Ποια ηχομονωτικά υλικά να επιλέξεις ανάλογα με την ηχομόνωση που θες να πετύχεις!

Μήπως σε ενοχλεί ο θόρυβος της πόλης; Το σπίτι σου βρίσκεται σε κεντρικό σημείο και δεν ησυχάζεις ποτέ; Μήπως οι εσωτερικοί τοίχοι της πολυκατοικίας δεν είναι τόσο καλά μονωμένοι που ακούς τον παραμικρό ήχο από τους γείτονες; Ο εξωτερικός θόρυβος αποτελεί μία σημαντική πηγή ενόχλησης για πολλούς κατοίκους κεντρικών περιοχών. Τη λύση στο πρόβλημά σου μπορεί να δώσει μία καλή ηχομόνωση στο σπίτι σου.

Η ηχομόνωση σπιτιού αποτελεί μία πολύ εύκολη και αποτελεσματική λύση. Στο εμπόριο θα βρεις μεγάλη ποικιλία από ηχοαπορροφητικά και ηχομονωτικά υλικά που συμβάλλουν στον φραγμό και τη μείωση της διάδοσης του θορύβου. Αν θέλεις να ηχομονώσεις το χώρο σου και αναζητάς το καλύτερο ηχομονωτικό υλικό, αυτό το άρθρο είναι για εσένα. Παρακάτω θα βρεις όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται να ξέρεις, πριν προμηθευτείς τα ηχομονωτικά υλικά και προχωρήσεις στην ηχομόνωση του σπιτιού σου.

Ποιες είναι οι βασικές κατηγορίες στα ηχομονωτικά υλικά;

Τα ηχομονωτικά υλικά χωρίζονται σε 3 βασικές κατηγορίες. Η βασική κατηγοριοποίηση αφορά τόσο τα βασικά χαρακτηριστικά τους, όσο και τη βασική λειτουργία τους.

1. Ηχομονωτικά υλικά τοίχου

Η βασική λειτουργία των ηχομονωτικών υλικών αφορά τη μείωση της διάδοσης του ήχου από τη μία μεριά του τοίχου στην άλλη, μέσω διαχωριστικών πετασμάτων. Τα ηχομονωτικά υλικά τοίχου αντιμετωπίζουν τους αερόφερτους ήχους, που προέρχονται κυρίως από κυκλοφορία οχημάτων, μουσική, ομιλίες κλπ. Ειδικότερα, σε περιπτώσεις όπου υπάρχουν  αεραγωγοί ή σωληνώσεις, ο ήχος μεταφέρεται πιο εύκολα και χωρίς να μειώνεται.

Για την οριστική αντιμετώπιση των ήχων, τα καλύτερα ηχομονωτικά υλικά είναι τα ηχομονωτικά πάνελ πετροβάμβακα και η γυψοσανίδα. Μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δοθεί, επίσης, στα ανοίγματα που επιτρέπουν στον ήχο να εισέρχεται στο χώρο.

  • Πετροβάμβακας: Ο πετροβάμβακας αποτελεί ένα φυσικό ορυκτό υλικό, που εξαιτίας της μορφολογίας του έχει την ικανότητα να φυλακίζει τον αέρα, απορροφόντας τους εξωτερικούς θορύβους. Επιπλέον, το υλικό αυτό προσφέρει διπλό όφελος, καθώς προστατεύει το σπίτι από τις απώλειες θερμότητας.
  • Γυψοσανίδα: Η τοποθέτηση γυψοσανίδας μπορεί να συμβάλλει στη βελτίωση της ηχομόνωσης του ταβανιού, περιορίζοντας τους ήχους που προέρχονται από τον πάνω όροφο. Επίσης, μπορείς να τη χρησιμοποιήσεις για να δημιουργήσεις ένα ξεχωριστό design, ανανεώνοντας παράλληλα τη διακόσμηση του σπιτιού.

5 μυστικά κόλπα για να αποκτήσεις τέλεια ηχομόνωση σπιτιού!

