Ελκυσμός Καμινάδας: Τι είναι και πώς θα πετύχεις καλύτερη απόδοση στην καμινάδα σου;

Η καμινάδα αποτελεί ένα πολύ σημαντικό εξάρτημα στη λειτουργία των συστημάτων θέρμανσης στο σπίτι. Ο ελκυσμός καμινάδας είναι ένα φαινόμενο που δημιουργείται, τόσο σε καμινάδες λέβητα, όσο και σε καπνοδοχους τζακιών. Αποτελεί ένα φυσικό φαινόμενο που συμβάλλει στη σωστή λειτουργία της καμινάδας και εξαναγκάζει τον καπνό να διοχετεύεται προς το περιβάλλον.

Αναρωτιέσαι τι είναι ο ελκυσμός καμινάδας και πώς μπορείς να πετύχεις καλύτερη απορροφητικότητα του καπνού; Οι έμπειροι επαγγελματίες της πλατφόρμας μας, μας απάντησαν και στα δύο ερωτήματα. Έτσι, δημιουργήσαμε αυτό το άρθρο με σκοπό να εξηγήσουμε με απλά λόγια το φαινόμενο και να σου προτείνουμε τρόπους να πετύχεις καλύτερα αποτελέσματα.

Τι είναι ο ελκυσμός καμινάδας και πώς θα πετύχεις καλύτερα αποτελέσματα;

Φυσικός Ελκυσμός Καμινάδας

Όπως γνωρίζεις, ο ρόλος της καμινάδας είναι να απομακρύνει τον καπνό της καύσης και να τον προωθεί στο εξωτερικό περιβάλλον. Παράλληλα, όμως, βάζει οξυγόνο προς τα μέσα, ώστε να πραγματοποιηθεί η καύση. Χωρίς την καμινάδα, αυτό δεν είναι δυνατό να συμβεί αποτελεσματικά και ο καπνός διαχέεται στο χώρο.

Ο καπνός και τα καυσαέρια αποτελούν θερμικές μάζες αέρα. Από τη φύση τους οι θερμικές αέριες μάζες έχουν μικρότερο βάρος και γι’ αυτό ανεβαίνουν προς τα πάνω. Η φυσική πορεία των καυσαερίων προς τα πάνω δημιουργεί υποπίεση στη βάση της καμινάδας. Ουσιαστικά, στην καμινάδα υπάρχουν δύο διαφορετικές στήλες αέρα, η θερμική μάζα καυσαερίων που πάει προς τα πάνω και η ατμοσφαιρική. Η διαφορά της πίεσης στο πάνω και κάτω μέρος της καμινάδας, δημιουργεί μια φυσική αναρρόφηση του αέρα. Με αυτό τον τρόπο, η διαφορά πίεσης συμβάλλει στην απομάκρυνση του αέρα και την απαγωγή του από το εξωτερικό περιβάλλον, ενώ παράλληλα διοχετεύει καθαρό αέρα προς το εσωτερικό, για τη διευκόλυνση της καύσης. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται ελκυσμός καμινάδας και γίνεται με φυσικό τρόπο, χωρίς τη χρήση τεχνητών μέσων.

Τεχνητός Ελκυσμός Καμινάδας

Ο τεχνητός ελκυσμός καμινάδας γίνεται με τη χρήση ειδικού εξοπλισμού. Ο ρόλος του εξοπλισμού είναι να στέλνει περισσότερο ατμοσφαιρικό αέρα στη βάση της καμινάδας. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται καλύτερος ελκυσμός, δηλαδή καλύτερη κίνηση των καυσαερίων και του καπνού από την καύση, προς το εξωτερικό περιβάλλον.

Αυτή η τεχνική παρουσιάζει σημαντικά πλεονεκτήματα. Αρχικά παρέχει ανεξάρτητη λειτουργία από τις συνθήκες του εξωτερικού περιβάλλοντος, εφόσον η κίνηση του αέρα προς τα μέσα γίνεται με τεχνητό τρόπο. Επίσης, βοηθά στην εξοικονόμηση των καυσίμων υλών, καθώς ο αέρας ρυθμίζεται μέσω των ανεμιστήρων. Ωστόσο, το βασικό μειονέκτημα που παρουσιάζεται αφορά την εξαρτημένη λειτουργία του λέβητα ή του τζακιού από τα τεχνητά μέσα.

