4 Θάμνοι + 4 Μικρά Φυτά για βεράντα που κλέβουν την παράσταση!

Θάμνοι και μικρά φυτά

Μια όμορφη και ανθισμένη βεράντα μπορεί να αλλάξει εντελώς τη διάθεση μας σε μια άσχημη μέρα. Τα λουλούδια και τα φυτά έχουν την ιδιότητα να μας χαλαρώνουν, να μας χαρίζουν ισορροπία του νου και της σκέψης. Όμως, ποια φυτά για βεράντα είναι τα καλύτερα για τη δική σου περίπτωση; Ποια φυτά ταιριάζουν σε μικρές και ποια σε μεγάλες βεράντες; Τι ανάγκες έχουν τα φυτά αυτά; Πράγματι, οι ερωτήσεις είναι πολλές και πρέπει να απαντηθούν, πριν διαλέξεις τα φυτά σου. Υπάρχουν διάφορες κατηγορίες φυτών για να διαλέξεις ανάμεσα τους και η καθεμία έχει κάτι διαφορετικό να προσφέρει.

Μερικές κατηγορίες φυτών που συναντάμε συχνά σε βεράντες είναι τα μικρά καλλωπιστικά φυτά, οι θάμνοι, τα αναρριχητικά φυτά και τα φυτά για κρεμαστές γλάστρες. Κάθε κατηγορία εξυπηρετεί διαφορετικές ανάγκες. Τα μικρά καλλωπιστικά φυτά είναι ό,τι καλύτερο για μικρές βεράντες και μπαλκόνια. Επίσης, γεμίζουν με χρώματα τις ζαρντινιέρες μας. Οι θάμνοι, από την άλλη πλευρά, είναι απαραίτητο στοιχείο για κάθε μεγάλη βεράντα που καλύπτεται με φυτά. Τα αναρριχητικά φυτά ταιριάζουν σε κάθε μέγεθος μπαλκονιού και πολλές φορές τα χρησιμοποιούμε για να καλύψουμε τα κάγκελα με λουλούδια.

Όμως, ποια φυτά για βεράντα ταιριάζουν στις ανάγκες του δικού σου χώρου; Εμείς είμαστε εδώ με 8 φανταστικές ιδέες που θα λατρέψεις.

4 θαμνώδη φυτά για βεράντα που θα λατρέψεις!

#1 Αγγελική

Η αγγελική είναι ένας αειθαλής θάμνος που ειδικεύεται στο να χαρίζει πανέμορφη πρασινάδα σε βεράντες. Τα φύλλα της είναι καταπράσινα και γυαλιστερά. Σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να βγάλει λίγα λευκά, μικρά ανθάκια. Η αγγελική είναι ένα από τα καλύτερα θαμνώδη φυτά για βεράντα, γιατί χαρίζει αρκετό πράσινο χρώμα στο χώρο και προετοιμάζει το έδαφος για να φυτευτούν και τα μικρά λουλούδια. Σχετικά με τις ανάγκες της, η αγγελική αντέχει σε πολλών ειδών εδάφη και χώματα. Χρειάζεται πότισμα 1- 2 φορές την εβδομάδα και λίπανση, προεραιτικά 1- 2 φορές το χρόνο. Υπάρχει και μια ποικιλία αγγελικής νάνας, η οποία ενδείκνυται για χρήση σε μικρές βεράντες και μπαλκόνια. Μπορείς να εξετάσεις ποια ποικιλία συμφέρει για τις ανάγκες σου, για να στολίσεις τη βεράντα σου με όμορφη πρασινάδα.

φυτά για βεράντα

#2 Μπουκαμβίλια

Η μπουκαμβίλια είναι φυλλοβόλο θαμνώδες φυτό, το οποίο μπορεί να γίνει και αναρριχώμενο με το σωστό κλάδεμα. Μια μπουκαμβίλια μπορεί να σκαρφαλώσει σε κάγκελα, ή καλάμια, αν υπάρχουν δίπλα της. Ανθοφορεί προς το τέλος του χειμώνα και ως το τέλος την άνοιξης. Τα άνθη της μπορεί να είναι λευκά, κόκκινα, ροζ, μοβ, αλλά και πορτοκαλί. Σαν θαμνώδες φυτό για βεράντα έχει τεράστια αντοχή και μπορεί να αντέξει χρόνια ολόκληρα, τόσο στη ζέστη, όσο και στο κρύο. Όμως, τι να της προσφέρεις για να στολίζει για χρόνια το χώρο σου; Χρειάζεται ηλιόλουστα σημεία στη βεράντα. Όσο για το πότισμα, 1- 2 φορές την εβδομάδα είναι αρκετές για τη μπουκαμβίλια. Για να ενισχύσεις την ανθοφορία της, μπορείς να βάλεις λίγο υδατοδιαλυτό λίπασμα στη γλάστρα της την άνοιξη.

