Πόση υγρασία πρέπει να έχει το σπίτι μου;

Πόση υγρασία πρέπει να έχει το σπίτι μου

Η υγρασία είναι ο χειρότερος εχθρός του σπιτιού σου. Είναι ικανή να δημιουργήσει πολλά προβλήματα τόσο στο σπίτι όσο και στην υγεία σου. Ενδεχομένως να αναρωτιέσαι συχνά πόση υγρασία πρέπει να έχει το σπίτι σου, ώστε να λειτουργούν όλα σωστά. Είναι γεγονός ότι τα επίπεδα υγρασίας πρέπει να διατηρούνται χαμηλά, αλλά, όσο κι αν εκπλήσσεσαι, όχι πολύ χαμηλά.

Η υγρασία είναι η ποσότητα υδρατμών του αέρα που υπάρχει σε ένα σπίτι. Από τους μετεωρολόγους συνήθως μετράται επί τοις εκατό. Ανεξαρτήτως τύπου σπιτιού, νέου ή καινούργιου και περιοχής στην οποία βρίσκεται, υπάρχει μόνο μία απάντηση για τα κατάλληλα επίπεδα υγρασίας. Εμείς θα προσπαθήσουμε να σου λύσουμε ορισμένες απορίες που ίσως να έχεις σχετικά με την υγρασία του σπιτιού.

5 Ερωτήσεις & Απαντήσεις για την Υγρασία στο Σπίτι!

1. Ποια είναι τα σωστά επίπεδα υγρασίας;

Ιδιαίτερα τα σπίτια που βρίσκονται σε περιοχές κοντά σε θάλασσα, όπως σε νησιά ή παραθαλάσσιες περιοχές, πλήττονται από τα υψηλά επίπεδα υγρασίας. Εάν, λοιπόν, σε βασανίζει το ερώτημα “ πόση υγρασία πρέπει να έχει το σπίτι μου;“, θα σου απαντήσουμε ευθύς αμέσως. Τα ιδανικά επίπεδα υγρασίας είναι 45-55%. Όπως ίσως κατάλαβες, η λύση βρίσκεται κάπου στη μέση. Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να είναι στα ύψη, αλλά δε χρειάζεται να είναι και πολύ χαμηλά. Σε τιμές κάτω από 30% η ατμόσφαιρα είναι πολύ ξηρή, μετατρέποντάς τη σε αποπνικτική εάν μειωθεί περισσότερο.

2. Τι προκαλεί την εμφάνιση υγρασίας;

Οι πηγές της υγρασίας είναι πάρα πολλές, η βασικότερη όμως είναι το ίδιο το περιβάλλον. Συγκεκριμένα σε περιόδους συχνών βροχοπτώσεων, όπως το φθινόπωρο, η ατμόσφαιρα είναι αρκετά υγρή, πράγμα που επηρεάζει και το σπίτι. Η υγρασία συνήθως εισέρχεται από τις χαραμάδρες των κλειστών παραθύρων και των πορτών ή όταν αυτά ανοίγονται. Άλλη σημαντική πηγή υγρασίας είναι το μπάνιο. Ο χώρος του μπάνιου είναι απαραίτητο να αερίζεται επαρκώς κυρίως μετά το χαλαρωτικό σου μπάνιο, είτε ανοίγοντας ένα παράθυρο είτε με την ύπαρξη εξαερισμού. Παράλληλα, εμείς οι ίδιοι αυξάνουμε τα επίπεδα υγρασίας στο σπίτι με τις καθημερινές εργασίες. Αυτό γίνεται με το μαγείρεμα, το σφουγγάρισμα, το στέγνωμα των ρούχων εσωτερικά του σπιτιού ακόμα και με την αναπνοή μας. Παρ’ όλα αυτά συχνό φαινόμενο πρόκλησης υγρασίας είναι οι υδραυλικές βλάβες. Μια υδρορροή είναι πολύ πιθανό να αυξήσει την υγρασία στους τοίχους και ύστερα να εισχωρήσει στο υπόλοιπο σπίτι.

