5+1 βήματα για να ενισχύσεις την πυρασφάλεια του σπιτιού σου!

Ένα δυσάρεστο γεγονός που έχει απασχολήσει πολύ τη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, είναι η αύξηση κρουσμάτων πυρκαγιάς. Ειδικά για σπίτια κοντά σε δασικές περιοχές, ο φόβος αυτός είναι αυξημένος το καλοκαίρι και χρειάζονται ιδιαίτερα μέτρα για την αντιπυρική προστασία του σπιτιού. Όμως, η πυρασφάλεια σπιτιού είναι ένα θέμα που πρέπει να μας απασχολήσει όλους, άσχετα με την περιοχή κατοικίας μας. Δεν είναι υποχρεωτικό να υπάρχει σύστημα πυρόσβεσης σπιτιού σε κάθε οικία, αλλά είναι πολύ σημαντικό για την ασφάλεια της οικογένειας.

Τα συστήματα πυρανίχνευσης και πυρόσβεσης για οικιακή χρήση δεν έχουν απαραίτητα μεγάλο κόστος. Ειδικά αν αναλογιστεί κανείς την ασφάλεια και την προστασία σπιτιού από φωτιά που παρέχουν, το κόστος είναι πολύ μικρό. Ένα ξέσπασμα πυρκαγιάς δε μπορεί να προκύψει μόνο σε σπίτια κοντά σε δασικές περιοχές. Μπορεί να προκληθεί από ατυχήματα στην κουζίνα κατά το μαγείρεμα, ακόμα και από απροσεξία γύρω από το τζάκι και τα θερμαντικά σώματα. Θα ήθελες να μάθεις πώς μπορείς να πετύχεις καλύτερη πυρασφάλεια σπιτιού;

Πυρασφάλεια σπιτιού: 5+1 βήματα για την προστασία του σπιτιού από φωτιά!

#1 Βάλε ανιχνευτές καπνού σε επίμαχα σημεία

Οι σύγχρονοι ανιχνευτές καπνού είναι ικανοί να σε προειδοποιήσουν πολύ άμεσα, όταν υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς στο σπίτι. Όταν ανιχνεύσουν καπνό, μονοξείδιο του άνθρακα, υγραέριο και οτιδήποτε άλλο σηματοδοτεί κίνδυνο, αρχίζουν να χτυπούν με δυνατή ένταση. Έτσι, σε ειδοποιούν άμεσα ότι υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς και μπορείς να αντιδράσεις άμεσα. Για την αντιπυρική προστασία σπιτιού, οι ανιχνευτές καπνού θεωρούνται αναπόσπαστο κομμάτι.

Τοποθετούνται σε οποιοδήποτε σημείο χρειάζεσαι και συνήθως λειτουργούν με μπαταρία. Καλό είναι να υπάρχει ένας ανιχνευτής στην κουζίνα και σε κάθε επίμαχο σημείο. Αν το χειμώνα ανάβεις θερμαντικά σώματα, είναι καλό στους χώρους αυτούς να βάζεις ανιχνευτές, για να έχεις μέγιστη προστασία σπιτιού από φωτιά. Οι τιμές για αξιόπιστους ανιχνευτές καπνού ξεκινούν γύρω στα 20€. Εφόσον φροντίζεις να έχουν πάντα μπαταρία, θα σε προστατεύσουν από κάθε πιθανότητα πυρκαγιάς στο σπίτι.

#2 Προμηθεύσου με φορητούς πυροσβεστήρες

Ο πυροσβεστήρας αποτελεί το πιο βασικό κομμάτι για το σύστημα πυρόσβεσης σπιτιού. Η ύπαρξή τους στα σπίτια δεν είναι υποχρεωτική, αλλά είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να έχεις τουλάχιστον έναν, για να εξασφαλίσεις την πυρασφάλεια σπιτιού. Οι κλασικοί πυροσβεστήρες ξηράς σκόνης 6 κιλών, συνήθως επαρκούν για να καλύψουν οικιακές ανάγκες. Το κόστος τους ξεκινά, περίπου στα 25€.

