Οδηγίες τοποθέτησης πλακιδίων σε 7 απλά βήματα!

Τα πλακάκια είναι το πιο διαδεδομένο είδος πατώματος. Έχουν υψηλή αντοχή τόσο σε φθορές όσο και στο χρόνο, καθώς και άπειρες επιλογές για να διαλέξεις. Μήπως, όμως, θέλεις να τα τοποθετήσεις στο σπίτι σου και δεν ξέρεις πώς; Εμείς θα σου δώσουμε οδηγίες τοποθέτησης πλακιδίων σε 7 εύκολα βήματα.

Εάν πιάνουν τα χέρια σου στις δουλειές του σπιτιού, το να ακολουθήσεις τις παρακάτω οδηγίες θα σου φανεί παιχνιδάκι. Επίσης, έχε στο νου σου ότι η τοποθέτηση πλακιδίων μπορεί να γίνει και στον τοίχο πέρα από το πάτωμα. Συνεπώς εάν πρόκειται για ένα μικρό σημείο όπως η πλάτη της κουζίνας για παράδειγμα, μπορείς να τα τοποθετήσεις και μόνος/-η σου.

Οδηγίες Τοποθέτησης Πλακιδίων για αρχάριους!

Βήμα 1: Επιλογή πλακιδίων και κόλλας

Υπάρχει τεράστια ποικιλία πλακιδίων στο εμπόριο. Μπορείς να διαλέξεις αυτό που επιθυμείς ανάμεσα σε άπειρα σχήματα, χρώματα και μοτίβα. Επίλεξε αυτό που ταιριάζει καλύτερα στη διακόσμηση και το γούστο σου. Πέρα, όμως, από πλακίδια θα πρέπει να κάνεις και επιλογή της σωστής κόλλας. Η κόλλα που θα χρησιμοποιήσεις έχει μεγάλη σημασία, αφού είναι αυτή που θα εξασφαλίσει την ασφαλή τοποθέτηση των πλακιδίων. Θα επιλέξεις την κόλλα που ταιριάζει με τον τύπο του υποστρώματος, τον τύπο και το μέγεθος του πλακιδίου, τη χρήση για την οποία προορίζεται, καθώς και τις συνθήκες του περιβάλλοντος. Για παράδειγμα, εάν το δομικό υλικό στο οποίο θα τοποθετηθούν τα πλακίδια είναι η γυψοσανίδα, τότε θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις μια ελαστική κόλλα η οποία θα απορροφήσει τις δονήσεις του υλικού.

Βήμα 2: Καθάρισμα υποστρώματος

Το δεύτερο βήμα από τις οδηγίες τοποθέτησης πλακιδίων είναι το να καθαρίσεις το υπόστρωμα. Πριν τοποθετηθούν τα πλακάκια, θα πρέπει να είναι συμπαγές, σταθερό, με μηχανικές αντοχές, χωρίς ρωγμές και σαθρά σημεία. Το υπόστρωμα, είτε πρόκειται για τοίχο είτε για δάπεδο, θα πρέπει να διορθωθεί εάν είναι σαθρό. Ταυτόχρονα, πρέπει να καθαρίσεις την επιφάνεια από σκόνες, λάδια ή υπολείμματα χρώματος. Εάν υπήρχε παλιά στρώση πλακιδίων, θα πρέπει να αποξηλωθεί και να απομακρυνθούν τα υλικά. Ενώ το υπόστρωμα θα πρέπει να εξομαλυνθεί στοκάροντας, σε περίπτωση που υπάρχουν τρύπες ή ατέλειες.

Βήμα 3: Στεγάνωση

Στις οδηγίες τοποθέτησης πλακιδίων θα συμπεριλάβουμε και τη στεγάνωση, η οποία είναι απαραίτητη προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα υγρασίας στο μέλλον. Για καλύτερη στεγάνωση εφάρμοσε ειδικό αστάρι νερού. Μόλις στεγνώσει τοποθέτησε επαλειφόμενο στεγανωτικό, κατάλληλο για εφαρμογή κάτω από πλακάκια. Το στεγανωτικό στρώμα θα βοηθήσει εάν εμφανιστεί υγρασία, ώστε να μην οδηγήσει στη δημιουργία μούχλας ή την αποκόλληση των πλακιδίων.

https://blog.douleutaras.com.cy/giati-fouskosan-ta-plakakia/

Βήμα 4: Διάστρωση κόλλας

Σειρά έχει η τοποθέτηση της κόλλας στην επιφάνεια. Αρχικά ανακατεύεις την κόλλα με το νερό ή το ενισχυτικό, όπως αναγράφεται στις οδηγίες της συσκευασίας, ώστε να δημιουργηθεί μια ομοιόμορφη πάστα. Στη συνέχεια χρησιμοποίησε οδοντωτή σπάτουλα για το “χτένισμα” της επιφάνειας με την κόλλα. Το μέγεθος των δοντιών θα πρέπει να είναι ανάλογο του μεγέθους του πλακιδίου. Για μικρά πλακάκια απαιτείται σπάτουλα με μικρά δόντια και μικρό διάκενο μεταξύ των δοντιών και αντίστροφα. Επίσης, για βαριά πλακάκια και γρανίτες ή πέτρες χρησιμοποίησε σπάτουλα με μικρά δόντια για να μην υπάρχει μεγάλο κενό μεταξύ της κόλλας, που μπορεί να προκαλέσει κάθισμα του πλακιδίου εξαιτίας του βάρους του. Έχε στο νου σου ότι η διάστρωση της κόλλας γίνεται από πάνω προς τα κάτω όταν πρόκειται για τοίχο. Ο σωστός τρόπος επάλειψης είναι η ευθύγραμμη κατεύθυνση και όχι οι κυκλικές κινήσεις. Στη συνέχεια, εφάρμοσε κόλλα στο πλακίδιο με πάχος μικρότερο ή ίσο με το πάχος του πλακιδίου. Επίσης, θα πρέπει να απλώσεις την κόλλα παράλληλα προς την κοντή πλευρά του πλακιδίου έχοντας ίδια κατεύθυνση με αυτή του υποστρώματος.

