Πώς θα απομακρύνεις τα ακάρεα στο στρώμα σου;

Aκάρεα στο στρώμα

Η απολύμανση για ακάρεα έχει κερδίσει πρωταρχική θέση στις δουλειές του σπιτιού και όχι άδικα. Τα ακάρεα στο στρώμα είναι μία αόρατη απειλή για την ανθρώπινη υγεία και χρειάζεται αντιμετώπιση ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Παρακάτω, έχουμε συγκεντρώσει όλες τις πληροφορίες που πρέπει να έχεις για να δράσεις.

Τι είναι τα ακάρεα;

Τα ακάρεα (οικιακής σκόνης) είναι μικροσκοπικά ζωύφια, αόρατα στο μάτι. Ζουν σε πολλά σημεία στο σπίτι, όπως στα στρώματα, στις ταπετσαρίες, στα χαλιά (και τις μοκέτες), στους καναπέδες, στα μαξιλάρια και στις κουρτίνες. Η διάρκεια του χρόνου ζωής τους είναι σχεδόν 70 μέρες για τα θηλυκά και αν υπολογίσεις και τα αυγά που γεννάνε, ο αριθμός τους μπορεί να αυξηθεί ραγδαία.

Τρέφονται με νεκρά κύτταρα και τρίχες (των ανθρώπων) και βρίσκονται σε κάθε σπίτι, έστω σε μικρές συγκεντρώσεις. Σε γενικές γραμμές, θεωρούνται αβλαβή, ειδικά όταν συναντώνται σε μικρές συγκεντρώσεις. Όταν η συγκέντρωσή τους είναι πολύ μεγάλη, μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα αλλεργίας ή και να επιβαρύνουν το άσθμα. 

Γιατί θα χρειαστείς απολύμανση για ακάρεα στο στρώμα; 

Υπολογίζεται ότι ένα στρώμα περιέχει περίπου 2 εκατομμύρια ακάρεα. Πολλές φορές, τα ακάρεα ευθύνονται για εμφάνισεις κρίσεων άσθματος, διάφορα αναπνευστικά θέματα, αλλεργικά συμπτώματα, φαγούρα, βήχα, ακόμη και συνάχι. Χωρίς να το καταλαβαίνεις, εκτίθεσαι συνεχώς στα ακάρεα σκόνης και στα περιττώματά τους εισπνέοντάς τα. Οι εχθροί αυτοί μπορούν να αντιμετωπιστούν ώστε να περιοριστεί η συχνότητα ανάπτυξής τους και να μειωθεί η ένταση της αλλεργίας.

Πώς γίνεται η απολύμανση για ακάρεα;

Η επαγγελματική απολύμανση για ακάρεα γίνεται από εξειδικευμένο συνεργείο καθαρισμού. Κατά την απολύμανση χρησιμοποιούνται ειδικά μηχανήματα νεφέλωσης καθώς και υπεριώδης ακτινοβολία. Η επαγγελματική απολύμανση για ακάρεα χρειάζεται να γίνεται σε ετήσια βάση, ώστε να αντιμετωπίζονται άμεσα τα ακάρεα και κρατάει περίπου μία ώρα. 

Σιγουρέψου ότι το συνεργείο απολύμανσης στρώματος που έχεις επιλέξει χρησιμοποιεί βιολογικά καθαριστικά εγκεκριμένα από τον Ε.Ο.Φ και είναι εξοπλισμένο με σύγχρονα μηχανήματα.

απολύμανση για ακάρεα

Μπορείς να καταπολεμήσεις φυσικά τα ακάρεα στο στρώμα σου; 

Η επαγγελματική απολύμανση είναι σίγουρα ο πιο απλός και σίγουρος τρόπος να απαλλαγείς από προβλήματα που προκαλούν τα ακάρεα. Όμως, κατά τη διάρκεια του χρόνου υπάρχουν τρόποι που μπορείς να εφαρμόσεις για να έχεις ένα πιο καθαρό στρώμα:

 • Αέρισε καλά το στρώμα.

