10+1 Αποτελεσματικές λύσεις για την καταπολέμηση της μελίγκρας!

Kαταπολέμηση της μελίγκρας

Η ενασχόληση με φυτά και λουλούδια μπορεί να αποτελεί και μια μορφή ψυχικής χαλάρωσης. Εάν έχεις στο μικρό σου μπαλκόνι ή τον κήπο σου γλάστρες ή φυτεμένα λουλούδια, τότε θα πρέπει να τα φροντίζεις συνεχώς. Το πιο σύνηθες είναι να προσβάλλονται από ασθένειες που στο μεγαλύτερο ποσοστό τους προέρχονται από διάφορα έντομα. Η μελίγκρα ή αφίδα, όπως ονομάζεται επιστημονικά, είναι ένα έντομο που προσβάλλει τους τρυφερούς βλαστούς των φυτών. Το έντομο αυτό είναι υπεύθυνο για την ξήρανση των φυτών και λουλουδιών που προσβάλλει. Χρήζει άμεσης αντιμετώπισης μόλις εντοπιστεί. Για την καταπολέμηση μελίγκρας υπάρχουν τόσο φυσικοί τρόποι όσο και έτοιμα σκευάσματα στο εμπόριο που μπορείς να χρησιμοποιήσεις.

Το έντομο αυτό προσβάλλει τους βλαστούς και τα φύλλα των λαχανικών, των καλλωπιστικών φυτών ή των καρποφόρων δέντρων. Αυτό που κάνει είναι να απομύζει τους χυμούς των φύλλων με αποτέλεσμα την πρόκληση χλώρωσης και κατσαρώματος των φύλλων. Ωστόσο, σοβαρότερο πρόβλημα είναι ότι τα μελιτώδη υγρά που εκκρίνουν, ευνοούν την ανάπτυξη του μύκητα της καπνιάς. Αυτός είναι υπεύθυνος για το μαύρισμα των δέντρων και την υποβάθμιση του καρπού των λαχανικών και των δέντρων του κήπου σου. Η μελίγκρα ευδοκιμεί κυρίως από το Μάρτιο έως τον Οκτώβριο, με εξαίρεση τις περιόδους καύσωνα στις οποίες είναι ευαίσθητες με αποτέλεσμα να μειώνεται ο πληθυσμός τους.

10 + 1 έξυπνοι τρόποι για την καταπολέμηση μελίγκρας στα φυτά σου!

1. Χημικά εντομοκτόνα

Πρόκειται για την αμεσότερη λύση πρόληψης και αντιμετώπισης της μελίγκρας. Στο εμπόριο υπάρχουν αρκετά πιστοποιημένα χημικά εντομοκτόνα που θα σε απαλλάξουν από το ενοχλητικό έντομο. Παρ’ όλα αυτά η εφαρμογή αυτών των σκευασμάτων δεν είναι επιλεκτική. Αυτό σημαίνει ότι μαζί με τη μελίγκρα, διώχνουν και άλλα έντομα τα οποία είναι χρήσιμα για την ανάπτυξη ενός φυτού. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να πάρεις συμβουλές από το γεωπόνο ή τον κηπουρό σου, διότι ενδέχεται ο καρπός του φυτού ή του δέντρου σου να μην είναι προς βρώση. Ίσως να απαιτείται το πέρασμα κάποιου συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος για να καταστεί κατάλληλος για να φαγωθεί.

2. Σαπουνόνερο

καταπολέμηση μελίγκρας

Για την καταπολέμηση μελίγκρας με φυσικό τρόπο, χρησιμοποίεισαι σαπουνόνερο. Είναι αρκετά δραστικό ώστε να απαλλαγείς από το συγκεκριμένο έντομο. Υπάρχουν δύο συνταγές που μπορείς να ακολουθήσεις. Η πρώτη περιλαμβάνει 35γρ. πράσινο σαπούνι ή απορρυπαντικό πιάτων, 1 λίτρο νερό και 10γρ. οινόπνευμα. Διαλύεις το σαπούνι στο νερό και προσθέτεις το οινόπνευμα. Στη συνέχεια γέμισε έναν ψεκαστήρα και ψέκαζε τα φυτά που έχουν προβληθεί κάθε 3-4 ημέρες. Το δεύτερο μείγμα περιέχει 1 κουταλιά της σούπας τριμμένο πράσινο σαπούνι, 1 λεμόνι και 2 ποτήρια με ζεστό νερό. Βάλε τα σε ένα μπλέντερ και χτύπησέ τα καλά. Σούρωσε το μείγμα σου και ράντισε τα φυτά σου κάθε 3-4 ημέρες με το υγρό που έφτιαξες.

