Εξωτερική Θερμομόνωση: 'Ο,τι Θέλεις να Γνωρίζεις για το Σπίτι σου!

Εξωτερική Θερμομόνωση

Τα υψηλά επίπεδα υγρασίας, οι διαρροές και ο υπερβολικός θόρυβος είναι μόνο λίγα από τα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσει κάποιος σε ένα σπίτι που δεν έχει μόνωση ή δεν έχει μονωθεί σωστά. Ας προχωρήσουμε τώρα στο σημαντικότερο ερώτημα. Εσωτερική ή εξωτερική θερμομόνωση; Όποιο είδος και αν επιλέξεις, σίγουρα θα δεις τη ζωή σου μέσα στο Σπίτι να βελτιώνεται αισθητά αλλά και τους λογαριασμούς σου να ξεφουσκώνουν. Σήμερα, όμως, θα μάθουμε περισσότερα για την εξωτερική θερμομόνωση.

Η εξωτερική θερμομόνωση του Σπιτιού είναι το πιο διαδεδομένο είδος μόνωσης, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη. Η εφαρμογή της, όπως προδίδει και η ονομασία της, γίνεται στην εξωτερική πλευρά των τοίχων του κτιρίου και είναι εφικτή, τόσο σε νέα όσο και σε παλιά κτίρια. Τα παλαιότερα χρόνια το υλικό που χρησιμοποιούνταν ήταν κατεξοχήν ο πετροβάμβακας, με ακόλουθό του την εξηλασμένη πολυστερίνη. Τα τελευταία χρόνια έχει κάνει την εμφάνισή της και επιλέγεται από τους ειδικούς η διογκωμένη πολυστερίνη. H υψηλή προτίμηση γι’ αυτό το υλικό οφείλεται στο γεγονός ότι ανταποκρίνεται στις ανάγκες του μεγαλύτερου μέρους των σύγχρονων οικοδομημάτων.

Eκτός από τη θερμομόνωση και την εξοικονόμηση ενέργειας άρα και χρημάτων, η εξωτερική θερμομόνωση συμβάλλει και στη συνολική ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου. Αν πρόκειται για παλαιά κατασκευή μάλιστα, η εξωτερική θερμομόνωση παρέχει μια σημαντική ευκαιρία και για την αισθητική αναβάθμιση του κτιρίου!

Πώς εφαρμόζεται η εξωτερική θερμομόνωση;

Προτού μιλήσουμε για τα μειονεκτήματα αλλά και τα μειονεκτήματα της εξωτερικής θερμομόνωσης, είναι απαραίτητο να γνωρίζεις τις βασικές εργασίες που απαιτεί η εφαρμογή της. Φυσικά ο επαγγελματίας ή το συνεργείο που θα επιλέξεις για την εξωτερική θερμομόνωση του Σπιτιού σου, είναι πολύ πιθανό να ακολουθήσει τα παρακάτω στάδια με μερικές διαφοροποιήσεις.

  1. Έλεγχος επιφάνειας εφαρμογής. Έτσι, θα διαπιστωθεί η ικανότητά της να συγκρατήσει τη μόνωση.
  2. Τοποθέτηση, εφόσον χρειάζεται νέας επιφάνειας, ώστε να διασφαλιστεί πως η εφαρμογή θα γίνει σε στέρεο επίπεδο.
  3. Προετοιμασία της επιφάνειας με καθαρισμό και λείανση.
  4. Τοποθέτηση των πλακών στον τοίχο και κάρφωμα αυτών με ούπα.
  5. Εφαρμογή ενός ειδικού σοβά, προκειμένου τα κομμάτια της μόνωσης να διατηρούνται ακίνητα.
  6. Πέρασμα με αστάρι, ώστε η τελική στρώση του σοβά να διαθέτει πρόσφυση και να κολλήσει σωστά.

Ποια είναι τα βασικά πλεονεκτήματα που προσφέρει η εξωτερική θερμομόνωση;

Μεγάλο Εύρος Επιλογών

Εκτός από τη μόνωση του χώρου, η εξωτερική θερμομόνωση σου επιτρέπει να ανανεώσεις και οπτικά τους εξωτερικούς τοίχους του σπιτιού σου. Αν θέλεις να αλλάξεις το εξωτερικό χρώμα της κατοικίας σου, επιλέγοντας ανάμεσα στις πολυάριθμες εναλλακτικές που σου προσφέρει ο χρωμοσοβάς. Έτσι, πέρα από την ενεργειακή, θα επιτύχεις και την αισθητική ανανέωση του κτιρίου σου.

Εξοικονόμηση ενέργειας

Η εξωτερική θερμομόνωση θωρακίζει εξωτερικά τους τοίχους του κτιρίου και παράλληλα εξαλείφει τυχόν υπάρχουσες θερμογέφυρες. Κατ’ αυτόν τον τρόπο ελαχιστοποιούνται κάθε είδους θερμικές απώλειες από τους πλαϊνούς τοίχους του κτιρίου.

