9 Συμβουλές που πρέπει να γνωρίζεις αν θέλεις να τοποθετήσεις λεβάντα σε γλάστρα!

Λεβάντα σε Γλάστρα

Η λεβάντα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα φυτά που συναντάμε σε μπαλκόνια, αυλές και κήπους στη χώρα μας. Μπορεί εύκολα να φυτευτεί σε γλάστρες, παρτέρια και ζαρντινιέρες και ευδοκιμεί ακόμα και σε βραχώδη εδάφη. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να θέλεις να φυτέψεις τη δική σου λεβάντα σε γλάστρα. Μπορεί να αγαπάς τα μοβ λουλούδια της, ή το άρωμα τους. Ειδικά το άρωμα τους είναι πολύ αγαπημένο, γιατί έχει χαλαρωτικές και θεραπευτικές ιδιότητες. Χρησιμοποιείται στο σπίτι, για πρακτικούς σκοπούς, αλλά και στην αρωματοθεραπεία με εκπληκτικά αποτελέσματα.

Παρόλα αυτά, υπάρχουν κάποιες ερωτήσεις στις οποίες πρέπει να απαντήσεις, πριν φυτεύσεις λεβάντα σε γλάστρα. Ποιες είναι οι διαφορές της φύτευσης σε γλάστρα, σε σχέση με το παρτέρι; Ποια είναι η καλύτερη εποχή για να φυτέψεις λεβάντα; Πώς γίνεται η φροντίδα της λεβάντας για να αντέξει περισσότερο; Ποιες χρήσεις μπορεί να έχει η λεβάντα; Πώς μπορείς να αξιοποιήσεις τη λεβάντα για να κάνεις τη ζωή σου καλύτερη; Αυτές, αλλά και άλλες πολλές απορίες μπορεί να έχεις. Εμείς είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε να ξεδιαλύνεις τις βασικές απορίες σου και να απολαύσεις τα οφέλη της παρουσίας της λεβάντας στη βεράντα σου!

9 απαντήσεις σε ερωτήματα που σε απασχολούν, πριν φυτέψεις λεβάντα σε γλάστρα!

#1 Ποια είναι η καλύτερη εποχή για να φυτέψω λεβάντα;

Στη χώρα μας, η φύτευση λεβάντας είναι αρκετά εύκολη υπόθεση, καθώς την ευνοεί το κλίμα μας. Γενικά, η λεβάντα δεν έχει φοβερές απαιτήσεις σαν φυτό. Αντέχει το χειμώνα και το καλοκαίρι, εκτός αν το κρύο, ή η ζέστη, είναι υπερβολικά. Σαν γενικός κανόνας, η λεβάντα φυτεύεται το φθινόπωρο και ανθίζει την άνοιξη. Μέσα στο χειμώνα αρχίζει να αναπτύσσεται και να παίρνει τη θέση της στη γλάστρα σου. Ωστόσο, αν στην περιοχή σου ο χειμώνας είναι πολύ βαρύς, τότε είναι καλό να φυτέψεις λεβάντα σε γλάστρα την άνοιξη. Με τη σωστή φροντίδα και λίπανση, θα ανθίσει αρκετά γρήγορα. Η λεβάντα είναι ένα από τα κατεξοχήν φυτά εξωτερικού χώρου ανθεκτικά στο κρύο, αλλά όχι και στον παγετό.

λεβάντα σε γλάστρα

#2 Πόσο κοστίζει μια γλάστρα με λεβάντα;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να θέλεις να φυτέψεις μια λεβάντα σε γλάστρα για το μπαλκόνι σου. Μπορεί να αγαπάς το φυτό και το άρωμα του, αλλά ίσως και να σκοπεύεις να το χρησιμοποιήσεις για να φτιάξεις καλλυντικά και αρώματα για το σπίτι. Όποιος κι αν είναι ο λόγος, από κάπου πρέπει να ξεκινήσεις. Μπορείς να προμηθευτείς τη λεβάντα σου έτοιμη, σε γλαστράκι, σε σπόρους, ή και σε αιθέρια έλαια. Η τιμή ανάμεσα στις επιλογές αυτές ποικίλει σημαντικά, όπως καταλαβαίνεις.

Μια λεβάντα σε γλάστρα μπορεί να κοστίζει και από 2 ευρώ. Μπορείς να αγοράσεις μια λεβάντα σε γλάστρα από ένα φυτώριο, από τη λαϊκή αγορά, ακόμα και από το διαδίκτυο. Από την άλλη πλευρά, η αγορά σπόρων μπορεί να κοστίσει λίγο παραπάνω, αλλά δίνει τη δυνατότητα να φυτέψεις πιο πολλές λεβάντες. Τέλος, τα έτοιμα αιθέρια έλαια έχουν την υψηλότερη τιμή, αλλά είναι ο πιο γρήγορος τρόπος να φτιάξεις αρώματα και καλλυντικά.