φυτά για βεράντα

μπουκαμβίλια

#3 Πασχαλιά

Η πασχαλιά είναι μια πολύ ιδιαίτερη περίπτωση θάμνου, ο οποίος ανθίζει, κυρίως, κοντά στην περίοδο του Πάσχα. Έτσι έχει πάρει και το όνομα της. Με άλλα λόγια, η πασχαλιά ανθίζει περίπου για ένα μήνα την άνοιξη, βγάζοντας άνθη από κίτρινα, έως μοβ. Μπορείς να φυτέψεις πασχαλιά σε μια μεγάλη γλάστρα, σε μια ζαρντινιέρα, ή και σε ένα παρτέρι. Όμως, τι χρειάζεται για να αναπτυχθεί σωστά; Αρχικά, αξίζει να γνωρίζεις πως η πασχαλιά αγαπά πολύ τον ήλιο. Χάρισε της μια ηλιόλουστη θέση στη βεράντα για να έχει πιο ζωντανά χρώματα. Πέρα από αυτό, οι ανάγκες της είναι ελάχιστες. Χρειάζεται πότισμα 1 φορά την εβδομάδα και λίγο λίπασμα 1- 2 φορές το χρόνο. Ωστόσο, κάτι που χρειάζεται είναι κλάδεμα 1 φορά το χρόνο, προς τα τέλη του χειμώνα για να κρατήσει το σχήμα της.

Διάβασε επίσης: 10 Super Ιδέες για να φτιάξεις τον Κήπο σου Οικονομικά!

#4 Αζαλέα

Η αζαλέα είναι ένας πανέμορφος καλλωπιστικός θάμνος με την ιδιότητα να βγάζει υπέροχα λουλούδια. Τα άνθη της μπορεί να είναι ροζ, φούξια, κόκκινα και λευκά. Έχει πολύ μεγάλη διάρκεια ζωής, αφού μπορεί να είναι από τα φυτά για βεράντα που θα έχεις για χρόνια. Ανθίζει το χειμώνα και την άνοιξη, έτσι ώστε να έχεις λουλούδια στη βεράντα σου ακόμα και τη δύσκολη εποχή του χειμώνα. Ποια είναι η απαραίτητη φροντίδα για τις αζαλέες; Σαν φυτά που γίνονται θάμνοι, είναι καλό να τους προσφέρεις μεγάλες γλάστρες για να απλώνονται. Χρειάζονται πότισμα 2- 3 φορές την εβδομάδα, αλλά η λίπανση τους είναι προαιρετική. Τέλος, μπορείς να τις κλαδεύεις μια φορά το χρόνο, για να διατηρούν το σχήμα τους.

φυτά για βεράντα

4 μικρά καλλωπιστικά φυτά για βεράντα που θα λατρέψεις!

#1 Αρμπαρόριζα

Η αρμπαρόριζα είναι ένα από τα φυτά που βοηθούν να απωθήσεις τα έντομα, όπως κουνούπια. Ανήκει στην ίδια οικογένεια με το γεράνι, το οποίο είναι κατεξοχήν αγαπημένο μικρό φυτό για μπαλκόνια και βεράντες. Τα φύλλα της έχουν ένα διακριτικό άρωμα που απελευθερώνεται, όταν τα τρίβεις. Τα άνθη της αρμπαρόριζας συνήθως είναι ροζ, ή και μοβ. Η περίοδος ανθοφορίας της ποικίλει, αφού είναι πιθανό να τη δεις να ανθίζει το φθινόπωρο, αλλά και την άνοιξη. Μόνο στο υπερβολικό κρύο μπορεί να έχει πρόβλημα ανάπτυξης και αυτός είναι ένας λόγος που θεωρείται από τα πιο ταιριαστά φυτά για βεράντα σε σπίτι στη χώρα μας. Αναπτύσσεται στον ήλιο, αλλά και τη σκιά και αρκεί να την ποτίζεις 1- 2 φορές την εβδομάδα. Όσο για το κλάδεμα, προαιρετικά μπορείς να το φροντίζεις μια φορά το χρόνο, στις αρχές της άνοιξης.

Διάβασε επίσης: 8 Υπέροχα Λουλούδια που μπορείς να φυτέψεις σε γλάστρες στο Μπαλκόνι σου!