Σύμφωνα με έρευνες η εξωτερική θερμομόνωση, αλλά και η μόνωση κεραμοσκεπής, σε βοηθά να εξοικονομήσεις έως και 50% της ενέργειας που κατανάλωνες πριν την εφαρμογή της. Το όφελος μεταφράζεται και σε χρηματικές μονάδες, αφού πλέον με την εξωτερική θερμομόνωση θα χρειάζεσαι πολύ λιγότερα χρήματα για να ζεστάνεις το σπίτι σου το καλοκαίρι ή να το δροσίσεις το χειμώνα.

Αισθητική Αναβάθμιση

Ένα ακόμη θετικό στοιχείο που έχει η εξωτερική θερμομόνωση είναι η εξοικονόμηση χώρου και το πλήθος των αρχιτεκτονικών επιλογών που προσφέρει. Ένα παράγοντας που επίσης συμβάλλει στην αισθητική αναβάθμιση του κτιρίου σου, αφού έχεις τη δυνατότητα να επιλέξεις ανάμεσα σε αρκετά αρχιτεκτονικά σχέδια. Υπάρχει μεγάλη γκάμα σε χρωματισμούς και τελικές υφές, για να είναι κατά το μέγιστο το τελικό αποτέλεσμα κοντά στο προσωπικό σου γούστο.

Αντοχή στο χρόνο

Η τοποθέτηση εξωτερικής θερμομόνωσης μαζί με την υγρομόνωση ταράτσας, προστατεύει το σπίτι και τους τοίχους του από υγρασία, μούχλα και ρωγμές. Οι μεταβολές της θερμοκρασίας  τόσο στο εσωτερικό όσο και το εξωτερικό των τοίχων φθείρουν, άλλοτε εμφανώς κι άλλοτε όχι, το ποιόν τους. Η εξωτερική θερμομόνωση έρχεται να προστατεύσει και να θωρακίσει τους τοίχους απέναντι σε διαφόρων ειδών απειλές για την ποιότητα και τη μακροζωία τους.

Άνεση & Ευελιξία

Τελευταίο πλεονέκτημά της είναι το γεγονός ότι δε μειώνεται ο κατοικήσιμος χώρος του σπιτιού. Με την εξωτερική θερμομόνωση η εσωτερική λειτουργικότητα που έχει το σπίτι σου δε θα περιοριστεί σε κανένα βαθμό. Αφού οι εργασίες για τη διεκπεραίωση του έργου πραγματοποιούνται στο εξωτερικό, εσωτερικά η καθημερινότητα θα κυλάει ομαλά.

Ποια είναι τα μειονεκτήματα της εξωτερικής θερμομόνωσης;

Υψηλό Κόστος

Αναφορικά με το κόστος, ορισμένοι εντοπίζουν σημαντική διαφορά μεταξύ της εξωτερικής και της εσωτερικής θερμομόνωσης. Ωστόσο, οι τιμές είναι πολύ κοντά και παρ΄ όλο που κάποιες φορές η εσωτερική είναι φθηνότερη, η εξωτερική θερμομόνωση παρουσιάζει πολύ μεγαλύτερα οφέλη. Επιλέγεται, λοιπόν, και προτιμάται έναντι των υπολοίπων μεθόδων θερμομόνωσης.

Τοποθέτηση Σκαλωσιών

Η εφαρμογή της εξωτερικής θερμομόνωσης και κυρίως στην περίπτωση πολυώροφων κτιρίων απαιτεί τη χρήση σκαλωσιών. Αυτές, πέρα από το αισθητικό ζήτημα, ενδέχεται να ανεβάσουν και το κόστος της μόνωσης.

Θέλεις να εγκαταστήσεις εξωτερική θερμομόνωση ή υγρομόνωση ταράτσας στο Σπίτι σου; Πάρε προσφορές από αξιολογημένα συνεργεία, εντελώς δωρεάν και διάλεξε εκείνη που ταιριάζει απόλυτα στις ανάγκες σου, χωρίς καμία δέσμευση!

 

Σχετικά με το Douleutaras

Είμαστε η Νο1 Πλατφόρμα Εύρεσης Επαγγελματιών έχοντας πραγματοποιήσει 195.000+ εργασίες, με πάνω από 3.500 αξιολογημένους επαγγελματίες και 20.000+ χρήστες σε μηνιαία βάση.

Πώς λειτουργεί o Douleutaras

Μας περιγράφεις την εργασία που θες

Μέσα σε λίγη ώρα, ένας ή περισσότεροι αξιολογημένοι επαγγελματίες επικοινωνούν μαζί σου για την υλοποίησή της

Επιλέγεις τον κατάλληλο για σένα

Οι επαγγελματίες του Douleutaras

4.5

Μέσος όρος αξιολόγησης επαγγελματιών

6.000 εργασίες

Κάθε επαγγελματίας έχει ολοκληρώσει περίπου 50 εργασίες

1.000 επαγγελματίες

+2 νέοι επαγγελματίες κάθε μέρα