#3 Τι έδαφος χρειάζεται η λεβάντα για να αναπτυχθεί;

Η λεβάντα μερικές φορές φυτρώνει και από μόνη της στη φύση, σε βραχώδη εδάφη. Όμως, πώς θα τη φυτέψεις εσύ, στις γλάστρες του μπαλκονιού σου; Σαν φυτό, χρειάζεται χώμα με καλή αποστράγγιση, όπου για να ενισχύσεις αυτή την ιδιότητα μπορείς να βάλεις άμμο, ή χαλίκι μέσα στη γλάστρα, σε συνδυασμό με το χώμα. Επίσης, το φυτό αυτό απεχθάνεται την υπερβολική υγρασία και γι’ αυτό πρέπει στο πότισμα να προσέχεις και να μη βρέχεις τα φύλλα και τα λουλούδια του. Επίσης, αξίζει να θυμάσαι πως η λεβάντα αναπτύσσεται καλύτερα σε σημεία με καλή πρόσβαση στο φως του ήλιου. Παρόλα αυτά, μπορεί να αναπτυχθεί και σε σημεία που κάποιες φορές έχουν σκιά. Άλλωσε, είναι από τα λουλούδια που αντέχουν χειμώνα καλοκαίρι και η αντοχή της είναι παροιμιώδης.

#4 Ποια είναι η τακτική φροντίδα που χρειάζεται η λεβάντα;

Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα για τα φυτά που έχεις στο μπαλκόνι σου, είναι το πώς θα τα περιποιείσαι σε τακτική βάση για να είναι υγιή. Το ίδιο ισχύει και για τη λεβάντα σε γλάστρα. Ευτυχώς, η λεβάντα είναι ένα από τα λουλούδια για το μπαλκόνι που χρειάζονται τη λιγότερη φροντίδα. Ακόμα και ένας αρχάριος στην κηπουρική μπορεί να φροντίσει τη λεβάντα. Αφού της προσφέρεις χώμα με καλή αποστράγγιση και πρόσβαση στο φως του ήλιου, χρειάζεται και το σχετικό πότισμα.

Για τον πρώτο χρόνο της ζωής της λεβάντας, μπορείς να την ποτίζεις 2 φορές την εβδομάδα, έτσι ώστε να σταθεροποιηθεί στο έδαφος. Έπειτα, μπορείς να αραιώσεις τα ποτίσματα σε 1 φορά την εβδομάδα. Όσο για τη λίπανση, αν βάλεις λίγο βιολογικό λίπασμα 1- 2 φορές το χρόνο, θα πρέπει να είναι αρκετό για να αναπτυχθεί η λεβάντα σου με υγεία.

λεβάντα σε γλάστρα

#5 Πώς κλαδεύεται η λεβάντα;

Το κλάδεμα της λεβάντας για οικιακή χρήση είναι πολύ εύκολη υπόθεση, ενώ μπορείς να το αποφύγεις και εντελώς. Σε περίπτωση που επιθυμείς να κλαδέψεις τη λεβάντα σου για να τη δυναμώσεις, αρκεί να το κάνεις μια φορά το χρόνο. Συνήθως, το κλάδεμα γίνεται το φθινόπωρο. Ουσιαστικά, αυτό που έχεις να κάνεις είναι να κόψεις τα άνθη, μαζί με ένα μικρό κομμάτι των βλαστών. Μπορείς να το κάνεις με ένα ψαλίδι για κλάδεμα για να έχεις το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Δεν υπάρχει λόγος να κόψεις μεγάλο μέρος του βλαστού, καθώς ο σκοπός είναι απλά να βοηθήσεις το φυτό να δυναμώσει.

#6 Τι να κάνω, αν ξεραθεί η λεβάντα μου;

Όπως αναφέραμε παραπάνω, η λεβάντα είναι ένα πολύ ανθεκτικό φυτό για το μπαλκόνι. Φυσικά, προτιμά τη θέση σε παρτέρια, όπου οι ρίζες της έχουν περισσότερο χώρο για να απλωθούν. Ωστόσο, μπορείς να περιποιηθείς και μια λεβάντα σε γλάστρα. Τι να κάνεις αν η λεβάντα σου ξεραθεί; Αρχικά, μπορείς να κλαδέψεις ελαφρά τους βλαστούς που μοιάζουν να έχουν ξεραθεί.

Έπειτα, μπορείς να κάνεις λίγο πιο εντατικό το πότισμα σου, ειδικά αν είναι καλοκαίρι και κάνει πολλή ζέστη. Τέλος, αν δε βρίσκεται ήδη σε μια ηλιόλουστη θέση, δοκίμασε να βάλεις τη λεβάντα σου σε κάποιο σημείο που βλέπει αρκετό φως του ήλιου. Αυτές είναι οι πιο συνήθεις λύσεις για μια λεβάντα που μοιάζει να ξεραίνεται και συνήθως φέρνουν ικανοποιητικά αποτελέσματα. Ελπίζουμε να λειτουργήσουν και στη δική σου περίπτωση!