οδηγίες τοποθέτησης πλακιδίων

Βήμα 5: Τοποθέτηση πλακιδίων

Μόλις απλώσεις την κόλλα, ξεκίνα με την τοποθέτηση των πλακιδίων πιέζοντάς τα ελαφρώς. Εάν πρόκειται για κατακόρυφη επιφάνεια, άρχισε από πάνω προς τα κάτω αφήνοντας ένα διάστημα 5-6 χιλιοστά από το δάπεδο, μεγαλύτερο από το πάχος των πλακιδίων με τη βοήθεια ενός οδηγού. Χρησιμοποίησε πλαστικούς σταυρούς για να κρατήσεις σταθερά διαστήματα μεταξύ των πλακιδίων. Με τη βοήθεια ενός λαστιχένιου σφυριού πίεζε το πλακάκι για να πετύχεις τέλεια συγκόλληση, ενώ παράλληλα καθάριζε την κόλλα που ξεχειλίζει από τους αρμούς. Σύμφωνα με τις οδηγίες τοποθέτησης πλακιδίων, καλό θα ήταν στη συμβολή δαπέδου και τοίχου να προσέξεις οι κάθετοι αρμοί πλακιδίων να συμπίπτουν με τους οριζόντιους όπου είναι εφικτό.

Βήμα 6: Αρμολόγηση

Στις οδηγίες τοποθέτησης πλακιδίων περιλαμβάνεται και η αρμολόγηση. Το πλάτος του αρμού είναι ανάλογο με το μέγεθος του πλακιδίου, αλλά και την αισθητική που θέλεις να αποδώσεις. Ωστόσο, το ελάχιστο πάχος αρμού πρέπει να είναι 2mm. Αφού, λοιπόν, έχει περάσει μια μέρα από την τοποθέτηση των πλακιδίων, εκτελείται η αρμολόγηση. Σε αυτή τη διαδικασία αφαιρείς με προσοχή τους πλαστικούς σταυρούς διαστημάτων που τοποθέτησες μεταξύ των πλακιδίων. Ύστερα καθάρισέ τους από τη σκόνη και βρέξε τους με ένα σφουγγάρι.

Βήμα 7: Εφαρμογή αρμόστοκου και καθάρισμα

Το τελευταίο βήμα περιλαμβάνει την εφαρμογή ενός ειδικού αρμόστοκου μεταξύ των αρμών. Ξεκίνα από τις κατακόρυφες επιφάνειες και συνέχισε με τις οριζόντιες δίνοντας προσοχή στη συμβολή τους. Χρησιμοποίησε μια λαστιχένια σπάτουλα εκτελώντας πλάγιες κινήσεις γεμίζοντας καλά τους αρμούς. Όταν σκληρύνει ο αρμόστοκος, καθάρισε όλη την επιφάνεια με ένα ελαφρώς νωπό σφουγγάρι, ώστε να μη δημιουργηθούν άλατα αργότερα. Στη συνέχεια γίνεται το τελικό φινίρισμα απομακρύνοντας οποιοδήποτε υπόλειμμα από την επιφάνεια.

Ελπίζουμε οι οδηγίες τοποθέτησης πλακιδίων να σε βοήθησαν. Ωστόσο, εάν δεν τα κατάφερες τελικά, απευθύνσου στους ειδικούς! Καταχώρησε την εργασία σου στην πλατφόρμα μας και πάρε προσφορές από αξιολογημένους επαγγελματίες που θα αναλάβουν την τοποθέτηση πλακιδίων άμεσα & οικονομικά!

Σχετικά με το Douleutaras

Είμαστε η Νο1 Πλατφόρμα Εύρεσης Επαγγελματιών έχοντας πραγματοποιήσει 195.000+ εργασίες, με πάνω από 3.500 αξιολογημένους επαγγελματίες και 20.000+ χρήστες σε μηνιαία βάση.

Πώς λειτουργεί o Douleutaras

Μας περιγράφεις την εργασία που θες

Μέσα σε λίγη ώρα, ένας ή περισσότεροι αξιολογημένοι επαγγελματίες επικοινωνούν μαζί σου για την υλοποίησή της

Επιλέγεις τον κατάλληλο για σένα

Οι επαγγελματίες του Douleutaras

4.5

Μέσος όρος αξιολόγησης επαγγελματιών

6.000 εργασίες

Κάθε επαγγελματίας έχει ολοκληρώσει περίπου 50 εργασίες

1.000 επαγγελματίες

+2 νέοι επαγγελματίες κάθε μέρα