2. Ηχομονωτικά υλικά για κτυπογενή ήχο

Σε αυτή την κατηγορία, βρίσκονται τα υλικά που περιορίζουν τον κτυπογενή ήχο και χρησιμοποιούνται κυρίως στο πάτωμα. Οι κτυπογενής ήχοι μπορεί να προέρχονται από τη λειτουργία συσκευών, όπως είναι το πλυντήριο ρούχων, το περπάτημα με τακούνια, η μετακίνηση των επίπλων κ.λ.π. Με τα ηχομονωτικά υλικά μπορεί να μην εξαλειφθούν στο έπακρο οι κτυπογενείς ήχοι, όμως θα μειωθεί σημαντικά η διάδοσή τους. Τα ηχομονωτικά υλικά που χρησιμοποιούνται στην ηχομόνωση δαπέδου είναι τα εξής:

  • Ειδικές ηχοαπορροφητικές επιστρώσεις: Αποτελεί το καλύτερο ηχομονωτικό υλικό σε περιπτώσεις πολυκατοικιών που θέλουν να αντιμετωπίσουν τους κτυπογενείς ήχους.
  • Πλωτά δάπεδα: Για την κατασκευή ενός πλωτού δαπέδου μπορούν να χρησιμοποιηθούν πλωτές πλάκες από σκυρόδεμα ή βιομηχανικά προϊόντα ξύλου ή γύψου για ξηρή κατασκευή. 

3. Ηχοαπορροφητικά υλικά

Τα ηχοαπορροφητικά έχουν τις ακριβώς αντίθετες ιδιότητες από τα ηχομονωτικά υλικά. Η βασική τους διαφορά είναι πως τα ηχομονωτικά υλικά προστατεύουν το χώρο από τους εξωτερικούς θορύβους. Αντίθετα, τα ηχοαπορροφητικά χρησιμοποιούνται για να κρατήσουν τον ήχο μέσα στο δωμάτιο, από το οποίο προέρχεται. Τα ηχοαπορροφητικά υλικά έχουν αυξημένες ιδιότητες και χρησιμοποιούνται όταν απαιτείται ηχοαπορρόφηση εντός ενός συγκεκριμένου χώρου.

Τα ηχοαπορροφητικά υλικά χρησιμοποιούνται κυρίως σε στούντιο, χώρους ηχογραφήσεων ή επαγγελματικούς χώρους. Στην ηχοαπορρόφηση χρησιμοποιούνται κυρίως υλικά, όπως το αφρώδες ηχοαπορροφητικό, τα αφρώδη ηχοαπορροφητικά ρικοφόν και τα ηχοαπορροφητικά πάνελ αυγοθήκες.

Ελπίζουμε το άρθρο μας να σε βοήθησε να κατανοήσεις την βασική διαφοροποίηση που υπάρχει στα ηχομονωτικά υλικά. Αν σε ενδιαφέρει η ηχομόνωση του χώρου σου και αναζητάς κάποιον έμπειρο επαγγελματία, καταχώρησε την εργασία σου στο Douleutaras.gr. Συμπληρώνοντας μία σύντομη φόρμα θα λάβεις άμεσα τις καλύτερες προσφορές από αξιολογημένους επαγγελματίες της περιοχής σου.  

ηχομονωτικά υλικά

Σχετικά με το Douleutaras

Είμαστε η Νο1 Πλατφόρμα Εύρεσης Επαγγελματιών έχοντας πραγματοποιήσει 195.000+ εργασίες, με πάνω από 3.500 αξιολογημένους επαγγελματίες και 20.000+ χρήστες σε μηνιαία βάση.

Πώς λειτουργεί o Douleutaras

Μας περιγράφεις την εργασία που θες

Μέσα σε λίγη ώρα, ένας ή περισσότεροι αξιολογημένοι επαγγελματίες επικοινωνούν μαζί σου για την υλοποίησή της

Επιλέγεις τον κατάλληλο για σένα

Οι επαγγελματίες του Douleutaras

4.5

Μέσος όρος αξιολόγησης επαγγελματιών

6.000 εργασίες

Κάθε επαγγελματίας έχει ολοκληρώσει περίπου 50 εργασίες

1.000 επαγγελματίες

+2 νέοι επαγγελματίες κάθε μέρα