Αν δε γνωρίζεις πώς χρησιμοποιείται ο πυροσβεστήρας, πρέπει, φυσικά, να μάθεις άμεσα. Μπορείς να ζητήσεις βοήθεια από έναν έμπειρο τεχνικό στα συστήματα πυρασφάλειας ή από την κοντινή σου πυροσβεστική υπηρεσία. Όταν ο ανιχνευτής καπνού στο σπίτι σου ηχήσει ή όταν αντιληφθείς ότι υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς, πρέπει αμέσως να πάρεις τον πυροσβεστήρα και να σταματήσεις τη φωτιά, πριν εξαπλωθεί.

#3 Τοποθέτησε πυράντοχες πόρτες στο σπίτι

Τα κουφώματα μπορούν να σε βοηθήσουν ριζικά στην προστασία σπιτιού από φωτιά. Οι πυράντοχες πόρτες είναι ειδικές πόρτες ασφαλείας, κατασκευασμένες από πυρίμαχα υλικά. Σκοπός τους είναι να καθυστερούν την εξάπλωση της φωτιάς στο σπίτι, εφόσον έχει προχωρήσει. Δεν εξασφαλίζουν μόνιμη πυρασφάλεια σπιτιού, αλλά σου δίνουν χρόνο, μέχρι να καταφτάσει στο σπίτι σου η πυροσβεστική.

Οι πόρτες πυρασφάλειας μπορεί να είναι εξωτερικών ή εσωτερικών χώρων. Επίσης, μπορεί να είναι μονόφυλλες ή δίφυλλες και να έχουν διαφορετικές διαστάσεις για κάθε άνοιγμα. Φυσικά, αν πρόκειται να αγοράσεις πυράντοχη πόρτα, πρέπει να προσέξεις τις πιστοποιήσεις της και την εγγύηση του κατασκευαστή, ώστε να ξέρεις ότι είναι αποτελεσματική.

Διάβασε επίσης: Τι πρέπει να σκεφτείς πριν αγοράσεις εξωτερικές πόρτες ασφαλείας;

#4 Εγκατάστησε ολοκληρωμένο σύστημα πυροπροστασίας

Αν κατοικείς σε περιοχή με αυξημένο κίνδυνο για πυρκαγιές, όπως σε δασική περιοχή, ίσως χρειάζεσαι ένα πιο ολοκληρωμένο σύστημα πυρόσβεσης σπιτιού. Για την ολοκληρωμένη πυρασφάλεια σπιτιού, υπάρχουν συστήματα που αποτελούνται από διαφορετικά μέρη, τα οποία έχουν διάφορες λειτουργίες. Από την ανίχνευση φωτιάς, μέχρι την ειδοποίησή σου και την αυτόματη πυρόσβεση, τα συστήματα αυτά μπορούν να σε βοηθήσουν να γλιτώσεις τις δυσάρεστες εκπλήξεις.

Τα συστήματα αυτόματης πυρόσβεσης είναι πάρα πολύ χρήσιμα, γιατί προστατεύουν το σπίτι από φωτιά, ακόμα κι όταν απουσιάζεις από το σπίτι. Φυσικά, το ολοκληρωμένο σύστημα πυρόσβεσης σπιτιού κοστίζει παραπάνω και χρειάζεται τεχνικό για να αναλάβει την εγκατάσταση στο χώρο σου. Ο τεχνικός θα σου υποδείξει πώς να χρησιμοποιείς το σύστημα και θα εξασφαλίσει την άριστη λειτουργία του για την πυρασφάλεια σπιτιού.

#5 Κατασκεύασε τοίχους από πυράντοχα υλικά

Αν βρίσκεσαι στο στάδιο που κατασκευάζεις νέο σπίτι και φροντίζεις για την πυρασφάλεια σπιτιού, υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες που μπορείς να προσέξεις. Η κατασκευή της στέγης και των τοίχων μπορεί να γίνει με πυράντοχα υλικά, τα οποία θα ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο για πυρκαγιά. Για παράδειγμα, οι ξύλινες στέγες θεωρούνται επικίνδυνες σε περίπτωση φωτιάς και θεωρείται καλό να αποφεύγονται.