3. Διάλυμα καπνού

Εάν το κάπνισμα ανήκει στις καθημερινές σου συνήθειες, είναι καιρός να το αξιοποιήσεις και για τη φροντίδα των φυτών σου! Συγκεκριμένα, σε 1 λίτρο χλιαρό νερό μπορείς να προσθέσεις τον καπνό από 5-6 τσιγάρα. Ανακάτεψε αυτό το μείγμα, άφησε το για μια ημέρα και έπειτα σούρωσέ το. Χρησιμοποίεισαι το διάλυμα καπνού ψεκάζοντας τα φυτά σου. Καλό θα ήταν να μην το εφαρμόζεις τις ημέρες που έχει αέρα. Ταυτόχρονα, έχει πολλαπλά οφέλη γιατί είναι ικανό να καταπολεμήσει όχι μόνο τη μελίγκρα, αλλά και τις βρωμούσες, τον αλευρώδη και τον τετράνυχο.

4. Τσουκνιδόζουμο

Η τσουκνίδα αν και ζιζάνιο, έχει πολλά οφέλη, όπως την καταπολέμηση μελίγκρας και την ενδυνάμωση των φυτών. Για να φτιάξεις ένα τσουκνιδόζουμο, χρειάζεσαι 1 χούφτα τσουκνίδες και 5 λίτρα νερό. Άφησε τις τσουκνίδες στο νερό για 4-5 μέρες και στη συνέχεια σούρωσε το μείγμα. Βαλ’ το σε έναν ψεκαστήρα και ράντισε τα φύλλα των φυτών σου. Αξίζει να σημειωθεί ότι εάν αφήσεις να περάσουν 15-20 μέρες, το μείγμα θα μετατραπεί σε λίπασμα με άριστα αποτελέσματα.

5. Διάλυμα με ξύδι

Το ξύδι είναι γνωστό για τα πολλαπλά οφέλη που προσφέρει σε θέματα καθαρισμού. Ωστόσο, είναι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την καταπολέμηση μελίγκρας. Φτιάξε ένα διάλυμα το οποίο να περιέχει 80% νερό και 20% ξύδι. Για παράδειγμα, σε ένα 1 λίτρο μείγματος, τα 800 ml θα είναι νερό, ενώ τα 200ml ξύδι. Δώσε προσοχή στο να ψεκάσεις κατευθείαν πάνω στις αφίδες και όχι σε ολόκληρο το φυτό. Αυτό γιατί το ξύδι έχει την ιδιότητα να ξεραίνει φυτά, όπως τα βάτα, εάν έρθει σε επαφή με τη ρίζα τους.

6. Πασχαλίτσες

καταπολέμηση μελίγκρας

Οι γλυκύτατες πασχαλίτσες είναι ικανές να σε βοηθήσουν στην καταπολέμηση μελίγκρας. Είναι ένα από τα ωφέλιμα έντομα σε έναν κήπο και ταυτόχρονα ο χειρότερος εχθρός των αφίδων. Προσπάθησε να προσελκύεις τις πασχαλίτσες φυτεύοντας συγκεκριμένα φυτά όπως ηλίανθο, μελισσόχορτο ή μαϊντανό.

7. Διάλυμα λεβάντας

Η λεβάντα είναι ένα φυτό που επίσης έχει εντομοαπωθητικές ιδιότητες. Σε ένα λίτρο νερό τοποθέτησε 20 γραμμάρια από άνθη λεβάντα και άφησε το για μία εβδομάδα σε ένα σκιερό μέρος. Μόλις περάσει αυτό το διάστημα χρησιμοποίησε το στα φυτά σου. Να σημειωθεί ότι δεν αποτελεί λύση για την καταπολέμηση μελίγκρας αλλά τρόπο πρόληψης.