φυτά για βεράντα

#2 Σκυλάκι

Το σκυλάκι είναι από τα πιο γνωστά και αγαπημένα καλλωπιστικά φυτά στη χώρα μας. Η παρουσία του θεωρείται κλασική στις αυλές των ελληνικών σπιτιών. Είναι ένα από τα φυτά για βεράντα που ανθοφορούν σχεδόν όλο το χρόνο. Είναι πιθανό να δεις τα σκυλάκια στη βεράντα σου να ανθίζουν την άνοιξη, το καλοκαίρι, αλλά και το φθινόπωρο. Τα άνθη του μπορεί να έχουν χρώμα λευκό, κίτρινο, ροζ, πορτοκαλί και μοβ, ή και διχρωμίες. Αλλά πώς να το φροντίσεις για να αυξήσεις την περίοδο ανθοφορίας του; Το σκυλάκι χρειάζεται συχνό πότισμα, ειδικά το καλοκαίρι. 3- 4 φορές την εβδομάδα είναι απαραίτητες. Έπειτα, μπορείς να του βάζεις λίγο λίπασμα από οργανικές ουσίες 1 φορά το χρόνο. Τέλος, θυμήσου να αφαιρείς τα μαραμένα άνθη του για να έχεις το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Διάβασε επίσης: 9 Aγαπημένα λουλούδια για μπαλκόνι με ήλιο & πώς να τα φροντίσεις!

φυτά για βεράντα

#3 Βασιλικός

Ο βασιλικός είναι ένα από τα φυτά για βεράντα, μπαλκόνι και κήπο, τα οποία δεν ανθίζουν, αλλά παρόλα αυτά τα λατρεύουμε. Το ξεχωριστό άρωμα του, οι εντομοαπωθητικές του ιδιότητες και η πλούσια πρασινάδα του, έχουν κερδίσει επάξια μια θέση στις προτιμήσεις μας. Ο βασιλικός προτιμά τα θερμά κλίματα κι έτσι βλέπουμε πως το χειμώνα δεν είναι εξίσου ζωηρός, όσο το καλοκαίρι. Την άνοιξη και το καλοκαίρι έχει την τιμητική του. Πώς να τον φροντίσεις; Αρχικά, έχε υπόψιν σου πως ο βασιλικός χρειάζεται συχνό πότισμα με μικρές ποσότητες νερού για να αναπτυχθεί. Ειδικά το καλοκαίρι, συστήνεται καθημερινό πότισμα, αλλά πάντα με μικρές ποσότητες νερού. Από άποψη κλαδέματος, είναι καλό να κορφολογείς τις άκρες του για να κρατάει το σχήμα που θέλεις.

φυτά για βεράντα

#4 Διμορφοθήκη

Η διμορφοθήκη είναι ένα από τα καλύτερα φυτά για βεράντα, γιατί προσφέρει χρώμα, αισθητική, αλλά είναι και μικρή σε μέγεθος. Είναι πολυετές καλλωπιστικό φυτό, το οποίο δε χρειάζεται να αντικαθιστάς κάθε χρόνο, αρκεί να το φροντίζεις. Τα άνθη της γίνονται, κατά κανόνα, μοβ και λευκά. Ωστόσο, μπορεί να συναντήσεις και λευκά λουλούδια και αυτός είναι ένας βασικός λόγος που πολλές φορές μπερδεύουμε τη διμορφοθήκη με τη μαργαρίτα. Είναι μια οικονομική επιλογή, τόσο αναφορικά με την τιμή αγοράς της, όσο και για τη συντήρηση. Είναι ένα από τα φυτά για βεράντα που χρειάζονται το φως του ήλιου και μέτριο πότισμα. Το καλοκαίρι, είναι καλό να την ποτίζεις 2- 3 φορές την εβδομάδα. Κατά την περίοδο της ανθοφορίας μπορείς να βάζεις λίπασμα μια φορά το μήνα και τέλος, θυμήσου να αφαιρείς τα ξερά άνθη.

φυτά για βεράντα

Θέλεις να φροντίσεις τα φυτά για βεράντα στο σπίτι σου, αλλά δεν έχεις το χρόνο; Εμείς είμαστε εδώ για σένα. Καταχώρησε την εργασία σου και πάρε προσφορές από έμπειρους και αξιολογημένους κηπουρούς της πλατφόρμας μας για να ζωντανέψουν τη βεράντα σου!

Σχετικά με το Douleutaras

Είμαστε η Νο1 Πλατφόρμα Εύρεσης Επαγγελματιών έχοντας πραγματοποιήσει 195.000+ εργασίες, με πάνω από 3.500 αξιολογημένους επαγγελματίες και 20.000+ χρήστες σε μηνιαία βάση.

Πώς λειτουργεί o Douleutaras

Μας περιγράφεις την εργασία που θες

Μέσα σε λίγη ώρα, ένας ή περισσότεροι αξιολογημένοι επαγγελματίες επικοινωνούν μαζί σου για την υλοποίησή της

Επιλέγεις τον κατάλληλο για σένα

Οι επαγγελματίες του Douleutaras

4.5

Μέσος όρος αξιολόγησης επαγγελματιών

6.000 εργασίες

Κάθε επαγγελματίας έχει ολοκληρώσει περίπου 50 εργασίες

1.000 επαγγελματίες

+2 νέοι επαγγελματίες κάθε μέρα