#7 Πώς να χρησιμοποιήσω τα άνθη της λεβάντας;

Υπάρχουν πολλές χρήσεις για τα άνθη της λεβάντας στο σπίτι. Αρχικά, είναι γνωστό πως η λεβάντα μπορεί να διώξει το σκόρο από τα ρούχα. Έτσι, μπορείς να αποξηράνεις τα λουλούδια της λεβάντας και να τα βάλεις σε μικρά πουγγιά. Τα πουγγιά αυτά τοποθετούνται στις ντουλάπες, φροντίζοντας για την προστασία των ρούχων σου. Έπειτα, μπορείς να φτιάξεις τα δικά σου αρωματικά χώρου με αιθέρια έλαια λεβάντας.

Είναι πολύ εύκολο, χρειάζεται ελάχιστα υλικά και βοηθά στο να ενισχύσεις τη χαλάρωση σου. Αυτό συμβαίνει, γιατί η λεβάντα έχει ευεργετικές χαλαρωτικές ιδιότητες. Έπειτα, μπορείς να φτιάξεις υπέροχα αρωματικά σαπούνια με λεβάντα, τα οποία είναι εντελώς φυσικά! Άλλωστε, γιατί να μη δοκιμάσεις να αξιοποιήσεις τη λεβάντα σου για να λύσεις κάποιες καθημερινές ανάγκες σου με φυσικό και οικονομικό τρόπο;

λεβάντα σε γλάστρα

#8 Ποια είναι τα οφέλη της λεβάντας;

Για ποιο λόγο αξίζει να φυτέψεις μια λεβάντα σε γλάστρα; Αξίζει, γιατί το φυτό αυτό έχει να σου προσφέρει πάρα πολλά οφέλη. Αρχικά, έχει πανέμορφο άρωμα, το οποίο έχει και χαλαρωτικές ιδιότητες. Είναι ιδανικό για το σπίτι σου, αν αντιμετωπίζεις θέματα άγχους. Έπειτα, ομορφαίνει το μπαλκόνι σου με την όψη της. Η λεβάντα είναι όμορφη, κομψή, αλλά και διακριτική και στολίζει το μπαλκόνι και τη βεράντα από τη γλάστρα της. Τέλος, όπως αναφέραμε προηγουμένως, υπάρχουν πολλές χρήσεις της λεβάντας από τις οποίες μπορείς να επωφεληθείς καθημερινά. Μπορείς να φτιάξεις τα δικά σου αιθέρια έλαια λεβάντας και να τα αξιοποιήσεις με τον τρόπο που επιθυμείς!

#9 Πού θα βρω αιθέρια έλαια λεβάντας;

Αν θέλεις να αξιοποιήσεις τις ευεργετικές ιδιότητες της λεβάντας, χωρίς να τη φυτέψεις, να τη φροντίζεις και να την προετοιμάζεις μόνος/ -η σου, μπορείς να αγοράσεις έτοιμα αιθέρια έλαια. Τα αιθέρια έλαια λεβάντας είναι ιδανικά για αρώματα, καλλυντικά, ακόμα και για το σώμα και το δέρμα. Μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις για να κάνεις ένα χαλαρωτικό μπάνιο. Θα βρεις αιθέρια έλαια λεβάντας σε καταστήματα με είδη καλλυντικών, αλλά και στο διαδίκτυο. Η τιμή τους εξαρτάται από τον κατασκευαστή, από την ποιότητα του προϊόντος, αλλά και από τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται.

Ελπίζουμε να έμαθες όσα χρειαζόσουν για να φυτέψεις τη δική σου λεβάντα σε γλάστρα! Θέλεις να φροντίσεις τα λουλούδια της βεράντας σου, αλλά δεν έχεις το χρόνο να το κάνεις; Εμπιστεύσου τους ειδικούς! Καταχώρησε την εργασία σου και πάρε προσφορές από έμπειρους και αξιολογημένους κηπουρούς της πλατφόρμας μας για να περιποιηθούν τα φυτά σου, χωρίς να κοπιάσεις καθόλου!

Σχετικά με το Douleutaras

Είμαστε η Νο1 Πλατφόρμα Εύρεσης Επαγγελματιών έχοντας πραγματοποιήσει 195.000+ εργασίες, με πάνω από 3.500 αξιολογημένους επαγγελματίες και 20.000+ χρήστες σε μηνιαία βάση.

Πώς λειτουργεί o Douleutaras

Μας περιγράφεις την εργασία που θες

Μέσα σε λίγη ώρα, ένας ή περισσότεροι αξιολογημένοι επαγγελματίες επικοινωνούν μαζί σου για την υλοποίησή της

Επιλέγεις τον κατάλληλο για σένα

Οι επαγγελματίες του Douleutaras

4.5

Μέσος όρος αξιολόγησης επαγγελματιών

6.000 εργασίες

Κάθε επαγγελματίας έχει ολοκληρώσει περίπου 50 εργασίες

1.000 επαγγελματίες

+2 νέοι επαγγελματίες κάθε μέρα