Θερμομονωτικά Χρώματα - Τι είναι & γιατί αξίζει να τα επιλέξεις;

Τα τελευταία χρόνια οι ιδιοκτήτες σπιτιών και διαμερισμάτων έχουν στραφεί προς τη μόνωση σπιτιού. Αυτό γιατί ενδιαφέρονται ολοένα και περισσότερο για την λειτουργικότητα του χώρου τους. Σκέφτονται τα χρήματα και την ενέργεια που θα εξοικονομήσουν μελλοντικά και προνοούν κάνοντας τη συγκεκριμένη επένδυση. Σε ένα σπίτι μπορεί να γίνει εσωτερική και εξωτερική θερμομόνωση. Η διαδικασία αυτή, όμως, περιλαμβάνει και τα κατάλληλα υλικά, ώστε να πετύχει η μέγιστη απόδοση. Με τη βοήθεια της τεχνολογίας έχουν δημιουργηθεί θερμομονωτικά χρώματα τα οποία ενισχύουν τις ιδιότητες της μόνωσης. Εμείς θα σου παρουσιάσουμε όλα όσα πρέπει να ξέρεις για αυτά.

Γιατί να χρησιμοποιείς απλές μπογιές για το βάψιμο του τοίχου σου, ενώ μπορείς να έχεις θερμομονωτικές ιδιότητες από ένα απλό βάψιμο; Εάν διατίθεσαι να βάψεις το σπίτι σου, κάνε πρώτα μια έρευνα. Ανακάλυψε τα χρώματα νέας τεχνολογίας που υπάρχουν στην αγορά και ύστερα κρίνε μόνος/-η σου σε ποιο είδος χρώματος θα προχωρήσεις.

Όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις για τα θερμομονωτικά χρώματα!

Ποιες είναι οι κατηγορίες θερμομονωτικών χρωμάτων;

Τα ενεργειακά ή θερμομονωτικά χρώματα χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Ο διαχωρισμός αφορά κυρίως το σημείο εφαρμογής και το πλεονέκτημα που προσφέρει η κάθε μία.

Χρώματα Νανοτεχνολογίας

Στην πρώτη κατηγορία συγκαταλέγονται τα χρώματα νανοτεχνολογίας. Η συγκεκριμένη καινοτομία σημαίνει ότι στο χρώμα περιλαμβάνονται πολύ μικρά κεραμικά ή υαλικά σωματίδια. Αυτά τα σωματίδια περιέχουν αέρα ο οποίος βοηθάει στην αντανάκλαση της ηλιακής ακτινοβολίας. Αυτό σημαίνει ότι ο ήλιος που “πέφτει” στην εξωτερική επιφάνεια του τοίχου δεν περνά ως θερμότητα στο εσωτερικό του σπιτιού, αλλά ανακλάται. Πιο συγκεκριμένα, εξαιτίας του αέρα δημιουργείται υψηλής αποδοτικότητας θερμομόνωση στο σπίτι σου. Τα θερμομονωτικά χρώματα υπάρχουν τόσο σε πλαστικά όσο και σε ακρυλικά και η συγκεκριμένη κατηγορία χρησιμοποιείται στην εξωτερική πρόσοψη του κτιρίου.

Ενεργειακά Χρώματα

Όσον αφορά τη δεύτερη κατηγορία, πρόκειται για τα ενεργειακά χρώματα που έχουν την ιδιότητα να δημιουργούν ένα ανακλαστικό φιλμ. Οι μπογιές αυτής της κατηγορίας περιλαμβάνουν συνθετική ρητίνη ή σιλικόνη και διατίθενται επίσης τόσο σε ακρυλικά όσο και σε πλαστικά χρώματα. Η εφαρμογή του συγκεκριμένου χρώματος πέρα από τη θερμομόνωση, προσφέρει και αφύγρανση ενός χώρου. Με τον τρόπο αυτό μειώνεται η υγρασία και αυξάνεται η απόδοση του χρώματος. Αυτή η κατηγορία θερμομονωτικών χρωμάτων χρησιμοποιείται κυρίως στο εσωτερικό ενός σπιτιού.

Ποια τα οφέλη που προσφέρουν τα θερμομονωτικά χρώματα στο σπίτι;

Μειώνεται η θερμοκρασία στο εσωτερικό του χώρου

Οι υψηλές θερμοκρασίες είναι συχνό φαινόμενο του καλοκαιριού στη χώρα μας. Πολλές φορές δεν αντέχεται καν να μείνεις μέσα στο σπίτι με κλειστές πόρτες και παράθυρα. Η ζέστη θα βρει τρόπο να τρυπώσει! Ωστόσο, η εξωτερική θερμομόνωση του σπιτιού σου, με την αντανάκλαση των ακτίνων του ήλιου, είναι ικανή να μειώσει την εσωτερική θερμοκρασία έως και 2°C. Ίσως να σου φαίνονται ελάχιστοι αλλά θα αναγνωρίσεις ότι είναι ιδιαίτερα παρηγορητικό όταν η εξωτερική θερμοκρασία είναι 40°C.

