαμίνη και καπλαμάδες ξύλου, για να είναι πιο ανθεκτικά και πιο όμορφα αισθητικά. Αυτό σημαίνει, πως μπορείς να βάψεις τα έπιπλα, αλλάζοντας το χρώμα της εξωτερικής τους επένδυσης. Τόσο η μελαμίνη, όσο και ο καπλαμάς, επιδέχονται αλλαγή χρώματος. Αρκεί να επιλέξεις τα καλύτερα χρώματα για ξύλινα έπιπλα, ανάλογα με το γούστο σου και τις ανάγκες του σπιτιού σου.

Έπειτα, ακολούθησε τη διαδικασία βαψίματος με προσοχή, για να πετύχεις το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Φυσικά, χρώμα μπορείς να αλλάξεις και στα έπιπλα από φυσικό ξύλο, από MDF και από όσα ακόμα υλικά μοιάζουν με ξύλο. Ωστόσο, πάντα συστήνεται να ζητάς τη γνώμη του ειδικού στο χρωματοπωλείο, για να σου προτείνει το κατάλληλο είδος χρώματος, ανάλογα με το υλικό κατασκευής των επίπλων σου.

Ελπίζουμε να απαντήσαμε στις απορίες σου για το τι είναι η μοριοσανίδα, αλλά και σε ό, τι άλλο θέλεις να ξέρεις για το υλικό αυτό!Για την τοποθέτηση, αλλαγή και επισκευή των δαπέδων του σπιτιού σου, απευθύνσου στους ειδικούς. Καταχώρησε την εργασία σου και πάρε άμεσα προσφορές από έμπειρους επαγγελματίες της πλατφόρμας μας, για να εξυπηρετηθείς γρήγορα και υπεύθυνα!

Σχετικά με το Douleutaras

Είμαστε η Νο1 Πλατφόρμα Εύρεσης Επαγγελματιών έχοντας πραγματοποιήσει 195.000+ εργασίες, με πάνω από 3.500 αξιολογημένους επαγγελματίες και 20.000+ χρήστες σε μηνιαία βάση.

Πώς λειτουργεί o Douleutaras

Μας περιγράφεις την εργασία που θες

Μέσα σε λίγη ώρα, ένας ή περισσότεροι αξιολογημένοι επαγγελματίες επικοινωνούν μαζί σου για την υλοποίησή της

Επιλέγεις τον κατάλληλο για σένα

Οι επαγγελματίες του Douleutaras

4.5

Μέσος όρος αξιολόγησης επαγγελματιών

6.000 εργασίες

Κάθε επαγγελματίας έχει ολοκληρώσει περίπου 50 εργασίες

1.000 επαγγελματίες

+2 νέοι επαγγελματίες κάθε μέρα