Ο αέρας είναι σύμμαχος στην καταπολέμηση των ακάρεων της σκόνης στο στρώμα. Άφησε κάθε πρωί το παράθυρο ανοιχτό στην κρεβατοκάμαρα για μισή ώρα και αέρισε το στρώμα και τα σκεπάσματα. Το ηλιακό φως και ο φρέσκος αέρας δρουν σαν φυσικά απολυμαντικά έναντι στα ακάρεα. Για πιο δραστικά μέτρα βγάλε το στρώμα στο μπαλκόνι σου, μία φορά κάθε 4 μήνες.

Επιπλέον, καλό είναι να τρίψεις και να βουρτσίσεις το στρώμα σου σε εξωτερικό χώρο. Με αυτό τον τρόπο δε θα αφήσεις τα ακάρεα να παραμείνουν στην κρεβατοκάμαρά σου δημιουργώντας ανθυγιεινές συνθήκες.

Δες αναλυτικά πως θα καθαρίσεις το στρώμα σου!
 • Εξασφάλισε σωστά ποσοστά υγρασίας στο χώρο.

Είναι σημαντικό να διατηρείς την υγρασία σε χαμηλά επίπεδα αλλά και τη θερμοκρασία ρυθμισμένη σωστά. Το κλίμα δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ υγρό, αλλά ούτε και πολύ ξηρό. Τον χειμώνα και το φθινόπωρο μην υπερβάλλεις με την υψηλή θερμοκρασία του δωματίου. Καλό είναι να γνωρίζεις ότι σε ένα κρύο περιβάλλον τα ακάρεα αδρανούν, όμως δεν σκοτώνονται. 

 • Πλύνε τακτικά τα σεντόνια.

Τα σεντόνια, οι μαξιλαροθήκες και τα σκεπάσματα του κρεβατιού σου, πρέπει να πλένονται σε υψηλές θερμοκρασίες σε τακτική βάση. Ρύθμισε το πρόγραμμα του πλυντηρίου τουλάχιστον στους 50-60 βαθμούς και πλύνε τα υφάσματα αρκετά τακτικά για να σκοτώσεις όσα ακάρεα έχουν μαζευτεί εκεί.

Ακόμη, για πιο αποτελεσματική λύση, είναι καλό να τα αφήσεις να στεγνώσουν καλά είτε στο στεγνωτήριο, είτε στον ήλιο και να τα σιδερώσεις για να φύγει κάθε ίχνος υγρασίας και βακτηρίων.

 • Χρησιμοποίησε ηλεκτρική σκούπα.

Η χρήση ηλεκτρικής σκούπας στο στρώμα είναι ένα ιδιαίτερα αποτελεσματικό μέσο για την καταπολέμηση των ακάρεων. Ωστόσο, χρειάζεται να εξασφαλίσεις ότι και η σκούπα είναι καθαρή. Μία καλή λύση είναι να την καθαρίσεις και να την καλύψεις με ένα λεπτό βαμβακερό ύφασμα πριν την βάλεις πάνω στο στρώμα.

Ξεκίνησε με φορά από κάτω προς τα πάνω και τέλος συνέχισε με τις γωνίες και τα πλαϊνά. Η συγκεκριμένη λύση μπορεί να συνδυαστεί καλά και με ένα φυσικό καθαριστικό στρώματος. 

ακαρεα στο στρωμα

 • Φτιάξε φυσικό απολυμαντικό για το στρώμα.

Για να απομακρύνεις διάφορους λεκέδες και μυρωδιές, χρησιμοποίησε μαγειρική σόδα. Ρίξε στο στρώμα μαγειρική σόδα και τρίψε την με μία χοντρή βούρτσα. Άφησέ την για 10-15 λεπτά και έπειτα απομάκρυνέ τη με την ηλεκτρική σκούπα. Επίσης, μπορείς να φτιάξεις ένα σπιτικό απολυμαντικό που θα εξοντώσει τα ακάρεα στο στρώμα:

Τι θα χρειαστείς:

 • Μπουκάλι με σπρέι

 • ½ του φλιτζανιού οινόπνευμα

 • ½ του φλιτζανιού αποσταγμένο νερό

 • Σταγόνες από ένα αιθέριο έλαιο

Τα ακάρεα στο στρώμα απεχθάνονται τις έντονες μυρωδιές και τα αιθέρια έλαια όπως την λεβάντα, τον γλυκάνισο και το γαρύφαλλο. Δημιούργησε αυτό το μείγμα ως καθαριστικό ενάντια στα ακάρεα και ψέκασε το στρώμα κάθε 2-3 μήνες για να αποφύγεις την επανεμφάνισή τους.