Όσο για τους τοίχους, υπάρχουν υλικά για την αντιπυρική προστασία σπιτιού για εξωτερικούς, αλλά και εσωτερικούς τοίχους. Για εσωτερικές τοιχοποιίες και ψευδοροφές, οι κατασκευές από γυψοσανίδα αποτελούν μια μοντέρνα και ασφαλή λύση. Με τη γυψοσανίδα μπορείς να φτιάξεις τοιχοποιίες και ψευδοροφές μοναδικής αισθητικής για το σπίτι σου, οι οποίες προσφέρουν και πυράντοχες ιδιότητες.

Διάβασε επίσης: Άλφα μπλοκ ή τούβλο; Ποιο είναι το καλύτερο για κατασκευή τοίχων;

#6 Θυμήσου κάποιους βασικούς κανόνες πυρασφάλειας

Ακόμα κι αν προκύψει μια εστία φωτιάς στο σπίτι, δεν πρέπει να πανικοβληθείς. Για την πυρασφάλεια σπιτιού, πρέπει απλά να έχεις σε ετοιμότητα το σύστημα πυρόσβεσης σπιτιού και να κρατήσεις την ψυχραιμία σου. Καλό είναι να κάνεις άσκηση ετοιμότητας για περίπτωση πυρκαγιάς, μαζί με την οικογένειά σου.

Όλοι πρέπει να είστε προετοιμασμένοι, για να αντιδράσετε με αποτελεσματικό τρόπο. Φρόντισε, ώστε όλοι να ξέρετε πώς χρησιμοποιείται ο πυροσβεστήρας. Παραμείνετε όλοι μαζί και μη διασκορπίζεστε στο χώρο. Επίσης, μην ξεχνάς τον αριθμό της πυροσβεστικής υπηρεσίας (199). Αν είναι δύσκολο να ελέγξεις τη φωτιά, πρέπει να καλέσεις άμεσα την πυροσβεστική, για να αναλάβει το έργο της πυρόσβεσης.

Ελπίζουμε να έμαθες όσα χρειάζεσαι για την αποτελεσματική πυρασφάλεια σπιτιού! Μην ξεχνάς, πως ένα αξιόπιστο σύστημα ανίχνευσης φωτιάς και πυρόσβεσης σπιτιού είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία του σπιτιού. Αν θέλεις να τοποθετήσεις σύστημα πυρασφάλειας, εμείς είμαστε εδώ. Καταχώρησε την εργασία σου στην πλατφόρμα μας και θα πάρεις άμεσα την καλύτερη προσφορά, για μελέτη του χώρου και εγκατάσταση συστήματος από έμπειρο τεχνικό!

sustimata asfaleias banner

Σχετικά με το Douleutaras

Είμαστε η Νο1 Πλατφόρμα Εύρεσης Επαγγελματιών έχοντας πραγματοποιήσει 195.000+ εργασίες, με πάνω από 3.500 αξιολογημένους επαγγελματίες και 20.000+ χρήστες σε μηνιαία βάση.

Πώς λειτουργεί o Douleutaras

Μας περιγράφεις την εργασία που θες

Μέσα σε λίγη ώρα, ένας ή περισσότεροι αξιολογημένοι επαγγελματίες επικοινωνούν μαζί σου για την υλοποίησή της

Επιλέγεις τον κατάλληλο για σένα

Οι επαγγελματίες του Douleutaras

4.5

Μέσος όρος αξιολόγησης επαγγελματιών

6.000 εργασίες

Κάθε επαγγελματίας έχει ολοκληρώσει περίπου 50 εργασίες

1.000 επαγγελματίες

+2 νέοι επαγγελματίες κάθε μέρα