Πώς μπορείς να πετύχεις καλύτερο ελκυσμό καμινάδας;

Ο σωστός ελκυσμός καμινάδας βοηθά στην έγκαιρη και καλύτερη απομάκρυνση του καπνού και των καυσαερίων από το εσωτερικό της καπνοδόχου. Υπάρχουν περιπτώσεις, όπου ο φυσικός ελκυσμός δεν είναι αρκετός για να πραγματοποιηθεί σωστά η διαδικασία. Ενδεικτικά παραδείγματα, αποτελούν οι περιπτώσεις που καπνίζει το τζάκι ή όταν δεν λειτουργεί σωστά η καμινάδα του λέβητα. Για να αντιμετωπίσεις προβλήματα, όπως αυτά, θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις τεχνητά μέσα, ώστε να δημιουργηθεί σωστός ελκυσμός καμινάδας. Πριν προχωρήσεις στην τοποθέτηση τεχνητών μέσων, θα πρέπει να εξετάσεις μήπως η καμινάδα σου χρειάζεται και επισκευή.

Πότε θα χρειαστείς επισκευή καμινάδας και γιατί;

Το μέγεθος του ελκυσμού εξαρτάται από συγκεκριμένους παράγοντες. Οι παράγοντες αυτοί αφορούν την ισχύ του λέβητα, το ύψος της καπνοδόχου, καθώς και το κατά πόσο οι συνθήκες του εξωτερικού περιβάλλοντος μεταβάλλονται. Σε περίπτωση που δε γίνεται σωστά η απορρόφηση του αέρα, μπορείς να χρησιμοποιήσεις διάφορα τεχνητά μέσα, για να δημιουργηθεί ο σωστός ελκυσμός καμινάδας. Στο εμπόριο υπάρχουν ειδικά τάμπερ που βοηθούν στη σταθεροποίηση του ελκυσμού και στη ρύθμισή του στα ιδανικά επίπεδα. Επιπλέον, στο εμπόριο μπορείς να βρεις ειδικού τύπου ανεμιστήρες που μπορούν να συμβάλλουν στο σωστό ελκυσμό καμινάδας.

Αν αντιμετωπίζεις σχετικό πρόβλημα, αυτό που πρέπει να γίνει είναι να μετρηθεί ο ελκυσμός καμινάδας. Η μέτρηση γίνεται από έμπειρο καυστηρατζή, ο οποίος σε δεύτερη φάση θα σου προτείνει το κατάλληλο τεχνητό μέσο για την επίλυση του προβλήματος. Οι τεχνικοί μας αναλαμβάνουν και τη μόνωση καμινάδας, για να σου προσφέρουν καλύτερη λειτουργικότητα του τζακιού!

Τώρα που γνωρίζεις μερικά παραπάνω πράγματα και έχεις εντοπίσει το πρόβλημα που αντιμετωπίζεις, μπορείς να απευθυνθείς σε έναν έμπειρο καυστηρατζή που θα αναλάβει την επίλυσή του. Καταχώρησε την εργασία σου στο Douleutaras.gr και κάποιος από τους έμπειρους και αξιολογημένους τεχνικούς της πλατφόρμας μας, θα αναλάβει να μετρήσει τον ελκυσμό και να σου προτείνει την κατάλληλη λύση, για να πετύχεις καλύτερα αποτελέσματα.

tzakia banner

Σχετικά με το Douleutaras

Είμαστε η Νο1 Πλατφόρμα Εύρεσης Επαγγελματιών έχοντας πραγματοποιήσει 195.000+ εργασίες, με πάνω από 3.500 αξιολογημένους επαγγελματίες και 20.000+ χρήστες σε μηνιαία βάση.

Πώς λειτουργεί o Douleutaras

Μας περιγράφεις την εργασία που θες

Μέσα σε λίγη ώρα, ένας ή περισσότεροι αξιολογημένοι επαγγελματίες επικοινωνούν μαζί σου για την υλοποίησή της

Επιλέγεις τον κατάλληλο για σένα

Οι επαγγελματίες του Douleutaras

4.5

Μέσος όρος αξιολόγησης επαγγελματιών

6.000 εργασίες

Κάθε επαγγελματίας έχει ολοκληρώσει περίπου 50 εργασίες

1.000 επαγγελματίες

+2 νέοι επαγγελματίες κάθε μέρα