8. Πότισμα

Ένας αποτελεσματικός τρόπος καταπολέμησης της μελίγκρας είναι το πότισμα. Πιο συγκεκριμένα, πρέπει να καταβρέξετε υπό πίεση το κάτω μέρος των φύλλων του φυτού. Εκεί κρύβονται συνήθως τα εν λόγω έντομα. Αυτή η πρακτική θα βοηθήσει περισσότερο τα προσβεβλημένα φύλλα των δέντρων και όχι τόσο τα λαχανικά σε ένα μποστάνι.

9. Οικολογικά σκευάσματα

Σε γεωπονικά καταστήματα υπάρχουν αρκετά βιολογικά προϊόντα τα οποία είναι δε διατρέχουν κανένα κίνδυνο για την υγεία του ανθρώπου. Ενδέχεται να βασίζονται σε σόδα ή άλλα φυσικά υλικά. Συγκεκριμένα, μπορείς να ψεκάσεις τα φύλλα των φυτών σου με σκευάσματα θερινού πολτού ή σάπωνες αλάτων καλίου. Έχουν θετικά αποτελέσματα στην καταπολέμηση μελίγκρας και είναι ταυτόχρονα ελεγμένα.

10. Φύλλα καρυδιάς

καταπολέμηση μελίγκρας

Πρόκειται για ένα ακόμη διάλυμα φυσικών υλικών. Εάν έχεις τη δυνατότητα να βρεις, βάλε σε 1 λίτρο νερό 200 γραμμάρια φρέσκων φύλλων καρυδιάς. Άφησε το μείγμα για 4-5 ημέρες και έπειτα σούρωσέ το. Στη συνέχεια, ψέκασε με αυτό τα φυτά για να δώσεις ένα τέλος στις αφίδες, αλλά και τις κάμπιες.

11. Διάλυμα σκόρδου και κρεμμυδιού

Χρησιμοποίεισαι το σκόρδο και το κρεμμύδι που υπάρχουν στην κουζίνα σου για τα φυτά! Η συνταγή περιλαμβάνει 1 μέτριο κρεμμύδι, 5 σκελίδες σκόρδο και 1 λίτρο ζεστό νερό. Βάλε το σκόρδο και το κρεμμύδι στο μπλέντερ και χτύπα τα έως ότου γίνει ένας πολτός. Στη συνέχεια, ρίξε τον στο ζεστό νερό, ανακάτεψέ τα και άφησέ το για ένα βράδυ. Την επόμενη μέρα μπορείς να σουρώσεις το μείγμα και να ψεκάσεις με το διάλυμα τα λουλούδια και τα καρποφόρα δέντρα του κήπου ή του μπαλκονιού σου. Η πρακτική αυτή αντιμετωπίζει τη μελίγκρα, αλλά και τα σκουλήκια που προσβάλλουν τον καρπό.

Ελπίζουμε να σε βοηθήσαμε δίνοντάς σου λύσεις για την καταπολέμηση μελίγκρας, από την οποία κινδυνεύουν τα φυτά σου. Παρ’ όλα αυτά, εάν δε λειτουργήσουν οι παραπάνω τρόποι, τότε απευθύνσου σε έναν ειδικό. Καταχώρησε, λοιπόν, την εργασία σου και πάρε προσφορές από αξιολογημένους επαγγελματίες κηπουρούς που θα αναλάβουν τη συντήρηση του κήπου σου.

Σχετικά με το Douleutaras

Είμαστε η Νο1 Πλατφόρμα Εύρεσης Επαγγελματιών έχοντας πραγματοποιήσει 195.000+ εργασίες, με πάνω από 3.500 αξιολογημένους επαγγελματίες και 20.000+ χρήστες σε μηνιαία βάση.

Πώς λειτουργεί o Douleutaras

Μας περιγράφεις την εργασία που θες

Μέσα σε λίγη ώρα, ένας ή περισσότεροι αξιολογημένοι επαγγελματίες επικοινωνούν μαζί σου για την υλοποίησή της

Επιλέγεις τον κατάλληλο για σένα

Οι επαγγελματίες του Douleutaras

4.5

Μέσος όρος αξιολόγησης επαγγελματιών

6.000 εργασίες

Κάθε επαγγελματίας έχει ολοκληρώσει περίπου 50 εργασίες

1.000 επαγγελματίες

+2 νέοι επαγγελματίες κάθε μέρα