Εξοικονομείται ενέργεια

Το προηγούμενο όφελος είναι συνέπεια της εξοικονόμησης της ηλεκτρικής ενέργειας. Πιο συγκεκριμένα, εάν μειωθεί η θερμοκρασία, τότε δε χρειάζεται να λειτουργεί το κλιματιστικό στην ίδια ένταση που λειτουργούσε. Επίσης, συνήθως η θέρμανση ή η ψύξη ενός χώρου είναι διακοπτόμενη. Τα θερμομονωτικά χρώματα έχουν την ιδιότητα να συγκρατούν τις θερμοκρασίες στο εσωτερικό του σπιτιού σχετικά σταθερές, αφού μειώνονται οι απώλειες. Εξαιτίας του τελευταίου, το σπίτι θερμαίνεται ή ψύχεται έως και 4 φορές γρηγορότερα από ότι θα χρειαζόταν πριν την εφαρμογή τους.30

Προστατεύεται από υγρασία

Η μόνωση που παρέχεται αφορά και την αφύγρανση του σπιτιού. Αποτρέπεται η δημιουργία υγρασίας, μούχλας και μυκήτων που προέρχονται από το εξωτερικό περιβάλλον. Τα επίπεδα υγρασίας στο σπίτι μειώνονται σημαντικά, ενώ ταυτόχρονα βελτιώνονται οι συνθήκες διαβίωσης ολόκληρης της οικογένειας, αφού δεν προκαλούνται προβλήματα υγείας. Η προστασία αυτή συνεπάγεται και την αποφυγή ζημιών. Αυτές μπορεί να είναι το “σκάσιμο” των τοίχων, η ύπαρξη μαύρων στιγμάτων μούχλας και οι βλάβες των δομικών υλικών λόγω ύπαρξης υγρασίας.

Εξοικονομείς χρήματα

Τα προηγούμενα πλεονεκτήματα των θερμομονωτικών χρωμάτων έχουν ως τελικό αποτέλεσμα τη μείωση των εξόδων. Οι πάγιες δαπάνες σε θέρμανση πέφτουν κατακόρυφα, αφού η κατανάλωση είναι λιγότερη. Επιπλέον, η πιθανότητα πρόκλησης ζημιών λόγω υγρασίας είναι ελάχιστη, επομένως τα ξαφνικά έξοδα προς επισκευή αποφεύγονται. Με τον τρόπο αυτό παρατείνεται σημαντικά η διάρκεια ζωής του σπιτιού. Επίσης, σε περιπτώσεις που δεν υπάρχει μεγάλη οικονομική δυνατότητα, το απλό βάψιμο με τη χρήση θερμομονωτικών χρωμάτων συμφέρει περισσότερο από την πλήρη εσωτερική και εξωτερική θερμομόνωση ενός σπιτιού.

Προστατεύεται το περιβάλλον

Εάν είσαι αρκετά ευαισθητοποιημένος/-η περιβαλλοντικά, τότε σίγουρα θα σε πείσει το συγκεκριμένο όφελος για να χρησιμοποιήσεις τα θερμομονωτικά χρώματα. Η μόνωση βοηθά στη μικρότερη κατανάλωση ενέργειας, πράγμα που συμβάλλει με τη σειρά του στη μείωση της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος. Είναι γεγονός ότι πρέπει πια να συνειδητοποιήσουμε ποιες συνέπειες υπάρχουν από μικρές καθημερινές ανθρώπινες συνήθειες.

Ελπίζουμε να σε βοηθήσαμε να μάθεις όλα όσα ήθελες για τα θερμομονωτικά χρώματα. Ωστόσο, το βάψιμο των τοίχων με αυτά δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αντικαταστήσει την εξωτερική ή εσωτερική θερμομόνωση του σπιτιού σου, που αποτελεί σημαντική επένδυση. Η ολοκληρωμένη μόνωση θα σου προσφέρει υψηλότερη αποδοτικότητα. Εάν ψάχνεις κάποιον ειδικό να μονώσει το σπίτι σου, εμείς είμαστε εδώ! Καταχώρησε την εργασία σου στην πλατφόρμα μας και πάρε προσφορές από αξιολογημένους επαγγελματίες που θα αναλάβουν να μετατρέψουν το σπίτι σου σε έναν απόλυτα λειτουργικό χώρο!

Σχετικά με το Douleutaras

Είμαστε η Νο1 Πλατφόρμα Εύρεσης Επαγγελματιών έχοντας πραγματοποιήσει 195.000+ εργασίες, με πάνω από 3.500 αξιολογημένους επαγγελματίες και 20.000+ χρήστες σε μηνιαία βάση.

Πώς λειτουργεί o Douleutaras

Μας περιγράφεις την εργασία που θες

Μέσα σε λίγη ώρα, ένας ή περισσότεροι αξιολογημένοι επαγγελματίες επικοινωνούν μαζί σου για την υλοποίησή της

Επιλέγεις τον κατάλληλο για σένα

Οι επαγγελματίες του Douleutaras

4.5

Μέσος όρος αξιολόγησης επαγγελματιών

6.000 εργασίες

Κάθε επαγγελματίας έχει ολοκληρώσει περίπου 50 εργασίες

1.000 επαγγελματίες

+2 νέοι επαγγελματίες κάθε μέρα