 • Χρησιμοποίησε κάλυμμα στρώματος.

Ένα βαμβακερό ύφασμα, όχι μόνο δεν θα επιτρέψει την δίοδο στα ακάρεα αλλά θα βοηθήσει το στρώμα σου να αναπνεύσει. Είναι σημαντικό να μην επιλέξεις ένα οποιοδήποτε κάλυμμα π.χ. από πλαστικό. Το προληπτικό αυτό μέτρο έχει αποτελεσματική δράση και βοηθάει σημαντικά να εξαφανίσεις όσα ακάρεα έχουν φωλιάσει στο στρώμα σου.  Φυσικά, και το υπόστρωμα χρειάζεται τακτικό καθαρισμό σε υψηλές θερμοκρασίες.  

 • Αντικατάστησε το στρώμα στην ώρα του.

Για να μην συγκεντρώνεται όλη η σκόνη και οι λακκούβες σε ένα σημείο του στρώματος, φρόντισε να γυρνάς το στρώμα. Με αυτό τον τρόπο θα αερίζεται πιο καλά από παντού και θα διατηρηθεί περισσότερο καιρό χωρίς να βουλιάζει σε μεμονωμένα σημεία. 

ακάρεα τι είναι
Ωστόσο, αν νιώθεις ότι το στρώμα σου έχει “κάτσει”, όχι μόνο θα χαλάσει τον ύπνο σου αλλά θα είναι και πιο επιρρεπές στη συνεχή ανάπτυξη ακάρεων και διάφορων άλλων βακτηρίων. Σε αυτή την περίπτωση, είναι καλό να αλλάξεις έγκαιρα το στρώμα σου. 

 • Μην ξεχνάς και τον υπόλοιπο χώρο.

Εκτός από τα ακάρεα στο στρώμα υπάρχουν και ακάρεα στα χαλιά και τις κουρτίνες. Προγραμμάτισε τον καθαρισμό τους, ώστε να διώξεις έναν μεγάλο αριθμό ακάρεων από το δωμάτιό σου. Ακόμη μία χρήσιμη συμβουλή για να μην εγκατασταθούν στο σπίτι σου, είναι να αφήνεις ένα κενό ανάμεσα στα έπιπλα και στον τοίχο σου. Θα πετύχεις τον καλύτερο αερισμό του χώρου, αποφεύγοντας την εμφάνιση υγρασίας και μούχλας.

Είναι η ώρα για απολύμανση για ακάρεα; Έχουμε τη λύση! Ο βιολογικός καθαρισμός από ένα εξειδικευμένο συνεργείο της πλατφόρμας μας θα εξασφαλίσει την ποιότητα του ύπνου σου και θα φροντίσει για την υγεία σου! Καταχώρησε την εργασία σου εντελώς δωρεάν, για να σου βρούμε κατάλληλους επαγγελματίες και να απολαύσεις ένα καθαρό στρώμα. ακάρεα στο στρώμα

Σχετικά με το Douleutaras

Είμαστε η Νο1 Πλατφόρμα Εύρεσης Επαγγελματιών έχοντας πραγματοποιήσει 195.000+ εργασίες, με πάνω από 3.500 αξιολογημένους επαγγελματίες και 20.000+ χρήστες σε μηνιαία βάση.

Πώς λειτουργεί o Douleutaras

Μας περιγράφεις την εργασία που θες

Μέσα σε λίγη ώρα, ένας ή περισσότεροι αξιολογημένοι επαγγελματίες επικοινωνούν μαζί σου για την υλοποίησή της

Επιλέγεις τον κατάλληλο για σένα

Οι επαγγελματίες του Douleutaras

4.5

Μέσος όρος αξιολόγησης επαγγελματιών

6.000 εργασίες

Κάθε επαγγελματίας έχει ολοκληρώσει περίπου 50 εργασίες

1.000 επαγγελματίες

+2 νέοι επαγγελματίες κάθε μέρα