3. Τι να κάνω για να έχω την ιδανική υγρασία;

Για να εξαλείψεις την υγρασία ή έστω να τη μειώσεις θα πρέπει να εντοπίσεις το πρόβλημα στη ρίζα του. Αυτό σημαίνει ότι εάν υπάρχει κάποια υδραυλική βλάβη, καλό θα είναι να διορθωθεί άμεσα. Αυτό θα βοηθήσει στο να εξαφανιστούν τα μαύρα στίγματα μούχλας στους τοίχους αλλά και στη μη άσκοπη κατανάλωση νερού στην ενδεχόμενη υδρορροή. Στη συνέχεια, θα πρέπει να προσέξεις τις ενέργειές σου μέσα στο σπίτι. Για παράδειγμα, όταν μαγειρεύεις θα πρέπει να χρησιμοποιείς πάντοτε απορροφητήρα, ώστε να μη διαχέονται στην ατμόσφαιρα περίσσιοι υδρατμοί. Όταν βγαίνεις από το μπάνιο, πέρα από τον εξαερισμό του χώρου, θα πρέπει να φροντίζεις να απλώνεις το νωπό χαλάκι του μπάνιου σου για να στεγνώσει και να μη συσσωρεύει υγρασία. Όσον αφορά τα βρεγμένα φρεσκοπλυμένα σου ρούχα που δε θέλεις να απλώσεις έξω, βάλε τα στο στεγνωτήριο. Κι αν δεν έχεις, επένδυσε σε ένα, πραγματικά θα σου λύσει τα χέρια! Συν των άλλων, έλεγξε τη θερμοκρασία του σπιτιού σου. Η κατάλληλη είναι 18-20°C. Θα πρέπει να είναι ομοιόμορφα κατανεμημένη σε όλο το σπίτι προκειμένου να μειώνονται συνολικά τα επίπεδα υγρασίας.

πόση υγρασία πρέπει να έχει το σπίτι

Επιπλέον, καλό είναι να γνωρίζεις τη χρησιμότητα του κλιματιστικού σου. Ένα air- condition είναι υπεύθυνο για τη διατήρηση της σωστής θερμοκρασίας, αλλά και την αφύγρανση του χώρου. Πολλά από αυτά διαθέτουν φίλτρα υψηλής απόδοσης, τα οποία συλλέγουν τους κόκκους της μούχλας και τα αλλεργιογόνα από τον αέρα του σπιτιού. Ωστόσο, μην αμελείς τη συντήρηση του κλιματιστικού σου προκειμένου να λειτουργεί σωστά. Ως αποτελεσματικότερη λύση, προτείνεται η αγορά ενός αφυγραντήρα. Αυτός αντιλαμβάνεται πόση υγρασία πρέπει να έχει το σπίτι. Επομένως, θα διατηρήσει τα επίπεδα υγρασίας στην ιδανικότερη κατάσταση δημιουργώντας συνθήκες άνεσης στο σπίτι. Επίσης, είναι ικανός να αυξήσει τη θερμοκρασία ενός χώρου έως και 2°C. Παράλληλα, επένδυσε σε εσωτερική και εξωτερική θερμομόνωση και χρησιμοποίησε θερμομονωτικά χρώματα για το βάψιμο των τοίχων ως τρόπο πρόληψης της υγρασίας.

4. Ποιες οι επιπτώσεις από την υψηλή υγρασία;

Σημαντικότερες είναι οι επιπτώσεις της υγρασίας σε προβλήματα υγείας. Η υγρασία είναι υπεύθυνη για πόνους στα κόκαλα, αρθριτικά, πονοκεφάλους, αναπνευστικά προβλήματα, αλλεργίες, δερματοπάθειες, ξερόβηχα ή ακόμα και επιδείνωση καρδιακών παθήσεων. Επομένως, εύλογα αναρωτιέσαι πόση υγρασία πρέπει να έχει το σπίτι σου, αφού είναι σημαντικός εχθρός της υγείας. Μαζί με αυτά όμως, δημιουργεί αρκετά προβλήματα στο σπίτι. Τυπική ένδειξη υγρασίας είναι τα “δάκρυα” στους τοίχους και η εμφάνιση σταγόνων νερού στο εσωτερικό των τζαμιών των παραθύρων σου. Συνήθως παρατηρούνται μαύρα στίγματα γύρω από παράθυρα και πόρτες και στο επάνω μέρος των τοίχων. Τα ίδια στίγματα εμφανίζονται και περιμετρικά της μπανιέρας λόγω της εγκλωβισμένης υγρασίας. Η κάλυψή τους με ένα απλό βάψιμο δεν επαρκεί, αφού αργά ή γρήγορα θα κάνουν ξανά την εμφάνισή τους. Επίσης, η μπογιά φθείρεται και ο τοίχος “σκάει” δημιουργώντας άσχημα αισθητικά αποτελέσματα. Η υψηλή υγρασία είναι υπεύθυνη για τη δημιουργία μούχλας, ακάρεων και μυκήτων, αλλά και σχηματισμό επικίνδυνων χημικών ουσιών που επηρεάζουν τα δομικά υλικά.

5. Ποιες οι επιπτώσεις από τη χαμηλή υγρασία;

Στον αντίποδα, τα πολύ χαμηλά επίπεδα σχετικής υγρασίας προκαλούν επίσης σημαντικά προβλήματα. Σε ό,τι αφορά τα προβλήματα υγείας, προκαλείται φαγούρα, ξηροδερμία, ξηροφθαλμία, αλλά γινόμαστε και περισσότερο επιρρεπείς στις ασθένειες. Αυτό συμβαίνει γιατί η χαμηλή υγρασία επιτρέπει βακτήρια και μικρόβια να ζουν ανενόχλητα μέσα στο σπίτι, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι πιθανότητες για μολύνσεις και ασθένειες. Ταυτόχρονα, σε αυτά τα επίπεδα υγρασίας κρυώνουμε περισσότερο, ακόμα κι αν η πραγματική θερμοκρασία δεν είναι τόσο χαμηλή. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνουμε τη θερμοκρασία στη θέρμανση, πράγμα που σημαίνει περισσότερη κατανάλωση ενέργειας και σπατάλη χρημάτων. Όσο για το σπίτι, οι επιπτώσεις περιορίζονται στις ξύλινες κατασκευές. Ο στεγνός αέρας συρρικνώνει το ξύλο με αποτέλεσμα να ραγίσει ή να σπάσει.

Ελπίζουμε να σου απαντήσαμε σχετικά με το πόση υγρασία πρέπει να έχει το σπίτι σου και πώς να την αντιμετωπίσεις. Εάν θέλεις να προλάβεις το κακό και να μονώσεις το σπίτι σου έγκαιρα, εμείς είμαστε εδώ! Καταχώρησε την εργασία σου στην πλατφόρμα μας και πάρε προσφορές από αξιολογημένους επαγγελματίες που θα αναλάβουν την εσωτερική και εξωτερική θερμομόνωση του σπιτιού σου.

Σχετικά με το Douleutaras

Είμαστε η Νο1 Πλατφόρμα Εύρεσης Επαγγελματιών έχοντας πραγματοποιήσει 195.000+ εργασίες, με πάνω από 3.500 αξιολογημένους επαγγελματίες και 20.000+ χρήστες σε μηνιαία βάση.

Πώς λειτουργεί o Douleutaras

Μας περιγράφεις την εργασία που θες

Μέσα σε λίγη ώρα, ένας ή περισσότεροι αξιολογημένοι επαγγελματίες επικοινωνούν μαζί σου για την υλοποίησή της

Επιλέγεις τον κατάλληλο για σένα

Οι επαγγελματίες του Douleutaras

4.5

Μέσος όρος αξιολόγησης επαγγελματιών

6.000 εργασίες

Κάθε επαγγελματίας έχει ολοκληρώσει περίπου 50 εργασίες

1.000 επαγγελματίες

+2 νέοι επαγγελματίες κάθε μέρα